Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Cuba

 • To Rom & Cuba, tak

  (Bedømt af 5 personer)
  Cuba er den perfekte solskinsø med kridhvide strande, vajende palmer og temperaturer, der aldrig er for varme og slet ikke for kolde. Smagen af en forfriskende mojito er altid lige i nærheden, fuldkommen som lyden af en inciterende salsa og synet af vuggende hofter, mens sorte røgskyer fra de allestedsnærværende charmerende, amerikanske dollargrin kæmper om plads på duftpaletten med osen fra enorme friskrullede cigarer, der ryges overalt.
  Se hele rejsetippet
 • Det er nu, hvis det ægte Cuba skal opleves!

  (Bedømt af 7 personer)
  22.03.14: Henning
  Cubas folklore, salsaen, havanneseren - alt sammen fascinerende og dragende. Det kan nås endnu, men om få år, vil det måske kun være historie!

  Vi drog med store forventninger af sted på en 16 dages rundrejse, hvor vi skulle køre øen igennem helt fra syd til nord.
  Se hele rejsetippet
 • Cuba – kombination af rundrejse og badeferie

  (Bedømt af 6 personer)
  20.02.14: Bjørn Larsen
  Vi ville gerne til Cuba, inden der sker alt for mange forandringer, for det gør der sikkert, når Fidel Castro dør, så vi tog derover sidst i januar 2014 - 16 dage.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Cuba

!VIVA CUBA
Rejsetips indsendt af:
Marie Louise Müller
København
8. nov. 2012

!VIVA CUBA

Et helt særligt land, hvor revolutionen bliver hyldet, salsaen dyrket, musikken spiller, tiden går i stå og du føler du lever!

Vi var fire piger, der havde kastet os ud i et eventyr juli 2012.
Vi havde afsat 1 måned, og havde absolut ingen idé om, hvad vi havde i vente. I dag kan vi se tilbage på vores livs rejse, som vi vil opfordre alle til at gøre efter.

Cuba kan sagtens opleves på under en måned, men vi kunne have brugt et år. Vi havde på forhånd købt guidebogen Lonely Planet og vores billet til en pris på små 5000 kroner tur/retur (dog med 15 timers ophold i Moskva, men hvad gør man ikke for at spare penge?). Vi havde booket 2 nætter i Havana hjemmefra, hvilket er påkrævet ved indrejse i Cuba, sammen med visum og rejseforsikring.
Et godt råd i forhold til visum: få det på den cubanske ambassade, da det er nemt og der er penge at spare (en af os købte det gennem et rejsebureau, og gav ca. 300 kroner mere).

Det var det planlagte, og så var det ellers afsted.

Vi endte med at opleve Havana, Vinales, Varadeo, Santa Clara, Cienfuegos, Trinidad, Baracoa og Santiago de Cuba, som vi nu vil give en kort fortælling om, sammenflettet med gode råd og oplevelser.
Autentiske Havana

Autentiske Havana

Oven på en lang flyvetur ankom vi omsider til Havana, Cubas hovedstad. Desværre startede turen ikke helt som planlagt... Efter at have fået vores bagage, skulle vi i ankomsthallen have vekslet vores medbragte Euro til den cubanske valuta (1 CUC= ca. 6 DKK). Ankomsthallen er et virvar af betjente, taxamænd, rejsende, larm, varme og stress. I den hektiske stemning lykkedes det to uafhængige veksel-ekspedienter, at snyde to af os for omtrent 1000 danske kroner hver, hvilket vi desværre opdagede for sent. Så husk at holde hovedet koldt, og tæl dine penge – hvad end du er i lufthavnen eller andetssteds på Cuba.

Det skal dog siges, at dette var den eneste gang på hele turen, at vi blev snydt.

Vi valgte at bo på et casa particular, som er cubanere, der åbner deres hjem i form af et bed and breakfast. Her kan du tilvælge morgen- og aftensmad, få vasket tøj og tilmed få en god historie. Et værelse til to personer bør koste mellem 15-25 CUC. Dette blev vores måde at indlogere os på resten af turen, og rygtet siger at Cubas hoteller ikke når det til sokkeholderne.

Efter at være blevet budt velkommen og læsset bagagen af, gik vi ned på den nærmeste bar, og fik vores første cubanske nationaldrik: Mojito.
Vær opmærksom på, at det her er sodavanden der koster, og rommen der er billig – ergo er drinksene ekstremt stærke!

Havana er som på billederne: Flotte gamle amerikaner biler over det hele (bogstaveligt talt), farverige, men faldefærdige bygninger, menneskefyldte promenader og historiske vægmalerier overalt.

Ud over det der står i guidebøgerne, kan vi anbefale en strandtur til Playa Tripicoco (godt en halv times billig taxatur gennem det frodige Cuba). Desuden er en rundtur i Havana i hestevogn bestemt anbefalelsesværdig (1 time til 5 CUC pr. pers.). Vi fik en engelsktalende guide med mod et par CUC i drikkepenge. Bo eller besøg området omkring Plaza Vieja i Havanas gamle bydel, som er lidt turistet, men gudesmuk.

Om aftenen kan vi anbefale en gåtur langs vandet på Malecón. Her blev kysset, spillet guitar, drukket Cristal (den lokale, og ligeledes anbefalelsesværdige øl) mm. Rigtig flot og rigtig god stemning. Som alene rejsende kvinder skal man forvente en overdreven mængde af fløjten, pift og komplimenterende tilråb. Dette kan være overvældende, men man må huske på, at det er gjort i en sød mening, og at det ligger til deres kultur, at være flirtende (også cubanerne indbyrdes).

Havana er ovenud fantastisk, men Cuba indeholder meget mere.
 Vidunderlige Vinales

Vidunderlige Vinales

Vi kan ligeså godt afsløre med det samme, at Vinales blev vores absolutte yndlingssted, og at vi endte med at vende tilbage inden turen igen gik til Danmark.

Vinales er en lille by, der ligger i Pinar del Rio provinsen i det vestligste Cuba. Fra Havana til Vinales benyttede vi os af det anerkendte busselskab Viazul. Det blev vores primære transport herfra og videre. Busserne er i god stand, har aircondition og fint med plads. Desuden er prisen yderst rimelig (15 CUC pr. pers. For en 4 timers tur fra Havana til Vinales). Et tip: Husk lange bukser og trøje i bussen, da der bliver fyret godt op for deres aircondition.

Umiddelbart er Vinales by ikke noget særligt, men dens placering adskiller sig fra alt andet. Vinales ligger midt i en frodig nationalpark, hvor grønne bjerge er som skudt op af jorden. Lej en cykel fra private (2 CUC for en hel dag) eller fra den lokale udlejer Thomas. Det er en meget lille by, og alle kender hinanden. Cykelturen hen til byens historiske vægmaleri (Mural de prehistorica) er et must! Derudover er den udfordrende cykeltur til hotellet La Ermita eller hotel los Jazmines det hele værd, når du når toppen, hvor verdens smukkeste syn venter dig over hele dalen sammen med en tur i swimmingpoolen (nogle gange mod en mindre betaling).

Book en hestetur gennem dalen og ud til en dyb grotte. Kan arrangeres via dit casa eller gennem turistbureau.

Hver aften kan og bør tilbringes på Centro Culturel Polo Montanez (1-2 CUC), hvor aftenen indledes med et show til ære for turisterne. Når showet er færdigt, ankommer de lokale og overtager dansegulvet fuldstændigt. Dette er den perfekte mulighed for at lære den cubanske salsa, da de cubanske mænd vil byde dig op non stop. Spring ud i det, og bliv en del af dansemængden af unge som gamle.

Et tip: bo hos Villa Nelson (angivet i lonely planet). Den sødeste familie med eget anneks, fantastisk mad og charme. Hvis de er optaget, så bo hos naboparret Berta og Arnaldo, som også er gudeskønne.
Strand og delfiner i Varadeo

Strand og delfiner i Varadeo

Fra Vinales til Varadeo tog vi en taxa, hvilket godt kunne betale sig, da vi som fire rejsende, fyldte taxaen ud. Det er påkrævet, at man tager en statsejet taxa, men det er let og billigt at finde en privat chauffør, hvis man er klar på en bumletur i en faldefærdig øse.

Varadeo er en turistmagnet med en super lækker strand! Byen tilbyder dog ikke det store andet end turistbureauer, der bl.a. kan arrangere en tur på vandet, hvor der er mulighed for at bade med delfiner. Vi bookede en tur for 101 CUC pr. pers., og havde en fantastisk dag med både snorkling, delfiner og hummer til frokost.

Derudover kan vi anbefale den italienske restaurant Dante, der er et skønt afbræk fra det klassiske cubanske måltid: kylling, ris, bønner og en skive tomat og agurk.
Che monumentet
Che monumentet

Historiske Santa Clara

Santa Clara er en historisk by, og her skal du have spadserskoene og guidebogen frem.

Bo centralt hos en af Cubas mest velhavende Casa Particulares Hostal Martha (gade: Marta Abreu). Her vil du få din egen herskabslejlighed med eget køkken og stue, samt fine værelser med kunstige blomster og masser syntentiske sengetæpper i bedste Cuba stil.

I Santa Clara har revolutionen sat sine tydelige spor. Det var i her Che Guevara afgjorde slaget mod Batistas diktatur, hvilket i dag mindes med det enorme Che monument og museum samt Monumento a la Toma del Blindado (1 CUC), hvor slaget fandt sted.

En anden seværdighed, der bør opleves er tobaksfabrikken Fábrica de Tabacos Constatino Péres Carrodegua (4 CUC).

Ønsker man at komme på internettet er ESCA stedet. Det er en kæde, som er til at finde i hver en by. Her kan købes internet- (6 CUC for 1 time) og telefonkort (10 CUC), som kan viderebruges i alle andre ESCA butikker i landet.
Sofistikerede Cienfuegos

Sofistikerede Cienfuegos

Byen der omtales som værende fransk inspireret, har en flot arkitektur. Gå ad Boulevarden til Parque José Marti, hvor du vil opleve essensen af byen.

Stedet at gå i byen hedder El Benny, hvor man har mulighed for at danse andet end salsa. Stedet byder på et hedt dansegulv med høj og mere nutidig musik, samt en skøn bar under åben himmel i baggården.

Bo hos verdens sødeste kvinde Lilly på avenue 50, der formår at gøre den traditionelle cubanske mad spændende.

Cienfuegos er en hyggelig by, men kan sagtens opleves på en dag eller to.
Trinidad – på hest, strand og dansegulv

Trinidad – på hest, strand og dansegulv

Så gik turen til Trinidad! Byen er virkelig fin med de mange huse, der ligger side op og side ned i alverdens farver. Byen er bakket, og har den mest frodige natur omkring sig, hvor det varmt kan anbefales, at tage en dag på hest ud til vandfaldet. Det er både muligt at skridte, trave og galopere på turen, og når man når vandfaldet er der en lille bar, der byder på forfriskninger efter en afkølende dukkert. Samtidig kan du på rideturen opleve, hvordan man laver sukker af sukkerrør.

Uden for Trinidad er der en himmelsk strand ved navn Playa Ancon, som blandt andet er angivet på Lonely Planets top 5 over Cubas strande. Stranden er en smule turistet, men med strandens størrelse og skønhed er det hurtigt glemt. Tag en taxa hertil (et par CUC pr. person). Her kan du snildt bruge en dag på at sole, snorkle, spille beach volley mv.

Aftenerne i Trinidad skal tilbringes på Casa del a Musica. Det er et spillested under åben himmel, placeret midt på et trappeplateau. Her sidder folk ved små cafeborde og på selve trappen, og lytter til aftenens liveband, tager en drink og iagttager dansegulvet indtil man selv får taget mod til sig. Når klokken slår et, forvandles stedet til et diskotek for toppen af trappen. Her er de unge lokale det primære publikum, hvor man i bedste Dirty Dancing stil kan joine dansegulvet.
Landsbystemnig i Baracoa

Landsbystemnig i Baracoa

Baracoa er en mindre by, der ligger 4-5 timers bustur fra Santiago de Cuba. Byen er kendt for sin chokolade og sin specialret med blandt andet karry og kokos. Bo i nærheden af gaden Antonio Maceo, hvor byens kirke, internet, boder og musikstedet Casa del a Trova er lokaliseret.

På Casa del a Trova tager de lokale en øl og en omgang brætspil, mens musikken spiller fra kl. 17-19. Når bandet igen stiller op fra kl. 21-24 har byens turister tilsluttet sig, og stemningen er munter.

Byen ligger nær vandet, men byens bedste strand Playa Maguana ligger alligevel en times kørsel væk. Stranden er mindre og noget isoleret, og ligger af gode grunde som top to på Lonely Planets topliste over Cubas strande. Dog skal man være opmærksom på, at vejen er dertil er ringe og at man skal aftale med taxachaufføren, at han venter på en derude, da prisen i så fald er 15 CUC pr. taxa, hvilket er one way prisen for to separate chauffører.

Foruden stranden tilbydes flere forskellige vandreture i bjergene samt udflugter til byens chokoladefabrik.

Vær generelt opmærksom på alene drikke vand på flaske eller vand, der har været kogt, da andet kan medføre maveonde. Samme gælder for fisk og skaldyr, der skal være frisk. Skulle man alligevel være så uheldig, kan man i Baracoa (og formentlig også i alle andre større byer) gå til byens internationale læge (Clinica Internacional). Det er her vigtigt at vide, at der med international ikke menes, at der tales engelsk, men at klinikken tager imod internationale patienter. Husk din parlør.
Karneval i Santiago de Cuba

Karneval i Santiago de Cuba

Slut juli kan du opleve årets karneval i Santiago de Cuba, som bestemt er værd at planlægge efter! Karnevalet består af en masse parader, farver, musik, mad- og drikkeboder, dans med mere dagen lang. Alle tager del i og snakker om karnevalet, og lokale som turister, gamle som unge valfarter til byen.

Santiago er den næststørste by efter Havana. Byen er bakket og meget varm at bevæge sig rundt i. Denne del af Cuba har et anderledes klima og flora. På trods af den varme årstid, synes vi juli var en optimal måned at opleve Cuba i. Vi havde hjemmefra læst om risiko for regn og orkaner, og det viste sig gennemsnitligt at regne intenst hver anden eftermiddag/aften i et par timer. Dette synes vi dog alene var en fordel, da regnen både kølede og rensede luften.

Santiago er en af de byer, der har banker og hæveautomater i massevis. Der endte vi med at tilbringe lang tid. Vi havde hjemmefra haft meget svært ved at lure, hvordan man skulle forberede sig bedst penge-mæssigt. Vi valgte at veksle nogle euro hjemmefra til at starte på, da det skulle være nemt at veksle dem til CUC i Cuba. Når vi ser tilbage på det, ville vi nok have hævet og vekslet til euro (ikke US dollars, da kursen er elendig) hjemmefra til hele turen, da det havde sparet os for mange bankture og timers venten. Det er kun muligt at hæve omkring 1500 kroner pr. gang uanset var fra automat eller inde i banken. Man tager selvfølgelig en risiko ved at have så mange kontanter på sig, men man sparer en masse tid og hævegebyrer, ved at veksle hele molevitten fra euro til CUC af en eller enkelte omgange.

Byen skulle byde på masser af oplevelser og udflugter. Vi havde desværre ikke så mange dage i Santiago, og den tid vi havde var optaget af karnevalet. Men tag dertil og brug 3-4 dage, hvis du har tid.
!VIVA CUBA

Er du til rytmer, musik, dans, smuk natur, lækre strande, spændende historie, varme, udadvendte og livsglade mennesker skal du tage til Cuba! Vi er allerede i gang med at planlægge vores næste tur dertil.

Rigtig god fornøjelse!


Kommentarer til rejsetippet om Cuba

Engelsk?

10/12 2015 Jacob
Hej,

Dejlig beskrivelse af Cuba.

Min familie og jeg overvejer at tage dertil, men vi kan ikke spansk. Er det muligt at rejse rundt, når vi kun taler engelsk?

Mvh
Jacob

Svar til Ida

30/04 2013 Camilla
Hej Ida.

Er glad for, at du kan bruge vores rejsetip :)
Jeg rejste sammen med Marie Louise, og vi tilbragte forfærdelig mange timer i Moskva lufthavn.

Vi overvejede kort, at tage ud og se byen, men fandt hurtigt ud af, at det krævede et turistvisum. Jeg ved ikke, hvad det koster, men det kræver vist nok en "invitation".

De fleste af vores timer i Moskva var nattetimer, så vi sov i nogle stole, hang over morgenmaden mv. og pludselig var timerne gået.

Men er man en rastløs sjæl, er det en god idé, at undersøge visum-reglerne nærmere.

Har du flere spørgsmål, må du endelig sige til.
Og ellers må du ha' en rigtig, rigtig god tur!
:)
Mvh. Camilla

Flybillet til Cuba

29/04 2013 Ida Andersen Tambjerg
Hej Marie Louise:)
Tak for et super fedt og inspirerende rejsetip!! Vil rigtig gerne til Cuba, men kan se den eneste måde jeg kan få råd til en billet er, hvis jeg som jer vælger at mellemlande mange timer i Moskva. Ventede I bare i lufthavnen de mange timer? Eller kan man opholde sig i Moskva i ventetiden (eller krævede det visum?). På forhånd mange tak:)
Ida

Cuba, Havana

13/11 2012 Claes Moth
Glimrende, informativt og appetitvækkende skriv.
Mangler (for den sidste stjerne):
Hemingway: Museo Hemingway (hans hus).
Hans stamværtshuse: El Floridita og La Bodequita del Medio.
Asger Jorn: Hans indvendige malerier i det som nu huser statens arkiver. - Danskere er meget velkomne efter aftale.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Cuba

Udvalgte hoteller i Cuba
Rejser i Cuba
Denne side er udskrevet d. 21. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/graekenland/proev-faellesrejser-.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.