Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Frankrig

  • Ardèche - alting og det hele

    (Bedømt af 2 personer)
    12.03.16: Mariane Erichsen
    Vi lejede en feriebolig i Ardèche for at se Gorges de l’Ardèche. En cirka 30 km lang og dyb kløft skåret igennem landskabet af floden Ardèche.
    Se hele rejsetippet
  • Nye sider af Paris.

    (Bedømt af 9 personer)
    16.05.15: Jan Stausgaard
    I forlængelse af mit rejsetip om Paris fra 2011, har jeg denne gang fundet nogle af storbyens mere ukendte steder, hvor man kan tilbringe nogle hyggelige timer – og samtidig komme lidt væk fra de områder, der er mest eftertragtede af turisterne. Altså – nogle lidt mere tilbagetrukne sider af den skønne by – Paris. De beskrevne områder ligger alle i – eller omkring byens centrum. Opholder man sig centralt i byen, skulle det være muligt at nå dem alle til fods. Har dog lige nævnt de nærmeste Metro-stationer. (M)
    Se hele rejsetippet
  • Vent med at købe billetter til du er der

    (Bedømt af 5 personer)
    22.07.14: Mia Bastrup
    Sammen med FDM fløj vi mor, 2 teenagepiger og mormor og morfar til Paris i juli 2014, onsdag til mandag. 4 hele og 2 halve dage viste sig at være passende til at opleve Paris.
    Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Frankrig

Rejsetips af samme forfatter

Kunsten at være hjemme i Frankrig
Rejsetips indsendt af:
Gentofte
5. aug. 2013

Kunsten at være hjemme i Frankrig

Hvordan kan man føle sig hjemme i et land, hvis sprog man kun forstår fortvivlende få gloser af? Her er et par tip fra en frankofil, der kan tælle til 10 på fransk og blot behersker en håndfuld ord mere.
Som det så vittigt siges: "Fransk er nemt. Hest hedder cheval, og sådan er det hele vejen..."

Så højt elsker jeg landet, at når jeg hver anden eller tredje sommer drages tilbage, fortæller alle, der gider høre det, at nu skal jeg 'hjem til Frankrig'. Efter at have rejst på seks af klodens syv kontinenter og besøgt dusinvis af lande er La belle France stadig ubestridt favoritten. Gastronomien er mere raffineret end noget andet sted i verden, de små ældgamle byer mere charmerende, naturen mere storslået, menneskene mere høflige og hjælpsomme. Helt ærligt: Jeg ville ønske, jeg var født franskmand.

Sproget falder mig dog fortsat svært. Men det er der heldigvis råd for.
'Vores' hus ved Pyrenæerne (Avezac)
'Vores' hus ved Pyrenæerne (Avezac)

Lej et hus - af englændere

I mange år overnattede min nuværende kone og jeg på B&B, der i Frankrig kaldes chambre d'hote eller gite. Man finder reklameskilte overalt eller kan spørge sig for på det lokale turistkontor. Fordelen ved denne boform er kontakten med de altid venlige værter og friheden til at rejse fra sted til sted. Ofte er det også billigere end at bo på hotel.

Men det er selvklart en rodløs tilværelse, altid på farten. Morgenmaden, der ofte består af flutes, kage, syltetøj og kaffe, kan også blive lidt ensformig. Og så findes der faktisk en mere økonomisk mulighed: Lej et helt hus på ugebasis!

Masser af englændere har bosat sig i Frankrig, og de lejer hele eller dele af deres huse ud. Fuldt møbleret, med køkken, have, grill og hele balladen. Og pludselig har man sit eget hjem!
'Vores' hus i Bourgogne (Viserny)
'Vores' hus i Bourgogne (Viserny)

Find husene på nettet, men sørg for at booke i m-e-g-e-t god tid; de bedst beliggende huse til rimelige priser ryger naturligvis hurtigst.

Hvorfor leje af englændere og ikke af franskmænd? I hate to admit it, dear - mainly because of the language.
Hjemmeæltede pølser i topklasse
Hjemmeæltede pølser i topklasse

Køb mad i verdensklasse på markederne

Kunsten at føle sig hjemme i et andet land handler også om at gebærde sig som de lokale. Og i Frankrig går man ekstremt meget op i maden. Man betaler gerne lidt mere, men forventer så også den ypperste kvalitet. Og får det.

Kød, oste, grønt, frugt, kager, konfekture - alting er af langt, langt højere kvalitet, end vi er vant til i Danmark. Kun med brød er vi lidt længere fremme i bussen end franskmændene, der stadig sværger til deres hurtigtbagte flutes, som i løbet af få timer er en lidt tør fornøjelse.

Selv mindre franske supermarkeder vil være en behagelig overraskelse for de fleste. Valgmulighederne er mange, priserne rimelige, og her er næsten altid en bemandet delikatesseafdeling med et stort udvalg kødudskæringer, pålæg, oste og frisk fisk.

MEN - det er på de lokale markeder, du får alvor finder fødevarer i verdensklasse. Selv ret små byer har et marked én gang om ugen, altid om formiddagen, og her kommer omegnens bønder og producenter for at sælge deres mundvandsfremkaldende produkter.
Mundvandsfremkaldende delikatesser
Mundvandsfremkaldende delikatesser

For en Netto-dansker kan det være svært at fatte, at mad kan smage så godt. Men bare vent, til du første gang prøver en hjemmegjort pølse, en friskslynget honning, en gigantisk artiskok eller en rygende varm kylling lige fra rotisseriet. Man tuder af lykke.

Bare for lige at slå det fast med syvtommersøm: Fransk gastronomi og franske råvarer er lysår foran det danske niveau. Og har været det i århundreder.
Slagteren afpudser min onglet (nyretapper)
Slagteren afpudser min onglet (nyretapper)

Deux baguettes, s'il vous plait

Jamen, hvordan skal man købe ind på et marked, hvor samtlige handlende kun taler fransk? For det gør de altså kun - ikke et ord engelsk.

Det er faktisk ikke så svært, som man skulle tro. Først og fremmest er det vigtigt at indse, at de altid meget charmerende og høflige mennesker vil gå langt for at forstå, hvad du ønsker. De vil jo gerne sælge noget, og desuden er de utroligt stolte af deres produkter.

Alligevel er det en overvindelse at henvende sig til nogen, hvis sprog man ikke taler. Heldigvis kan en lille håndfuld strategisk anbragte gloser bane vejen. De virker i hvert fald for os år efter år...
Oui, der spises meget hvidløg i Frankrig!
Oui, der spises meget hvidløg i Frankrig!

Indled altid med et høfligt goddag (bon jour) - og afslut med farvel (au revoir). Det gør man overalt, unge som gamle.

Når du afgiver bestillingen, er det god tone - men ikke absolut nødvendigt - at runde sætningen af med et 'hvis De vil være så venlig' (s'il vous plait). I Frankrig er man pr. definition De's, til man har lært hinanden bedre at kende.

Herefter kan du nøjes med at pege på varen, du ønsker at købe, og ved hjælp af oprakte fingre fortælle, hvor mange du vil have. Alternativt kan du forsøge dig med de franske talord (un/une, deux, trois, quatre, cinq, six, sept, huit, neuf, dix). Pyt med, hvad selve varen hedder - du peger bare.

Et nyttigt ord, når du vil have en eller flere SKIVER kød eller paté, er 'tranche' (skive). 'Une tranche de paté de campagne, s'il vous plait'. Alternativt kan du angive, hvor mange gram ('grammes') du ønsker. Fx 'cent grammes', 100 gram.

Husk lige, at flutes på fransk hedder baguette. Hvis du spørger efter et flute, får du udleveret en fløjte.
Chablis har et fremragende søndagsmarked
Chablis har et fremragende søndagsmarked

Jambon persillé og tarte au framboises

Tag afsted i god tid, så du kommer til markedet ved 9-10-tiden om formiddagen. Og gør som de lokale, der bare smider bilen hvorsomhelst, der er plads. Det sjove ved franskmænd er jo, at de både er meget høflige og korrekte - og fuldkommen anarkister på visse områder, fx parkering.

Drop morgenmaden hjemmefra og køb i stedet en croissant au beurre (smørbagt), som du er velkommen til at medbringe og spise på den nærmeste café, mens du drikker 'un café' (lille, stærk kaffe) eller 'un café au lait' (med mælk). Bed om regningen ('l'addition, s'il vous plait') og gå ombord i markedet.
Cote de boeuf, 2,5 kg (før)
Cote de boeuf, 2,5 kg (før)

Et par vink om, hvad der er værd at købe på et sommermarked i en fransk by:

Nyslynget honning ('miel')
Hjemmebagt brød ('pain') og små frugttærter (fx 'tarte au framboises' - med hindbær)
Pålæg som krydret kød kogt i eget fedt ('rilette'), skinkesylte ('jambon persillé'), paté (fx paté de campagne)
Hjemmelavede pølser ('saucissons')
Kød som kæmpebøffer ('cote de boeuf'), lam ('agneau'), kylling ('poulet') eller bare noget godt gris ('porc')
Grønt som artiskokker ('artichaut'), grønne bønner ('haricots verts'), majroe ('navet rose')
Frugt som hvide nektariner ('nectarine blanche'), abrikoser ('abricots'), kirsebær ('cerises')
Friskstegt kylling ('poulet roti')
Fransk nougat

Advarsel: Tag lommetørklæde eller hagesmæk med hjemmefra. Når du futter rundt på et fransk marked, er de skønne dufte og synet af de usandsynligt lækre delikatesser så sanselige, at munden konstant er i fare for at løbe over.

Cote de boeuf (efter)
Cote de boeuf (efter)

Tag rovet med hjem til værelset eller huset - eller over i den nærmeste park - og kast dig frådende over herlighederne. Bagefter kan du passende gøre som de indfødte: Snup en god, lang middagspause, mens du slår mave og studerer indersiden af øjenlågene.

C'est la vie, mon ami!

Kommentarer til rejsetippet om Frankrig

Tak, søde Jeanette

Altså - kærligheden og glæden opstår helt naturligt, når man kommer hjem til Frankrig. Møder de dejlige mennesker, måber over de smukke-smukke byer, smovser i de gudelækre råvarer ... man kan ikke andet end gå helt amok af lutter fryd.

Tak den søde kommentar! - og knus

SKØN og malende beskrivelse!

20/08 2013 Jeanette Friedrichs
Hvor er det fantantastik at læse den kærlighed og glæde der er ved Frankrig !
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Frankrig

Ferieboliger i Frankrig
Rejser til Frankrig
Denne side er udskrevet d. 8. december 2016 fra

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.