Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Brasilien

Rejsetips af samme forfatter

Udsigt over Salvadors havn
Rejsetips indsendt af:
Martin Levandowsky
København
4. aug. 2009

Salvador syder af livsglæde

Går turen til Brasilien, så er Salvador i landets nordøstlige hjørne, et godt bud på en anderledes og eksotisk ferie. Byen er et frisk pust af musik, dans og sitrende livsglæde.
Lille baby klædt i traditionelt tøj
Lille baby klædt i traditionelt tøj

Salvadors sjæl

På den ene side minder Brasiliens tredjestørste by, Salvador, om en hvilken som helst anden badeby i Brasilien. Sælgerne med køletasken på skulderen, som trasker rundt dagen lang på stranden. Den hule lyd af kokosnødder, som kløves på midten, eller den lille krøltoppede dreng, som står på gadehjørnet, og beder om en mønt eller to. Klassiske ingredienser, som man har set før.

Men så stopper sammenligningen også. Salvador er nemlig gennemsyret af en meget stærk, afrikansk kultur, som gør byen til noget helt unikt. Folk er mørkere hér, mere brogede. Påklædningen er anderledes. Overalt i Salvador ser man de såkaldte Baianas, som er kvinder klædt i traditionelle, hvide fiskebensskørter og med turban på. Også maden er mere afrikansk. Typiske ingredienser tæller olie, kokosmælk, bananblade og bønner. Men den ting, som nok definerer Salvador allermest, er musikken. Byens hjerte og nerve. Trommespillet udgør en central rolle. Igen med afrikanske rødder. Overalt syder trommerne. På stranden blandt andet. Hér stimler folk sammen i solnedgangens skær. En gruppe hér og en gruppe dér. Folk konverserer over dagens hændelser, nogle begynder at danse den lokale kampdans Capoiera, mens andre begynder at tromme. Det er livsglæde på ægte Salvador manér.

Lokal Bloco i bydelen Pelourinho
Lokal Bloco i bydelen Pelourinho

Den gamle bydel Pelourinho

Musikken i Salvador opleves bedst ved at tage et smut ind til den gamle bydel Pelourinho. Hér finder man masser af gamle, farverige huse fra kolonitiden og små, charmerende, brostensbelagte stræder. Hver tirsdag afholder de lokale tromme- og sambaskoler et gadekarneval, som for en stund forvandler bydelen til en kæmpe fest. Optoget er en test, en ugentlig opvarmning til det store, årlige gadekarneval i februar. Og så er det ganske enkelt en anledning til at feste. Noget som de lokale elsker.

Det ugentlige karneval i Pelourinho bliver skudt i gang ved en 20 – tiden, hvorefter optoget langsomt, gyngende og hoftevrikkende bevæger sig gennem bydelens mange, små gader. Trommegrupperne, de såkaldte Blocos, og de mange eksotiske sambadansere fører optoget an, og efter dem følger en lang slange af feststemte og dansende mennesker. I hundredvis. Lokale og turister. Gamle som unge. Rige som fattige. Alle er lige, ingen skel. Folk er glade, synger og ryster kroppen til de saftige beats. Optoget bliver ved de næste 3-4 timer. Hvor lang tid det varer, er lidt forskelligt. Stemningen afgør det. Som aftenen og optoget skrider frem, kommer flere folk til. Det gode ved gadekarnevallet, er at man ikke kan undgå at høre det. Det gælder bare om at følge lyden. Så hvis man ikke lige tropper op på torvet i Pelourinho kl. 20, kan man altid koble sig på senere. Gadekarnevallet er en helt igennem unik oplevelse, og et absolut must i Salvador.
Lavagem do Bonfim
Lavagem do Bonfim

Flere "Festas"

Er man sulten efter mere fest og farver, er mulighederne uanede i Salvador. Den mest oplagte fest er vel nok det årlige karneval i februar. 2 millioner besøgende og over 160 musik- og dansegrupper. En eksplosion af musik og dans, som strækker sig over en uge. Mange refererer til Salvadors karneval, som ”verdens største fest”, og mener klart det overgår karnevallet i Rio de Janeiro. Det specielle ved karnevallet i Salvador, er at tilskuerne fester og danser sammen med sambaskolerne i optogene. Festen foregår i alle byens gader, og ikke på en 700 meter lang, afspærret vej som i Rio.

En anden, lidt mere religiøs oplevelse, er den årlige festival Lavagem do Bonfim. Salvadors andenstørste fest, lige efter det årlige karneval. Traditionen startede i 1754, og afholdes den anden torsdag i januar. Hundredetusinder af mennesker danser og fester i et kæmpe optog. De fleste i hvidt, som den religiøse tradition påkræver. Overalt i optoget ses lokale Baianas i deres traditionelle dragter. Kæmpemæssige stereoanlæg på hjul fylder luften med glad musik. Horder af begejstrede, dansende mennesker, så langt øjet rækker. Optoget strækker sig over 10 kilometer. I kogende varme. Fra kirken Conceicao da Praia lige til slutdestinationen, som er Bonfim kirken. Hér når paraden sit religiøse klimaks, som er renselsesceremonien. De hvidklædte Bainas kvinder går rundt med store vaser, med parfumeret vand, som de hælder på folks hænder og ansigt. Også Bonfim kirkens trapper bliver vasket. Folk hænger små blomsterkranse og sløjfer på gitteret ind til kirken. Der bliver bedt. Med lukkede øjne. Af respekt for Oxalá. Guden, som ifølge den lokale religion, skabte mennesket. Efter renselsesceremonien fortsætter folkemasserne optoget. Der drikkes, spises og festes til langt ud på natten.

Bonfim festivalen er sammen med gadekarnevallet i Pelourinho og det store årlige karneval, tre gode bud på en anderledes ferie i Brasilien. Er man til glad musik, vibrerende livsglæde, og en stærk afrikansk inspireret kultur, er Salvador det næste sted, man bør tage hen.

Fakta om Salvador

Indbyggere: Ca.2,5 millioner
Region: Nordøstbrasilien
Stat: Bahia
Religion: Overvejende katolikker
Sprog: Portugisisk

Andre aktiviteter i Salvador

Capoeira og samba
Salvador er fyldt med skoler, hvor man kan lære Capoeira og samba.

Strandliv
Byen er omringet af smukke strande. Vær dog opmærksom på, at det hurtigt bliver dybt på en del af strandene. Desuden kan der godt forekomme strøm ved højvande.

Brasilianske bøffer
Ligesom i resten af Brasilien, findes der i Salvador en del af de såkaldte ”Churrascarias”, som serverer saftigt og mørt kød. Som regel betaler man et fast beløb, hvorefter man kan spise alt hvad hjertet begærer af kød, sushi og salat.

Salvador på nettet

www.bahia-online.net
www.salvadorbahiaguide.com
www.emtursa.ba.gov.br

Kommentarer til rejsetips om Brasilien

canta Bahia!

13/12 2013 Claus Corfitzen
Folk der har været i Fælledparken 20 år i streg til det årlige pinsekarneval, uden at have prøvet den ÆGTE vare, kan roligt drømme sig til Salvador, festen her har proportioner helt uden for danske begreber - tør man roligt sige. Festen består af to dele, den i pelourinho, og den ved farol da barra ved strandpromenaden. Af disse er den i Pelourinho KLART at anbefale, især for firsttimers. her er knapt så proppet med mennesker som i barra,og mere folkeligt med børnekarneval osv. Politiet har også bedre overblik over begivenhederne her, hvilket giver en bedre tryghedsfornemmelse når man begiver sig rundt i gaderne. Som andre større byer i Brasilien er kriminalitetsraten på et niveau der kræver noget af den besøgende: man skal sætte sig grundigt ind i de lokale spilleregler, LADE VÆRE med at færdes de steder man bliver frarådet. Karnevallet på strandsiden, farol da Barra, er et sted hvor man i særdeleshed skal fare med lempe, hvis man overhovedet skal derhen. Gør det ALDRIG, ALDRIG alene, og ALDRIG med børn. man står som sild i en tønde, der bliver urineret overalt, det er 4o grader varmt, og vel omtrent samtlige lommetyve, og det der er værre, er af huse. Her sker virkeligt grumme ting hvert år, og politiet har meget vanskelige vilkår at arbejde under her. Der festes nærmest konstant i Salvador, og i bahia i det hele taget, prøv at tage ud i yderkanterne og tjek de små lokale festivaller. Salvador er stor, varm, proppet med mennesker, og efter en uges festen er man grundsmadret og træt af det konstante mylder af mennesker. Et rigtigt fedt sted er Ilha Boipeba, en lille ø godt 150 km syd for Salvador. Her er idyllen nærmest til at skære i, den mest idylliske lille bilfri by byder én velkommen når man måbende stiger i land første gang man besøger øen. Her er bare SMUKT! Nattelivet er ret begrænset, i hvert fald i forhold til natklubber f.eks, dem er der nemlig ikke en eneste af! Når der festes her, er det på ægte brasiliansk med improviserede fester med en masse trommer og gøgl. Her kan alle være med, også ungerne. Kom glade til Boipeba, og hvis ikke, så kommer i ihvertfald glade derfra! naboøen Tinhare, med festbyen morro de sau Paulo, er en anden snak- Her er heller ingen biler, men her er festerne mere a la Koh Pha ngan (Thailand), hårdtpumpet, med fokus på det yngre festsegment i aldersgruppen 20-25. 5 strande, hvor den længst væk fra Morro de sau paulo, den femte strand med udsigt til boipeba, er klart den lækreste. Og med færrest mennesker.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 18. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.