Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Guatemala

Solnedgang i Flores tæt på Tikal
Rejsetips indsendt af:
Morten
Sindal
11. aug. 2009

Guatemala, så smukt og "ondt"

Rejsetippet handler om nogle af de steder jeg besøgte, da jeg boede 6 måneder i Guatemala.

De første indtryk

Flyvemaskinen fra Houston til Guatemala City gør klar til landing. Vi har i den sidste times tid fløjet over et fantastisk landskab kombineret af bjerge, søer og jungle.
Flyet sætter landingshjulene på jorden og nu er vi her, Guatemala, som de næste 6 måneder skal være mit hjem.
Lufthavnen er ikke så stor, så det er nemt at finde vej. Paskontrollen kunne dog sagtens have konkurreret med en af de tidligere Sovjetrepublikker, om langsomste gennemgang af passene.
Parque Central i Antigua
Parque Central i Antigua

"Kyllingebusserne" og Antigua

Skulle starte på sprogskole i Antigua i 4 uger, og skulle bo hos en lokalfamilie. Turen fra Guatemala City til Antigua tager ca. en times tid hvad enten man kører i taxi eller i en af ”kyllingebusserne”.
Kyllingebusserne er gamle aflagte amerikanske skolebusser som kører over det meste af Guatemala. Hver by har en busterminal, og når bussen nogenlunde er fyldt op kører den af sted. I hver bus er der en chauffør og en billetmand. Billetmanden råber også hvor bussen kører hen, og de er meget behjælpelige. Når bussen kører kommer han rundt og opkræver penge. Der er ingen faste stoppesteder i byerne udover terminalerne, så hvis man ikke skal med bussen fra terminalen prajer man den bare ind til siden når den kommer.
Et bussystem som man ikke er vant til fra Danmark, men til gengæld fungerer rigtig rigtig godt. Det er også en fantastisk mulighed for at komme tættere på lokalbefolkningen.
Antigua er en utrolig smuk gammel koloniby fra det spanske herredømme. Alle gaderne er brostensbelagte og husene er kun i en etage. Byens centrum er Parque Central, hvor man kan sidde og nyde solen og byens liv.
Byen er fyldt med rejsende, da der er over 70 sprogskoler som henvender sig til udlændinge. Byen er også kendt for sine utallige restauranter, cafeer og barer, hvilket også har gjort den til turistby for amerikanerne.
Selvom udlændingene fylder meget i Antigua, er den absolut et besøg værd. Den ligger også meget centralt i forhold til ture ud i Guatemala.
Min base blev også Antigua, da jeg efter sprogskolen skulle arbejde 5 måneder på et projekt i Guatemala City.
Fra Antigua gik turene bl.a. til Lago de Atitlan, Quiche, Tikal, Coban, Livingston mm., som jeg i de næste afsnit vil prøve at beskrive.
Smukkere sø findes ikke
Smukkere sø findes ikke

Lago de Atitlan

Måske det smukkeste sted jeg nogensinde har været. En vulkansø omkranset af bjerge og tre vulkaner. Det tager ca. tre timer i bus fra Antigua til Panajachel som er hovedbyen ved søen.
Her er der en dejlig rolig atmosfære og man kan sidde ved vandet og nyde solen gå ned bag bjergene. Her er hoteller og restauranter for enhver smag, og en tur gennem hovedgaden er et must. Her er små butikker med flotte håndskårne træting og flotte vævede/strikkede ting.
Bliver man træt af Panajachel tager man bare båden til en af de andre byer der ligger omkring søen.
San Pedro er bl.a. kendt for at være hippiernes foretrukne by, og her er atmosfæren om end ikke endnu mere rolig end i Panajachel.
Santiago de Atitlan er en meget mere traditionel by, og vil man opleve den oprindelige indianske kultur er dette byen. Den er ikke overrendt af turister, hvilket også tydeligt mærkes på befolkningen. Du kan gå en tur i kaffeplantagen eller få dig en sludder med den gamle indianske dame der sidder på trappestenen med sit strikketøj.
Guatemaltekere om det er indianere eller ej, er de meget hjælpsomme og imødekomne. Dog er den indianske befolkning meget usikker bl.a. på grund af mere end 40 års undertrykkelse. Mange ældre taler kun deres egne sprog og forstår ikke et ord spansk.
Lago de Atitlan et simpelthen et must. Et skønnere og smukkere sted på denne jord findes slet og ret ikke.
Fantastisk flot natur er der overalt i Guatemala
Fantastisk flot natur er der overalt i Guatemala

På tur i Quiche

Chichicastenango, Santa Cruz del Quiche og Nebaj er alle byer i den region der hedder Quiche, som består af bjergene, der ligger vest for Guatemala City.
Chichicastenango var første stop i bjergene, hvor der to gange om ugen er et af Central Amerikas største markeder. Her kan man købe alt mellem himmel og jord, men det mest interessante er selvfølgelig det som indianerne har taget med fra deres små landsbyer rundt om i bjergene. Her er trøjer, tæpper, huer i alle verdens faver. Det er bestemt en oplevelse værd, og et godt stop inden turen går længere op i bjergene.
Santa Cruz del Quiche er hovedbyen i regionen og som sådan ikke noget særligt. Man kan dog herfra tage turen ud til K’umarcaaj ruinerne, som blev bygget omkring år 1400. En tur man bestemt skal tage hvis man alligevel er i området. Hvem ved måske man støder på en god historie fra en indianer på vej til ofring i den 100 meter lange tunnel der er ved ruinerne.
Fra Santa Cruz del Quiche gik turen videre til Nebaj, som er en rigtig lille lokal landsby med Ixil indiandere. Herfra kan man tage smukke vandreture i bjergene eller bare nyde stemningen i en lille lokal indianerlandsby. Området omkring Nebaj, har desværre også en sort side, da det bl.a. var her, at mange af de utallige massakre på indianerne under borgerkrigen fandt sted.
En af mange pyramider i Tikal
En af mange pyramider i Tikal

Tikal...et must see

Fra Flores er der ca. 70 kilometer til Latinamerikas største og flottest restaurerede ruin. Der er kortlagt ca. 16 km2, og man mener at Tikal sagtens kan have strakt sig over 65 km2.
De høje pyramider kigger op over trætoppene i regnskoven, og mens en abe brøler flyver de eksotiske fugle fra træ til træ.
Denne oplevelse er absolut ikke umulig, hvis du tager til Tikal, som ligger i et tropisk klima.
Du kan nemt få en hel dag til at gå inde i det enorme område, og hvilken udsigt der venter dig fra de højeste pyramider. Det er unikt!!
For at komme til Flores kan du enten flyve eller tage bussen fra Guatemala City. Der er 488 kilometer, men busserne der tager den lange tur er rigtige turistbusser, som vi kender det her hjemmefra. Fra lufthavnen er der et par selskaber der flyver til Flores.
Man kan ikke have været i Guatemala uden at have set Tikal. Det er et must see.
Semuc Champey
Semuc Champey

Verapaces

Hovedstaden i regionen Verapaces, som er opdelt i Alta Verapaz og Baja Verapaz, hedder Coban. Coban ligger ca. 3 timers kørsel fra Guatemala City og i 1300 meters højde. Der er ca. 70.000 indbyggere, hvoraf hovedparten er q’eq’chi indianere. Fra Coban kan du tage turen udtil til Semuc Champey, som er et fantastisk flot område med mange krystalklare søer og vandfald. Perfekt til en dukkert. Mange omtaler området som verdens 8. Vidunder.
En dagstur fra Coban kunne også være til Rey Marcos grotten, som menes at være 100.000 år gammel. Det er en klippehule med søer og vandfald. Utrolig flot men en lille smule krævende at komme til enden af.
Sejltur fra Rio Dulce til Livingston
Sejltur fra Rio Dulce til Livingston

Den carabiske kyst

Livingston ligger ud til den caribiske kyst og her støder man på en blanding af Guatemala og Jamaica. Et dejligt sted til afslapning og hygge. Her er alle imødekomne og man føler sig straks velkommen.
Den nemmeste måde at komme til Livingston på er via Rio Dulce som ligger ca. 250 kilometer fra Guatemala City. Herfra tager man en båd til Livingston. Her får man en smuk sejltur på floden ud til Livingston.
Snyd ikke dig selv for at opleve denne caribiske stemning i Livingston.
Lille landsby langt oppe i bjergene
Lille landsby langt oppe i bjergene

Jeg vender tilbage

Når jeg har valgt overskriften ”Så smukt og så ondt”, er det selvfølgelig med tanke på alle de fattige mennesker der bor i Guatemala. Landet er et af verdens fattigste, og en meget lille procentdel ejer det meste.
Mere end 40 års borgerkrig med militærjuntaer har sat sit tydelige præg på landet, og selv om der blev underskrevet en fredsaftale i 1996 forekommer der stadig undertrykkelse af specielt den indianske del af befolkningen.
korruption er en del af hverdagen, og har man penge har man magt.
Dette skal dog ikke afskrække dig fra at vælge Guatemala, slet slet ikke. Sikkerheden i landet er, hvis man tager sine almindelige fornuftige forholdsregler, ganske god.
Guatemala er et vidunderligt land med en utrolig flot natur og fantastisk befolkning. Hvis du er i tvivl, så kan du rolig vælge Guatemala. En ting er i hvert fald sikkert….jeg vender tilbage en dag.

Kommentarer til rejsetips om Guatemala

Flot , rigtig god og overskuelig beskrivelse af Guatemala

12/05 2010 Dorte Geckler Ellehammer
Jeg har boet 4 år i Guatemala år tilbage. Og ja det er et absolut fantatsisk land hvor smerten stadig ses i samfundet - megen vold samt den indianske befolkning som stadig er undertrykt. Landet har en usædvanlig flot natur smækket med mystik fra historiens vinger. Tak til Morten Sindal for en vældig god beskrivelse, som jeg selv vil bruge som udgangspunkt for mine venner når de skal besøge Guatemala.

kontakt

03/03 2010 Morten
Hej Lyder rigtig spændende...arbejdede selv ved Camino Seguro i 4 måneder. Vil mere end gerne svare på spørgsmål...altid rart at man kan hjælpe andre med sine egne rejseerfaringer. Du kan finde mig på facebook: Morten Mullerup eller skrive en mail til mig på mullerup.morten@jubii.dk Hilsen Morten

Oplevelser som man aldri glemmer

12/02 2010 Annarosa
Tak for din rejsetips! Spændende at læse din referat af rejse! Jeg overvejer at rejse derned, muligvis i okt-nov i 5 uger. Jeg har begyndt at samle info om frivilligt arbejde, Camino Seguro for eks., men jeg vil gerne også se noget i landet( er weekenden nok for at se noget? ) og du har givet mig nogle gode ideer. Jeg ville meget meget gerne høre om din oplevelse som frivillig.Hvordan kan jeg kontaktere dig? Hilsen Annarosa
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 25. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/sydafrika/cape-town/table-mountains.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.