Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Grækenland

 • Sommeraften på en ægte græsk taverna

  (Bedømt af 55 personer)
  05.03.17: J. Gilbert
  Hvis du har besluttet dig for en sommerferie på den græske ø Thassos, har jeg her et tip til en rigtig hyggelig aften med ægte græsk mad.
  Se hele rejsetippet
 • Nicópolis, ruinbyen ved Preveza.

  (Bedømt af 55 personer)
  18.11.16: J. Gilbert
  Der er efterhånden mange, som ferierer i Paleros eller på øen Lefkas. Hvis du bliver træt af at dalre i solen og at slappe af, og i stedet ønsker at besøge og opleve seværdigheder, så findes der i området indenfor en afstand af ca.
  Se hele rejsetippet
 • Mit livs rejse som 81 årig

  (Bedømt af 2 personer)
  02.02.16: Gerda Gladbjerg
  Min mand fortalte tit om hans rejse som ung mand for 60 år siden, da han og en kammerat var på en tur gennem samaria-kløften, hans beskrivelse var så fantastisk, så jeg bestemte, den tur må vi så opleve sammen, så vi bestilte en tur til Kreta, så jeg også kunne nå at opleve alt det han fortalte om.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Grækenland

Rejsetips af samme forfatter

 • Centraleuropa, øl og sprød gris

  (Bedømt af 8 personer)
  Juli 2017: 4 uger på 4 hjul rundt i Centraleuropa. Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn.
  Hjemmefra har vi planlagt alt, booket hoteller & airbnb, bestilt kørselstilladelser til motorveje & byer og skrevet udførlige lister over, hvad vi vil opleve (og spise!) i hver by.
  Se hele rejsetippet
 • To Rom & Cuba, tak

  (Bedømt af 5 personer)
  Cuba er den perfekte solskinsø med kridhvide strande, vajende palmer og temperaturer, der aldrig er for varme og slet ikke for kolde. Smagen af en forfriskende mojito er altid lige i nærheden, fuldkommen som lyden af en inciterende salsa og synet af vuggende hofter, mens sorte røgskyer fra de allestedsnærværende charmerende, amerikanske dollargrin kæmper om plads på duftpaletten med osen fra enorme friskrullede cigarer, der ryges overalt.
  Se hele rejsetippet
 • En persisk love story

  (Bedømt af 13 personer)
  Som ganske almindelige, forlystelsessyge danskere har vi fire tidligere Interrail-bumser rejst i alverdens riger og lande for at suge til os af smags- og synsindtryk, været behørigt imponerede, nydt det meste.
  Se hele rejsetippet
GRÆSKE VARIATIONER
Rejsetips indsendt af:
Gentofte
22. juli 2012

GRÆSKE VARIATIONER

Kombinationen af årtusind gammel kultur i Athen og bade/vandreferie på tre små øer i Det Saroniske Hav giver en anderledes helstøbt ferie end de sædvanlige charterture til en enkelt turistbefængt destination.
Det er oven i købet pærelet at 'hoppe' rundt mellem de mange små, idylliske øer.
Akropolis - en pittoresk bunke murbrokker.
Akropolis - en pittoresk bunke murbrokker.

ATHEN - SUPERCOOL METROPOL

"Du Perikles, hvornår smager en Mythos bedst?" "Hvergang! Bare den er piskende kold..."

En lettere omskrivning af Storm P's ikoniske vittighedstegning om to stoddere, der nyder en Tuborg, passer perfekt til den forfriskende, let bitre, græske nationaløl. Og to Mythos til hver passer perfekt til at skylle halsen grundigt fri for støv efter en gloende varm dags vandring rundt i Athens historiske centrum.

Perikles - den store, græske statsmand, der for 2500 år siden lod opføre det gigantiske tempelkompleks Akropolis i så overlegen en kvalitet, at de imponerende ruiner stadig er et besøg værd så lang tid efter. Athens absolutte hovedattraktion er synlig næsten overalt i byen; søjler og amfiteatre er velbevarede og tiltrækker myriader af turister fra hele verden.

Kom ved åbningstid kl. 8 om morgenen, så er varmen udholdelig, trængslen ligeså. Akropolis er måske Europas vigtigste, historiske monument og et fantastisk skue på alle tidspunkter af døgnet, ikke mindst om aftenen, hvor det er overdådigt oplyst. Helt personligt var jeg dog endnu mere begejstret for Petra i Jordan og Angkor Wat i Cambodia. Ved siden af disse ruinkomplekser er Akropolis trods alt 'bare' en pittoresk bunke murbrokker.
Bydelen Anafiotika neden for Akropolis
Bydelen Anafiotika neden for Akropolis

MEGET MERE END AKROPOLIS

Athen er til gengæld uendeligt meget mere end Akropolis. Det er en af de mest cool og attraktive europæiske hovedstæder. Bevæbnet med "biblen", Lonely Planet, er det let at finde rundt til alle de sights, man SKAL opleve - og ikke mindst alle de små, sjove steder, byen også gemmer på, men normalt har for sig selv. Lonely's forslag til en 5,5 km vandretur gennem midtbyen er et scoop. Hvad man ikke får set af ruiner, kirker, parker og smukke bygninger er ikke værd at se.

Den brolagte fodgængerstrækning Apostoulou Pavlou (Grand Promenade) er den mest gennemførte af sin art, jeg nogen sinde har set i en storby. Den skærer gennem historiske højdepunkter og grønne områder, er stedvis flankeret af loungeagtige, udendørs cafeer og har hele vejen et betagende vue op til Akropolis.

Seværdigt er også det lille kvarter Anafiotika med lave, pastelfarvede miniputhuse og gyder så smalle og krogede, at man let kan nå fra hus til hus uden at strække armene helt ud. Overalt er man ved at snuble over pyntelige potteplanter og kælne katte.

Metroen gør det nemt at nå fra A til B i en håndevending. For 4 Euro (30 kr.) får man en 24-timers billet, der næsten giver følelsen af at have privatchauffør. Alle stationer er skrevet - og udråbes i togets højttalere - på både græsk og engelsk. Tjekket. Metroen strækker sig så langt som ud til lufthavnen og til havnebyen Piræus i den anden ende.

FDM Travel hjalp os med at finde det hyggelige, lille hotel Rio, der ligger en spytklat fra Metrostationen Metaxourghio. Tak for den anbefaling, venner! Det var netop på Rios skyggefulde udendørscafé, vi nød de nævnte Mythos, serveret i isafkølede glas, efter en hel dags stroppetur rundt blandt Athens seværdigheder. Kors, hvor smagte de godt - og kors, hvor var middagsluren vidunderlig bagefter.

Athen by night er en livfuld dementi af den græske krise. Overalt nyder muntre, højrøstede mennesker det lune aftenmørke og hinandens selskab - på fashionable cafeer, traditioneller tavernaer eller bare, hvor man nu kan hænge ud på torve og pladser. Der spilles guitar og backgammon, drikkes øl og kaffe, ryges smøger og andet grønt, snakkes, snakkes, snakkes. De unge piger har blåmalede negle og yderst let tøj på, de unge fyre er kække og overmodige - alt er som i enhver anden vestlig metropol. Også prismæssigt, beklageligvis.

Lonely Planet skal have æren af at have anbefalet aftenens spisested, som vi aldrig ville have fundet selv. Telis er en ydmyg restaurant med neonoplyste plasticborde og en krads husvin. Men stedet har været en succes siden starten i 1978, for folket elsker de grillede svinekoteletter, fritter og greek salad, som menuen består af. Et godt råd: Kom med god appetit og lad være med at tage det pæneste tøj på. Resten er idel lykke.
Agistri. Udsigt fra værelset på Rosy's Littele Village.
Agistri. Udsigt fra værelset på Rosy's Littele Village.

AGISTRI - AFSLAPPET ATMOSFÆRE TÆT PÅ ATHEN

Første stop på øhoppet er Agistri, 1 times sejlads ude i Den Saroniske Hav. Fra hotellet, til vi med Metroen ankommer i Piræus, Athens enorme havneby, går 30 minutter. Yderligere 5 minutter efter har vi fundet vores færgeoperatør, som ombytter de præbookede reservationer til rigtige færgebilletter. Sværere er en gør-det-selv-ferie i det græske øhav ikke. Vi tilbringer et par timer på en havnecafé med at drikke stærk, græsk kaffe og se livet passere forbi - lige som grækerne selv, der vel er uofficielle verdensmestre i effektiv afstressning. Sjæl og legeme heler her!

Helingen fortsætter på Rosy's Little Village, et superhyggeligt familiested bestående af små, kubiske bygninger anlagt ned ad en skråning. Alle 17 værelser har balkon med havudsigt. Og de ældre græsk-tyske ejere har fuldstændigt styr på service, gæster og et glimrende, fortrinsvis økologisk køkken. Der er wifi, liggestole, (faldefærdige) mountainbikes og en havkajak til fri afbenyttelse.

I gåafstand ligger små strande, der ligesom Rosy's egen er stenede; badesko er ikke nødvendige, men gør livet en del lettere. Under 1 km væk ligger turistbyen Skala med restauranter og butikker, så iskaffen og en god gyros (pitabrød med krydret kød) er altid i betryggende nærhed.

En ouzo, en håndfuld pistachenødder, en god bog og lyden af ekstatiske cikader, der holder koncert i skumringen uden for balkonen ... havet med den absurd blå farve, som det kun har i Grækenland ... nede fra restauranten duften af grillet fisk ... undskyld, men hvad har man gjort for at fortjene så uforskammet godt et liv?

Næsten-naboen Alkyoni Inn er et sjovt sted, hvor unge chiller, og lidt ældre spiser god, grillstegt white snapper og sværdfisk. Deres friturestegte blæksprutte er også fremragende - lysår fra de fede calamaris, man ellers har været vant til. At tjenerne har lidt svært ved at forstå engelsk, bliver kun en ekstra charme, for så må man jo ud i køkkenet og udpege de ønskede godbidder.

Agistri er en ø, man tager til for at slappe af, ikke for at opleve en masse. Dog var der hæderlig snorkling lige ud for Rosy's: Sjove stenformationer og en del forskellige fisk.
Poros. Morgenstemning på Russian Bay.
Poros. Morgenstemning på Russian Bay.

POROS - EN RIGTIG GRÆSK TURISTØ

Færgetrafikken mellem de små græske øer fungerer gnidningsløst. Et par timer efter at have forladt Agistri befinder vi os på havnen i Poros by, der er forbundet med øen Poros via en smal landtange. Få hundrede meter vand adskiller øen fra Peloponnes, der jo er en del af fastlandet.

Mens vi stadig var på Agistri, lykkedes det os at booke fem nætter hos Christina Studios. For 50 Euro i døgnet får vi en stor, luftig lejlighed 2 minutters gang fra supermarkeder, restauranter og en af øens bedste (sand)strande, Askeli Beach. Ekstra plus: Ejeren Katharina er det sødeste og mest smilende menneske på denne side af ækvator - og hendes mor sørger for en lille tallerken hjemmebag hver formiddag.
Stranden er nice, dejlig at bade og svømme gode ture fra. Det er også skønt at lave sin egen morgenmad, græsk yoghurt med honning, brød med fåreost og tomat, stærk kaffe. Til gengæld er det møgirriterende, når tjenerne på restauranterne står udenfor og prøver at lokke en ind - og når de viser sig at kunne danske gloser.

Afstanden til Poros by med de mange magelige cafeer og flotte yachter liggende for anker som perler på en snor er 1,5 km. Dag 2 vandrer vi uden om byen på vej rundt om øen med uret. Den vigtigste opdagelse er, at det her, de græske turister holder til. Det giver en helt anderledes autentisk stemning, og maden på de tre fisketavernaer, man møder som noget af det første, er klasser bedre.

Undervejs på den 1 time lange gåtur støder vi på fire små strande, som alle er idylliske: Den fjerneste, Russian Bay, har god plads, flot sand og pudsig ruin midt i det hele. Love Bay ligner til forveksling Blue Lagoon fra den berømte film, vandet er nærmeste surrealistisk blåt og omgivelserne smukke som filmkulisser. Problemet begge steder er, at de er domineret af en stor strandbar, der har patent på liggestole (6,5 Euro for to) og spiller høj musik.

Vi vælger derfor den mere mainstream Neorion, hvor sandet og vandet stadig er fint, men hvor der er stille - bortset fra de græske mamaer, der iført spraglede badedragter og bøllehatte flyder rundt i vandkanten i timevis og kagler, som om de er betalt for det. Sydeuropæere er altså bedre til at hygge end vi nordboer, krise eller ej.

For de energiske er der en flot og strabadserende vandretur op til Poseidon-templet. Turen går i rundkreds, op-op-op-hen-ned-ned-ned, og er vel 10-12 km. Start tidlig morgen og medbring rigeligt med vand (vi købte også lidt brød, fåreost og abrikoser på vejen). Hele turen inkl. en halv times morgenmadspause ved ruinerne tog tre timer - bagefter kan tøjet vrides! Poseidon ville næppe være imponeret over resterne af hans tilbedelsesområde, men turen handler nok så meget om de fantastiske panoramaer ud til alle hjørner af den smukke ø.

Endnu en god taverna-oplevelse fik vi på Mezé-Mezé, som ligger i Poros by, helt derude, hvor den fashionable havnepromenade er blevet en søvnig idyl. Den erfarne kok Demis og hans svenske kone Katarina disker op med forrygende grillstegte meat balls, friterede red mullets og en hvidkålssalat, hvis opskrift stammer fra Demis' farmor i Saloniki. Vi får en god snak om forskellene på det Nord- og Sydgræske køkken (de er mere til det krydrede sydpå) og ville ønske, der også blev tid til at høre parret traktere bousoukien og guitaren om aftenen.
Hydra - øen uden motoriseret transport.
Hydra - øen uden motoriseret transport.

HYDRA - MONDÆNT PÅ DEN AFSLAPPEDE MÅDE

Sophia Loren og den verdensberømte, græske sangerinde Melina Mercouri kan ikke tage fejl. De og mange andre kendisser elsker alle Hydra, som har sin helt egen atmosfære. Ikke mindst fordi de eneste transportmidler på øen er muldyr og apostlenes heste (gåben). Man GÅR simpelt hen rundt, hvilket er en befrielse efter de hidsige 2- og 4-hjulede knallerter på Poros. Her er så stille og så nydeligt, at det føles som at tulle rundt i et andet århundrede.

Efter at have besteget en forfærdelig masse stentrapper fra havnen når man Hotel Nefeli, der ligger højt oppe i Hydra by og er en oase uden lige. Små, men bekvemme værelser, tykke håndklæder, lækre shampooer og masser af loungeagtige udendørsarrangementer, hvor man kan sidde behageligt med sin medbragte ouzo og nyde solnedgangen over havet. Eventyrligt!

Hydra (udtales iidrrah) er ikke stedet, man tager til for at bade fra kridhvide sandstrande. Man hopper i vandet fra klipper, hvorpå er monteret ståltrapper, eller små stenstrande ... men bare husk badesko, så er en stenstrand i virkeligheden meget lækrere og renere end sand. Og klart sjovere at snorkle fra.

En god gåtur til højre fra havnen i Hydra by ligger Madraki beach, som føles indelukket og mangler den friske brise, men til gengæld har en masse legeaktiviteter for børn. Det voksne publikum bør nok dreje til venstre ved havnen, og så kommer de små strande og badeklipper hurtigt efter hinanden.

Den første rigtige strand er Castello, der er nydelig, men noget klaustrofobisk med høj musik og masser af (smukke, unge) mennesker. Hvorfor ikke give sig selv tiden og bruge de godt tre kvarter på at tulle ad den billedskønne kystvej og en god bjergsti ud til Vlykos eller endnu bedre Plakes, hvor luften er friskere og trænglen aftaget? Denne spadseretur bekræfter det gamle visdomsord om, at vejen er målet i sig selv. Godt gemt i området omkring Plakes ligger nogle pænt store skrumler, som vidner om, at Grækenland foruden kriseramte småborgere huser et antal ekstremt velhavende individer.

Et lille tidsbesparende tip, hvis du bor øverst i byen og vil hurtigt på stranden. Der går en rute bag om centrum direkte fra toppen ned til et mikrolille fiskerleje tæt på Castello-stranden. Som sagt kan man sagtens bade her, men da du nu allerede har sparet et lille kvarter, så brug dét plus fem-ti minutter ekstra til at trisse ud til Plakes.
Hydra. Udsigt over hovedbyen.
Hydra. Udsigt over hovedbyen.

FRISK FISK OG GOD KAFFE

På Hydra findes masser af dejlige cafeer og hyggelige tavernaer. Plusset er, at maden er langt mere kreativ og nytænkende end de sædvanlige greek salad'er og tzatzikier, som man godt kan blive overmæt af efter et par uger. Downside er selvklart, at det i forvejen pænt opskruede, græske prisniveau her får et ekstra nøk. Gangbesværede og fallenter bør nok springe øen over - en skam, for Hydra minder ikke om noget andet på disse breddegrader. Hele øen er sådan lidt 'boutique', smart uden at være snobbet.

Et par spise-tips: Hos Ostria, der ligger få trin oppe ad en gade fra havneniveau, serverer Anastacia dejlige rejer og blæksprutter, som hendes mand har hevet op af havet samme dag. I tilgift er hun en munter og selskabelig pige med friske bemærkninger til alle gæster.

Endnu bedre er Psarapoula, den taverna, der ligger yderst til højre på havnen (når man ser ud mod havet). De har haft fulde huse siden 1911, og det forstås. Vi spørger den flinke tjener om todays specials, og på stedet foreslår han en tamara salada (fiskerognsalat, mums!), en friteret blæksprutte, en grillet red snapper og en greek salad. Hertil lidt 'danskvand' og et halvt kilo af husets hvidvin. Superfrisk & delikat, perfekt kvantum, 65 Euro (frisk fisk ER dyrt). De seks sultne katte, der følger hver af vores bevægelser, ville helt klart gerne have bytttet pladser med os.

Det bedste måltid får vi til frokost på Tabepna (taverna :o) Enalion ved Vlykos Beach. Her har de græske klassikere fået et twist og er suppleret med specialiteter fra de forskellige egne af landet: Tommelfingerstore butterbeans i krydret tomatsovs, purerede kikærter med karameliserede rødløg og citron, cypriotisk salat med grillet haloumi-ost og honningdressing, vinblade fyldt med ris og krydret kød med silkeblød yoghurt. Englene fes af lykke.

Den bedste kaffe serverer Isalos ved havnen i Hydra by - tillige med en tiltrængt omgang fri wifi. Denne café er i øvrigt også et genialt sted at afslutte opholdet på øen, idet den ligger klos op og ned af bådene, der skal transportere én videre. Fx til Piræus og Metroen og videre til lufthavnen med et enkelt skift på Monastiraki-stationen. Så let som at klø sig i den solbrændte nakke.

Kalimera, my friend!

Kommentarer til rejsetippet om Grækenland

I er bare SÅÅÅÅ søde ((((c;

Kære dejlige tøser

Af en eller anden grund er jeres kommentarer først dukket op i dag (30/7), men de varmer ikke mindre af den grund!

Karin, du af alle mennesker ved jo, hvor inspirationen kommer fra - vores elskede Lonely Planet. Når jeg hører om andres problemer med at finde ud af, hvad de skal lave og se og gøre af sig selv på ferier, føler jeg mig altid SÅ taknemmelig over at kende Lonely. Den gi'r en betryggende vished for i det mindste at få det vigtigste med - og ofte meget mere.

Nanna, når kritikken kommer fra et bogmenneske som dig, luner den endnu mere. Og tro mig, Athen er VIRKELIG et besøg værd - men hvis du vil se de helt overvældende bygningsværker fra gamle kulturer, er Petra og Angkor Wat langt, langt mere hjertegribende.

Caruncka, din lille frækkert - du skylder en kvajebajer. På den anden side er det nok din post på FB, der har fået så mange til at læse & kommentere, så jeg skylder dig en takkebajer. Og nej, de går ikke ud mod hinanden - vi drikker (mindst ) to!

1000 tak for jeres søde ord!

Bamsekrammeren fra Chris

Super rejseartikel! Som saedvanlig...

27/07 2012 Karin V Monk
Man maa bare afsted efter det! Men saadan er det hver gang man laeser en af Christians rejseartikler. Keep them coming please....

Man er næsten på vej til lufthavnen ...

26/07 2012 Nanna Bresson
Humoristisk, begavet og meget brugbar rejsefortælling. Der er rigtig gode tips, fine beskrivelser af Grækenlands stemninger og gode betragtninger ... fx den om Akropolis, der blegner i forhold til andre landes "ruiner".

Fantastisk malende og velskrevet rejsetip

26/07 2012 Carina
Ved en fejl kom der kun en stjerne på, der skulle selvfølgelig havde været FEM+++

Blev helt sulten af at høre om de gode måltider og fik i den grad lyst til at tjekke, om der skulle være en billig billet til Athen i nærmeste fremtid :-)

Tak for en super læseoplevelse.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Grækenland

Ferieboliger i Grækenland
Rejser til Grækenland
Denne side er udskrevet d. 20. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/graekenland/graeske-variationer.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.