Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Finland

Rejsetips af samme forfatter

Rensdyr på vejen er en oplevelse man ofte kommer ud for i Lapland.
Rejsetips indsendt af:
Maja Spang-Hanssen
Odense
11. marts 2010

Tilbage til urtiden i Lapland i Finland

Et 2 ugers roadtrip i Finland i juli blev afsluttet med en køretur til det nordligste Lapland, der viste sig at være en helt uforglemmelig og magisk oplevelse.
Solnedgangen varede fra kl 23. til kl 06.
Solnedgangen varede fra kl 23. til kl 06.

Solnedgang hele natten!

Vores første nat i Lapland blev tilbragt på en afsides campingplads, beliggende omtrent oven på polarcirklen, et sted ude i skoven nær den russiske grænse. Vi slog teltet op med udsigt over søen - for sådan en var der naturligvis i de ca. 188.000 søers land - og satte os til rette med tæpper og te for at nyde solnedgangen. Og hvilken solnedgang! Så tæt på midnatssolens land går solen ikke helt ned, heller ikke sidst i juli, så søen var badet i det mest vidunderlige lys hele natten. De eneste lyde var en svag brise i træerne og puslen af dyr fra skoven. Ved søen var der naturligvis også en ægte, finsk sauna, hvorfra en badebro førte direkte ned i søen, så man kunne dyppe sig efter hedeturen.
Udsigt over Inari-søen, over 300 km nord for polarcirklen.
Udsigt over Inari-søen, over 300 km nord for polarcirklen.

Urtidslandskab

Når man kører op gennem Lapland, er noget af det mest slående hvor langt væk fra alting man er. Man kan køre i timevis uden at støde på mere end en eller to andre biler. Et storslået, arktisk landskab, der synes at være uændret siden stenalderen, strækker sig nærmest uendeligt til alle sider, kun en sjælden gang imellem brudt af et lille hus, der ligger og trykker sig mellem fyrretræer og små, skæve birketræer. Man er kommer til samernes land, og det ser man især på de mange rensdyr, der gerne græsser langs med vejene, og ser ud til at mene, at asfalten er der for at skåne deres klove, og ikke for at bilerne kan køre der. Det sker ikke sjældent, at man må holde og vente på, at de flytter sig.
Nuorgam ligger ved grænsen til Norge, som man ser.
Nuorgam ligger ved grænsen til Norge, som man ser.

At proviantere og overnatte.

Når man støder på en by i Lapland, er det bare om at komme ind og tanke op, både benzin og mad, for der kan gå rigtig lang tid før den næste dukker op. I de to nordligste byer i Lapland, Utsjoki og Nuorgam, finder man ganske få huse, et supermarked, en tankstation, der også er posthus og altmuligbutik, samt en bar, der synes at være dekoreret med temmelig mange rensdyrgevirer og en enkelt støvet diskokugle. Men man skal endelig ikke fortvivle, skulle man mangle noget - de lokale supermarkeder er forbløffende velassorterede. Man kan naturligvis få rensdyrkød i alle afskygninger, men til vores forbløffelse viste supermarkedet i Nuorgam, der har omkring 500 indbyggere, at have langt flere soyaprodukter til mælkeallergikere end selv de største danske butikker. Der er mange små, afsides veje deroppe, så det kan stærkt anbefales at have en gps med. Bevæbnet med sådan en, samt en campingguide, lykkedes det os at finde udmærkede campingpladser hver nat, uden at have hverken planlagt eller booket noget i forvejen. Stort set alle campingpladser ligger i naturskønne områder, og er pæne, rene og velholdte.
Et glimrende café-koncept...
Et glimrende café-koncept...

Seværdigheder

Selvom man er meget langt ude i plutten, er Lapland bestemt ikke uden seværdigheder. En af de mest berømte er Santa Park i Rovaniemi, Laplands "hovedstad". Her kan man besøge selveste julemanden, og få taget sit foto sammen med ham, man kan shoppe uhyrlige mængder af finsk jule-kitsch, og naturligvis tage en tur ned i selve julemandens bo, der ligger dybt inde i fjeldet. Her er julestemning året rundt, omend det føles en kende pudsigt i juli! Her kan man også købe et "polarcirkelbevis". En anden succes var et besøg i ametystminen i den lille by med det charmerende navn, Pyhä. Man bliver vist rundt, og får endda lov til at grave sin helt egen ametyst ud. Turen derop kræver at man kan tåle at gå lidt vej, men er også utroligt smuk. Trænger man til at vaske sig lidt efter stabadserne, har hotellet i Pyhä en fantastisk massage-pool og jacuzzi, der er bygget ind i en lille ametyst-hule, som man godt kan bruge uden at bo på hotellet. Et must er det samiske museum Siida, der ligger tæt på byen Inari. Det er stort, flot og meget spændende, og giver et godt indblik i samernes kultur og historie. Mange steder i Lapland kan man besøge rensdyrfarme, og der er også souvenirbutikker, der sælger lokalt kunsthåndværk mange steder, ofte i forbindelse med lokalt drevne cafeer. Her kan man tit være heldig at kunne købe hjemmelavet kage og multebærsyltetøj. Hvis man ønsker en anderledes oplevelse, så er en campingtur i Lapland virkelig anbefalelsesværdig!PS: Husk myggespray!
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 19. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.