Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Australien

 • Surfing på Bondi Beach

  FDM travel rejsespecialist
  (Bedømt af 2 personer)
  Kan du surfe? Jeg kan ikke... ikke rigtigt i hver fald.

  Kunne du tænke dig at prøve? Det gør ikke noget det er din første gang.
  Se hele rejsetippet
 • Sydney på to hjul

  FDM travel rejsespecialist
  (Bedømt af 3 personer)
  Jeg synes den bedste måde at opleve de fleste storbyer på er på cykel - og Sydney er ingen undtagelse.

  Vi havde valgt en guidet tur hos Bonza Bike Tours.
  Se hele rejsetippet
 • Et fugle perspektiv....

  (Bedømt af 9 personer)
  15.11.13: Hanne Primdahl
  Sydney er en kæmpe by, men mange muligheder og ikke mindst nogle "must-see" så som Opera huset, Sydney Harbour Bridge, Botanisk have og mange flere, men et sted som jeg elsker og som mange af Aussie venner ikke kender er O'bar som er en bar der ligger i CBD og let af overse hvis man ikke kender stedet.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Australien

Rejsetips af samme forfatter

Skildpadder Down Under
Rejsetips indsendt af:
Martin Levandowsky
København
6. nov. 2008

Skildpadder Down Under

Er man på udkig efter en naturoplevelse ud over det sædvanlige, så er naturparken Mon Repos på Australiens østkyst lige sagen. Parken ligger 5 timer nord for Brisbane.
Caretta caretta havskildpadde
Caretta caretta havskildpadde

Skildpadde på vej

”We have a turtle coming up!” “Confirming..we have a turtle coming up!”. Ordene kommer fra walkie talkien. En gammmel, slidt model, som skratter i natten. Det giver et sæt i os. Vi kan ikke tro vores egne ører. Med radioen trykket ind mod hovedet nikker vores guide bekræftende hen i mod os. Den er god nok. Der er en skildpadde på vej op af vandet. Efter 7 timers hårdnakket venten og 100 myggestik rigere bliver vi endelig belønnet. Vi befinder os ved naturparken Mon Repos på Australiens østkyst, 5 timer nord for Brisbane. Parken er en oplagt mulighed, for at spotte de såkaldte Caretta caretta havskildpadder, som kan blive op til 120 centimeter lange, 115 kilo tunge og 50 år gamle.
Opmåling af havskildpadde
Opmåling af havskildpadde

7 timer tidligere

Tidligere på aftenen troppede vi op til Mon repos i den naive tro, at vi ville få skildpadder at se med det samme. Men sådan er naturen ikke skruet sammen. Den lader tit vente på sig. Især når man er skildpadde. Det fandt vi efterhånden ud af, hvilket gav os mulighed for at lære en masse om disse unikke skabninger. Vores guide havde nemlig sørget for masser af film, foredrag og lysshow. For eksempel fortalte han, at hunnen i en periode på 6 uger har sex med så mange hanner som overhovedet muligt. Hvis man observerer skildpadderne i havet, vil man se at der i parringssæsonen er rift om hunnen. Der ligger nemlig ikke kun én han oven på hende, men op til 3-4 stykker. De øverste hanner prøver nemlig desperat, at skubbe den nederste han væk fra hunnen. En taktik, som ifølge vores guide, virker.
Parkrangers studerer havskildpadden
Parkrangers studerer havskildpadden

Og vi ventede....

Vores skildpaddeeventyr begyndte at trække ud. Mørket var for alvor begyndt at falde på omkring Mon Repos. Luften var blevet køligere og ude i det fjerne kunne vi høre den nærmest hypnotiserende lyd af bølgernes brusen. Månen skinnede om kap med tusindvis af funklende stjerner på den australske nattehimmel, mens vi sad og ventede. Vi iagttog interesserede vores entusiastiske guide, fægte med armene, i færd med at belære os om havskildpadderne. Samtidig var vi meget fokuserede på hans radio. Den var irriterende stille.”Hvornår kommer de skildpadder?”- tænkte vi. Utålmodigheden boblede i blodet. Vi var trætte. Vi var ved at miste modet. Ville vi overhovedet komme til at se dem i aften? Gang på gang fik vi meldinger nede fra stranden: ”Der er en skildpadde på vej”, og få sekunder senere lød det igen: ”Negativ, den vender om igen”. Hele 8 gange i løbet af aftenen skete det. Nogle af skildpadderne var blevet skræmt af lys fra biler eller mennesker. Andre var stødt ind i sandbanker, og var derfor vendt om. Vi var blevet skuffet så mange gange, at vi knap nok troede på det mere. Lige indtil det skete.. Det var lige det vi havde håbet på…
Ynglestedet graves ud med lufferne
Ynglestedet graves ud med lufferne

Endelig!

Så skete det endelig. Radioen skrattede. Vi kunne ikke rigtig høre hvad der blev sagt. Men da vores guide smilede, vidste vi med det samme, hvad det betød. Endelig en skildpadde, som ikke var på vej tilbage til havet igen. Den skulle rent faktisk i gang med at lægge æg. Glæden spredte sig i vores efterhånden ret lille forsamling af skildpaddeentusiaster. Smilene voksede. Øjnene lyste op. Især på de overraskende mange børn, som havde holdt sig vågne. Vi blev nøje instrueret, i at slukke vores lommelygter. Efter al den ventetid skulle vi nødig skræmme vores firbenede venner væk. Vi bevægede os i en lang slange ned mod stranden. Vi var målrettede og musestille. Vores vejrtrækning nærmest emmede af forventning. Kroppen var spændt. Skuldrene sad næsten oppe omkring ørerne. Bølgerne kom tættere på. Vi var helt nede ved vandkanten nu. Pupillerne arbejdede på højtryk for at omstille sig til mørket. Pludselig skimtede vi en stor, sort skygge. Vi stoppede brat op. Hjertet hoppede en ekstra gang. Adrenalinen pumpede i vores vener. Foran os kæmpede en 120 kg tung havskildpadde sig vej gennem sandet. Den var omkring 1meter lang og bar på et kæmpe, massivt skjold. Den havde nogle enorme luffer som den brugte til at trække sig frem med. Vi var helt euforiske og hviskede krampagtigt vores forløsning ud i natten, mens vi fulgte den på vej.
Æggene flyttes til et sikkert sted
Æggene flyttes til et sikkert sted

100 æg!

Vores glædesrus ville ingen ende tage. Vi måtte knibe os selv i armen. Det hører til sjældenhederne hér i livet. Vi havde fået æren, af at møde et af moder naturs store vidundere. Og nu lå dette fantastiske dyr foran os, og skulle i gang med at sikre næste generation. Vi var målløse. Og især fordi hun var så rolig i vores nærvær. Vores guide fortalte os, at når først hun var gået i gang med at lægge sine mere end 100 æg, var hun fuldstændig ligeglad med, hvad der skete omkring hende. Efter en halv time var vores havskildpadde færdig med at lægge sine mange æg, i det dertil indrettede hul. Udmattet og prustende vendte hun sig ud mod vandet. Langsomt forsvandt hun ud i det mørke, kølige hav. Pludselig var der stille igen. Det eneste vi hørte, var myggenes summen og de små babybølgers sagte brusen. Til sidst flyttede vi nogle af hendes æg længere op i sandklitterne. Erfaringen viser desværre at mange af æggene tit bliver skyllet ud i havet af tidevandet. Vores eventyr var slut og vi glædede os allerede til at komme tilbage om 3 måneder, når de nyfødte mini-skildpadder ville komme til verden.

Fakta om Nationalparken Mon Repos

Hvad?
Mon Repos er en beskyttet naturpark for Caretta caretta havskildpadden.

Hvor?
Naturparken ligger 5 timers kørsel nord for Brisbane i nærheden af byen Bundaberg. Adressen er Mon Repos Rd, Mon Repos QLD 4670 og telefonnummeret er (07) 41591652

Hvornår?
Fra november til februar lægger de voksne hunner deres æg. 8 uger senere klækkes æggene, hvorefter de nyfødte skildpadder tager deres første skridt ned mod havet. Man kan altså både opleve de voksne hunner yngle og de små skildpaddeunger komme ud af deres æg.

Åbningstider
Mon repos åbner først kl.19 i perioden fra februar til marts. Det har man valgt at gøre, for at beskytte havskildpadderne fra offentligheden. Fra april til oktober er der åbent om dagen.

Pris
Voksne: AUD 9,35 = DKK 37
Børn ( 5-17 ): AUD5 = DKK 20

Praktiske oplysninger

Husk at medbringe:
 • Myggespray. Det vrimler med myg efter mørkets frembrud.
 • Drikkevand, eftersom det kan blive en ret lang aften og nat.
 • Regnjakke, hvis det trækker op til regn. Paraplyer er ikke tilladt på stranden.
 • Behageligt fodtøj. Man går en del på stranden.

Der findes kun en lille vogn, som sælger et begrænset udvalg af mad og drikke. Derfor anbefales det, selv at tage noget med.

Vær opmærksom på at Mon Repos naturparken ikke kan garantere, at man får en havskildpadde at se. Sandsynligheden er ret stor, men de lover ingenting.

Husk at booke en plads. Der er restriktioner på antal besøgende i parken per aften.

Underholdning
Parker, Skildpadder

Kommentarer til rejsetips om Australien

Utrolig spændende artikel

12/11 2008 Marion Hansen
Vi blev helt vilde da vi læste din artikel om skildpadderne ( især vores børn ). Meget velskrevet og levende tekst. Vi skal helt sikkert dertil engang. Mvh Marion Hansen
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Australien

Udflugter i Australien
Rejser til Australien
Denne side er udskrevet d. 19. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/spanien/mallorca/puerto-de-soller/hm-tropical.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.