Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Indien

 • Bedste pakketip

  (Bedømt af 1 person)
  29.10.13: Kasper Mathiasen
  Pak altid din håndbagage sådan at du kan klare dig i et par dage. Dvs. tandbørste, ekstra undertøj, strømper osv.
  Det kan jo ske at din kuffert bliver væk når du skal ud og flyve.
  Se hele rejsetippet
 • 10 steder jeg aldrig glemmer

  (Bedømt af 30 personer)
  02.08.13: Ida Andersen Tambjerg
  Kender du det, når et sted blæser én helt bagover? Sådan et sted, der mejsler sig ind i bevidstheden og måske endda ændrer ens syn på verden en lille smule? Dette rejsetip er mit eget bud på, hvor disse magiske steder findes, baseret på mine rejser rundt omkring på vores utrolige klode.
  Se hele rejsetippet
 • Indien - Elske eller hade

  (Bedømt af 7 personer)
  23.06.13: Jørgen Martens
  Inden vi rejste til Indien, hørte at enten hader eller elsker du Indien.
  Den første dag hadede vi. Ankom om natten og ville bestille plads på tog, og da vi langt om længe i Delhi fandt et rejsebureau, fik vi at vide at vi måske kunne blive skrevet op til en togbillet om et par dage.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Indien

Rejsetips af samme forfatter

Ganges Floden
Rejsetips indsendt af:
Steen Munkeboe
Himmelev, Roskilde
27. jan. 2010

Ganges Floden - Verdens største badekar

Mange hinduer ser det som et 'must' at bade i den hellige Ganges floden i Varanasi (Benares) mindst en gang i livet, og hvert år valfarter millioner til floden.
Ganges Floden - fest og farver
Ganges Floden - fest og farver

Fakta om Ganges Floden

Mange hinduer ser det som et must at bade i Ganges i Varanasi én gang i livet, og det bliver gerne hen mod slutningen. Så mange ældre tager til byen for at dø. Hvis man er så heldig at dø her i byen, blive brændt ved Ganges' bred og stedt til hvile i floden, opnår man øjeblikkelig udfrielse fra cyklussen af liv og død - det højeste mål for hinduer.

Ganges-floden betragtes som hellig, og et bad i den vasker ens synder væk, mens indvortes brug renser kroppen. Herudover kan den helbrede sygdom, give syndsforladelse og sikre genfødsel. Ifølge hinduistisk mytologi var Ganga en gudinde, datter af bjergguden Himalaya. Ganga var alle guders hustru, indtil en dødelig konge, Bhagiratha, fik tilladelse til at bringe hende ned på jorden som flod.

Hver morgen bader tusinder af mennesker i Ganges, mens de fremsiger bønner og drikker store slurke af flodvandet. Hinduer tror, at Ganges i sin egenskab af gudinde er selvrensende.

Det er muligvis en medvirkende årsag til, at man har ladet stå til så længe, når det gælder rensning af floden, som er meget forurenet. Faktisk indebærer det en sundhedsrisiko at befinde sig i den, så det sygdomshelbredende bad må nok siges at have den modsatte virkning. Industrien har ingen skrupler ved udledning af affaldsstoffer, og det har den almindelige befolkning heller ikke. 40 % af Indiens befolkning bor ved Ganges, og kloakering og sanitære installationer har en begrænset udbredelse. Ganges er fyldt med dyrekadavere og mere eller mindre kremerede indere, idet brændsel er dyrt, er mange ligbrændinger ikke fuldstændige.

Der har dog været forsøg på at rette op på flodens miserable tilstand. Et af de mere bizarre, men relativt vellykkede, var Oswald-planen. Den gik i al sin enkelhed ud på at udsætte tusinder af skildpadder i floden, så de kunne æde de rådnende lig, der flød rundt. Hygiejnen er også meget speciel omkring floden, da der ikke alle steder er mulighed for rent vand, bruges Ganges hellige vand både til madlavning og al personlig hygiejne, og følgerne af det er selvfølgelig masser af sygdomme og dødsfald. At Varanasi er et religiøst centrum, ses også i antallet af templer i byen: over 1.500. Især Kal-Bhairava, Durga Kund, Sanchat-Mochan (helligdom for abeguden Hanuman), Visnavath og Annapurna templerne er et besøg værd.
På vej ud i båden der skal fragte os til ligbrændinger
På vej ud i båden der skal fragte os til ligbrændinger

En begravelsesfest uden lige som stadig siddet på ens indre nethinde

Hold da helt op for en begravelsesfest. De døde bliver båret ned til floden af mænd og så bliver hovedet dyppet ned i floden så ansigtet bliver fyldt helt op med vand. Hovedet skulle jo meget gerne koge, så kraniet flækker, så der er fri plads til at sjælen kan slippe ud, og reinkarnationen derved kan indtræffe.

Hvis ikke hjerneskallen springer, og dette kan skyldes af de efterladte måske kun havde penge til en times brænde, så er der en ansat arbejder der sørger for at sjælen kan komme ud, og det sker ved hjælp af en stor trækølle der smadres imod kraniet!! Kan stadig fremkalde lyden af dette i mit indre univers! De mest inkarnerede i rejseselskabet stod op næste morgen for at se morgensolen stå op over Ganges floden, og de fik set en torso flyde rundt i Ganges floden. Ja, der var også lige en hund der fik morgenmad i form af et uafbrændt menneske kødben og hunden og benet forsvandt så hurtigt væk, alt imens tusindvis af kakerlakker vimsede rundt i mellem de fire poter.
Ligbrændinger sent på aftenen
Ligbrændinger sent på aftenen

Ligbrændings-processen

Hvis man skal brændes, kræves en anselig mængde brænde, og da dette brænde helst skal være velduftende sandeltræ, kan udgiften hertil være ganske anseelig, især hvis man er inder. Har familien til en afdød ikke råd til brænde, er det næstbedste og helt naturlige, at kaste personens krop i det hellige vand. Langs hele Ganges forløb antages det, at der årligt kastes 45.000 ikke brændte eller delvist brændte lig i floden.

Der findes også personer, der ikke bliver brændt. De kan opdeles i rene og urene. Blandt de rene kan nævnes børn under 12 år, de er simpelthen ikke gamle nok til at for alvor at have opnået dårlig karma, gravide kvinder - ikke så meget på grund af kvinden, men mere pga. af det ufødte barn hun stadig gemmer i sin livløse mave. Sadhuer, de hellige mænd, som mere eller mindre er Varanasis varemærke, brændes heller ikke, da de simpelthen er i besiddelse af så megen god karma, at en hjælpende hånd ved Ganges bred ikke er nødvendig.

De urene personer, der undgår brænding, er mennesker, der er døde af slangebid, spedalske og andre virus overførte sygdomme. Hvis man har været så uheldig at dø efter et slangebid, bygger man ofte en lille bambusrafte, hvor den afdødes navn skrives på, og herefter sendes den videre nedstrøms i håb om, at den afdøde vil genfinde sjælen længere nede ad floden. Fælles for de rene og de urene er dog, at de ender deres jordiske liv med at blive sejlet ud på Ganges og nedsænket ved hjælp af en gigantisk sten om halsen på flodens bund. Det er derfor ikke ualmindeligt, at man støder på et hovedløst lig, når man sejler rundt på floden for at følge det fascinerende liv, der sorgløst udspiller sig langs de 80 ghats (badetrapper).

Mange ældre hinduer valfarter til de hellige gats i håb om at dø og blive brændt der, hvor ved de vil få så meget karma som muligt med sig til det næste liv og allerhelst stoppe genfødselscyklussen, hvilket er det højeste mål for hinduer. Heraf følger, at der i alle byer langs Ganges floden er såkaldte dødehuse, hvor hinduer blot venter på at dø. Her kommer specielt enlige enker, der ikke har mere familie tilbage for at dø. Nogle af disse forsøger at fremskynde processen ved at sultestrejke eller indtager det absolutte minimale for at komme døden hurtigere i møde. Andre fordriver tiden med at tigge eller på anden måde indsamle penge nok til at kunne dække omkostningerne ved at blive brændt.

Seværdigheder
Floder

Kommentarer til rejsetips om Indien

Fantastisk beskrivelse.....

23/03 2010 Dorte HP
Min søn rejser rundt som backpacker i Indien i øjeblikket (i 3½ måned). Han ankom til Varanasi i søndags og har beskrevet ligbrændingerne ved Ganges-floden og bad mig om at søge flere informationer om hinduismen.....dette fandt jeg her.... Tak for de fine informationer. Jeg vil gemme siden, så min søn også kan læse den og genkalde sig hele scenariet når han kommer hjem til DK igen......

verdenns største badekar

30/01 2010 inger marie andersen
det er en meget givende beskrivelse ganges floden og dejligt at læse steens beskrivelse da jeg selv har været der, det var bare et dejligt genkald af minderne mange tak Steen for dine gode breve KH inger Marie

En fantastisk flot beskrivelse

28/01 2010 Preben Zøllner
Det er en virkelig flot og ilustrativ beskrivelse. Når jeg læser den, er det lige som om man selv har været der. Steen Munkebo er en fantastisk nøgtern og oplysende beskriver, som jeg gerne vil læse mere fra. Man får jo helt lyst til at besøge de steder han laver beskrivelse om og fra.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Indien

Hoteller i Indien
Rejser til Indien
Denne side er udskrevet d. 23. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.