Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Rom

 • Gensyn med den evige stad

  (Bedømt af 20 personer)
  Den flimrende sommersol siver ind gennem mine persienner på Nørrebro, og da jeg ruller persiennen op hilser solen mig godmorgen og de gyldne stråler rammer mit ansigt.
  Se hele rejsetippet
 • Kulturskatkammer eller kliché pasta by?

  (Bedømt af 1 person)
  16.01.14: Sascha Anthony
  Den italienske tjener byder smilende velkommen på både sit modersmål og derefter på engelsk, til den lille charmerende restaurant Giolitti på den brostensbelagte Via Del Corso, en af de berømte gader i midtpunktet af Italien, nemlig Rom.
  Se hele rejsetippet
 • Gode spisesteder

  (Bedømt af 3 personer)
  28.11.13: Anni Buch Hansen
  Rom er en fantastisk by at besøge, men fuld af "turistfælder" fsv angår spisesteder.
  Gå i en stor bue uden om de steder, der lokker med turistmenuer og de steder, hvor der står nogen udenfor og lokker dig ind.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Rom

Rejsetips af samme forfatter

Rom hele vejen...
Rejsetips indsendt af:
gundsømagle
29. dec. 2008

Rom hele vejen...

For langt de fleste er byen Rom noget, der alene forbindes med Italiens hovedstad siden 1880. Men et besøg i Rom kan i virkeligheden indledes i det nordligste England.

Romerriget fra Nordengland til Rom

Men et besøg i Rom kan i virkeligheden indledes i det nordligste England, hvor kejser Hadrian lod opføre en mur til værn mod de vilde skotter. På strækningen fra Muren i Nordengland til byen Rom, kan man finde rester af den by, der på få århundreder underlagde sig næsten hele den kendte verden. Når vi danskere skal til Rom, vil de fleste af os flyve til byen. Mange vil drage af sted i bus, og nogle få vover det ene øje og kører selv. Men de fleste flyver eller kører forbi store dele af det romerske imperium, og dermed også de ufatteligt mange synlige rester, tyskere, franskmænd, østrigere, schweitzere og italienere gør en fantastisk indsats for at bevare.

Hvis man nu vil gøre en tur gennem romerriget uden at skulle afvige for meget fra sin faste rute ned gennem Tyskland, kan man begynde ved en lille by, der ligger nord for Ruhrdistriktet, Xanten, hvor man gør meget ud af sin romerske fortid. På stedet har der ligget en romersk garnision, altså en militær forlægning, hvis opgave det blandt andet var at holde de vilde germanerbander væk fra grænserne.

Sådan en romersk militærlejr skal man ikke forveksle med vore dages kaserner. En romersk hær på march kan næsten sammenlignes med en hel by på rejse. Soldaterne trak tidligt i trøjen, sommetider allerede fra det 16. år og aftjente så 20 års værnepligt. I den tid måtte de ikke gifte sig. Men det siger sig selv, at når soldaten drog afsted, så ville pigen med, og dertil kom selvfølgelig de børn, der kom ud af forholdet og de handlende, som skulle sikre, at alle behov kunne dækkes. Derfor var en romersk garnision naturligvis, som tiden gik, også en by. Og den voksede når værnepligten var overstået, fordi man som romersk borger kunne slå sig ned i den by, der var vokser frem af garnisionen. Romersk borger blev alle, uanset hvor de kom fra, når de havde aftjent deres værnepligt.

I Xanten har man naturligvis fundet resterne af det romerske bad, og om det kan man sige, at ved man, at der har været en romersk garnision, så ved man også, at man et eller andet sted kan finde det offentlige bad. Men i Xanten har man så opbygget badet i glasfiber, så man kan danne sig et indtryk af anlæggets størrelse. Men det er ikke det bedste. Det bedste er en nøjagtig rekonstruktion af en romersk villa, sådan som de gennemsnitligt har set ud. Det er en fuldstændig betagende oplevelse at se huse virkeliggjort, som man har set som ruiner i Pompei og Herculanum. I Xanten har arkæologer og historikere arbejdet sammen om at skabe et hus, der i enhver henseende er en nøjagtig replika af den almindelige romerske villa. Vægdekorationer og møbler er skabt efter forlæg fra Pompei og Herculaneum. Der er amforer i forrådskælderen, og badeværelset med sine kolde og varme afdelinger er genskabt. Det samme er iøvrigt varmesystemet.

Ikke langt fra huset er der skabt en kopi af det romerske teater, men gennemskåret, således at man kan se, hvorledes det er konstrueret, og det samme gælder den typiske romerske bymur. Der er meget at se i Xanten.

Men fortsætter man sydpå er der meget mere at hente. I Moérs, i Münster, navnlig i Haltern, i Bonn, og i et utal af byer i området, finder man bygningsrester, museer med ophobninger af romerske stiftmosaikker, rekonstruktioner og omfattende arkæologiske fund, nok til at holde en amatørarkæolog beskæftiget et helt liv. Man erindrer måske, at Køln -colonia- på samme måde som Xanten, er en romersk militærforlægning.

Det er jo på en måde skæbnens ironi, at det var tyske tropper, der i raseri i 1945 afbrændte to romerske paradeskibe ved Nemi-søen, dem, der havde været brugt af Nero til en af kejserens større forestillinger.

Selvfølgelig er det sådan, at man langt de fleste steder må nøjes med museerne og deres rekonstruktioner, men vælger man at køre til Trier, som ikke ligger så langt fra Xanten, kan man for første gang på turen se, hvordan en romersk bymur tog sig ud. I Trier er meget bevaret, og en meget stor attraktion er selvfølgelig Porta Nigra. Porta Nigra er en byport, eller en port i et vagttårn, som er reddet fordi nogen kom i tanker om at gøre det til en kirke. Men Trier er meget mere end det. Det var faktisk et af romerrigets største og vigtigste holdepunkter i Tyskland. Et mini-Rom, med et meget stort folketal og en stor geografisk udstræknng. Det kan man forsikre sig om når man besøger de to arkæologiske museer i Byen.

Desværre måtte Trier, ligesom de andre byer ved Rhinen, tage et kraftigt pulver i 1945, og forfærdeligt meget blev ødelagt. Men man har ikke kunnet ødelægge indtrykket af den romerske by, der endda til tider var residensby for kejser Claudius, der var den første kejser i byen. I Trier er der selvfølgelig omfattende rester af det romerske badeanlæg, og mest sensationelt, den gamle romerske bro, som stadig er i brug. Broen afløste en trækonstruktion, og det er faktisk morsomt, at den romerske historiker, Tacitus, omtaler, hvorfor det var nødvendigt at udskifte træbroen. Han skriver: Fjenden var trængt ind i legionærernes lejr, havde slået rytteriet på flugt og lagt sig på broen over Mosel mellem staden og egnen hinsides floden. Uforfærdet i denne forstyrrelse trak Cerialis med egen hånd de flygtende tilbage, styrtede sig rask med udækket legeme midt ind i pileregnen og med en dumdristighed, som havde lykken med sig, og hjulpet af de modigste, der ilede til, tog han broen igen og placerede et udvalgt mandskab på den. Sådan blev broen reddet, men den havde taget så meget skade, at en ny måtte bygges, Og den står der den dag i dag.

Det siger sig selv, at jo længere sydpå, vi kommer i Tyskland, desto flere tyske byer er der, der kan rose sig af deres romerske fortid. Og det er selvfølgelg noget som de forskellige byers vise fædre kan bruge i forsøget på at tiltrække gæster. Der er meget at se, for den der har øjnene med sig, og vælger at gøre også Tyskland til en af rejsens store oplevelser.

Seværdigheder
Historie

Kommentarer til rejsetips om Rom

sommerferie i Rom med 10 årig dreng

29/01 2009 Lene
Jeg har interesse i at høre om nogen har gode tip og ideer til hotel i Rom for børn ¤ Min søn på 10 år vil rigtig gerne til Rom, og derfor vil jeg gerne høre om der er nogen som har gode oplevelser til steder der er hyggelige og rummelige for børn, så vi ikke lander på et hotel for unge der fester hele natten :0) Altså familievenligt hotel i Rom ¤ hovedattrattionen er Coloseum som min søn og jeg rigtig gerne vil se. Han er meget historieinteresseret, så det er bare et hit. Vi vil gerne opleve markedet om søndagen og de øvrige markeder der er rundt omkring i Rom. Vi har ikke planer om at skulle nå at se hele Rom i vores ferie, men gode steder for en 10 årig ¤ GODE TIPS SØGES :0) Lene, Århus
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Rom

Hoteller i Rom
Rejser til Rom
Denne side er udskrevet d. 24. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.