Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Xi'an

Læs mere om rejser til Xi'an

Rejsetips af samme forfatter

Xian - 6000 soldater med i graven
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
29. aug. 2012

Xian - 6000 soldater med i graven

Vi bliver forarget over Ceau­ses­cus, Saddam Husseins for ikke at snakke om Hitlers storhedsvanvid. Gale despoter og diktatorer, der opførte pragtpaladser, boulevarder og monumentale bygningsværker til ære for sig selv.Men bliver bjergtaget af ældgamle mausoleer, som vi kalder »verdens vidundere«, mausoleer som tusindvis af fattige trælle sled sig ihjel for at lade opføre.
Misbrug af arbejdskraft, der kunne have været brugt til udvikling.

Grænseløs overdådighed i en ludfattig fortid, hvor millioner af mennesker hver dag kæmpede for at holde sulten fra døren.Den slags kommer på verdensarvlisten, som FN's organisation for uddannelse, videnskab og kultur, Unesco, udarbejder: Giza-pyramiderne ved Cairo eller Taj Mahal i Agra i Indien.

Vi taler med næsegrus beundring om disse store vidundere. Som da Frankrigs tidligere præsident, Jacques Chirac, i 1987 besøgte terracotta-soldaterne i Shaanxi-provinsen i Kina:»Terracotta-hæren er verdens ottende vidunder«, skrev han i gæstebogen - med hentydning til antikkens syv vidundere. Og mon han ikke havde kunnet tænke sig et niende vidunder til sig selv, den gæve galler
De nu lerfarvede terracotta-skulpturer engang malet i stærke farver.
De nu lerfarvede terracotta-skulpturer engang malet i stærke farver.

Over 750.000 arbejdere

Når man står og betragter eller beundrer en brøkdel af de formentlig 6000 krigersoldater og 520 heste i gravene ved hovedbyen Xian, gør man sig da også en tjeneste at komme en væsentlig kendsgerning i hu: Det tog over 750.000 arbejdere og håndværkere hen ved 40 år at fuldføre det kolossale mausoleum med en hær af lersoldater, der skulle stå til ære for den første kejser i det kinesiske Qin-dynasti, Qin Shi Huang hed han.Ikke én af de 6000 soldater er ens.

Det er alle unikaer. Hvilket er ret vanvittigt at tænke på, når man ser den detaljerigdom, de er udfærdiget med. Det eneste, der mangler, er øjenvipperne. Soldateruniformerne og ansigterne er præcise ned til sidste millimeter.
Det krævede mere end 750.000 arbejdere at lave skulpturerne.
Det krævede mere end 750.000 arbejdere at lave skulpturerne.

Perfekt anatomi

Øjne, næse og mund kunne tilhøre en han-kineser anno 2011.

Proportioner og anatomi er perfekt. Det eneste, man kan være skeptisk over for, er størrelserne på statuerne. Den varierer mellem 183 og 195 centimeter. Så høje er kinesiske mænd kun sjældent.Her er infanterister, ryttere, bueskytter og soldater på stridsvogne spændt bag heste. Hver enkelt soldat har individuelle ansigtstræk.

Arkæologerne ved dog ikke, om håndværkerne har brugt deres fri fantasi, eller om det er afbildninger af soldater, der i virkeligheden har eksisteret. Selv om det kun er en del af de 6000 krigersoldater, der er udgravet, mener man at kunne fastslå det nøjagtige antal ud fra det kendskab, man har til militære enheder på den tid.

Krigerstatuerne blev i 1974 opdaget af lokale bønder, der var ved at grave ud til en brønd i en slem tørkeperiode, og den arkæologiske udgravning er endnu i gang her 37 år, efter at hæren blev fundet. Soldaterne er lavet af skrøbelige materialer, der er vanskelige at konservere, og selve Qin Shi Huangs mausoleum, en jordpyramide, der er cirka 80 meter høj og 300 meter bred, er endnu ikke udgravet.

Man frygter nemlig, at indholdet vil gå i stykker, hvis man graver det ud - og venter hellere, til man har den nødvendige teknik til at kunne foretage en helt sikker udgravning.Terracotta betyder »bagt jord«, men er i virkeligheden ler, der er brændt ved en relativ høj temperatur.

Man mener, at terracotta-soldaterne ved Xian er brændt ved omkring 1000 grader. Efter brændingen er hver soldat blevet lakeret og malet med forskellige farver.
De kinesiske arkæologer går forsigtigt frem. De vil ikke risikere at ødelægge noget i graven.
De kinesiske arkæologer går forsigtigt frem. De vil ikke risikere at ødelægge noget i graven.

Farver forsvinder i luft

Nogle af de udgravede figurer har stadig spor efter farvningen, men når de bliver udsat for luft, bliver farven til små flager, der falder af. Det er også en grund til, at man går forsigtigt til værks med de øvrige soldater, der endnu ikke er udgravet.

Qin Shi Huang blev kejser som 13-årig i 220 før Kristi fødsel, og dette år begyndte man at bygge de mange krigergrave, der skulle tjene til skræk og advarsel og vise, hvor mægtig en mand, den kinesiske kejser var.
Der er menneskelighed og personlighed i hver figur.
Der er menneskelighed og personlighed i hver figur.

En magtmand

Qin Shi Huang havde det stof, som magtmænd er gjort af. Han ryddede alle forhindringer af vejen for at kunne blive alenehersker - højtstående politikere, generaler, ja sågar sin egen mor. Han samlede Kina i ét rige og tvangsudskrev tusindvis af soldater.

Resultatet var det første feudale kejserrige i Kinas historie.I 210 før Kristi fødsel døde kejseren under en inspektionsrejse i Hebei-provinsen, og på det tidspunkt var opbygningen af hans mausoleum allerede begyndt. Krigerstatuerne skulle følge den afdøde kejser og hjælpe ham med at herske i livet efter døden.I dag står de i en hal, beskyttet mod vind og vejr af et solidt tag og er står stumt og hilser på tusindvis af rejsende. Terracotta-soldaterne i Shaanxi-provinsen regnes for at være det største arkæologiske fund, der blev gjort i det 20. århundrede og er blevet en af de faste stationer på en Kina-rejse. Magt imponerer.

Seværdigheder
Historie, Udflugter
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Xi'an

Hoteller i Xi'an
Rejser til Xi'an
Denne side er udskrevet d. 22. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/sicilien/marina-de-modica/torre-dantona-country-hotel-sommerferie.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.