Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Afrika

 • Visum

  25.02.16: Ken
  Skal du til Egypten på ferie skal du ha et visum der gælder i 3 måneder, Dette turist visum får du i flyet og skal blot udfyldes, når du kommer til lufthavner skal dette kort afleveres mod betaling pt.
  Se hele rejsetippet
 • "Sommerferie" i marts/april

  (Bedømt af 108 personer)
  23.04.15: J. Gilbert
  I en del år er vi taget på "sommerferie” i Egypten i marts, for at slippe væk fra en lang sur vinter, og for at få lidt sol på kroppen.
  Se hele rejsetippet
 • Senegal Blues

  (Bedømt af 20 personer)
  Senegal i Vestafrika er en blandet landhandel. Spring Dakar og Saint Louis over og tag direkte til en af de gode strande i Casamance-provinsen sydpå - hvis der da ikke er udbrudt borgerkrig.
  Se hele rejsetippet

Rejsetips af samme forfatter

 • Centraleuropa, øl og sprød gris

  (Bedømt af 7 personer)
  Juli 2017: 4 uger på 4 hjul rundt i Centraleuropa. Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn.
  Hjemmefra har vi planlagt alt, booket hoteller & airbnb, bestilt kørselstilladelser til motorveje & byer og skrevet udførlige lister over, hvad vi vil opleve (og spise!) i hver by.
  Se hele rejsetippet
 • To Rom & Cuba, tak

  (Bedømt af 5 personer)
  Cuba er den perfekte solskinsø med kridhvide strande, vajende palmer og temperaturer, der aldrig er for varme og slet ikke for kolde. Smagen af en forfriskende mojito er altid lige i nærheden, fuldkommen som lyden af en inciterende salsa og synet af vuggende hofter, mens sorte røgskyer fra de allestedsnærværende charmerende, amerikanske dollargrin kæmper om plads på duftpaletten med osen fra enorme friskrullede cigarer, der ryges overalt.
  Se hele rejsetippet
 • En persisk love story

  (Bedømt af 13 personer)
  Som ganske almindelige, forlystelsessyge danskere har vi fire tidligere Interrail-bumser rejst i alverdens riger og lande for at suge til os af smags- og synsindtryk, været behørigt imponerede, nydt det meste.
  Se hele rejsetippet
Det store Afrika-eventyr
Rejsetips indsendt af:
Gentofte
21. jan. 2013
Vinderrejsetip Januar 2013

Det store Afrika-eventyr

Bjergvandring på Kilimanjaro. Frikvarter i Nairobi. Teltsafari i Okavango-deltaet. Udflugt til Victoria Falls. Bilferie langs Garden Route i Sydafrika... 5 ugers eventyr og en uforbeholden kærlighedserklæring til det farverige, afrikanske kontinent.
ÆREFRYGTINDGYDENDE. Mount Kilimanjaro er næsten 6 km højt - og dér skal vi op...
ÆREFRYGTINDGYDENDE. Mount Kilimanjaro er næsten 6 km højt - og dér skal vi op...

Toppen af Afrika (Kilimanjaro, Tanzania )

Med sine imponerende 5.895 meter er Kilimanjaro Afrikas højeste bjerg. En sneprydet kolos, der knejser over den tanzanianske højslette. Kili er et bjerg, man kan vandre op ad uden at være bjergbestiger, endda selv om man lider af højdeskræk. Enhver i rimeligt god form kan nå toppen - med lidt viljestyrke, det rigtige udstyr, og hvis højdesygen ikke vinder kapløbet.

Mette og jeg starter fra byen Moshi i Tanzania. Vi har på forhånd valgt Rongai-ruten, der regnes for én af de lettere. Vi rejser alene og er 'kun' ledsaget af 2 guides og 6 bærere, der slæber telte, rygsække, kogegrej, madvarer osv. Guides og bærere er obligatorisk og gør Kili til en småpebret fornøjelse. Hen ad vejen skal vi dog opdage, at vores crew er det mindste af de tre, som tager Rongai-ruten samtidig med os. Et selskab omfatter over 20 hjælpere, fordi 2 amerikanske piger også har ønsket toilettelt, lægetelt og spisetelt!

Rongai-ruten er i virkeligheden et 6-dages trek med en natlig bjergbestigning på midten. Man vandrer i den skønne, afrikanske natur langt fra byernes røg og støj, overnatter i telt på primitive campingpladser, får serveret dejlig, nærende mad tilberedt over åben ild af flinke mennesker, besørger på pedallokummer i bræddeskure ... og vænner gradvis kroppen til højden, så den tynde luft ikke får bugt med én.
AFGANG. Starten på trekket foregår i grønne omgivelser og på gode stier
AFGANG. Starten på trekket foregår i grønne omgivelser og på gode stier

Første dag (1.900-2.700 m) er nem, 3 timer i langsomt tempo ad fine stier. Temperaturen primo december er behagelige 25 grader, men regntiden er så småt begyndt. Vi lærer at sætte pris på vores CamelBaks, drikkedunke i dagsrygsækken med slange til munden, så man ikke hele tiden skal finde vandflaske frem. Også intimservietter viser sig som en god idé. Og uld inderst, idet aftner og nætter er isnende kolde.

Vi lærer et par nyttige ord på swahili, som skaber smil og fællesskab resten af turen. Jambo: Hej, hvordan går det? Jambo-si: Hej, fint, tak. Pole: Langsomt (det siger guiderne i ét væk, så man ikke går for hurtigt). Asante (sana): (Mange) tak. Og ikke mindst hakuna matata: No problem!
OPTUR. Allerede dag 2 bliver terrænet hårdere, og det tynder ud i vegetationen
OPTUR. Allerede dag 2 bliver terrænet hårdere, og det tynder ud i vegetationen

Anden dag (2.700-3.750 m) begynder det for alvor at gå opad, 13 km op-op-op, helt derop, hvor luften er mærkbart tyndere, og en hovedpinepille ved vejs ende gør godt. Stierne bliver mere knudrede, regnen sætter ind, vi glæder os over vores regnslag og vandtætte vandrestøvler. Især, da vi finder ud af, at vi er nødt til at spise udenfor i regnen og kulden - vi har jo ikke spise/opholdstelttelt! Næsten værre er det, at vi er nødt til at krybe ind i vores mikroskopiske telt kl. 19, hvor mørket er totalt - og tilbringe de mange lange timer indtil daggry i soveposerne, fordi der ikke er andre alternativer. Og værst er det, at vores lejede liggeunderlag kun er et par cm tykke, så sten og kulde går direkte i ryg og hofter. Havde vi anet noget om dette på forhånd, ville vi have insisteret på en mere bekvem variant.
BARSK. Naturen omkring Kilimanjaro er vild og åndeløs smuk
BARSK. Naturen omkring Kilimanjaro er vild og åndeløs smuk

Tredje dag (3.750-4.300 m) er en forholdsvis kort dag. Nattens fortrædeligheder er glemt, for vi vandrer glade og fro af sted i det smukke, bjergrige terræn med stadigt mere sparsom vegetation og solen skinnende mildt ned over os. For pokker, Kilimanjaro er jo en milepæl i livet - lige som et maratonløb - så selvfølgelig skal det gøre lidt ondt. Vi sørger for at drikke vores 3 liter vand hver og spise rigeligt, to af succeskriterierne for at klare strabadserne.
KIBO-CAMP. Her hviler man en halv dag i 4.700 meters højde før opstigningen
KIBO-CAMP. Her hviler man en halv dag i 4.700 meters højde før opstigningen

Fjerde dags første etape (4.300-4.700 m) fører os i løbet af få timer til den legendariske Kibo-camp et stykke oppe af Kilimanjaro, som vi først betræder nu. Vi starter begge med morgenkvalme og hovedpine - som at være gravid med massive tømmermænd. Appetitten er væk, men ned skal havregrød, toast og te sgu!

Undervejs over højsletten passerer vi et nedstyrtet fly, før vi når Kibo, der ligger på et stenet, vindblæst plateau, hvor Rongai- og Marengu (Coca-Cola)-ruterne mødes. Det er her, fårene skilles fra bukkene. Nogen overvinder højdesygen og fortsætter, andre må give fortabt. Vi har hørt om toptrænede jægersoldater, der faldt fra - og ældre damer, der nåede toppen. Du kan ikke vide det på forhånd...
TILLYKKE! Efter 6 timers nattevandring står Mette på Afrikas top
TILLYKKE! Efter 6 timers nattevandring står Mette på Afrikas top

Fjerde/femte dag (4.700-5.681 m) - topforsøget! Efter en halv dags hvile bliver vi purret op kl. 23 med te og chokoladebarer, og kl. 24 starter opstigningen i den sorte nat. Det er 10-15 graders frost, så vi er iført dobbelte vanter, dobbelte huer, tre lag tøj - og pandelampe. Pole-pole (langsomt-langsomt). Over os kan vi se enkelte lys bevæge sig opad, under os kan vi skimte andre lys, det er helt eventyrligt! Alt går fint, vi begynder at øjne brækklatter fra dem foran os, men har det selv godt ... lige indtil 5.000 meter, hvor Mette som lyn fra en klar himmel nægter at gå ét skridt videre. Kvalmen og svimmelheden er for overvældende. Efter en tiltrængt pause og megen hiven efter vejret kommer vi videre, alt ser lovende ud ... og så er det min tur til at stå af. Benene ryster uhæmmet under mig, svimmelheden får mig til at svaje vildt. Gilman's Point (5.681 m), den første af Kilimanjaros 3 'godkendte' toppe, ligger kun 10 minutter forude, så det lykkes Mette og de to guider at få mig til at vakle over de sidste sten og nå op.

Vi står på toppen af Afrika, og i det samme står solen op og bader bjerge, sletter, sne og os i en blændende orange lys. Det er magisk.

Det er udelukket at nå Uhuru Peak, Kilis højeste punkt (5.895 meter), for vi har allerede gået 6 timer, og nedturen tager mindst 3 timer. De ekstra 3 timer frem og tilbage til Uhuru er simpelt hen ikke realistiske i vores tilstand. Men Gilman's Point er også Mission Accomplished.
SVIMLENDE. Udsigten fra toppen ned mod Kibo er forrygende - og lidt skræmmende
SVIMLENDE. Udsigten fra toppen ned mod Kibo er forrygende - og lidt skræmmende

Femte/sjette dag. De 3 timer stejlt ned ad bjerget koster mig to storetånegle, en efterfølgende betændelse i tæerne og en vabel, der fylder halvdelen af venstre fod. Efter 1½ times hvile står den på 10 km vandring, som - selv om det går jævnt nedad, og selv om højdesygen er overstået - er ubeskriveligt smertefulde. Ben og fødder er i en tilstand, som ikke engang Copenhagen Marathon formåede at lokke frem. Og sidste dag skal vi vandre yderligere 18 km, før vi langt om længe er i mål. ALDRIG har vi været så trætte, aldrig har et bad (efter 6 dage i det samme tøj) været mere tiltrængt, aldrig har en øl smagt bedre, aldrig har en hård seng føltes så hypnotisk blød. Mmmm.
UDSTYRLIGT. Vi kunne godt have ønsket os lidt bedre udstyr end et lille festivaltelt og et tyndt lig
UDSTYRLIGT. Vi kunne godt have ønsket os lidt bedre udstyr end et lille festivaltelt og et tyndt lig

NB 1. Vi var 6 vandrere samtidig på Rongai-ruten, vi nåede alle Gilman's Point, kun de 2 amerikanske piger klarede Uhuru Peak. De var yngre og havde bedre udstyr, men først og fremmest (tror vi) nåede de den absolutte top, fordi de havde sat sig selv på en forebyggende kur af Diamox (højdesygemedicin) og en form for stereoider. Vi andre 4 tog kun almindelige hovedpinepiller, når det gjorde for ondt.

NB 2. Afklar drikkepengespørgsmålet definitivt med turoperatøren på forhånd. Guides og bærere forventer rigelige drikkepenge, som afleveres om morgenen før det sidste stræk. Vi gav bærerne hver $25 og guiderne hver $75 - og bærerne var mildest talt utilfredse. Af turoperatøren var de blevet lovet mindst $30 hver, men det havde ingen røbet for os, de glade sponsorer. En lidt trist afslutning på 6 dages bekendtskab.
MALERISK. I Afrika bliver selv en gemen bustur fra A til B en billedskøn oplevelse
MALERISK. I Afrika bliver selv en gemen bustur fra A til B en billedskøn oplevelse

Frikvarter med Blixen (Nairobi, Kenya)

At rejsen er målet i sig selv, bekræfter den lange bustur mellem Moshi i Tanzania og Nairobi i Kenya. Udenfor farer den endeløse savanne med de små, hårdføre træer forbi; monotonien brydes kun, når vi må stoppe for at lade en flok sløve æsler eller køer passere. Indenfor snakker alle højlydt med alle, to pæne familiefædre har et flere timer langt, hjerteligt grineflip over et eller andet, munterheden breder sig til alle i bussen; selv Mette og jeg trækker på smilebåndet, selv om vi som de eneste hvide ikke fatter en bønne af det hele. En simpel transportdag forvandles til en fest og bliver en lige så vigtig del af rejsen som Kili og safari.

Rundt omkring os sidder disse velbyggede, stærke og duelige sorte med deres blanke, smukke hud og kridhvide tænder. Jeg falder i staver stirrende ind i den gråkrusede nakke på den ældre mand foran. Og BANG - i en syret ud-af-kroppen-oplevelse suges min sjæl (eller hvad det er) tilbage gennem århundrender og årtusinder, og det går op for mig, at jeg er i familie med disse mennesker. Jeg stammer herfra. De er det oprindelige folk, jeg blot en degenereret udvandrer. Verden er født af en afrikansk kvinde.

Ekstasen over den uventede indsigt får en brat ende i udkanterne til Nairobbery (som byen kaldes blandt venner), hvor en timelang trafikprop i kvælende dielseos tager toppen af humøret. Og det bliver ikke bedre af at stoppe ved de fine hoteller, som alle er stærkt bevogtede af militærklædte vagter bevæbnede med håndvåben og spejle til at undersøge bilernes nedre regioner. Uha.
BLIXENSK. Den danske forfatterinde boede i Britisk Østafrika fra 1914 til 1931
BLIXENSK. Den danske forfatterinde boede i Britisk Østafrika fra 1914 til 1931

Vi overnatter på det legendariske Stanley Hotel fra 1902, hvor alskens berømtheder med Hemingway i spidsen har ladet sig forkæle i de opulente værelser omgivet af sværme af tjenende ånder. Kolonistilen er en flot overgang til besøget i Karen Blixens hus lidt uden for byen. Det er sært rørende, at en stædig, dansk kvinde for så mange år siden prøvede at drive en kaffefarm i disse eksotiske omgivelser. Der er dog gået lidt Hollywood og Out of Africa i det, og vi imponeres næsten mere over, at Nairobis fineste bydel i dag hedder - Karen.

Resten af byen ser vi gennem ruderne på en bil, hyret til lejligheden. Vores åbenhjertige chauffør, James, viser os de sædvanlige seværdigheder, men også slumbyen med over 1 mio. fattige, der lever i blikskure uden vand og el, i en hørm af affald og lort. James fortæller om de korrupte politikere, hvis hensynsløse pengebegær er skyld i et helt kontinents fattigdom. Han og alle andre ved jo, at Afrika bugner af naturrigdomme som intet andet sted på kloden.

I lufthavnen får vi syn for sagn. Vi står i kø til sikkerhedstjekket, da en kolossalt høj og fed, jakkesæt type, der kunne være Idi Amis lillebror, skubber os til side. Han råber til personalet, at han er minister i Uganda, og at han og hans velvoksne familie skal have 'VIP treatment'. Og han får det sgu! Afrika, du bærer selv en del af skylden for din skæbne.
DISNEYSK. Safari i Okavango-deltaet er næsten som at være med i en (fed) tegnefilm
DISNEYSK. Safari i Okavango-deltaet er næsten som at være med i en (fed) tegnefilm

Safari - skattejagt for voksne (Okavango-deltaet, Botswana)

Hvis Noa skulle omgøre hele projektet med at indkalde alle arter efter den forhistoriske tsunami, kunne han med fordel starte i Okavango-deltaet i Botswana. Her bor de alle sammen side om side på et relativt lille areal: Løver, leoparder, zebraer, giraffer, elefanter, bøfler, kuduer, impalaer, aber, sjakaler, hyæner, krokodiller, flodheste og fugle i alle størrelser og farver. Safari her er som at køre rundt i en gigantisk, surrealistisk zoo placeret i landskaber så maleriske, at selv Disneys berømte fantasi kommer til kort.

(Til de nøjeregnende: Næsehornet er udvandret fra området, så ja, man 'skyder' kun The Big Four - og er fløjtende ligeglad, for zebraer, giraffer og muntre aber er altså langt mere fotogene end sure, grå rhinos!)
REGNTID. Græsset er frisk grønt og temperaturerne behagelige i december
REGNTID. Græsset er frisk grønt og temperaturerne behagelige i december

Fra byen Maun i den sydlige ende af det enorme Okavango-delta udgår safarierne. Vi er booket ind på en 9-dages mobil telttur og skal køre fra camp til camp, hvor vores lille crew - guiden Ron, kokken Klaas og den stærke mand Tu - hver aften slår lejr og laver mad. Luksus: Vi er kun to turister i den store Toyota Landcruiser - vores telt er forsynet med feltsenge og et kemisk toilet - og om aftenen spiser vi under et stort sejl, der beskytter os mod de lejlighedsvise, tropiske regnskyl.

Dagene går med 'game drives' morgen og eftermiddag, så vores skarpsynede guide efterhånden får opsporet alle dyrene til os. Han elsker sit job, så vi er tre ivrige jægere, der time efter time skumpler rundt over savanne, gennem budskads og dybe vandhuller for at finde flest mulige i dyr i sjovest mulige positurer. Tro mig, det føles som en skattejagt for voksne. Hvilket bekræftes en af de sjældne gange, vi ser andre turister: Et forældrepar og en lille pige på safari. Far og mor sidder på det yderste af sæderne med hektiske røde kinder og kameraer strittende i alle retninger, pigen ligger tilbagelænet med et udtryk af uendelig kedsomhed: Dyr kan man jo se masser af i tv og zoo.
SPISETID. Her spiser vi, og 10 meter væk spiser de vilde dyr...
SPISETID. Her spiser vi, og 10 meter væk spiser de vilde dyr...

Aftnerne tilbringes omkring lejrbålet og senere under sejlet, mens vi guffer kokkens frembringelser (vi har bedt ham lave afrikansk mad på hele turen ... ofte noget med krydret kød, fx ged, stivelse og grøntsagsstuvning, som spises med fingrene) og lytter til cikaderne og Rons skipperskrøner om dumme turister, der har forvildet sig alene ud i bushen. De bloddryppende historier får os til at gyse os gennem nætterne, når vi kan høre løver brøle tæt ved og bøfler trampe rundt omkring. Teltdug er jo ikke så pokkers solidt, når man tænker over det.
KONGEN. Han ved det godt selv - blandt savannens dyr er han urørlig
KONGEN. Han ved det godt selv - blandt savannens dyr er han urørlig

Toppen af safarien var uden tvivl de tre løver og to leoparder, vi ser. At befinde sig få meter fra sådan nogle majestætiske rovdyr er vildt spændende ... for os, altså. De store katte er tordnende ligeglade med vores tilstedeværelse, som de ligger henslægt i sandet eller på en tyk gren med fyldte maver. Uden tvivl en nuttet, lille bambi, der har måttet lade livet.
LIVSFARE. Bortset fra malariamyg er disse fætre Afrikas største menneskedræbere
LIVSFARE. Bortset fra malariamyg er disse fætre Afrikas største menneskedræbere

Til den sjove afdeling hører den flok af bavianer, der kredser omkring lejren og prøver at stjæle kokkens madvarer; en mor med en unge på ryggen er lige så fræk og adræt som de unge hanner. I den noget farligere ende hører en kanotur (mokoro) på en flod, hvor en galsindet flodhest har sit territorium. Den jager os op af vandet og over land, indtil vi kan gemme os bag et træ. Den idiotiske kanofører, der vidste, at dette kunne ske, får os gelejdet lidt længere op ad floden, hvor vi gentoptager sejladsen, mens han underholder os med, at flodheste - ud over myg - er det dyr, der tager livet af flest afrikanere hvert år. Heriblandt ganske mange fiskere på selvsamme flod. Hvor der for resten også er krokodiller, så lad lige være med at dyppe hånden i vandet, blegansigt... Båtnakke.
ELEFANTASTISK. Ved Chobe-floden vrimler det med de majestætiske snabelsvingere
ELEFANTASTISK. Ved Chobe-floden vrimler det med de majestætiske snabelsvingere

Safarien slutter i Chobe, der har verdens største koncentration af elefanter. Skønne dyr, der lever i små familier og boltrer sig i det sorte mudder. Chobe ligger i øvrigt i et knudepunkt, som Namibia, Zambia og Zimbabwe støder op til. Juleaften ligger vi midt i den skinbarlige natur i Botswana og kan høre musikken dunke hele natten ovre i Namibia på den anden side af Chobe-floden.

Mobil teltsafari kan varmt anbefales alle, der holder af den utæmmede natur, vilde dyr og anderledes eventyr. December er et udmærket tidspunkt. Ganske vist er det regntid, og der er kommet blade på træer og buske, så dyrene kan være svære at få øje på. Til gengæld er temperaturerne enormt behagelige, næsten som at køre rundt i det danske forår. Og bare rolig, man får set rigeligt med dyr.
FRØLÅR. Stork Langeben får sig en lille mellemmad - bon appetit"
FRØLÅR. Stork Langeben får sig en lille mellemmad - bon appetit"

NB 1. Ni dages safari er lige i overkanten, seks dage havde været rigeligt. I hvert fald når man ligger i telt og skider på et kemisk toilet med skyer af fluer om ørerne. Til sidst bliver det lidt ensformigt.

NB 2. Vi gav vores tre hjælpere $80 hver i drikkepenge. De sagde pænt tak, men var ikke overstadige. Igen bekræfter det, at 'tips' er en væsentlig del af aflønningen - og som gæst er man ufrivilligt gidsel i det spil.
MUST-SEE. Victoria Falls er et af de steder, du bør se i denne inkarnation
MUST-SEE. Victoria Falls er et af de steder, du bør se i denne inkarnation

Verdens største brusebad (Victoria Falls, Zambia)

Lonely Planet har fat i den lange ende, når de om Victoria Falls skriver: A Must See Spot Before You Die. Vi har oplevet de menneskeskabte undere Taj Mahal, Ankor Wat og Petra, der alle gav kuldegysninger af fryd og ærefrygt. Victoria Falls er Moder Naturs eget mesterværk, officielt et af verdens syv nye naturvidundere, klodens største og smukkeste vandfald - og en meget-meget lang omvej værd!

Lidt statistik: Victoria Falls er en 1,7 km lang kløft, 108 meter høj, hvor 10 millioner liter vand i sekundet drøner ned på bunden i den ene side for herefter at stige til vejrs i den anden side som et konstant, gennemblødende brusebad. De kunstige regnskyer kan ses langvejs fra, bulderet høres næsten lige så langt. I solskin gennemskæres kløften af indtil flere regnbuer, der fuldkommen tager pusten fra én.

Vi oplevede Victoria Falls med base i Livingstone, Zambia (Zimbabwe er også en mulighed). Byen består groft sagt af en lang hovedgade med et par hæderlige restauranter og coffee shops og et utal af souvenirboder. Prisniveauet er højt på grund af de mange dollarstærke tilrejsende, så sæt højst et par dage af her.

Et godt råd: Oplev vandfaldet på egen hånd - uden guide! Du hyrer en taxa fra byen, betaler entré og herefter er de 4 forskellige stier flot afmærket og kan gennemtrawles i dit eget tempo. Især den hårrejsende tur langs vandfaldet over Knife Edge Bridge er noget, du sent vil glemme.
LIVSKVALITET. Mad og vin er i verdensklasse i Sydafrika - til ubegribeligt lave priser
LIVSKVALITET. Mad og vin er i verdensklasse i Sydafrika - til ubegribeligt lave priser

Det ultimative ferieland (Garden Route, Sydafrika)

Sydafrika har alt. Herligt klima, hvide strande, vidunderlig natur, oplevelser for enhver smag, mad og vin i højeste kvalitet. Prisniveauet er meget lavere end Europa, veje og infrastruktur er i verdensklasse, alle taler engelsk, og sydafrikanerne er ubegribeligt flinke og hjælpsomme. Hvad er der at betænke sig på?

Vi lejede en bil og kørte fra Port Elizabeth ad den gudesmukke Garden Route til Cape Town. Det blev 14 af de bedste feriedage, vi nogen sinde har tilbragt - også sammenlignet med Frankrig, Spanien, Caribien, Australien, New Zealand og landene i Østen. Et par noter fra turen:
POSTKORT. Udsigten fra vores B&B i badebyen Plettenberg siger næsten alt, ikk?
POSTKORT. Udsigten fra vores B&B i badebyen Plettenberg siger næsten alt, ikk?

Port Elizabeth er ikke verdens mest spændende by, men har nogle pæne strande og et hyggeligt opland, bl.a. Walmer. Lufthavnen gør P.E. til et oplagt sted at starte ferien i Sydafrika.

Plettenberg er en herlig badeby med masser af liv, sovsede fiskerestauranter, lækre strande og et bredt udvalg af aktiviteter lige i nærheden. Vi vandrede en 9,2 lang, ret hård tur i det fantastiske naturområde Robberg med udsigt til søløver, ynglende fugle og hvide skumsprøjt mod de sorte klipper. Knysna ('naizna') er også et besøg værd, især området The Heads med det flotte vue over lagunen. Vi smovsede i fisk og skaldyr - 3 østers, en grillet søtunge med gemyse og et svingende glas hvidvin går for ca. 100 kr.
B&B. Tro det eller ej, men den store have og værelserne er endnu hyggeligere!
B&B. Tro det eller ej, men den store have og værelserne er endnu hyggeligere!

Montagu ligger lidt inde i landet og er en idyllisk britisk-hollandsk lilleputby, der nås via forrevne bjerge og wild west-agtige sletter med vilde kaktus. Hvor blev Clint'en af i sin poncho og lyden af en sørgmodig jødeharpe? Tjek ind på det ultrahyggelige B&B, 7 Church Street, og nyd en smeltende lammeskank og et glas tung rødvin henne ved kirken. For dælen da, det er godt.
WINELANDS. Sydafrikas vinområder producerer nogle af verdens bedste flasker - hvide, røde, mousseren
WINELANDS. Sydafrikas vinområder producerer nogle af verdens bedste flasker - hvide, røde, mousseren

Franschhoek - så er vi i The Winelands og bor sammen med Sydafrikas rigeste blandt vinmarker, gode restauranter og B&B'er med franske navne, gastronomi og vine i luksusklassen. Længere henne i dalen ligger legendariske Stellenbosch, hvis gamle bydel er dårende dejlig. I disse europæiske omgivelser bruger man tiden på at smage vin, brandy og mousserende (cap classique) på de utallige vingårde samt indtage elegante måltider - stadig til forbløffende overkommelige priser. Hvordan kan det lade sig gøre at holde så højt et kvalitetsniveau uden at betale mere for det?
KAPSTADEN. Taffelbjerget, her indhyllet i skyer, er synlig overalt i Cape Town
KAPSTADEN. Taffelbjerget, her indhyllet i skyer, er synlig overalt i Cape Town

Kaphalvøen og Cape Town. For danskere er Kap det Gode Håb, Afrikas sydvestligste punkt, mest kendt, men for de lokale er Cape Point med de mange trapper, kabelbanen og det højtliggende fyrtårn en langt større attraktion. Entreen til nationalparken dækker begge dele. Et andet sted på halvøen bor en koloni af de fotogene pingviner året rundt. Men den største wow-effekt er der på selve kystvejen op til Cape Town, hvor den ene smukke bugt med blændende hvidt sand, omkranset af sorte klipper, afløser den anden.
BYVANDRING. Cape Town er nem, sjov og overskuelig - brug apostlenes heste i dagtimerne
BYVANDRING. Cape Town er nem, sjov og overskuelig - brug apostlenes heste i dagtimerne

Kapstaden ligner et postkort, uanset hvilken vinkel den betragtes fra, med turistmagneterne Taffelbjerget i den ene ende og The Waterfront i den anden. Tag kabelbanen op på det enorme, dramatiske bjerg, der rager 1 km lige op i luften, tidligt om morgenen, hvor køerne er kortest og udsigten bedst. Spis delikatesser på Waterfronts svar på Torvehallerne. Se byen på gåben - Malay Quarter med de pastelfarvede huse, Company Gardens med de svale, grønne områder og flotte museer, Long Street med de mange spisesteder og barer. Tag en stranddag på Clifton Beach (1. strand) med det hvide pulversand og det kølige, azurblå vand. Giv dig tid til at tale med de imødekommende sydafrikanere, der kun vil dig det bedste.
SORT/HVIDT. De sorte serverer stadig for de hvide - her på The Waterfronts Food Market
SORT/HVIDT. De sorte serverer stadig for de hvide - her på The Waterfronts Food Market

Ikke alt er idel lykke. Skellet mellem sorte og hvide sydafrikanere er stadig stort. Og man bør ikke gå på gaden om aftenen, men er nødt til at tage (en billig) taxa på grund af den høje kriminalitet. Omvendt er det jo ikke os gæster, der kan eller skal løse landets raceproblemer. Og du føler dig bestemt ikke mere utryg end i andre eksotiske storbyer. Så glem alle røverhistorier og rejs ubekymret til Sydafrika, et af verdens mest komplette ferielande.

Kommentarer til rejsetippet om Afrika

Ingen grund til bekymring:-)

25/12 2013 Bettina Fasterholdt
Lige hvad jeg havde brug for at læse, at man trygt kan rejse til Sydafrika:-) På grund af landets dårlige ry, som et af verdens mest kriminelle lande, har jeg afholdt mig fra at rejse derned, men efter at have læst en masse om landet, fra andre 'eventyrer', bl.a. Din beretning, er jeg klar til at bestille fly, og leje camper, og så afsted på roadtrip til sommer:-)

Hvordan får man så * * * * *?

Hi Jack

1000 tak for herlig feedback. Glæder mig virkelig, at du blev sendt en tur down memory lane (c;

Only the sky is the limit, så hvordan i alverden opnår jeg de eftertragtede 5 stjerner i stedet for denne påholdende karaktergivning?

Kun 4 vingummier til dig næste gang...

KH Chris

Halløjsa for en rejsebeskrivelse

20/02 2013 Jacob Hertz
Super rejsebeskrivelse som jeg først får læst nui sin helhed. Det betyder så også, at jeg ved , hvordan systemet fungerer og kan kan give den de 4 stjerner den mindst fortjener. Skulle jeg give fem stjerner så ville du måske blive "mæt" og det vil jeg ikke risikere for jeg glæder mig allerede til den næste beretning fra din hånd uanset om den kommer fra Trinidad eller Thyborøn.
Vi har selv haft fornøjelsen af SA et par gange og den oplevelse fik jeg genopfrisket i din spændende beretning.
Kh
Jacob

Af hjertet tak, Mokomo

1000 tak for de fyndige ord, kære Fantom. Rosen for de gode fotos er givet videre til rettte vedkommende, og resten gemmes i hjertets lønkammer.
Kram fra Chrunt

Kære Mette og Christian

16/02 2013 Farbror Mogens
En helt igennem fabelagtig tur, suverænt beskrevet og fotograferet!

1000 tak, Charlotte

Mange tak for de pæne ord, Charlotte. Håbet er, at artiklen kan inspirere dig og andre glade læsere til at besøge Afrika, kontinentet med de uanede muligheder... Hvem, der var på vej derned lige nu!

Fantastisk læsning

02/02 2013 Charlie
Fængslende beretning. Super godt skrevet. Fin balance mellem relevant info og personlige oplevelser. :-)

Ej, en sød besked, Karin - jeg rødmer (c;

Kære Karin

Jeg glæder mig allerede til at se dig her i Danmark, så du kan få en kæmpe bamsekrammer som tak for den søde kommentar. Når rosen kommer fra et menneske, der selv er så god til at skrive og rejse som dig, vejer den jo tonstungt.

Det skal indrømmes, at der er brugt RIGTIGRIGTIG lang tid på artiklen ... på en eller anden måde bliver både rejser og bøger bare bedre af at blive reflekteret over og skrevet om. Ingen tvivl om, at Lonely Planet har været en stor inspirationskilde.

Knus til dig & Guy fra Chris (og Mette, selbsverständlich)

Brilliant! Inspirerende! Christian!

30/01 2013 Karin V Monk
Som sædvanlig super inspirerede læsning. Tak for endnu en forrygende rejse, Christian. Jeg glæder mig til 'vores' næste tur ;-)

Kære Bette Mess

1000 tak for dine skønne roser, som pynter på mit mentale skrivebord.
Ja, det er ganske rigtigt en helt ærlig og redelig beretning, som jeg gerne vil supplere således: Prøv kun at besejre Kilimanjaro, hvis det er et meget stort ønske. Det er benhårdt!
Til gengæld kan jeg uden forbehold anbefale såvel teltsafari i Okavango-deltaet, en afstikker til Vic Falls - og Sydafrika, der vel nok er verdens mest geniale ferieland. Især sidstnævnte håber jeg virkelig, du får mulighed for at prøve engang ... hvis du kan rive rødderne op af den fede, danske muld (c;

Fængslende og ærlig

29/01 2013 Mette Bess
En skøn beretning, som fanger selv en hjemmefødning som mig fra start til slut. Super lækkert formidlet og illustreret. Og så fornemmer jeg en ærlighed, som kan komme andre eventyrere til gode. Ikke noget skønmaleri her, men en beretning med bund i. Og altså det der Sydafrika kunne det da godt være, man skulle prøve en gang;-)
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Denne side er udskrevet d. 18. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/gardasoeen/liste/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.