Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Grækenland

 • Sommeraften på en ægte græsk taverna

  (Bedømt af 48 personer)
  05.03.17: J. Gilbert
  Hvis du har besluttet dig for en sommerferie på den græske ø Thassos, har jeg her et tip til en rigtig hyggelig aften med ægte græsk mad.
  Se hele rejsetippet
 • Nicópolis, ruinbyen ved Preveza.

  (Bedømt af 53 personer)
  18.11.16: J. Gilbert
  Der er efterhånden mange, som ferierer i Paleros eller på øen Lefkas. Hvis du bliver træt af at dalre i solen og at slappe af, og i stedet ønsker at besøge og opleve seværdigheder, så findes der i området indenfor en afstand af ca.
  Se hele rejsetippet
 • Mit livs rejse som 81 årig

  (Bedømt af 2 personer)
  02.02.16: Gerda Gladbjerg
  Min mand fortalte tit om hans rejse som ung mand for 60 år siden, da han og en kammerat var på en tur gennem samaria-kløften, hans beskrivelse var så fantastisk, så jeg bestemte, den tur må vi så opleve sammen, så vi bestilte en tur til Kreta, så jeg også kunne nå at opleve alt det han fortalte om.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Grækenland

Rejsetips af samme forfatter

Paleros, en idyl på det græske fastland.
Rejsetips indsendt af:
Fredericia
7. nov. 2010

Paleros, en idyl på det græske fastland.

Tidligt på året 2007 søgte vi efter et nyt sted at holde ferie i Grækenland. Efter at have besøgt 11 græske øer, fandt vi tiden moden til også at udforske lidt af fastlandet. Vi ønskede et godt hotel, en rolig uturistet beliggenhed, og med seværdigheder indenfor en rimelig afstand målt i kørsel i lejet bil. Vi fandt dette vidunderlige sted ved studiet af diverse kataloger og hjemmesider.
Beliggenhed

Beliggenhed

På Grækenlands vestkyst lige overfor øen Lefkas, ligger fiskerlejet Paleros i den nordlige ende af en skøn bugt. Byen har ca. 1200 indvånere, og ligger på skrænterne omkring en fiskerihavn, som nu også rummer en del lystfartøjer. Ved havnen i bymidten ligger et hyggeligt torv, og langs havnepromenaden og omkring torvet finder man barer, caféer og tavernaer. De stejle gader kranses af smukke gamle huse, mange med et stærkt italiensk præg. Øverst i byen går hovedvejen fra Preveza, byen i nord med lufthavnen, til Athen i sydøst.
Transport

Transport

At komme rundt i området er nemt. Vejnettet er godt. Skilte er også skrevet på engelsk. På hovedvejen findes flere busstop til de lokale rutebiler. Herfra er god forbindelse til Vonitsa 15 km. mod nord, hvor man kan finde busforbindelser til bl. a. Athen i syd og til Preveza, feriestedet Parga, samt til færgebyen Igoumenitsa i nord. Sidstnævnte har bilfærgeforbindelse til Italien. På torvet i Paleros findes taxaholdepladsen. Tager man en taxa, er det klogt at aftale prisen først. I en lille gade lige bag torvet ligger et mindre men godt rejsebureau, drevet af Christos Soldatos. Han arrangerer også diverse udflugter til lands og til vands, samt har bil og knallertudlejning. Han kan også hjælpe med at finde et sted at bo. Her er kontorets hjemmeside: http://www.nicopolitravel.com/
Udsigt fra Cliff Bay mod Paleros havn
Udsigt fra Cliff Bay mod Paleros havn

Steder at bo

Både inde i byen og i begge byens yderkanter finder man nemt et godt hotel. Vi har alle gange boet formidabelt på hotel Cliff Bay i byens nordlige ende. Det ligger direkte mod havet, med udsigt over bugt og bjerge. Se: www.cliffbay.net
Dertil har (sidst vi var der) flere tavernaer også værelsesudlejning. Her kan jeg nævne New Mill, som også har ”Bed and Breakfast” og følgende webbadresse www.newmilltavern.com. Ude ved nordstranden 200 meter fra vandkanten ligger en campingplads med tilhørende taverna. Som andetsteds omtalt holder adskillige autocampere (ulovligt) til på det flade areal samme sted. Jeg har set, at man servicerer sin vogn i havneområdet med bl. a. vand. Ingen gæffer heller af de campere, der parkerer deres vogne direkte på havnepladsens p-plads i flere dage.
Havnen har tit besøg af sejlere, som hjemmefra har lejet en sejlbåd til udlevering i havnen i Lefkas by på øen Lefkas.
Faciliteter i Paleros

Faciliteter i Paleros

Af yderligere faciliteter af interesse for os som turister, rummer byen næsten alt. Der er mange forretninger og supermarkeder, bl.a. det store discountmarked DIA i byens nordlige udkant på hovedvejen. En bager finder man overfor Christos kontor, en slagter kan man også finde, og man kan blive klippet for 10 € hos flere frisører. På torvets side mod vandet, findes en pengeautomat, og lidt oppe i byen ligger et apotek (skiltet med grønt kors på hvid bund, og tekst ”Farmasia”) og et posthus. Har man så brug for mere? Det skulle da lige være en servicestation, som der er flere af ved hovedvejen.
Spisesteder

Spisesteder

Hvis man ikke selv ønsker at lave mad, findes utallige gode tavernaer, især i havneområdet og langs strandpromenaden. Her finder man også caféer og et enkelt diskotek. Af gode spisesteder kan jeg nævne taverna Tomorrow ved havnepromenaden (prøv her ejeren Thanasis´ fiskesuppe, MUMS!), og gemt godt oppe i byen taverna The New Mill, der som navnet antyder, er beliggende i resterne af en gammel mølle. Mølleresterne ser man nu ikke meget af, men maden og personalet er i ”særkalasse”.
Vejen til New Mill går ret stejlt op ad smalle gader. Der er ca. 500 meter at gå fra havnen. Skiltene lyver som altid, de siger 200 meter. Vore lægmuskler bliver strakt godt ud, og sveden perler på panden. Vi bliver begge lidt forpustede. Vores kondital er vist lidt lavt? Det sidste stykke vej flader ud, og da vi endelig ser tavernaen, er puls og blodtryk igen normalt.
Der ser rigtig hyggeligt ud. Stedet ligger på et hjørne. Huset, en restaureret gammel mølle uden mølle ligger tilbagetrukket på grunden. Hele hjørnet udenfor er indhegnet af grønne vækster og overdækket af vinranker, hvorfra små lamper lige netop giver lys nok til, at vi kan orientere os. Der står rustikke lakerede plankeborde med de sædvanlige umagelige pindestole med fletværk i sæderne, og hvor forbenene stikker så langt op over fletværket, at de giver os mærker i popoen. Små olielamper giver spiselys. En lille vase med friske blomster fuldender idyllen. Indenfor finder vi lokalet udsmykket med en udstilling af antikviteter, redskaber, våben og ting fra den gamle mølle. Der er frit udsyn til køkkenet, hvor tre kvinder huserer i røg og damp.
På New Mill

På New Mill

Vi bliver høfligt modtaget af en flot ung dame, som anviser os et bord udenfor. De borde vi helst ville have haft, var reserverede, da man ventede et større selskab af englændere. Som det første kom en stor 3 liters karaffel kølig rødvin på bordet. Silden fra før kom efter lidt ventetid, hvor det svandt betragteligt i karaflen, med vores mad. Vi var ikke engang blevet spurgt, hvad vi ønskede. Der serveredes fire forretter: rødbedesalat, tzatziki, ostesalat og hvidløgsalat. Hertil hjemmebagt lækkert brød. Jeg bestilte en flaske koldt vand. Vi fornøjede vore ganer med den dejlige mad, mens vi gentagne gange skålede i den dejlige vin. Nu ankom en del af det engelske selskab, omkring 12 stykker. Vi kunne høre, at de bad om plads til 10 mere, og så blev gode råd dyre for personalet. Så mange kunne ikke sidde sammen på grund af de andre borde, især vores. Vi tilbød at flytte bord, og tilbuddet blev accepteret med kyshånd. Selv nogle af englænderne kom og sagde tak. Vi fik derpå det bord, vi fra første færd havde ønsket os.
Den unge kvinde, som viste sig at være datter af huset, flyttede vores mad m.m. til vores nye plads. Efter at have fået bænket englænderne, fjernede hun resterne af forretterne, og erstattede dem med friterede ostepita. Jeg spurgte, hvad resten af menuen bestod af. Jo, der ville blive serveret en ret rejer, derefter kaninragout (stifado) og til sidst mousaká. Vi var allerede næsten mætte, så vi bad om kun at få en lille hovedret hver, så ville vi dele dem. Vi valgte rejerne fra.
Mere Ny Mølle

Mere Ny Mølle

Alle englænderne var nu ankommet, og der var en sjarm og liv og glade timer. Vi måtte derfor vente lidt på hovedretterne, mens de fik deres første servering. Det gjorde absolut ikke noget. Da der faldt lidt ro over selskabet, ligesom når grisene fodres, kom ”møllemutter” Cathy ud og satte sig hos os. En stor varm, sjov og frodig kvinde omkring de 60, med et snakketøj som få. Hun fortalte på glimrende engelsk om sin mad og om sin familie, og ville høre, hvorfra vi kom. Hun har to døtre, som begge hjælper til her. ”Vores” sild er den yngste. Så kaldte køkkenet igen, men hun truede med at komme tilbage og snakke, når hun fik tid. Hun er nu sød. Vi fik vores hovedretter, og de var gode, næsten som vores veninde Vangelias kvalitet.
Da vi havde spist, det vi kunne, kom både mor og datter hen og satte sig hos os. Vi snakkede, og havde det herligt. Jeg spurgte den unge kvinde, om hun ville gifte sig med mig, da jeg jo så ville få en svigermor, der virkelig kunne lave mad. Men det ville hun sgú ikke? Men det grinede vi meget af alle fire. Det var efterhånden blevet sent, så vi bad om regningen, som mutter kom med. Hun løftede vinkaraflen, og bedømte med et blik, hvor meget vi havde drukket. Hun skrev derpå en liter på. Og vi havde nok drukket det dobbelte! Datteren kom med en gratis dessert: Kumkatfrugter syltet i honning. Det er små appelsinlignende tingester. De smagte godt, men det var hvinende sødt, så helhedsindtrykket var: ARGKH!! Vi pressede dem ned af høflighed. Regningen lød alt indbefattet på 51 euro. Dyrt, ja. Men godt, super godt. Her er mange andre muligheder, så det er bare at prøve sig frem. Smag og behag er som bekendt forskellig – heldigvis! Et godt sted at sidde og sidde med en formidabel atmosfære og udsigt er taverna Naftaki (Den lille matros) på havnehjørnet ved torvet. At få en stor lokal Mythos serveret i isede krus, mens man nyder den formidable solnedgang over øen Lefkas i vest, er næsten hele rejsen værd.
Bademuligheder

Bademuligheder

På begge sider af byen findes gode strande, og lige ved siden af havnen ligger den mindre bystrand, kantet af taverner. Ca. 1½ km. nord for byen liggeren lang fladvandet strand, som er meget børnevenlig. Bag stranden ligger en campingplads, men en del autocampere har fundet dejlige pladser på det flade stykke lige bag stranden. Der er naturligvis ulovligt, og der er ingen faciliteter, så man servicerer sin vogn inde på havneområdet. Der er enkelte større hoteller, som har en svømmepøl. I strandens nordlige ende og i landsbyen Pogonia lige efter, finder man nogle hyggelige og gode tavernaer, hvoraf en ligger lige i vandkanten, og som udlejer strandsenge og parasoller til billige penge. Her er badesko en god ide.
Udflugtsmuligheder i og nord for Preveza

Udflugtsmuligheder i og nord for Preveza

Udflugtsmulighederne er mangfoldige, hvad enten man er til bybesøg og osen i diverse forretninger, til landskabelig skønhed, eller man er historisk/kulturelt interesseret. Hvis vi starter i nord i byen Preveza, finder man mange forretninger og sjove snævre gyder. Her er en hyggelig stor havnefront, da byen ligger lige på nordsiden af strædet til bugten Amvrakikos. Gabet er kun ca. 600 meterbred, og færdselen på tværs foregår i en tunnel, 3 € hver vej i bil. 15 km. nordvest for byen ligger den store romerske ruinby Nicopolis, som også rummer et spændende museum. Området rummer imponerende rester af bymur, teater og idrætsanlæg. Absolut nok til en hel dags udflugt. Kører man langs bugtens nordside mod øst, er der store muligheder for den fugleinteresserede i kyststrækningerne.
Følges hovedvejen mod Parga, passerer man en flod, som i antikken hed Styx. Det var her færgemanden Karon skulle have et guldstykke, når man skulle færges over til dødsriget Hades. Videre nordpå finder man det skønt beliggende, meget brugte turiststed, byen Parga, med alle dens turistfælder.
Kører man via Preveza over Filipiada på vej nr. 5/E951 mod Ioanina, og her drejer mod vest, finder man oldtidens næststørste orakel, Dodoni. Her tog man varsel af lyset og vinden i den hellige egs løv. Området er ikke så stort, men umådeligt interessant. Sidst vi besøgte stedet, var en stor restaurering af teatret i fuld gang, og kunne følges på nært hold.
Tæt på Paleros

Tæt på Paleros

15 km. nord for Paleros ligger distriktsbyen Vonitsa. Her er mange forretninger, et hyggeligt havneområde, og på en tange ud i vandet en dejlig fotogen lille kirke. Det hele krones af en stor nyrestaureret borg, hvorfra der er en formidabel udsigt.
I selve Paleros by, er der ikke noget specielt interessant. På stranden nord for byen finder man resterne af en bro eller aquadukt, og længere inde i baglandet findes oldtidens Paleros. En ruinby, godt gemt i højderne, men nem at finde. Bare kør efter skiltene. Et par solide sko er nødvendig.
Syd for Paleros ligger ca. 5 km. ude et nonnekloster på bjergsiden. Det er skiltet ved hovedvejen. Her bliver man godt modtaget af en enlig beboer, en nonne. Hun viser rundt, og serverede kaffe og konfekt for os, samt fortalte om klosterets historie.
Mitikas

Mitikas

25 km. mod syd ligger fiskerbyen Mitikas. Den må man ikke snyde sig selv for. Den er netop det, alle vil mene, er ægte græsk idyl. Den gamle del altså. Parker overfor den store kirke, og gå så en tur langs en hovedgade kantet af forretninger og taverner, som også har facade mod havet. Smukke huse, masser af blomster og lokalkolorit. På begge sider af byen er der gode strande, især den lange øststrand. Fra havnen kan man besøge øen Kalamos, lige overfor byen. Prøv at sætte jer på en taverna med havudsigt, og spis frisklandet kalamari og en skål tzatziki. Drik en flaske retsina til. Bedre måltid fås ikke.
Besøg i Delfi

Besøg i Delfi

At besøge oraklet i Delfi er en todages udflugt. Bare følg vejen mod Athen ca. 250 km. og drej så til venstre ved byen Itea. Køreturen tager ca. 5 timer, afhængig af trafikken. Det er en god ide at bestille hotelværelse i Delfi hjemmefra via nettet eller hos FDM. Gå ud og se det store område fra midt på eftermiddagen efter ankomst, og gem museet til tidligt næste morgen. Så er der færrest turistbusser. Der kan købes en billet, der gælder til både området og til museet. Det er billigere end to billetter. Gå ikke glip af udgravningerne på vejens sydside med Athenas rundtempel. For næsten alle er hele dette besøg en kæmpe oplevelse. Men husk museet, det er unikt.
Naturen i baglandet

Naturen i baglandet

For naturnyderne er køreture i baglandet en smuk oplevelse. Husk vand, mobil og et godt kort. Besøg de små gemte landsbyer, og gå på opdagelse. De gemmer på mange spændende ting og finurligheder. Sæt jer på en lokal kafenion, drik en kop græsk kaffe, og sug til jer. Det kan hænde, at det bliver turens bedste oplevelse.
Øen Lefkas

Øen Lefkas

Et besøg på ferieøen Lefkas er også en mulighed til en dags udflugt. Vi tog den snoede bjergvej via Pogoniá, Stenó og Plagiá. Sidstnævnte er en forladt ruinby, højt beliggende med udsigt mod Lefkas. Byen blev for en årrække tilbage helt ødelagt af jordskælv. I dag fremstår kun kirken i hel stand. Resten af byen er en ruinhob, kun beboet af en hyrde og hans gedeflok. Han søger ly i en ruin, kun overdækket med blik og plastic. Kort fra Peratiá ligger på en klippeknold en borgruin, som sammen med to tilsvarende men større borgruiner var stederne, hvorfra man bevogtede sundet mellem Lefkas og fastlandet og passagen til øen. Passagen til øen består i dag af en dæmning og en svingbro, som er fremstillet af en gammel landgangsbåd. Øen er interessant, og med mange smukke partier og småbyer. Men det flotteste var Porto Katziki ved vestkysten. Det viste sig IKKE at være en lille havneby, som vi havde afledt af navnet. Porto betyder vist havn? Vejen endte på en stor parkeringsplads fyldt med biler og to kantinevogne. For enden af pladsen var et vakkelvornt rækværk og en spinkel trappe næsten lodret ned til en strand, 50 meter nede. Men sikken en strand. To bugter med det hvideste sand, og det flotteste turkisblå/grønne vand, vi nogensinde har set. Utroligt smukt, lige til en naturfilm og til postkort. Stejle klipper afskærmede bugterne i siderne. Selve byen Lefkos er en stor turistby, men med en dejlig gammel bydel.
Til og fra Paleros

Til og fra Paleros

Og hvordan kommer man så til Paleros. Der er flere muligheder. En kør selv tur er mulig, men lang. Det kræver planlægning og god tid. Her kan FDM hjælpe. Man kan køre ned gennem Italien og tage færgen til Igoumenitsa i Grækenland. Man kan køre gennem det tidligere Jugoslavien, eller af østruten gennem Rumænien og Bulgarien. Man kan rejse med et charterselskab, som har Paleros, Parga eller Lefkas på programmet. Enten med ”kun flybillet”, hvor man lander i Preveza, eller købe en hel rejse. Turen med fly til Athen, og videre med indenrigsfly til Preveza er også en mulighed. En taxa fra lufthavnen til Paleros er ret dyr. Man kan også leje en bil til levering i lufthavnen, så er man jo frit stillet. Jeg vil anbefale, at man deltager i en pakkerejse første gang.
Vi har nu besøgt stedet tre gange, og skal derned igen i år. Vi har hver gang boet på hotel Cliff Bay, som efter vores mening må være stedets bedste. Flot, roligt, dejlig beliggenhed, rent, og med et utroligt venligt og dygtigt personale. Kan virkeligt anbefales.

J. Gilbert.

Kommentarer til rejsetippet om Grækenland

Cliff Bay Hotel

25/07 2016 Jørgen Steen Jensen
En dejlig beskrivelse af Paleros og omegn. Vi skal selv besøge Paleros igen i år, og jeg nyder beskrivelsen og billederne rejsen og specielt det dejlige Hotel Cliff Bay, et sted hvor man får sine "batterier" ladet op, med dejlig græsk mad, venlighed, super service, og som nogle gæster har beskrevet: Man kommer som gæst og rejser som ven. Stor tak til Christos og Steve, samt hele personalet for deres måde at være på.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Grækenland

Ferieboliger i Grækenland
Rejser til Grækenland
Denne side er udskrevet d. 17. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/oestrig/tyrol/hopfgarten/bischofsmutze-hotel.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.