Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Bruxelles

 • God mad, chokolade og gademusik

  20.07.15: Birgitte
  Vi, en familie på to voksne og to teenagere, stoppede i Bruxelles på vej i bil til Syd-Europa.
  Vi havde booket to overnatninger på hotel i centrum af byen.
  Se hele rejsetippet
 • Belgien - meget mere end Bruxelles

  (Bedømt af 36 personer)
  21.11.11: Ole Gertsen
  ”Hvorfor tager i til Belgien på ferie?” er et spørgsmål, jeg har mødt nogle gange, siden vi bestilte ferien til ”Europas hovedstad”. Og svaret på dette simple spørgsmål er ganske enkelt: ”Derfor!”.
  Se hele rejsetippet
 • Charmerende Bruxelles

  (Bedømt af 10 personer)
  27.07.11: Henrik Dyhr
  Belgiens hovedstad er et utroligt charmerende bekendtskab at gøre. Seværdighederne kan nemt nåes på en weekend og til fods.
  Bruxelles er udnævnt til at være Europas værste by trafikmæssigt (men Paris på en 7. plads).
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Bruxelles

Rejsetips af samme forfatter

Den tvetydige by
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
24. juli 2013

Den tvetydige by

Man har ret, hvis man siger, Bruxelles er grim. Man har også ret, hvis man siger, byen er smuk. I Belgiens og Europas hovedstad kan man se det, man vil se.
Der findes et vægtigt argument for, at EU-bureaukrater skal have en fed løn: Bruxelles.
Underforstået: Den belgiske hovedstad er så grim, at det bør give lidt ekstra i tegnedrengen at skulle have sin daglige dont her.
Men det er ligesom meget andet i tilværelsen kun en halv sandhed.
Vil man overbevise de europæiske skatteydere om, at et klækkeligt ulempetillæg vitterligt er nødvendigt som EU-bureaukrat, skal man som embedsmænd tage dem med ud til Europa-kvarteret. Her tårner moderne stål og glas sig op ved siden af bygninger, der ikke adskiller sig ret meget fra den stalinistiske arkitektur i Moskva eller Østberlin.
Samtidig har Belgien en lemfældig måde at kradse ejendomsskatter hjem på. Der afregnes nemlig kun, når husene er i brug.

Ergo: Det kan betale sig at lade huse stå og forfalde, indtil de er klar til nedrivning.
Det var den første halvdel af sandheden.
Den anden og pænere del af sandheden findes i de snævre gyder omkring barokken på Grande Place (flamsk: Grote Markt) i hjertet af byen. Og i al den jugendstil (art nouveau), som Bruxelles er så rig på. Og i de mange restauranter, der jo skal til i eurokraternes by for at retfærdiggøre diæter, repræsentationsudgifter og begrebet »arbejdsfrokoster«.
Blomsterpragt på Grand Place.
Blomsterpragt på Grand Place.

Hallucinationer

Nyd for eksempel en middag i »De ultieme hallucinatie« (den ultimative hallucination) - en speciel café-bistro i jugendstil, der er mødested for den flamsktalende del i Bruxelles.
Eller tag ind på »Les Salons de l'Atalaide«, hvor den psykedeliske musik fra højttalernes passer godt ind i et interiør fra hippiernes østen.
Der er sjældent langt til den belgiske nationalspise pommes frites med mayonaise - eller patate som flamlænderne kalder pommes frites. Og skyld det ned med en Verboden Vrucht eller en Duvel - den sidste er mere grød end øl. Belgien har over 450 ølmærker.
Manneken Pis - Det, der kommer ud af den lille mands vedhæng, ryger urenset ud i naturen.
Manneken Pis - Det, der kommer ud af den lille mands vedhæng, ryger urenset ud i naturen.

Urenset spildevand

Den lille statue Manneken Pis adskiller sig ikke ret meget fra den øvrige million, der holder til i Bruxelles - cirka en femtedel er suget til byen fra det ganske Europa.
Det, der kommer ud af den lille mands vedhæng, ryger urenset ud i naturen ligesom resten af Bruxelles' spildevand.
EUs spildevands-direktiv har eksisteret i syv år. En af de byer, der endnu ikke har taget det alvorligt, er Bruxelles. En rigtig stinker.

Men virkeligheden kan jo fortrænges - eller relativeres med Magrittes surrealistiske chok-effekter i Det kongelige Kunstmuseum, der er et af Europas fineste moderne museer. Her er Dali, Delvaux, Picasso og en håndfuld billeder af Asger Jorn, der fandt sin vej til Bruxelles gennem kunstner-syndikatet Cobra.

Det kongelige Kunstmuseum er kolossalt. Fra kælderen til de øverste etager med Louis Davids kendte »Den døende Marat« kører elevatorer med plads til hver 50 mennesker.
Sait Köse har genåbnet restauranten »De Ultieme Hallucinatie«, der var lukket i nogle år.
Sait Köse har genåbnet restauranten »De Ultieme Hallucinatie«, der var lukket i nogle år.

Gode til tegneserier

Noget af det største, belgierne har frembragt, er tegnserierne: Tintin, Lucky Luke, Bill og Boule og... Man kan hilse på dem alle sammen i tegneseriecentret ti minutters gang fra Grand Place.
Og hvis man endelig har lyst til se, hvad der er bag alle de nye glasfacader i det europæiske kvarter, er der rundvisning i Europaparlamentet.
Alt andet er lukket land, medmindre man har en god ven i systemet. Og har man det, kan man blive meget klogere - så længe man lover, at alt det, de fortæller, ikke kommer til at stå i avisen.

Embedsmænd, lobbyister og parlamentarikere vil gerne være med til at gøre EU mindre mystisk, når man er så heldig at få en aftale med dem.
Hvadenten man er for eller imod. Man erfarer hurtigt, at der er masser af halve sandheder om EU. Og sådan er det også i Bruxelles.

Kommentarer til rejsetippet om Bruxelles

Dette var min hensigt

Kære Lykke Larsen,

Helt enig: Der er meget mere i flotte Bruxelles end beskrevet her. Det kan man også læse om i turistbøgerne i metermål endda.

Dette var ment som et andet billede på byen og en subjektiv og skæv vinkel på en meget spraglet by. Jeg har skrevet dette for at fremhæve de ting, man ikke læser om til metermål andre steder.

Med venlig hilsen

Hans Christian Davidsen

Ikke grundigt

04/08 2013 Lykke Larsen
Der er meget mere i flotte Bruxelles end beskrevet her.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Andre sider om rejser til Bruxelles

Hoteller i Bruxelles
Rejser til Bruxelles
Denne side er udskrevet d. 18. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/sydafrika/cape-town/restauranter/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.