Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Sønderjylland

Rejsetips af samme forfatter

 • Sommer i Berlin

  (Bedømt af 7 personer)
  I bydelen Prenzlauer Berg byder den økologiske café på brunch, hvor prisen er hvad du har råd til at betale for at spise dig mæt.
  Se hele rejsetippet
 • Forlænget weekend i Karlskrona

  (Bedømt af 8 personer)
  Sverige er et land, som de fleste danskere ofte ikke giver den rejsemæssige opmærksomhed, som landet faktisk fortjener.

  På trods af, at vores naboland mod øst ligner Danmark på mange måder er det alligevel et land, der har mange interessante byer og historiske seværdigheder, der kan gøre os klogere på landet hinsidan.
  Se hele rejsetippet
 • Gensyn med den evige stad

  (Bedømt af 20 personer)
  Den flimrende sommersol siver ind gennem mine persienner på Nørrebro, og da jeg ruller persiennen op hilser solen mig godmorgen og de gyldne stråler rammer mit ansigt.
  Se hele rejsetippet
En Sønderjysk odyssé
Rejsetips indsendt af:
København N
9. okt. 2011

En Sønderjysk odyssé

"Mojn" lyder det på klingende jysk da vi stiger på toget i Kolding - et tog, der skal føre os ned gennem Sønderjylland.
Vi har besluttet at bruge et par uger på, at rejse Sønderjylland tyndt - det er trods alt en region, der har en helt speciel plads i danskernes historie, for Sønderjylland byder på mange fredede bygninger og rig kulturhistorie.

Velkommen til Sønderjylland.
Ribe Domkirke
Ribe Domkirke

Ribe -

Et godt sted at starte sin sønderjyske odyssé er Ribe, der er Danmarks ældste købstad.

Det første man tænker på når nogen siger Ribe er nok storke, der bygger rede - men det er selvfølgelig ikke det eneste byen har at byde på.

Ribe er et paradis for den arkitektur-interesserede rejsende, for der er mange fredede bygninger i byen.

Første stop på turen i Ribe giver næsten sig selv - vi skal selvfølgelig se Ribe Domkirke, der står majestætisk på den lille plads midt i byen.

Ribe Domkirke imponerer allerede med sin alder - den blev færdigbygget i år 1250 og erstattede en stenkirke, der tidligere lå på pladsen.

Inde i kirken tager vi os tid til at gå rundt og studere de fine detaljer - og samtidig forundres over, at der ikke er flere mennesker, der har fået den samme ide med at besøge kirken.

Vi forundres over, at der ikke er flere, der interesserer sig for den danske kulturarv, for selvom vi ikke har de samme seværdigheder som Rom har, så har vi trods alt en lang og rig historie.
Ribe Kloster
Ribe Kloster

Ribe Kloster

Ribe Kloster er en af de fineste fredede bygninger vi har i Danmark - faktisk hører anlægget til arvesølvet i Danmarks bygningsmasse, men det er der bare ikke mange mennesker der ved.

Når Ribe Kloster hører til arvesølvet er det fordi det er et af de bedst bevarede og mest betydningsfulde klosteranlæg i Danmark - og man bør gøre sig selv den tjeneste at besøge klostret hvis man alligevel er på Ribe-egnen.

Ribe Kloster er bygget i røde mursten, og bygningerne er karakteristiske ved at der er store vinduer og runde buer mange steder.

Efter at have besøgt Ribe Kloster føler man sig klogere på sig selv, sit land og sin kulturarv, og det kan kun anbefales på det varmeste at besøge Ribe Kloster.
Trøiborg
Trøiborg

Trøjborg

Trøjborg er en slotsruin, der ligger ca. 10 kilometer nord for Tønder.

Trøjborg fremstår i dag temmelig forsømt, men det er heller ikke så underligt, for borgen er helt tilbage fra 1300-tallet.

Dog er sydmuren og kælderen stadig bevaret.

På trods af sit forsømte ydre kan det stadig varmt anbefales at besøge borgen, for den giver et fint indblik i vores historie og kulturarv - og så er det skønt at gå rundt i området en sommerdag mens fuglene kvidrer og solen skinner ned gennem trætoppene.
Schackenborg Slot
Schackenborg Slot

Schackenborg

Når man befinder sig på Tønder-egnen giver det næsten sig selv, at besøge Schackenborg Slot - naturligvis ikke for at besøge prins Joachim, men for at studere selve Schackenborg Slot, der er en fredet bygning.

De nuværende bygninger er opført midt i 1600-tallet og er efter enhver målestok imponerende.
Hestestald, der hører til Schackenborg Slot
Hestestald, der hører til Schackenborg Slot

Schackenborg og haveområdet, der hører til Schackenborg Slot strækker sig over et enormt areal på over 900 hektar, og man kan som almindelig borger kun gisne om, hvordan det er at bo der.

Det er under alle omstændigheder skønt at gå en tur i haveområdet på det nyslåede græs og blandt de veltrimmede hække mens man for et øjeblik lader som om man er kongelig.

Efter at have besøgt Schackenborg Slot må man ikke snyde sig selv for at gå en tur ned gennem Slotsgaden i Møgeltønder.

Slotsgaden i Møgeltønder er drømmeagtig smuk med sine rigt udsmykkede og velholdte fredede bygninger. Slotsgaden er som taget ud af et eventyr, og bygningerne tager sig bedst ud på en varm sommerdag, hvor solen skinner ned gennem trætoppene.
Haderslev Bymuseum
Haderslev Bymuseum

Haderslev

På vores Sønderjyske rejse var vi også på besøg i Haderslev, der er en hyggelig købstad, som byder på mange spændende oplevelser.

Vi brugte bla. en formiddag på at besøge Haderslev Bymuseum, der har til huse i en gammel bygning fra ca. 1580.

På Haderslev Bymuseum kan man kan få et fint indblik i byens historie inden man fortsætter sin tur ud i byen.
Gade i Haderslev
Gade i Haderslev

Haderslev er nok mest kendt for sin domkirke, der har eksisteret siden 1200-tallet, men Haderslev har også mange bygninger fra 1400-tallet, og da byen netop har mange ældre bygninger er det oplagt at tage på byvandring i Haderslev.

For at få et indtryk af byen besluttede vi os for, at gå en lille tur i byen, og det blev til en god gå-tur, for Haderslev har mange små og charmerende gader, hvor man for en tid kan lade sig fortabe i bygningsdetaljerne.

Fredet bygning på Torvet i Haderslev
Fredet bygning på Torvet i Haderslev

Vores slentretur i Haderslev endte på Torvet, der er en harmonisk og hyggelig plads midt i byen.

På Torvet i Haderslev er det oplagt at sætte sig på en af caféerne eller restauranterne og nyde en kop kaffe eller lidt frokost mens man kigger på bygningerne, der for en stor dels vedkommende er fredede.

Efter frokosten på Torvet var vi atter parat til at fortsætte vores Sønderjyske odyssé.
Ballum Kirke
Ballum Kirke

Landsbyen Ballum

På vores rejse kom vi forbi den lille, hyggelige landsby Ballum, der ligger ca. 20 kilometer vest for Løgumkloster.

I landsbyen finder man bl.a. Ballum Kirke, der er et besøg værd p.g.a. sine murdekorationer og kalkmalerier.

Ballum ligger ud til Vadehavet, og hvis man er i Ballum om sommeren er det oplagt at tage en tur ud til havet efter at have besøgt Ballum by.
Højer Sluse
Højer Sluse

Højer Sluse

Det er en speciel oplevelse at besøge Højer Sluse, der ligger vest for Tønder.

Slusen blev bygget i 1861 og bruges stadig som ekstra sikring ved stormfloder.

Når man står ved Højer Sluse har man en smuk udsigt ud over vandet, og man forstår for alvor, at man befinder sig midt i tønder-marsken.

Der er en skøn fred og ro i området, der indbyder til, at man går sig en tur i det naturskønne område.

Bjerremark Kursuscenter
Bjerremark Kursuscenter

Bjerremark

Vores Sønderjyske odyssé både startede og endte i Bjerremark Kursuscenter, der som navnet antyder, er et sted man kan booke sig ind for at overnatte.

Fra Bjerremark Kursuscenter er der god mulighed for at tage ud for at besigtige Sønderjylland, og det er et ganske udmærket sted at overnatte.

Bjerremark Kursuscenter ligger midt i tønder-marsken, og der er en fin udsigt over det flade marklandskab.

Efter at par ugers rejse i Sønderjylland var det tid til at forlade Bjerremark og det sønderjyske, og vi hoppede slukørede på toget, der skulle køre os hjem til København.

Det er en stor oplevelse at besøge Sønderjylland - og det kan ikke undgås at området gør indtryk på den besøgende.

Bjerremark Kursuscenter
Bjerremark Kursuscenter

Hvis du vil blive klogere på vores kulturarv og på et område, der har en speciel plads i danmarkshistorien, så skal du absolut besøge Sønderjylland - du vil ikke fortryde det.

God tur!
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/tyskland/schleswig-holstein/flensborg-graenselandets-perle-miniferie.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.