Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Grækenland

 • Sommeraften på en ægte græsk taverna

  (Bedømt af 55 personer)
  05.03.17: J. Gilbert
  Hvis du har besluttet dig for en sommerferie på den græske ø Thassos, har jeg her et tip til en rigtig hyggelig aften med ægte græsk mad.
  Se hele rejsetippet
 • Nicópolis, ruinbyen ved Preveza.

  (Bedømt af 55 personer)
  18.11.16: J. Gilbert
  Der er efterhånden mange, som ferierer i Paleros eller på øen Lefkas. Hvis du bliver træt af at dalre i solen og at slappe af, og i stedet ønsker at besøge og opleve seværdigheder, så findes der i området indenfor en afstand af ca.
  Se hele rejsetippet
 • Mit livs rejse som 81 årig

  (Bedømt af 2 personer)
  02.02.16: Gerda Gladbjerg
  Min mand fortalte tit om hans rejse som ung mand for 60 år siden, da han og en kammerat var på en tur gennem samaria-kløften, hans beskrivelse var så fantastisk, så jeg bestemte, den tur må vi så opleve sammen, så vi bestilte en tur til Kreta, så jeg også kunne nå at opleve alt det han fortalte om.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Grækenland

Rejsetips af samme forfatter

Samos – drømmen om den græske ø
Rejsetips indsendt af:
Svenstrup
26. nov. 2011

Samos – drømmen om den græske ø

Vor naturlige nysgerrighed gjorde, at vi måtte spørge en af de lokale: ”Hvordan kan det være, at man aldrig ser politi her på øen”? Han kiggede tavst på os og svarede: ”Jamen, her sker jo aldrig noget”!
Afslapning ved Middelhavets bred
Afslapning ved Middelhavets bred

Samos - perfekt til afslapning

Og det er Samos i en nøddeskal – her sker nemlig aldrig noget. Har man lyst til at opleve, hvad ”fred, ro og harmoni” egentlig er for nogle størrelser, skal man tage lidt drikkeligt med, sætte sig på en bænk på havnepromenaden og se solen gå ned over Middelhavet. Det er selve essensen af ordet afslapning.
Der er smukt overalt på øen
Der er smukt overalt på øen

Samos - Paradiset i Det Græske Ørige?

Er Samos så Paradiset i det græske øhav? Det kommer tæt på, da Samos er noget helt for sig selv. Samos er smuk, grøn og bjergrig. Øen ligger faktisk kun 1,5 kilometer fra den tyrkiske kyst. Samos tilhører ø-gruppen ”De Nordøst Ægæiske Øer”, hvoriblandt også findes Lesbos, Ikaria, Chios og Limnos. Størrelsesmæssigt er Samos på 475 kvadratkilometer og dermed lidt mindre end Bornholm. Øen er godt 43 kilometer lang og 13 kilometer bred. Samos har cirka 35.000 indbyggere, hvoraf godt 6.000 bor i selve Samos/Vathi by.

Samos er også fødested for den verdensberømte græske filosof og matematiker Pythagoreion, som levede hele sit liv på øen.
Efter græske forhold er Samos en utrolig frodig ø
Efter græske forhold er Samos en utrolig frodig ø

Samos - den grønne, græske ø

Samos har været beboet siden det 3. Årtusinde før Kristi fødsel. Men først i 1912 blev øen en del af Grækenland. Tidligere tilhørte Samos Tyrkiet. Det græske ørige tæller i øvrigt godt 2.000 øer, hvoraf de 200 er beboede. Samos er i dag mest kendt for sine fine vine og sine mange bjerge. Bjerget Kerkis er med sine 1.450 meter det næsthøjeste i det græske ørige – og Kerkis er for øvrigt en gammel vulkan. Dertil kommer øens frodighed, som dels skyldes klimaet og dels skyldes øens tusindtallige underjordiske kilder. Endelig er Samos fra gammel tid kendt for øboernes evne ud i skibsbygningens ædle kunst. Byen Karlovasi var for år tilbage en af det græske øriges vigtigste byer med hensyn til skibsværfter. I dag står mange af de gamle bådebyggerbygninger tomme hen, som havde de været brugt som kulisser i en gyserfilm fra Hollywood.
Havnekajen i Samos by - et sted hvor kaos ofte er herskende
Havnekajen i Samos by - et sted hvor kaos ofte er herskende

Samos by

Samos by blev grundlagt i år 1832 som havneby for Vathi, som er beliggende lige op af det bagvedliggende bjerg. Fra byen er der færgeafgang til såvel Tyrkiet som til fastlandet samt til en stor del af de omkringliggende øer i det græske øhav. Samos by er en meget aktiv færgehavn, og samtidig et kaos, som man kun finder i Middelhavslandene. På havnefronten er der ingen opmarchbåse til biler, der skal med færgen – og der er ingen decideret afgangshal for de gående passagerer. Der er altid ”vild” aktivitet på kajen, når færgerne ligger til og sejler fra øen.
Udsigten ud over Vathi og Samos by
Udsigten ud over Vathi og Samos by

Vathi

Det er en oplevelse at gå op til Vathi. Byen er utrolig malerisk med alle sine små kringlede gader. Flere steder er gaderne så smalle, at de ikke kan forceres på en knallert. Byen er domineret af nye huse og saneringsmodne ejendomme. Husene er typisk ikke ret store. Men byen byder på masser af charme samt en fantastisk udsigt ud over Samos by og Middelhavet.
Havnepromenaden i Samos by - et sted, der giver ro i sjælen
Havnepromenaden i Samos by - et sted, der giver ro i sjælen

Samos - fiskeri på havnepromenaden

Havet omkring Samos er efter sigende ikke særlig rigt på fisk. Alligevel så vi en del, som stod og fiskede på havnepromenaden i Samos by. Fangstredskaberne var typisk en rulle fiskeline, nogle kroge og en pose med gammelt brød. Denne kombination var nærmest garanti for succes. Fangsten bestod oftest af nogle makrellignende fisk, som meget behændigt blev aflivet med en håndfuld karatelignende hug med en gummisko. Sådan kan fiskeri også foregå.
Vil du have sved på panden - så tag trappen op til Vathi
Vil du have sved på panden - så tag trappen op til Vathi

Samos by - udgangspunkt for en vandretur i bjergene

Centrum i Samos by er ”Løvepladsen”, hvor der er opstillet en 5 meter høj statue af en løve. Er man på Samos, må man ikke snyde sig selv for en bjergvandring. Der er en del vandreruter omkring Samos by. Turene er typisk på cirka 20 kilometer. Turen kan passende starte med at forcere trappen op til Vathi. Det bringer på passende vis sveden frem på panden – og man bliver klar over, hvad der venter. Et godt råd: Tag rigeligt med vand med på vandreturen. Skiltningen rundt omkring på øen er ikke den letteste at finde ud af. da den ofte er på græsk. Derfor ender det tit med, at man vandrer rundt på må og få i den skønne natur. Men tro mig – det hele er hver en anstrengelse værd!
Det er nu nok alligevel klogere at leje en bil
Det er nu nok alligevel klogere at leje en bil

Lej en bil og oplev øen

En anden god måde at opleve Samos på er at leje en bil. Vi lejede bil i tre dage og tog på nogle forskellige ø-rundture. En af turene bragte os til byen Agios Konstatiuos. Her svingede vi mod Monolates. Vi fandt derefter ud af, at dette måtte være det lokale svar på ”Himmelbjerget”. Vi kom 600 meter op over havoverfladen – og vi kørte ikke meget mere end et par kilometer. Vejen var stejl, hårnålesvingene var skarpe og ofte var der under 20 meter mellem svingene. Men da vi nåede toppen, kunne vi konstatere, at anstrengelserne havde været det hele værd. Vi blev beriget med en helt igennem fantastisk udsigt.
Der er hyggeligt på havnen i Pythagoreion
Der er hyggeligt på havnen i Pythagoreion

Pythagoreion - den største by på øen

En anden køretur bragte os til Samos´ største by, Pythagoreion. Her er indbyggertallet på cirka 9.000. Pythagoreion er en rigtig hyggelig by. Den har en fin handelsgade med et væld af små butikker. Dertil kommer en havnepromenade med en rig blanding af små lokale fiskerbåde, udenlandske luksusyachter samt nogle få af den græske marines fartøjer.
Nedgangen til Eupalinos er mere end almindeligt smal
Nedgangen til Eupalinos er mere end almindeligt smal

Samos´ største turistattraktion - akvadukten Eupalinos

Godt 2 kilometer nord for Pythagoreion ligger Samos´ største turistattraktion: Eupalinos. Eupalinos er an akvadukt (eller vandledning). Den er bygget (eller rettere sagt hugget ud i klippen) cirka år 530 før Kristi fødsel. Nedgangen til tunnelen er ikke meget mere end 40 centimeter bred. Tunnelen har ligget hengemt i adskillige århundreder; men den blev ”genopdaget” i år 1860. I 1971 begyndte man så genopgravningen af tunnelen, som er 1.038 meter lang og 1,75 meter høj/bred. Eupalinos blev bygget for at forsyne Pythagoreion med vand fra kilderne i Ambelos bjerget selv under en langvarig belejring af byen. Lufttemperaturen i tunnelen ligger konstant på 28 grader. Eupalinos er på UNESCO´s verdensarvliste.
Typisk sceneri fra Samos
Typisk sceneri fra Samos

Hvad man kan komme ud for som turist

En tredje køretur bragte os så langt væk fra Samos by, som vi kunne komme. Vi kørte til byen Kalithea. Her fulgte vi blot efter ”ham”, som kørte foran. Det bragte os ind over byens torv, hvor ”de lokale” sad og nød solen. De måtte springe for livet, da vi forcerede pladsen og fortsatte op i bjergene. Her kørte vi flere steder helt ude på klippekanten. Vi tænkte: ”Vi skal bare rundt om den næste pynt, så kommer vi til en rigtig vej”. Det gjorde vi bare ikke. Så vi måtte vende om, og køre ind over torvet i Kalithea igen. Der var vi godt nok små – vi ”gemte” os så meget vi kunne i bilen. Folk råbte lidt af os – og det med rette. En gang imellem dummer man sig bare rigtig meget som turist!
Grækerne er meget troende, hvilket man ser overalt på Samos
Grækerne er meget troende, hvilket man ser overalt på Samos

Religion på græsk

Der er masser af kirker på Samos. Og det er der en helt speciel årsag til. For adskillige år siden, skulle man bestemme hvilken by, der skulle være øens hovedstad. Kriteriet blev: Hvor er der flest kirker? Det satte gang i kirkebyggeriet – og byen Samos vandt. Godt 97% af den græske befolkning tilkender sig den græsk ortodokse statskirke. ”Ortodoks” betyder blot ”rettroende” – så selvom grækerne er meget religiøse, er der på ingen måde tale om fanatisme.
Samos er ikke domineret af perfekte sandstrande
Samos er ikke domineret af perfekte sandstrande

Sandstrande på Samos

Sandstrande er der ikke mange af på Samos – faktisk er der kun to styk. En af dem ligger i nærheden af byen Kokarion. Her er der bare det lille problem, at man ikke har tænkt på parkeringspladser. Så er man kørende dertil, og vil man gerne undgå en p-bøde, er der faktisk kun en ting at gøre: Vende om og køre igen. Samos´ anden sandstrand ligger i Psili Ammos. Også her er der et parkeringsproblem. Til gengæld er stranden usædvanlig fin – og man skal langt ud i vandet, før der bliver dybt. Fra stranden er der en utrolig smuk udsigt over strædet mod Tyrkiet.
Man nyder hvert et sekund på Samos
Man nyder hvert et sekund på Samos

Samos - det perfekte sted at nyde livet

Den lokale vin på Samos hedder ”Samaina”. Det er typisk en tør hvidvin, som smager fortrinligt. Vi smagte også en lokal rosévin, som var aldeles udmærket. Vi smagte endvidere en lokal rødvin – den var til gengæld ikke specielt god. Men smag og behag er jo heldigvis forskellig.

Samos er fantastisk til afslapning. Her er hyggeligt og rart, og livet leves stille og roligt i de små byer rundt på øen. Du kan kun gøre en ting i dette lille græske ø-paradis: Nyde livet i fulde åndedrag – og det er jo ikke så ringe endda.
Samos - "Love, Peace & Harmony" - øen i en nøddeskal
Samos - "Love, Peace & Harmony" - øen i en nøddeskal

Evaluering af ferien til Samos

Evaluering af ferien til Samos:

Godt:
- Simpelthen perfekt til afslapning
- Øens frodighed
- De korte afstande øen rundt
- Trygheden
- Ikke for voldsom ”masseturisme”
Mindre godt:
- Samos kan opleves lidt for stille
- Man har hurtigt oplevet ”det hele”

Stjerner: 3/6

Grækenland er skøn som feriedestination. Lyset er unikt, og det føles som om, at solen altid skinner lidt mere på disse kanter. Der er nok af destinationer at vælge imellem. Der er cirka 200 beboede græske øer - så vil man det græske øhav rundt, så er der nok at tage fat på - og man skal jo starte et sted, så hvorfor ikke starte på Samos?

Kommentarer til rejsetippet om Grækenland

Samos - Øen vi vender tilbage til

28/03 2013 Bent Rasmussen Danmark 28-03-13
Til Sophia.
Tak for din store lidenskab til Samos. Jeg/vi deler den til fulde med dig. Vi-er min kone og jeg, hendes søster og mand samt vores fælles veninde. Den 26 maj 2013 tager vi igen til Samos. Min kone og jeg - for anden gang. Hendes søster og mand - for fjerde gang. Vores store passion er at vandre i bjergene og se flotte pannoramaer og idyliske små landsbyer. Vores udgandspunkt er nu - ligesom for tre år siden Kokkari.
Dengang gik vi ad små bjergstier fra Kokkari til Vourliotes - Manolates - Stavrinides, hvorfra vi tog en taxi tilbage. Dennegang er vores plan en tur fra Potami til Drakei - godt 10 km tror jeg.
Første gang min svigerinde og hendes mand ville forsøge turen kom de på afveje og måtte vende tilbage til Potami.
Da du og din mor har et særlig godt kendskab til øen, vil jeg spørge, om i har en ide til, hvor man kan få et godt vandrekort over den del af Samos. Vi har selv et gammelt kort med vandreture fra en engelsk rejseguide - skrevet af Brian and Eileen Anderson "Landscapes of SAMOS" fra 1989.
Et par ef dine "hemmelige" badestrande er måske ved Mikro og Megalo Seitani - jeg har aldrig været der endnu.
Jeg håber, at du læser dette indlæg og du eller din mor har en ide til, hvor man kan finde gode vandrekort over Samos.

Med venlig hilsen
Bent tlf. nr. +45 2280 1989

Samos - Drømmen om den græske ø

04/09 2012 Ole Gertsen
Hej Sophia

Tak for kommentaren. Jeg kan sige, at vi var på Samos i en uge i 1997 – så det er et par år siden.
Jeg tror, du læser/opfatter beskrivelsen MEGET forkert!

Vi var MEGET glade for vor uge på Samos. Vi oplevede øen som værende stille og MEGET hyggelig – og det er et sted, vi MEGET gerne vil hen igen ad åre.
DU har et MEGET indgående kendskab til øen – JEG har været der en uge – deri ligger der vist noget af en forskel. Vi kan kun skrive om vore oplevelser og erfaringer, som jo er dannet på et overfladisk (indrømmet) førstehåndsindtryk.

”PEACE, LOVE & HARMONY” – det er Samos i en nøddeskal – og den essens af rejsebeskrivelsen, tror jeg, du har overset/misfortolket grundet din store kærlighed til denne skønne ø! Der står mange ting ”mellem linjerne” – de ting skal man også huske at tage med i sine betragtninger her i livet!

Stor rejsehilsen – og måske vi en gang ses på Samos – hvem ved
Ole

Har det hele

03/09 2012 Sophia
Må indrømme denne anmendelse af Samos er yderst skuffende, det kan tydligt ses det ikke er lavet af professionelle mennesker, da jeg personligt ved meget som Samos, og både selv har boet der, samt min mor på nuværende tidspunkt bor på øen.

Samos har alt fra små landsbyer, til størrer byer fyldt med butikker og liv. Stort set alle steder man tager hen står der ruiner, der er grotter med historierne fra Pytagoras' liv og flugt. Der er vandfald hvor man kan bruge hele dagen på at klatre op og ned af små sten vægge, mens man følger kilderne frem til det fantastiske vandfald. Sandstrande er der masser af! bl.a. som omtalt Psili ammos, som der ligger TO af. En i hver enden af øen begge med fantastisk klart vand og lækkert sand. Samos har flere end 100 strande og jeg kender personligt 5-6 super lækre strande, både nogle "hemmelige" hvor det kræver man vil gå nogle minutter, men også meget offentlige som de turister finder uden problemer.

Lige en lille note til jeres "parkerings bøde!!"
Jeg har ALDRIG oplevet nogen få en bøde, slet ikke turister da vi oftest er fredet i deres øjne. Især da politiet sjældent taler særlig meget engelsk så de mindre ting overser de med glæde. Jeg har oplevet de lokale blev noteret for ulovlig parkering, dog er dette kun i centrum af Vathi da det ellers kan forhindre trafikken. Uden for byen er det vigtigeste bare at du parkerer sikkert.

Skulle man mene øen er kedelig er det bare fordi man ikke er villig til at åbne øjnene og se hvad der er foran en!

Alt i alt er Samos fantastisk til det meste, om du vil på familie ferie med børn, på hygge ferie med vennerne eller oplevelses ferie med ægtefællen.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Grækenland

Ferieboliger i Grækenland
Rejser til Grækenland
Denne side er udskrevet d. 19. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/frankrig/paris/-paris-dejlig-by-storbyferie.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.