Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Chile

 • Påskeøen - Fortiden taler til dig

  (Bedømt af 4 personer)
  11.01.13: Anette Ingeborg
  At befinde sig 3700 km fra kontinentet, langt ude i Stillehavet, er i sig selv betagende. Hertil kommer de fortidige kæmpe statuer, der giver stof til eftertanke.
  Se hele rejsetippet
 • Familieforhold på prøve i Atacama-ørkenen, Chile

  (Bedømt af 11 personer)
  21.01.12: Stefani Vujic
  I det nordlige Chile findes et udsøgt ørkenlandskab omringet af aktive vulkaner, spejlblå laguner og utrolige geologiske fænomener hvis eksistens somme tider er ganske uforklarlige og til alle tider ganske vidunderlige.
  Se hele rejsetippet
 • En drengedrøm går i opfyldelse i Chile

  FDM travel Webredaktør
  (Bedømt af 3 personer)
  05.05.11: Alan
  Har du ikke selv på et tidspunkt drømt om at stå på toppen af en aktiv vulkan og kigge ned i krateret? Det har jeg…og har endda været så heldig at opleve det nogle gange, men det er en så forbandet stor oplevelse, at jeg til enhver tid gør det igen.
  Se hele rejsetippet

Rejsetips af samme forfatter

 • Cuba – kombination af rundrejse og badeferie

  (Bedømt af 6 personer)
  20.02.14: Bjørn Larsen
  Vi ville gerne til Cuba, inden der sker alt for mange forandringer, for det gør der sikkert, når Fidel Castro dør, så vi tog derover sidst i januar 2014 - 16 dage.
  Se hele rejsetippet
 • Tropeparadiset i Caribien

  (Bedømt af 11 personer)
  04.12.12: Bjørn Larsen
  Den dominikanske Republik for 3. gang
  Vi har nu for 3. gang været i Den dominikanske Republik og nød det også denne gang.
  Se hele rejsetippet
 • Amalfikysten i oktober

  (Bedømt af 13 personer)
  08.11.11: Bjørn Larsen
  Vi rejste på egen hånd til Amalfi-kysten sidst i oktober, idet der ingen charterture er dertil på denne tid af året. Det var selvfølgelig en lidt omstændelig affære, idet man ikke kan flyve direkte fra København til Napoli, og da vi tilmed bor i Aalborg, blev det en rute, som hed Aalborg-København-Milano-Napoli.
  Se hele rejsetippet
Jytte og Bjørn Larsen ved Tongariki
Rejsetips indsendt af:
Bjørn Larsen
Aalborg
8. april 2009

Påskeøen - mystik i Polynesien

At vandre på øens grønne vulkanskråninger og føle sig betragtet af de kæmpemæssige tavse statuer er en mærkelig fornemmelse. Den polynesiske sang, duften fra palmeskoven og lagunens lune vand som langsomt smyger sig op ad det hvide koralsand – jo det er virkelighed her 4000 km ude i Stillehavet på Rapanui - Påskeøen
Moai
Moai

Påskeøen - blandt kæmpestatuer

Vi stod et øjeblik og nød stilheden og udsigten fra terrassen ved poolen. Cikaderne sang, og havets bølger slog mod stranden og lavablokkene. Månen stod flot på den sorte himmel, og kokospalmerne var sorte silhuetter mod den oplyste måne. Det virkede helt surrealistisk at stå her på Rapa Nui, Påskeøen.

Seksten timers flyvning fra Danmark, og man lander i Santiago-Chile. Herefter videre med fly ud over Stillehavet i næsten 5 timer, og man ankommer til Påskeøen, en af verdens mest ensomt beliggende øer. Der er ca. 4000 km til Chile, som ejer Rapa Nui (Påskeøen) og 5000 km til Tahiti . Befolkningen er på 4000 indbyggere, hvoraf hovedparten bor i Hanga Roa og er en blanding af polynesere og indvandrere fra Chile. De lever på en vulkanø, der er 22 km lang og 11 km bred. Øen har et grønt bølgende landskab med 3 dominerende vulkaner, hvoraf den største – Maunga Terevaka - når en højde af 506 m.o.h. Hula-huladans under svajende kokospalmer og med den hvide Anakena-strand i baggrunden – jo, vi er i sydhavet.

Hvad er det, der gør disse øer så fascinerende og værd at besøge?
To ting. For det første de kæmpemæssige statuer- moaier, som specielt eventyreren Thor Heyerdahl med sine udgravninger i 1950erne gjorde kendte. Mange er op til 12 meter høje og vejer over 50 tons.

Og for det andet den kendsgerning, at Påskeøen er et tydeligt eksempel på, at menneskeskabte miljøpåvirkninger kan være en katastrofe for et samfund.
Festivalen
Festivalen

Historie

Vores viden om menneskets tilstedeværelse på Påskeøen er i hovedsagen forankret i teorier, der tager udgangspunkt i ærkæologiske fund og ingen skriftlige kilder, da deres rongo-skrift ikke er blevet tydet endnu.

Omkring år 300 mener man, at der kom polynesere sejlende fra Marquesas-øerne, som ligger ca. 4.000 km nordvest for Påskeøen. Med sig havde de høns og rotter. Antagelsen om, at Rapa Nuierne oprindeligt kom fra øer i Polynesien og Peru underbygges af, at det var almindeligt med lignende religiøse ahu/moai-pladser i disse områder.

De europæiske opdagelsesrejsende
Den hollandske opdager Jacob Roggeveen og hans besætning, der var sejlet ud for at finde nyt land i det sydlige Stillehav, var formentlig de første europæere, der opdagede Påskeøen. De lagde til påskesøndag 1722 og navngav øen efter dagen for deres ankomst - nemlig Påskeøen. Roggeveen berettede, at han så rækker af rejste, kolossale stenstatuer. De vendte alle ryggen mod havet. Moaierne blev bevogtet af præster, hvis hud næsten var ligeså lys som europæernes, og ud af ørefligene stak der store skiver. Roggeveen sejlede derfra dagen efter.

I 1770 ankom den spanske kaptajn Don Felipe Gonzalez med besætning. Han erklærede øen for spansk territorium og kaldte den San Carlos efter sin konge Carlos III.

Kaptajn James Cook med besætning ankom den 11. marts 1774 til Påskeøen, bare 4 år efter besøget af spanieren Gonzales.

Katastrofen
Allerede før europæerne kom, var de indfødte i fuld gang med at fælde alle palmeskovsområder uden at genplante. Til sidst var øen støvsuget for træer, altså intet tømmer til kanoer, huse m.m. Mulighederne for grøntsagsdyrkning forringedes på grund af den tiltagende jorderosion. At øens befolkning efterhånden nåede ca.15000 indb., gjorde ressourceknapheden endnu værre. Stammekrige mellem kort- og langører medførte store ødelæggelser, og befolkningstilbagegang blev følgen. Sammen med en europæisk påvirkning i 17- og 1800 tallet i form af tuberkulose, kopper og slavehandel var der i 1877 kun 111 rapanuier tilbage.
Anakena
Anakena

Turist - Tips

Vi besøgte Påskeøen i højsæsonen, dvs. i perioden januar og februar. Det er her en god ide at booke hotel og flybilletter i god tid, da der er begrænset værelsesudbud og kun 2 ugentlige flyafgange til øen. Vi blev hentet i lufthavnen og kørt ud til vores hotel, som lå i udkanten af byen Hanga Roa, som er øens lille hovedstad og eneste by med små 4000 indb. Der er et posthus, hospital, politistation, museum, internetcafe, en lille kirke, nogle hoteller og guesthouses. Byen udmærker sig også ved, at der ikke er nogen højhuse. Alt er i kokospalmehøjde. Ikke sjældent er det at se indfødte komme ridende eller heste gå løse i en af gaderne, som her flere steder er sammenpresset jord.

Seværdigher
Der er flere muligheder for at komme rundt og se de forskellige seværdigheder. Man kan leje cykler, tage en taxa eller booke en tur, hvor der er tilknyttet en guide.

Moai - Kæmpestatuerne
Efter en halvtimes kørsel fra hovedstaden Hanga Roa kommer vi ud til Ranu Raraku. Det vi ser virker helt underligt. Store stenhoveder betragter os med alvorlige blikke. Nogle er ved at vælte, andre står ranke. Vi er ved selve værkstedet og stenbruddet, hvor man udhuggede ”kæmperne”. Beregninger tyder på, at hvis 30 mænd arbejdede 8 timer hver dag i et år, kunne de lave en ca. 10 meter høj og 80 tons tung moai. Moaierne, som står halvt begravet i jorden, ventede på at blive transporteret ned ad vulkanskråningen på store palmestammer. Jorderosion fra den stejle vulkanskråning har medført, at jorden har lagt sig mere og mere omkring de ellers fra begyndelsen helt fritstående giganter. Nogle var altså helt færdige til at blive transporteret, og andre var man i gang med. Den største af dem alle, (ikke rejst op) måler ca. 21 meter. Moaierne her har ikke de røde øjne påsat. Andre steder på øen var de påsat. De var lavet af rød lava og koral.

Her på stedet står der et enkeltstående eksemplar af en knælende moai. Den blev fundet af den berømte arkæolog Thor Heyerdahl i 1955. En legende siger, at den repræsenterede en berømt moai - håndværker og rejst for at se efter fremtidige generationer af moaiskabere.

Tongariki på sydkysten er en af de største Ahuer med 15 moai’er ialt. Det store flade område her, neden foran Rano Raraku, gav fin mulighed for at bygge kæmpe-Ahuen. Stedet blev i 1960 udsat for en kæmpebølge, som skyldtes et jordskælv ved Chile. Moai’erne væltede og blev skyllet langt ind i baglandet. I 1992 begyndte et restaureringsarbejde under japansk ledelse, og efter 5 års arbejde stod øens mest spektakulære ahu genrejst.

Ahu Vinapu har ingen moai. Denne bygning er speciel ved, at måden man har bygget murene på, er meget lig inka-tempelmurene i f.eks. Cusco i Peru. Stenblokkene passer så godt sammen, at det er umuligt at få et stykke papir imellem. Desuden er stilen kendetegnet ved mange lige fintpudsede flader. Thor Heyerdahl mente, at byggestilen kunne være et af beviserne på, at de første indbyggere kom fra Sydamerika. I hvert fald kendte man til byggemåden.

På vore ture rundt på øen mødte vi mange løse heste. De går rundt og græsser.

En tur ud til Orongo med de ceremonielle figurer, der er hugget ind i store sten er et must at se. Det var her fuglemandskulten fandt sted. En gang om året konkurrerede de unge mænd om, hvem der var den hurtigste til at svømme over til en lille ø og bringe et fugleæg med tilbage. Præmien var frit at kunne vælge den smukkeste en kvinde for et år.

Polynesisk gudstjeneste
Hver søndag er der gudstjeneste i øens eneste kirke. Det er en utrolig intens oplevelse. Tostemmig sang akkompagneret af ukulele, tromme og en gammel harmonika flyder ud i rummet i den lille kirke. Flere af de polynesiske kvinder har sat en rød hibiscusblomst i deres sorte hår. Det er søndag, så kjoler i kraftige farver med blomstrede motiver dominerer.

Vi var jo i sydhavet, så selvfølgelig skulle vi nyde lagunens vand ved øens eneste hvide palmestrand kaldet Anakena. Her er der mulighed for at bade i det 26 grader varme vand.

Tapatifestivalen
Vores rejse sluttede med at være tilskuer til Tapati-festivalen, som kan opleves 14 dage i februar måned. Det er en fantastisk oplevelse. Øens indbyggere har fyldt gaderne. Små grupper af tatoverede musikere med trommer, ukulele og harmonika spiller sydhavssange, alt imens yndefulde unge kvinder i bastskørter og blomster i håret danser polynesisk hulahula-dans. Ind imellem er der unge mænd, som viser historiske optrin. Møjsommeligt kommer mændene trækkende med en stor træslæde, hvorpå der står en ministatue. Seancen skal vise, hvordan man førhen slæbte de mange 12 meter høje kæmpestatuer fra øens ”værksted” og ud til deres bestemmelsessted.

At vandre på øens grønne vulkanskråninger og føle sig betragtet af de kæmpemæssige tavse statuer er en mærkelig fornemmelse. Den polynesiske sang, duften fra palmeskoven og lagunens lune vand som langsomt smyger sig op ad det hvide koralsand – jo det er virkelighed her 4000 km ude i Stillehavet på Rapanui - Påskeøen

Rejsetips.
Ca. en uge på Påskeøen er fint. Du vil så have god tid til at opleve kulturen. Vi var der 5 nætter. Festivalen er i februar. Der er langt derud. Vi var i Chile en uges tid først – i Santiago og omegn. 2-3 uger i alt for hele turen vil være fint. Kombineret med en uge i Chile skal du regne med godt 30.000 kr. pr. person plus lommepenge. Book i god tid.

Jytte og Bjørn Larsen
Aalborg

Seværdigheder
Bountystrande

Kommentarer til rejsetips om Chile

Grupperejser til Påskeøen

28/02 2017 Bjørn Larsen
Hej Hugo R. Knusen
Der er forskellige som har grupperejser til Påskeøen. Albatros Rejser og Culturs arrangerer blandt andet, hvor man også besøger et par lande i Sydamerika i forbindelse med turen.

Har man selv mod på at rejse alene, som vi bl.a. Gjorde, er der bureauer som Lamatours, Jysk Rejsebureu og FDM Travel, som kan lave er rejse, hvor man er en ca 5 dage på øen.

VH. Bjørn Larsen

www.fjernehorisonter.dk

Nu drages vi af Påskeøen !

24/02 2017 Hugo R. Knudsen
Efter denne rejsebeskrivelse af turen til Påskeøen, så har jeg lyst til at rejse den lange vej.
Det er jo en meget spændende Ø, med en fantastisk historie.
Er der mon et rejseselskab, som tilbyder en pakkerejse til Påskeøen med ca 5-6 dages ophold?

Tak-

25/01 2017 Keld schmidt
for en fin beskrivelse. Det gør ikke forventningen mindre. Vi rejser til Påskeøen i marts 17 med WorlWideklassen fra Efterskolen ved Nyborg. Det er super at få nogle gode forhåndsbillrder

En medrivende rejsefortælling

13/04 2009 Jacob Møller
Tak for en flot og medrivende rejsefortælling. En beskrivelse, som giver én lyst til at opleve Påskeøen og dens forunderlige verden. Det kunne være fantastisk selv at opleve moaierne en dag. Hilsen, Jacob

Inspirerende artikel

12/04 2009 Michael Holm
Fantasktisk fyldestgørende beskrivelse fra Påskeøen der giver mod på oplevelser
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 20. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.