Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Tallinn

Læs mere om rejser til Tallinn

Rejsetips af samme forfatter

 • Moskva - et sikkert rejseeventyr

  (Bedømt af 12 personer)
  17.07.12: Alex
  Ønsker du – ligesom jeg gjorde – at prøve kræfter med én af Europas anderledes og knap så profilerede storbyer, så skal jeg her prøve at overbevise dig om, at Moskva er det perfekte valg.
  Se hele rejsetippet
 • UTrOPISK smukt!

  (Bedømt af 22 personer)
  21.03.11: Alex
  I Brasilien ligger en lille ø Ilha Grande med fantastisk regnskovsnatur og azur hav.
  Se hele rejsetippet
 • På trekking i Himalaya

  (Bedømt af 13 personer)
  19.09.10: Alex
  Solen er ved at lægge sig i det fjerne, og den kaster et blændende, flamingofarvet lysskær på bjerget, hvor jeg netop har været gæst ved en stor, medrivende fest, hvor femrettersmenuen fortæredes i behageligt selskab, hvor rusen fra sirlige dråber igen og igen steg mig til hovedet, og hvor dansen varede ved til den lyse morgen.
  Se hele rejsetippet
Tallinn - Et undervurderet storbymål
Rejsetips indsendt af:
Alex
Aarhus
5. aug. 2011

Tallinn - Et undervurderet storbymål

I reglen er det klassiske stormetropoler som London, Paris, New York, Rom eller Barcelona, der har fornemst tiltrækningskraft på os danskere, når vi bestemmer os for at tage på storbyferie.
Det er sikkert, fordi eksperterne bestandigt har banket ind i hovedet på os, at netop de byer af forskellige grunde er de mest besøgelsesværdige. Selv holder jeg af at besøge byer, hvor de billeder, jeg efterfølgende vælger at fremkalde, ikke ligner alle andres. Der er således adskillige storbyer, der både er let tilgængelige, men som samtidig i langt højere grad gemmer på særegne, unikke oplevelser. Min seneste storbyferie gik til det nordlige Baltikum og Estlands hovedstad Tallinn; en by, som jeg i det følgende vil anbefale på det varmeste.
Tallinns gamle bydel - fra oven
Tallinns gamle bydel - fra oven

Den obligatoriske faktaboks

Estland er et lille land – omtrent på samme størrelse som Danmark – beliggende i den østlige del af Østersøen - med Den Finske Golf mod nord, Rusland mod øst og Letland mod syd. Der bor beskedne 1,3 mio. mennesker, hvoraf de godt 400.000 bor i Tallinn.
Byhuse side om side
Byhuse side om side

En tur i de gamle gader

Fredag middag og netop ankommet til Lennart Meri Airport blot fire kilometer fra Tallins centrum. Det koster mig hverken megen tid eller mange Euro, førend jeg står ved bymuren og indgangen til den gamle bydel – det man kan kalde ”Det ægte Estland”. Ved indgangen mødes jeg af to mænd med fuldskægsmund i ridderbeklædning, der forsøger at lokke mig til et skud med bue og pil.

Byens gader, ses det øjeblikkeligt, er middelalderlige og belagte med brosten. De er snoede og snævre, og flere steder kan bilerne kun akkurat klemme sig igennem. Til siderne læner skæve, skrånende bygninger sig ud mod mig i et samsurium af forskellige stilarter og tidsaldre. Byhusenes facader er iført traditionel, lokalestisk kalksandsten, og de i mørkt, oliebehandlet træ fremstillede glaspartier, rødmer så varmt i middagssolen, og det er vanskeligt ikke at fyldes med lethed og lattermildhed. Hvert hus har desuden sit ’personlige’ særpræg. Røde, orange, blå, sågar pink husvægge springer i øjnene. Gavlene er spidse, runde eller flade. Der er jerngitter for nogle vinduer, og store træporte er sat kontekstløst i små hvidkalkede sandstenshuse. Associationerne flyver straks til Island eller Færøerne, hvor filosofien er den samme; hver familie råder over sit hus og bestemmer egenhændigt, hvordan det skal tage sig ud. Jo mere specielt, nærmest, jo bedre, for på den måde vinder huset og familien opmærksomhed.

En af de mange forskellige husfacader
En af de mange forskellige husfacader

Et kig i de snævre brostensgader
Et kig i de snævre brostensgader

Raekoja Plats
Raekoja Plats

Raekoda og russisk kaviar

De smalle stræder fører mig opad, op mod byens rådhusplads, Raekoja Plats, som må betegnes som labyrintens centralfelt, hvorfra spændende gange stikker til hver side som klatretræets grene. Fordelen ved Tallins labyrint er imidlertid, at ingen af gangene ender blindt, så man må vende om; alle steder er der noget nyt og interessant at falde og slå sig over.

Rådhuspladsen er i bund og grund en stor, brostensbelagt handelsplads, som man kender det fra Middelalderen. Al handlen foregår i dag imidlertid ikke så vilkårligt og centreret på pladsens midte, men caféer og restauranter pryder hele vejen rundt stedet og har alle perfekt udsigt til pladsens smukke midtpunkt, selve Rådhuset (Raekoda), som faktisk opførtes under det danske styre i begyndelsen af det 14.århundrede. Pladsen huser et bredt udvalg af spisesteder.

Jeg forsøger mig med den russiske restaurant lige til højre for Rådhuset. Varm Borscht (rødbedesuppe) til forret, efterfulgt af vtoroje (hovedretten) i form af kogt, saltet fisk med butterdejskuverter (pirogger) og kaviar. Endelig, naturligvis, til dessert på husets regning: 4 cl fæl, lunken Vodka, som smager hæsligt, men som fuldender oplevelsen på behørig vis. Jeg lægger 20 Euro og skyder stolen bagud.
Byens rådhus, Raekoda
Byens rådhus, Raekoda

Olavskirken

Olavskirken

Mæt og sæt tager jeg den første og bedste ’udgang’ væk fra Raekoja Plats, og jeg føres videre ad de smukke, gamle gader, forbi antikviteter og keramikforretninger, stande med brændte mandler, nomadeboder med bueskydning, altsammen ledsaget af harpeduoens middelaldervise, til jeg kommer til Skt. Olav kirken (Oleviste kirik), som med sit 124 meter høje spir knejser over og vagtholder staden på majestætisk vis.
Mindestenen for Dannebrog
Mindestenen for Dannebrog

Tallins danske islæt

Lidt efter kommer jeg tilfældigt til en lille baggård med fire kæmpe bøgetræer, under hvilke en række fantastisk flot plantede bede i alskens farver strømmer mine øjne i møde. Det er Taani Kuninga Aed eller Den Danske Konges Have. Tallinn var under dansk herredømme i den tidlige Middelalder, og som mange sikkert er bekendt med, faldt her fra himmelåbningen - i det herrens år 1219 - Dannebrog den danske Kong Valdemar Sejr i hænde under et afgørende slag mellem Danmark og Estland. Det siges således, at det var på denne måde, danerne fik deres flag. Til højre for bedene er der tændt levende lys og rejst en - ganske vist - meget lille mindesten med skriften ”Dannebrog”, og situationen prikker skælmsk til min nationale stolthed.
Byborgen, Toompea Castle
Byborgen, Toompea Castle

Toompea Castle

For enden af haven ligger byens store borg, Toompea Castle. Den er utroligt velbevaret og alluderer nærmest til Braveheart. Det er et mekka for turister, der strides om at få billeder i kassen som ænderne om et stykke franskbrød. Borgen giver mig kuldegysninger, samtidig med, at jeg irriteres over, at man har valgt at installere lamper oppe øverst på borgvæggen.
Alexander Nevsky Katedralen
Alexander Nevsky Katedralen

Alexander Nevsky Katedralen

Tæt ved haven finder jeg også byens vel nok største kendetegn, den russisk-ortodokse kirke, Alexander Nevsky Katedralen – som i øvrigt også findes i København og andre steder i Europa. Katedralen stammer selvsagt fra russernes herredømme i Tallin omkring år 1900, og den er en udsøgt smuk bygning i den mindre kendte Russiske Renæssancestil, som vi bedst kender fra Kremlen i Moskva. Hele den russiske påvirkning ses i øvrigt adskillige steder i gadebilledet; dertil kommer, at ikke færre end 25% af Estlands indbyggere har russisk oprindelse.
A. Le Coq fra fad
A. Le Coq fra fad

Cafébreak

Efter at have nydt den storslåede katedral både ud- og indvendigt, stikker jeg hovedet indenfor på en af de små, hyggelige fortovscaféer, som er at finde på hvert gadehjørne. Aaah, en skøn solplads midt på ’Rolighedsvej’ og en skummende, iskold A. Le Coq, Estlands glimrende nationaløl. Jeg må huske at købe solcrème, inden næsen skal ombetrækkes.
Tallinns hyggelige havn
Tallinns hyggelige havn

Harbour Market og håndbidder

Med ny energi begiver jeg mig ned ad igen mod det lavere beliggende centrum. Gaderne er om muligt vidunderligere end før, og selv om jeg går ad samme veje, er der utallige nye detaljer og små seværdigheder, der tager min opmærksomhed kærligt i hånden.

Solen er så småt på retræte, og den står efterhånden i en sådan højde, at et forunderligt flamingofarvet lys skinner så behageligt dæmpet på de hvide bygninger. Jeg går uden for bymuren og finder havnepromenaden, hvor små både og fiskekuttere ligger og rævesover. Jeg slentrer over til Harbour Market og kigger ind i en stor markedshal. Her støjes og handles, og det er umuligt ikke at lade sig rive med. Her sælges frugt og grønt i massevis, men i endnu højere grad sælges fisk, og her vrimler med lækre snacks til ’ingen penge’ lige til at putte i munden. Jeg bruger raskt en time, den sidste, inden markedet lukker dørene. Jeg forsvinder ud af hallen, sætter mig på havnemolen og nyder dagens sidste solstråler...
En varm anbefaling af sejlturen til Helsinki
En varm anbefaling af sejlturen til Helsinki

Øvrige anbefalinger

- Rocca al Mare hedder Tallinns frilandsmuseum. Her findes en 200 år gammel, lille landsby med gårde, skole, kirke m.m. Museet giver på en dejlig bramfri, folkelig måde en indblik i det tidligere landlige Estland.


- Besættelsesmuseet fortæller gennem lyd og billeder Estlands situation under 2.verdenskrig, hvor landet først i årene 1940-1941 var besat af Sovjetunionen og sidenhen af Hitlers Nazityskland indtil slutningen af 1943. Et spændende besøg for den historieinteresserede.


- Endagstur til Helsinki: Finland og Helsinki ligger blot to timers sejlads fra Tallinn, og det er absolut værd at gøre. Helsinki efterlader for mig indtrykket af en rolig, hyggelig men levende by med masser af grønne parker og plæner, der indbyder til picnic og nære stunder. Samtidig er der et stort udvalg af mere eller mindre kendte butikker, caféer og gode restauranter. Byens imponerende smukke domkirke, Storkyrkan, er alene besøget værd. Der er et bredt udvalg af færgeselskaber, hvoraf de største (og dyreste) er Silja Tallink Line og Viking Line. Her fås en returbillet for små 300 kr.

Kommentarer til rejsetippet om Tallinn

Snarligt gensyn

13/04 2012 Susanne
Vi er 4 voksne der skal til tallinn ultimo april og bo på hotel Bern. Nogle af os har været der før og glæder os meget til at vise den fantastiske by til hende der ikke har set byen endnu. Den kan varmt anbefales! Vi glæder os meget og gensynet bliver ikke mindre godt af den læste rejsebeskrivelse! Tak for den.

Godt indlæg!

12/08 2011 Thomas
Hej Alex :)
Fem stjerner herfra. Din tekst er meget inspirerende :)
Hilsen Thomas

Kanon beskrivelser

12/08 2011 Bent Lindved
Tallinn er med i bowlen til næste ferie planlægning

Vh

Hotel

11/08 2011 Alex
- Tak for jeres rosende kommentarer; de varmer dejligt på en kølig sommeraften.

Til Lasse:
Vi boede på Bern Hotel, som du kan finde her på FDMs side. Det er et 4-stjernet hotel beliggende midt i den gamle by, dvs helt suverænt. Prisen var meget lukrativ; vi betalte ca 1100 for tre nætter for to personer, og det var endda inkl. morgenmad.

VH
Alex

god læsning

11/08 2011 gerda frederiksen
tak for en god beskrivelse. jeg anbefaler også riga

med hilsen
gerda frederiksen fra thisted

giver lyst til gensyn

10/08 2011 Susanne Toft
Hej. Sikke en fantastisk god og grundig rejsebeskrivelse. Jeg var selv forbi Tallinn i år 2000, og det lyder som om det ligner sig selv. Jeg har tit tænkt på at gense det og lysten bliver i hvert fald ikke ringere af at have læst din beretning. Dengang var det sommer så måske var det en mulighed til en anderledes vinterferie i år :) vi kan ikke komme uden om, at det er skøn by for os der kan lide historie :)

mange hilsner
Susanne Toft

Hotel?

10/08 2011 Lasse Andsbjerg
hej alex

tak for dit gode indlæg det er et sted jeg længe har tænkt på at se nærmere på

kan du også anbefale et hotel?

vh
lasse

Super godt

09/08 2011 Carina

Vildt go rejse beskrivelse! Lyder som et sted der godt ku være et besøg værd... når det os er billigt hehe! Tak for læsningen:)

Ser godt ud

08/08 2011 Brian R
Ja det er jo normalt ikke et sted/storby man lige tænker på at tage hen, men man får det helt lyst efter disse flotte billeder og grundige beskrivelser...

tak fordi du ville dele din oplevelse.!
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Tallinn

Hoteller i Tallinn
Rejser til Tallinn
Denne side er udskrevet d. 17. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/rom/orange-hotel-rome.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.