Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Toronto

Læs mere om rejser til Toronto

The last frontier - Grassland National Park, Saskatchewan
Rejsetips indsendt af:
Mette Ribergaard Mai
Toronto
9. feb. 2011

The last frontier - Grassland National Park, Saskatchewan

I sommeren 2010 rev vi to måneder ud af kalenderen og tog på road trip fra Toronto (hvor vi bor) til Canadien Rockies, sydpå til Grand Canyon, og nordøst via Memphis tilbage til Toronto.
I det følgende vil jeg vise, a Canada er andet end Canadien Rockies!

Igennem Saskachewan kørte vi primært på Red Coat Trail (Hwy 13), ofte som de eneste, istedet for den Trans Canadian Highway 1, og kørte nærmest ”på” prærien med gophers og køer rendede over vejen. Red Coat Trail er den gamle vej Northwest Mounted Police tog, da de red ud vestpå for at opretholde ro og orden.

Rigtig prærieland både hvad angår vind og syn finder man i Grasslands National Park i Saskachewan og i den lille by, der udgør den vestlige port til parken, Val Marie. Byen er definitionen på en rigtig prærieby, det eneste der mangler, er tjørnebuske, der ruller ned ad hovedgaden fra ingenting til ingenting i det typiske prærie blæsevejr. Men det lokale museum har lattes og wifi, og masser af historie at byde på, som Visitor Centret lige overfor, og hvor et besøg i parken starter.

Det er en mindre besøgt National Park, hvilket er helt ufortjent, for det har været en af de største oplevelser i de første uger af vores tur, men refærdigvis skal det nævnes, at parken ligger i det sydlige Saskachewan uden for lands lov og ret. Ved indgangen står et skilt, som måske giver en en vis forståelse for det lave besøgstal.

I parken oplevede vi (som næsten de eneste) både bisoner, hundredvis af præriehunde, der stak deres små hoveder op af deres underjordiske huler, præriekaktusser, og så så mange forskellige græsser, at vi opgav at fotografere dem alle. Parken huser flere forladte bosteder, hvor immigranter tilbage i 1800-tallet holdte kvæg samt flere steder, hvor man kan spotte ringe af sten, der holdte tipier på plads. Parken har da også været et yndet jagtområde for indianerne efter bisoner og Sitting Bull tog ophold her efter slaget ved Little Bighorn.

Når man står og skuer ud over horisonten, og den er langt væk, så flyver tankerne uvilkårligt tilbage til de tider, hvor der boede mennesker på området og hvor fredfyldt det måtte have været.
I hælene på dinosauerne i Saskachewan

I hælene på dinosauerne i Saskachewan

Det vestlige Saskachewan og Alberta er dinosaurland og efter vores besøg synes vi næsten, at vi er dinosaur eksperter.

Vi lagde ud med at besøge Scotty på T-Rex museet i Eastend, Saskachewan. Scotty er en meget gammel dame, omkring 85-65 millioner år. Hun blev fundet ad to omgange i 1991 og 2002, og det gør hende til den meste komplete dinosaur fosil fundet i Canada. COOL! Kun en kopi af hendes hoved var udstillet, resten af hendes flotte ben var udstillet bag glas, hvor et research team arbejder med hendes knogler. Drømmen er at finde alle hendes ben, og så udstille hende.
I hælene på dinosauerne i Alberta

I hælene på dinosauerne i Alberta

Lidt nordpå i Albertas Dinosaur Provincial Park har man fundet 40 dinosaur arter. Landskabet er det man kalder badlands, lavet af sand, ler, vand og TID. Det ligner landskabet omkring en vulkan, men er opstået på grund af erosion.

I badlands finder man også hoodoos, høje tårne af svag klippe med en lille ”hat” på (stærk klippe), som er formet af mange millioner af års erosion. I området omkring Drumheller, Alberta, er de især karakteristiske. Man kommer ikke udenom at se World’s Largest Dinosuar i plastic, som står i selve Drumheller.

Cowboy Trail og Rodeo

På vej ned fra Canadian Rockies i det sydlige Alberta kørte vi på ”the Cowboy Trail” langs foden af Rocky Mountains omgivet af grønklædte bakker med kvæg og heste græssende bag lave hvide hegn. Det er Canadas modstykke til cowboystaten Texas, men alligevel meget anderledes, og helt bestemt anderledes prærie, end det vi så i Grasslands National Park.

Ingen tur igennem cowboyland uden en tur til et rodeo. I Bragg Creek blev der holdt rodeo på Tsuu T’ina Indian Reserve, hvor vi så alle de klassiske opvisninger lige fra bull riding og lassokastning efter kalve til wild horse riding, og ikke at forglemme rodeoklovne. Pretty cool! (P.s videoer er ikke for sarte sjæle)
Hoppende Bisoner

Hoppende Bisoner

I området ligger også et UNESCO monument, der hedder Head-Smashed-in-Buffalo-Jump. Igennem mange tusinder år og så sent tilbage som for 150 år siden drog indianerne flokke af buffaloer udover en 20 meter høj klippe, lige ned i den visse død.

Forberedelserne til selve jagten var dog lange og trættende; en flere kilometer lang ”take-off” bane, der ledte frem til selve klippeafgrunden, hvor flokken langsomt blev drevet hen mod, skulle forberedes med stenmarkeringer. Til at få flokken i løb mod afgrunden, blev flere af stammens medlemmer klædt ud (inkl. lugt) som ulve, og til at føre flokken frem mod afgrunden var en af stammens medlemmer udklædt (inkl.lugt) som buffalo kalv. Smart måde at jage på med en fangst på ca. 300, der dog ophørte da blegansigterne kom med deres geværer.

Der er ikke meget at se her, men det tilknyttede visitorcenter byder på en video, der demonstrerer jagten, og ved at gå på klippekanten får man en ide om jagten, dens forberedelser både for indianerne og bisonerne.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Toronto

Hoteller i Toronto
Rejser til Toronto
Denne side er udskrevet d. 19. august 2017 fra

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.