Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Kreta

 • Mit livs rejse som 81 årig

  (Bedømt af 2 personer)
  02.02.16: Gerda Gladbjerg
  Min mand fortalte tit om hans rejse som ung mand for 60 år siden, da han og en kammerat var på en tur gennem samaria-kløften, hans beskrivelse var så fantastisk, så jeg bestemte, den tur må vi så opleve sammen, så vi bestilte en tur til Kreta, så jeg også kunne nå at opleve alt det han fortalte om.
  Se hele rejsetippet
 • En naturoplevelse uden lige

  (Bedømt af 2 personer)
  05.12.13: Mette Løgstrup Graversen
  På Kreta finder man Europas længste kløft. Samariakløften - Den byder på en 16 km lang vandretur i et spektakulært bjerglandskab. Man starter vandreturen oppe i bjergene, hvorefter man går nedad.
  Se hele rejsetippet
 • Et andet Kreta

  (Bedømt af 26 personer)
  03.12.13: Pia Emborg
  Jeg har brugt Chania som udgangspunkt til de oplevelser af ture, jeg har beskrevet her. Det sværeste ved at lave disse beskrivelser, var at begrænse mig (hvilket nok heller ikke er lykkedes særligt godt).
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Kreta

Rejsetips af samme forfatter

Kreta – solskinsgaranti for alle pengene
Rejsetips indsendt af:
Svenstrup
23. nov. 2011

Kreta – solskinsgaranti for alle pengene

Går man efter en ferie med ”solgaranti”, er det svært at komme udenom Kreta. Her skinner solen altid fra en skyfri himmel, og her er Middelhavet altid ekstra azurblåt.
Væskebalancen skal konstant holdes i orden
Væskebalancen skal konstant holdes i orden

Lidt om Kreta

Kreta er den største ø i det græske ø-rige og den femte største i hele Middelhavet. Øen dækker et areal på 8.330 kvadratkilometer. Kreta er 260 kilometer lang og mellem 13 og 55 kilometer bred. Øen har omkring 650.000 indbyggere, hvoraf godt 130.000 bor i ”hovedstaden” Iraklio, 60.000 i Chania og 40.000 i Rethymno. I det hele taget bor hovedparten af øens indbyggere på den frugtbare nordlige del, som altid har kunnet dyrkes. Kreta er beliggende godt 250 kilometer fra det græske fastland og cirka 300 kilometer fra Nordafrikas kyst (nærmere betegnet Libyen). Kretas kystlinje udgør 1.000 kilometer. Klimaet er subtropisk, hvorfor dagtemperaturer på under 10 grader er yderst sjældne. Vinteren på Kreta er præget af regntid fra November til Marts. De højeste bjerge på øen er sneklædte fra November til Juni måned. Det højeste bjerg er ”Ida” med sine 2.456 meter.
Agii Theodori - badet i dagens sidste solstråler
Agii Theodori - badet i dagens sidste solstråler

Kreta - dyreliv, turisme og historie

Gennem de sidste 30 år er turismen nærmest eksploderet på Kreta. Øens gæster er blevet øens hovedindtægtskilde. Landbruget består i dag primært af avl af oliven og citrusfrugter samt af vinstokke. Der findes faktisk mere end 30 millioner oliventræer på Kreta – prøv selv at tælle efter.

Kretas dyreliv er ikke særlig omfattende. Her findes hverken slanger eller skorpioner. Er man heldig, kan man støde på den kretensiske vildged kaldet ”kri-kri´en”. Vildgederne har længe været en truet dyreart. De findes kun på Kreta. Man gør et stort arbejde ud af at bevare standen. Man har eksempelvis et reservat på den lille ø Agii Theodori beliggende ud for Chania. Når flokkene på øen bliver for store, indfanges et antal for blandt andet at blive sat ud i Samaria Kløften. En kri-kri kan springe op til 10 meter.

På Kreta findes mere end 2.000 huler. Disse er gennem tiderne blevet brugt til tilbedelse af guderne. Ifølge græsk mytologi skulle guden Zeus være født på øen.

Kreta har takket været sin beliggenhed haft stor strategisk betydning i diverse krige i Middelhavsområdet. Øen var under tyrkisk herredømme i årene 1669 til 1898. Det har sat sit præg på en del af øens kirker, som i dag er ”restaurerede” moskeer.
Chanias havnefront
Chanias havnefront

Chania - en by der emmer af sol og sommer

Chania er en typisk græsk turistby. På byens havnepromenade er der altid masser af liv med dens mængde af spisesteder og souvenirbutikker. Alligevel har stedet sin helt egen charme. Havnebilledet domineres lidt af ”Janitshar” moskeen. Moskeen er opført af tyrkerne tilbage i år 1645. Den blev for år tilbage brugt til turistinformation, men er siden overtaget af havnemyndighederne. Til beskyttelse af den på grund af strømforholdene udsatte havn, byggede venezianerne en mole, som ender med et lille kapel og et fyrtårn. Dette er et yderst populært sted at se solnedgangen fra. Venezianerne besatte Kreta i årene 1204 til 1669. Venezianerne har sat deres tydelige præg på Chania. Mange af de gamle huse langs havnepromenaden ligner et spejlbillede af den legendariske italienske kanalby. Under den venezianske besættelse opførte man 17 værftshaller. De 7 af disse eksisterer endnu som en historisk kulisse i den smukke havn.

Chanias færgehavn (Souda) ligger cirka 6 kilometer fra Chania centrum. Fra Souda kan man komme med bilfærge til fastlandet (Piræus).
Samaria Kløften hvor den er smallest - ved "Jernporten"
Samaria Kløften hvor den er smallest - ved "Jernporten"

Samaria Kløften - et af Europas smukkeste naturområder

Samaria Kløften er flere gange kåret som Europas smukkeste naturområde - og det med rette. Kløften blev udnævnt til nationalpark i 1962, og den er beliggende i ”De Hvide Bjerge”. Samaria Kløften er godt 18 kilometer lang, og er dermed en af Europas længste kløfter. Gåturen gennem kløften starter i 1.250 meters højde og slutter nede ved Det Libyske Hav i den lille færgeby Chora Sfakion. Godt halvvejs nede i kløften kommer man til den lille landsby ”Samaria”. Indtil 1966 boede der 7 familier i landsbyen. Nu er stedet udelukkende ”mellemlanding” for vandrerne. Samaria Kløften er på sit bredeste punkt godt 350 meter bred. Det smalleste sted er ”Jernporten” – her er kløften blot 3 meter bred. Bjergene rejser sig 600 meter op mod himlen, og de nærmest knuger én ind til sig. Ud fra et krigsmæssigt synspunkt er kløften nærmest uindtagelig. Derfor kan det ikke undre, at de græske frihedskæmpere søgte tilflugt i kløften under Den Anden Verdenskrig. Desværre foregår de første 4 kilometer som en stor gåtur nedad – og meget af denne del af gåturen er på rullesten. Det er ikke behageligt, og ikke særlig godt for ben og ryg. Men Samaria Kløften skal bare opleves mindst en gang i livet – om man så skal bæres ud på æselryg.
Der er smukt ved Kournas
Der er smukt ved Kournas

Bjergsøen Kournas

En god måde at opleve Kreta på er at leje bil. Dermed kan man flygte lidt væk fra ”masseturismen” og finde frem til det ”rigtige” Kreta. En af køreturene bragte os op til bjergsøen ”Kournas”. Kournas er godt 1,5 kilometer i omkreds. Det er først indenfor de senere år, at man har målt søens dybde. Man har altid troet, at den var ”bundløs”. Målingerne har nu vist, at søen er 64 meter dyb på sit dybeste sted. Vandtemperaturen holder konstant 16 grader. Søen ”bebos” af en stor flok skildpadder – de største, vi så, var op til 30 centimeter lange. Kreta er faktisk vigtig for de store havskildpadder. De går nemlig på land på øen og udgyder deres æg i strandsandet.
Stavros - et "månelandskab" på Jorden
Stavros - et "månelandskab" på Jorden

Stavros - berømt fra filmen "Zorba The Greek"

En anden køretur bragte os ud til byen Stavros. Denne lille by er berømt for en ting: Det var her en del af filmen ”Zorba The Greek” fra 1964 med Anthony Quinn i hovedrollen blev optaget. Hvem husker ikke Mikis Theodorakis´ berømte filmtema? Stavros var faktisk en helt speciel lille by at besøge. Der var ikke gjort noget særligt ud af området. Til gengæld lå der en del sommerhuse derude – og det er ellers ikke noget, man ser så meget af i Middelhavsområdet. Jordbunden i Stavros er helt speciel – den ligner et månelandskab.
Kreta - "on the road"
Kreta - "on the road"

Kreta - geologi og blomster

Kretas geologiske udvikling rækker mere end 10 millioner år tilbage i tiden. Det, der i dag er Kreta, er resterne af et fastland med bjergkæder. Adskillige jordskælv har præget øen gennem tiderne. Og Kretas vestlige del hæver sig faktisk med 1 millimeter om året. Kretas blomsterfauna er også noget for sig selv. Der vokser blomster overalt. Der findes cirka 450 forskellige plantearter på øen – og de 150 af disse findes kun på Kreta.
Fisker på havnen i Rethymno
Fisker på havnen i Rethymno

Rethymno

Rethymno er Kretas tredje største by. Byen er rigtig hyggelig med sine mange smalle gader og små butikker. Her kan man faktisk købe en del kunsthåndværk, som er utrolig smukt lavet. Byen er også kendt for sine mange farverige indgangsdøre, som er utrolig fotogene. En af byens største turistattraktioner er den venezianske fæstning på havnepromenaden. Fæstningen blev opført i årene 1573-1587 efter et tyrkisk angreb på byen i 1571. Fæstningen skulle sikre Rethymno mod angreb fra søsiden. I 1646 erobrede tyrkerne alligevel byen – efter bare 30 dages belejring.
Udsigten er fantastisk fra kirkegården
Udsigten er fantastisk fra kirkegården

Den tyske militærkirkegård ved Malerne

En tredje køretur bragte os mod Kretas sydlige kyst. Vi startede med at køre til byen Malerne. Her ligger der en britisk militærflyveplads, som var et af tyskernes hovedmål på Kreta under Den Anden Verdenskrig. På et højdedrag over flyvepladsen finder man en stor tysk militærkirkegård. På militærkirkegården ligger 4.600 af de 6.000 tyske soldater, som mistede livet på Kreta. Til sammenligning skal det nævnes, at de allierede mistede 16.000 mand på øen. Og dem er der ikke rejst noget monument over.
På vej mod Paleochora
På vej mod Paleochora

Paleochora på sydkysten

Køreturen bragte os til byen Paleochora. Det er en gammel havneby - den eneste på sydkysten - som er dukket op fra glemslen. For år tilbage blev den gode sandstrand og den fredelige beliggenhed opdaget af en flok unge rejsende. Og nu er byen blevet en rigtig turistby. Lige i nærheden af Paleochora ligger Elafonisi, som er kendt som Kretas svar på Maldiverne. Byerne på Kretas sydkyst er ikke særlig store. Størst er faktisk Chora Sfakion (for enden af Samaria Kløften) med sine kun 300 indbyggere.
Chanias havnepromenade - ikke det værste sted at opholde sig
Chanias havnepromenade - ikke det værste sted at opholde sig

Kreta - et skønt sted

Kreta er en smuk og spændende ø. Der er nok at tage sig til. Kører man væk fra byerne og væk fra ”masseturismen” opdager man for alvor, hvor skøn øen i grunden er. Her er masser af maleriske landskaber, masser af små hyggelige bjergbyer og masser af skønne strande. Og historien puster hele tiden én i nakken.
Kirke "out in the middle of nowhere"
Kirke "out in the middle of nowhere"

Evaluering af ferien til Kreta

Evaluering af ferien til Kreta:

Godt:
- Øens størrelse gør, at der er masser at se og opleve
- Naturen er utrolig smuk og varieret
- Klimaet
- Befolkningens venlighed
Mindre godt:
- Masseturismen
- Ekstremt varmt i Juli og August måned

Stjerner: 3/6

Kreta er superb som feriedestination – masseturismen gør bare livet i feriebyerne til lidt af en prøvelse i hovedsæsonen – skal man besøge Kreta, kan det være en god idé at gøre det udenfor Juli og August måned – dermed undgår man også den værste hede.

Kommentarer til rejsetippet om Kreta

Skorpioner

14/03 2013 Kurt
Jens-Ole Baunøe har så ganske ret. Der er faktisk usædvanligt mange skorpioner på Kreta! Man skal bare vende et par sten ude i kløften, så skal man nok se nogle af dem. Der er tre arter, bla europas giftigeste, Mesobuthus gibbosus, og europas største skorpion: Iurus dufoureius. Det kan ikke præcist afgøres, hvor giftig M. gibbosus er, idet der er meget stor individuel variation af skorpionens giftighed, og det afhænger også af ydre faktorer så som temperatur, tørhed og om den lige har spist mv. Stik fra denne skorpion er dog normalt ikke livtruende, men det kan være ubehageligt alligevel.

Rettelse til artiklen

14/02 2013 Leon Jensen
Jeg vil godt lige rette at byen hedder Maleme
Vi har været på Kreta en hel del gange og også besøgt Maleme som ligger lidt fra Platanias

En par kommentarer til kommentarerne

02/03 2012 Ole Gertsen
Hej Claus + Jes
Tak for korrektionen/kommentarerne!

Godt der er rejst en mindeplade for de allierede soldater, der mistede livet på Kreta – det faktum havde jeg desværre overset.

M.h.t Knossos – ja, Knossos er et sted, som ikke bare er værd at opleve; men som skal og bør opleves. Utroligt at man kan datere visse fund på dette sted tilbage til år 7.000 f.kr.. Jeg så stedet en gang i slutningen af 80´erne. Men på den tur, jeg beskriver her, kom konen og jeg ikke til Knossos - og derfor har jeg bevidst ikke skrevet noget om det.
Stor rejsehilsen fra Ole

rettelse

02/03 2012 claus
en rettelse til det du skriver om tyskergravne ,der er rejst en mindeplads for de allierede der er en kriskirkegård på den anden side af chania i bunden på den nartur skabt havn

Knossos

01/03 2012 Jes Jensen
Jeg syntes at oltids paladset Knossos bliver grundigt overset i den ellers udemærkede rejsebeskrivelse.

Tak for kommentarerne

30/11 2011 Ole Gertsen
Hej...
Tak for kommentarerne - og rettelsen. Lyder ubehageligt med de skorpioners stik. Jeg har været på Kreta to gange - og ja, Kreta er et skønt rejsemål. Der skal vi ned igen en gang - og så vil vi gerne prøve østkysten - sådan lidt væk fra den "værste" turisme. Den der med at leje et hus er bestemt ej heller nogen dårlig idé...
Hilsen
Ole

Kreta - solskinsgaranti

30/11 2011 Karen Hvid
Flot beskrivelse som giver en lyst til at besøge øen

En lille rettelse...

29/11 2011 Jens-Ole Baunøe
Du skriver om Kreta's dyreliv at der ikke er skorpioner...der er ukorrekt, for der er masser af skorpioner på Kreta. Jeg har i længere sommerperioder frem til år 2000, lejet hus i bl. a. hhv. Kato Gerani og Pano Gerani, ca. 13 km. vest for Xania...jeg har stadig en god portion skorpioner som havde dristet sig indenfor, hvor jeg 'hapsede' dem med en pincet og lagde dem i sprit...Deres stik skulle, efter sigende, være aldeles ubehageligt. Men ellers en fin artikel om et af vor Jordklode's pragtfulde rejsemål...venlige hilsner...
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Kreta

Hoteller på Kreta
Rejser til Kreta
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.