Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Grønland

 • Se Isbjørn(e) på Grønland

  (Bedømt af 3 personer)
  17.09.13: Kent Pedersen
  Vi var på en dejlig sejltur fra Kangelussaq til UllersuaQ mellem Grønland og Canada og retur.
  Det var så klart i vejret, at vi kunne se fra Grønland til Canada.
  Se hele rejsetippet
 • Krydstogt til Grønland - En oplevelse for livet

  (Bedømt af 2 personer)
  12.09.13: Asger Nygaard
  En af de største oplevelser på turen var da vi sejlede helt op til isen i det nord/vestlige Grønland nord for Kap Alexander, møder en isbjørn i vandet der svømmer helt hen til skibet og giver et brøl fra sig.
  Se hele rejsetippet
 • Grønland - Vandring med udsigt til isbjerge og indlandsis

  (Bedømt af 6 personer)
  08.08.13: Marianne Nørgård
  På en 13 dages vandretur til Sydgrønland fik vi 12 personer en fantastisk ople-
  velse sammen med vores guide.
  Vi oplevede naturen på tæt hold
  idet vi vandrede fra sted til sted
  eller sejlede med skib igennem
  Eriks Fjord, hvor vi så mange isbjerge og var næsten helt inde
  ved en kælvende bræ.
  Se hele rejsetippet
Grønland - Verdens smukkeste land - noget for enhver pris.
Rejsetips indsendt af:
Thomas Petersen
Kongens Lyngby
20. jan. 2011

Grønland - Verdens smukkeste land - noget for enhver pris.

Efter at have boet i Grønland i sammenlagt 17 år af mit liv, har jeg selvfølgelig gjort nogle erfaringer, som jeg hermed kan give los af.
Jeg er ikke ude på at udlevere nogen, og kan heller ikke anbefale bestemte arrangører eller selskaber, da der efter min mening er både godt og skidt ved alle de mange tilbud på paletten.

Men for at starte et sted: Hvis du vil opleve DET HELE for en særdeles overkommelig pris, behøver du sådan set ikke andet end en returbillet til Søndre Strømfjord (Kangerlussuaq) og nogle hundrede kroner pr. døgn til vandrerhjem og lidt mad. Dér får du varm og frodig tundra om sommeren og kold polarørken om vinteren. Der er rensdyr, moskusokse, polarræv, snehare, fjeldrype og al den flora, du vil kunne møde i Grønland. Der er kørevej ind til indlandsisen, vandreruter i fjeldet, ørredfiskeri, sejlture på fjorden og samtidig kan du om vinteren komme ud og køre på hundeslæde eller sove på ishotel.

Indkvarteringen kan være på alt fra et telt på en yderst spartansk campingplads til et værelse på et firestjernet hotel med eget bad, toilet og sattelit-tv - og fin restaurant med kulinariske oplevelser på niveau med en bedre vesteuropisk restaurant. Imellem disse to niveauer er vandrehjem, feriehytte eller de egentlig jagt/fiskeri-rejser, hvor man bliver indkvarteret i luksustelte ude i fjeldet med fuld forplejning.

Fra Søndre Strømfjord kan man vandre til Sisimiut, Grønlands næststørste by, på nogle dage - men det kræver god form, godt udstyr og rutine i fjeldvandring. Man kan også leje en bil og tøffe rundt på den mange kilometer veje i området, der oprindelig er anlagt som amerikansk base med radarstationer, havneanlæg, elværk og talrige rekrative tilbud spredt ud over et stort område.

Hvad man IKKE kan opleve, er det grønlandske samfund i almindelighed. Der er selvfølgelig mennesker ansat i Søndre Strømfjord, og der er en skole og en butik, men det er primært en transitlufthavn og et baseområde, selv om amerikanerne kun lejer sig ind i mindre omfang nu om dage. Det betyder at der ikke er tale om et traditionelt by-område eller om en nævneværdig repræsentation af grønlandsk kultur. Dette begrænser sig til souvenirbutikkerne, slædeudflugterne og de grønlandske outfittere, som er omskolede fangere, der nu agerer ledsagere for turister på jagt, fiskeri eller vandring.

Vinterfoto af havneudseljingen i Ilulissat/Jakobshavn
Vinterfoto af havneudseljingen i Ilulissat/Jakobshavn

Vil du videre - og har du råd?

Vil man ud og opleve Grønlandske byer og mennesker i deres hverdag, må man ud på kysten til byer og bygder. Og så begynder priserne at løbe løbsk. Det koster som udgangspunkt lige så meget at rejse fra Søndre Strømfjord til en af de større byer på kysten retur, som det koster at komme fra København til Søndre Strømfjord retur - vel at mærke UDEN overnatninger og forplejning. Desuden bliver det hurtigt svært at planlægge på egen hånd mht. koordinering med hoteller osv., og da vejrliget i Grønland er særdeles utilregneligt, er der ofte forsinkelser eller aflysninger på rejserne lokalt i Grønland. Det KAN blive en ganske uoverskuelig affære, hvis man starter ud med en forsinkelse, og i den sidste ende af rundrejsen ender med at misse flyveren tilbage til Danmark. Det bliver hundedyrt i ekstra hoteludgifter, udgifter til ekstra forplejning og nyindkøb af flybilletter, hvis man ikke har fået garderet sig ordentligt - hvilket kan være umuligt, for fx dækker Grønlandsfly ikke dit tab, hvis du pga. af en forsinkelse på deres rutenet kommer for sent til en SAS-afgang tilbage til DK - og omvendt.

Derfor: Hvis du vil ud på kysten og opleve det grønlandske liv, er en pakkerejse gennem et velrenommeret rejseselskab en god mulighed. Men nu er der så pludselig en tredjemand der skal tjene penge på det, og som samtidig skal gardere sig mod tab i tilfælde af forsinkelser eller aflysninger. Så de billigste billetter til en flyrejse til Grønland retur og en fly- eller skibsrejse op af kysten af i alt 8-10 dages varighed plejer at starte ved omkring 20.000,-. De penge er som regel godt givet ud, fordi du er i gode hænder hele tiden undervejs, og du er garanteret en masse god service og fine naturoplevelser fra dygtige guides. Men husk: Pris og kvalitet følges - også i denne sammenhæng - ofte ad.

Til gengæld KAN du opleve meget på egen hånd, hvis du tør arrangere din egen rejse. Men så skal du i gang med at betale formuer for lokale udflugter og den slags, idet mange lokale (både danske, grønlandske og tilflyttere af anden nationalitet) skal tjene MANGE penge i turistsæsonen for at kunne overleve resten af året. Så som udgangspunkt er priserne på de færdigpakkede rejser ikke urimelige.
Midnatssol i Ilulissat, højsommer.
Midnatssol i Ilulissat, højsommer.

Vinter eller sommer?

Skibsrejer i Grønland om vinteren er en umulighed nord for polarcirklen. Selv om det efterhånden langtfra er hvert år, havet fryser til, er havne og kystområder ofte lukket af drivis, og derfor er der normalt ingen regelmæssig skibstrafik i vinterhalvåret. Desuden er vejret så ustadigt, så en skibsrejse KAN være en ubehagelig oplevelse på den årstid. Flyvning derimod foregår hele året, og er altid en stor og smuk oplevelse, hvis man ikke er bange for lidt blæsevejr ind imellem. Er man heldig at komme ud at flyve på en dag med vindstille og høj, klar frost, får man en oplevelse for livet.

Grønland om vinteren - specielt hen på det vi i vores del af verden kalder "foråret" - er en aldeles storslået oplevelse. De enorme vidder, den klare, tynde luft og sneen der lyser alting op, og så den ufattelige stilhed, så snart man når udenfor bebygget område. En påskerejse til Diskobugten er noget, alle mennesker skylder sig selv at prøve. På hundeslæde ud over havisen i bidende frost, men med høj, flot solskin og fuldstændig vindstille, er en ren eventyrrejse.

Men er man mere til varme, sommer og fantastiske dufte i et helt enestående fjeldlandskab, er juni til september det rigtige tidspunkt.

Vil man opleve den grønlandske østkyst, kan dette kombineres med en rejse til Island, hvorfra der jævnligt er flyforbindelse til Østgrønland. Men det kan primært anbefales i sommersæsonen grundet vejr og trafikmuligheder.
Typisk sommermotiv fra Søndre Strømfjord (Kangerlussuaq)
Typisk sommermotiv fra Søndre Strømfjord (Kangerlussuaq)

Som intet andet...

At rejse i Grønland kan ikke sammenlignes med noget andet. Det er et univers for sig selv. Det er som smagen af sælkød: Du kan ikke forklare det for én, der ikke selv har smagt det. Man taler om "den grønlandske bacille". Direkte oversat til normaldansk betyder det, at har du først oplevet Grønlands storslåede natur, er du smittet på livstid. Hvis du samtidig lader dig betage af grønlandsk kultur og mentalitet, så har du indledt et livsvarigt kærlighedsforhold til et land og dets folk...

God rejse - hvis du tør.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 18. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/grand-canyon/hvad-slaegtsforskning-kan-foerer-til-i-usa-rundrejse.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.