Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Kroatien

 • 6 lande på 12 dage.

  (Bedømt af 3 personer)
  13.12.16: Ole Thomsen
  Vi tog på en busrundtur til balkanlandene for at se om det var lande som vi senere selv kunne besøge med vores egen bil.
  Rejsen foregik i maj måned 2016.
  Se hele rejsetippet
 • Skønne Kroatien

  16.08.15: Ingrid Boysen Underbjerg
  I sommeren 2015 var vi fem afsted ( to voksne og børn på 12 og 19) til Trogir. Vi boede i en lejlighed i en villa med pool og kun 100 m til havet.
  Se hele rejsetippet
 • Split - kultur og natur kombi

  (Bedømt af 1 person)
  05.08.14: BW
  En veninde og jeg tilbragte i starten af april fem dage i Split. Flyveturen til Split fra København er overkommelig; kun to timer og et kvarter og både SAS og Norwegian har direkte flyvninger.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Kroatien

Rejsetips af samme forfatter

Krk – Stedet For Den Passionerede Livsnyder
Rejsetips indsendt af:
Svenstrup
8. juni 2011

Krk – Stedet For Den Passionerede Livsnyder

Jeg havde aldrig været i Kroatien, så jeg vidste ikke helt, hvad der ventede mig. Men jeg blev overrasket – meget positivt overrasket. Øen Krk er lidt som en sammenkogt ret – med det bedste fra de øvrige Middelhavslande – og så lige tilsat det Kroatiske krydderi, der gør, at Krk alligevel er helt sin egen.
Krk Bridge - Forbindelsen til fastlandet
Krk Bridge - Forbindelsen til fastlandet

Lidt om øen Krk

Øen Krk er beliggende i den nordlige del af Adriaterhavet. Øen tilhører Kroatien, og den er beliggende i Kvarner Bugten. Krk er den næststørste ø i Adriaterhavet med sine godt 400 kvadratkilometer, hvormed den er på størrelse med Bornholm. Øen har kun 17.000 indbyggere – et tal der mangedobles i de absolutte sommermåneder – da virker øen som et stykke fluepapir på turisterne. Og det er ikke uden grund. Krk har helt sin egen særprægede og rå natur og sine mange små hyggelige landsbyer – og det hele er omkranset af det smukke azurblå Adriaterhav. Øen har været forbundet med fastlandet siden 1980 af den unikke bro konstruktion ”Krk Bridge”. Broen passeres årligt af mere end 1 million køretøjer, hvorfor en bro mere nu er ”på tegnebrættet”.
Det kroatiske flag
Det kroatiske flag

Lidt om Kroatien

Kroatien er lidt større end Danmark med sine godt 56.000 kvadratkilometer. Kroatien har cirka 4,5 million indbyggere. Landets kystlinje er på i alt 5.800 kilometer. Kroatien har i alt 1.185 øer – hvoraf de 67 er beboede. Landet fik sin selvstændighed fra det tidligere Jugoslavien den 25. Juni 1991. Kroatien er endnu ikke fuldgyldigt medlem af EU; men det kan næppe vare længe, før dette sker.

Prisniveauet i Kroatien er lidt lavere end i Danmark. Går man ind og handler i det lokale supermarked, mærker man ikke den helt store forskel. Men går man på restaurant, bliver man glædeligt overrasket. Eksempelvis koster en halv liter fadøl kun omkring 1/3 af prisen i Danmark – og det er jo en pris, der er til at forstå. De lokale ølmærker er aldeles fortrinlige. Vi har prøvesmagt to af mærkerne - Ozujsko og Karlovacko – smag, farve og aroma er bare perfekt. Bryggerierne ligger i området omkring Kroatiens hovedstad Zagreb.
Baska - en skøn feriedestination
Baska - en skøn feriedestination

Baska

Vor ferie gik på tre ugers total afslapning i en ferielejlighed i byen Baska på Krk´s sydøstlige kyst. Byen er beliggende i en lille bugt. Baska er kendt for sin godt 2 kilometer lange, fine sandstrand – og for sine årlige 2.500 solskinstimer. Byen har godt 1.500 indbyggere og er utrolig smukt beliggende omkranset af de golde bjerge, de idylliske olivenlunde og det varme Adriaterhav. Turismen startede i Baska i 1904, og i 1906 åbnede byens første hotel.
Kirken "Sv. Ivana"
Kirken "Sv. Ivana"

På vandretur i Baska og omegn

Kan man lide at vandre, kan Baska varmt anbefales. Fra byen udgår et stort antal vandreruter af varierende længde og sværhedsgrad. De længste ruter er op mod 10 kilometer. I alt er der cirka 80 kilometer vandreruter i og omkring byen. Man kan få information og kort på turistkontorerne rundt om i byen. Vi tog på vandretur en dag. Det var en 5 kilometers tur fra Zarok, hvor vi boede, og ud til klippepynten for enden af bugten. Turen var kategoriseret som ”middelsvær” – og det sidste stykke af turen foregik da også stejlt opad på noget der tenderede rullesten. Men belønningen var der til slut – en suveræn udsigt over bugten og Baska.

En anden vandretur gik op til den lille kirke ”Sv. Ivana”, som er beliggende 134 meter over havets overflade. Der er en fin omend meget smal asfaltvej derop – så turen kan foretages såvel på fire hjul som til fods. Udenom kirken er der en stor kirkegård. Selv på gravsteder, som var mere end 50 år gamle, var der friske blomster. En kirkegård kan fortælle meget om et lands kultur – og det gjorde denne. Samtidig var udsigten udover Baska og bugten helt superb.
De små snørklede gader i Krk
De små snørklede gader i Krk

Øen Krk´s "hovedstad" - Krk

Byerne på Krk er ikke ret store. Størst er ”hovedstaden” med samme navn som øen – her bor der cirka 5.500 indbyggere. Byen Krk udgav sit første postkort ”med billeder på” tilbage i 1866 – det var samtidig begyndelsen på turismen her på øen. Krk er også en af Kroatiens ældste byer, da den stammer tilbage fra romertiden. Byen er fantastisk smuk med sin havnepromenade og ikke mindst sine små snørklede gader, som mest af alt virker som en labyrint.

Der er mere end en by ved navn Baska her på øen. Stara Baska er en meget lille by på Krks vestkyst. Byen byder primært på en fantastisk udsigt over Middelhavet – og en masse fred og ro ”langt væk” fra turistområderne. Endnu en lille hyggelig by er Silo. Her er der en hyggelig og afslappet atmosfære, en række fine og hyggelige restauranter – samt en fantastisk strand.
Europas smalleste gade findes i Vrbnik
Europas smalleste gade findes i Vrbnik

Vrbnik og Malinska

Øen Krk har i alt 140 kilometer aldeles udmærket vejnet – så man kan let køre på ø-rundtur. Endnu en af øens byer hedder Vrbnik, og den er beliggende på en 48 meter høj klippe. Vrbnik er en gammel middelalderby. Byen er meget fotogen med sin mange små kringlede gader og stræder. Den må også have europæisk rekord for ”den smalleste gade” – jeg gik igennem en, som ikke var mere end 40 centimeter bred. Udenom Vrbnik er der store mængder af vinmarker – og inde i byen er der adskillige steder, hvor man kan smage og købe den lokale vin ”Zlahtina”. Vrbnik er en rigtig ”turistby”; men den virker ikke så påtrængende, da byen ikke domineres af restauranter og souvenirbutikker.

Endnu en hyggelig by at besøge er Malinska med sine 2.700 indbyggere. Byen er beliggende i en billedskøn bugt ved øens vestkyst. Byen har mere end 2.200 solskinstimer årligt. Dertil kommer en pænt stor marina, en hyggelig havnepromenade samt masser af cafeer, spisesteder og butikker.
Indgangen til Biserujka Grotten
Indgangen til Biserujka Grotten

Krk og turistattraktionerne

Krk byder ikke på et utal af turistattraktioner. Men skal man fremhæve to af slagsen, som er værd at se, må den ene være ”Biserujka Grotten”. I Kroatien er der mere end 8.000 grotter; men kun 27 er åbne for offentligheden. En af disse ligger udenfor den lille landsby Rudine. Grotten er ikke særlig stor med sin længde på 111 meter. Grotten er beliggende 12 meter under jordens overflade – og cirka 30 meter over havoverfladen. Temperaturen i hulen ligger konstant på 10-13 grader. En dag med mange besøgende, er en dag i Juli eller August – hvor det enten regner eller er lidt overskyet. På sådan en dag besøges Biserujka af mere end 1.000 gæster – og så kan der blive trangt, og der kan blive ”ventetid”. Biserujka Grotten er også for ”de lettere gangbesværede” – grotten har fine trappetrin og et gelænder at holde ved.

De største og mest berømte grotter i Kroatien er ”Postojna Grotterne”, som ligger nord for Rijeka – og godt halvanden times kørsel fra Krk.

Den anden attraktion, man bør se på Krk, er Baskas akvarium. Dets beliggenhed er lidt pudsig – i kælderen i en beboelsesejendom tæt på byens centrum. Det er let at finde grundet den gode skiltning. Akvariet rummer 21 tanke og dækker et areal på cirka 200 kvadratmeter. Akvariet byder på mere end 100 fiskearter – alle sammen arter, der findes i Adriaterhavet. Og det rigtig gode ved disse to attraktioner er billetpriserne – de er utroligt lave.

Kroatiens vel nok allerstørste attraktion er ”Plitvice Søerne”, som er beliggende i en af Europas smukkeste Nationalparker. I Parken er der 16 søer i forskellige niveauer – søerne er forbundet af vandfald. Stedet skulle være et vaskeægte ”kick”; men vi valgte ikke at køre dertil, da det er beliggende cirka 3 timers kørsel (små 200 kilometer) fra Krk.
Temperaturmæssigt kan der blive rigtig varmt i Juli og August måned. Her er gennemsnitstemperaturen omkring 35 grader; men temperaturer over 40 grader er ikke unormale. Her kører mange af ”de lokale” over til fastlandet og op i bjergene for at sove. I bjergene falder temperaturen med op til 15 grader – og det er blot 30 minutters kørsel fra Krk. Om vinteren sniger temperaturen sig til gengæld sjældent under 5 grader i Baska.
Larmen er voldsom på Seagull Island
Larmen er voldsom på Seagull Island

En eftermiddag på havet

Vi ville opleve Krk lidt fra søsiden, så vi købte et par billetter til ”en eftermiddag på havet”. Det er altid skønt, at komme ud at sejle og mærke mistralvinden i håret. Vor tur gik ud til et sted kaldet ”Seagull Island”. En rå, flad klippeformation, som dannede ynglekoloni for en stor flok havmåger. Havmågerne var så ”tamme”, at de kunne håndfodres. Skibet, vi sejlede med, var udstyret med et ”akvarium” nedenunder. Her blev man så ført ned i hold – og på et kvarter kunne man opleve, hvordan livet føles som akvariefisk. Vi var de ”fangede”, fiskene udenfor var de frie. En dykker fra skibet svømmede rundt udenfor vinduerne. Han svømmede rundt med et par store krabber, som han viste frem på nærmeste hold. Jeg havde lidt på fornemmelsen, at krabberne havde været med ”hjemmefra” – de bevægede sig ikke ret meget.
"Vis-A-Vis" et godt sted at indlogere sig
"Vis-A-Vis" et godt sted at indlogere sig

Lidt af hvert

Pas på med trafikken i Kroatien – der bliver kørt hårdt. Overhalingerne er ofte hasarderede, og det er ikke alle, der har særlig stor respekt for fuldt optrukne linjer. Det ”hårde” i trafikken står i skærende kontrast til, hvordan vi oplevede befolkningen hernede. Alle er venlige, hjælpsomme og smilende – Kroaterne er slet og ret et utroligt rart folkefærd. Og kriminalitet? Jeg er ikke sikker på, at det overhovedet eksisterer på disse breddegrader.

Butikslivet er lidt pudsigt på Krk. Udvalget af varer i supermarkederne (som er forholdsvist små) er ikke specielt stort, og importerede varer er forholdsvist dyre (niveau som i Danmark). Der er ikke mange specialbutikker (grøntsager, slagter m.v.) på øen. Bagerbutikker er her nogle stykker af; men alt er ligesom baseret på, at man går ud og spiser, hvilket da heller ikke er særligt dyrt.

Vor ferielejlighed var, som de fleste andre i dette område, af nyere dato. Lejligheden var bygget i 2004. ALT fungerede til perfektion. Rengøringen efterlod ikke så meget som en lille fnullermand. Vi fik nyt sengetøj og håndklæder i hver eneste af de tre uger, vi var der. Det trådløse internet fungerede upåklageligt. ALT hvad der blev lovet, blev holdt. Jeg kan bare ikke rose det sted (Apartmani Vis-A-Vis – www.apartmani-baska.com.hr) højt nok. Stedet har blot 4 lejligheder – og det er drevet/ejet af en lille ufattelig, flink familie.
Udsigt ind mod Baska
Udsigt ind mod Baska

Krkismen

Krk er en sjov størrelse. Når man kommer hertil, ligner det så meget andet, man har set i Middelhavsområdet. Men langsomt ”sniger” stedet sig ind på dig – og du må overgive dig. Du nyder i fulde drag, hvor fredeligt, roligt og harmonisk her er – og du har absolut ingen lyst til at forlade denne skønne ø. Du er stille og roligt blevet Krkist - du er blevet den passionerede livsnyder.

Evaluering af ferien til Krk:
Godt:

- Fantastisk natur (kig på ”You Tube”)
- Ekstremt pænt og rent overalt
- Prisniveau (lidt lavere end i Danmark)
- Befolkningens åbenhed og venlighed
- Masser af gode restauranter
- Billigt at gå ud og spise
- Tryghed
Skidt:
- Ekstremt varmt i Juli og August måned
- Trafikken kan opfattes som ”hård”
- Turistfælde i sommermånederne
- Udvalget af fødevarer i
supermarkederne

Stjerner: 4/6: Krk er et skønt sted at holde ferie – udenfor hovedsæsonen. I Juli og August er her for varmt – og for mange turister. Kom i stedet i Maj (som vi gjorde) eller September (allerhelst i September ifølge ”de lokale”) og få dig en lidt anden oplevelse, end du får så mange andre steder i Middelhavsområdet. Krk er ikke domineret af forlystelsesparker, diskoteker eller turistattraktioner. Her er det roen, naturen og strandene, der er det primære – og det er skønt. ”Let´s Meet In Baska”...

Kommentarer til rejsetippet om Kroatien

Krk - Stedet for den passionerede livsnyder

24/07 2013 Ole Gertsen
Hej Vivi…

Vi ”organiserede” selv turen derned – fandt feriebolig på ”Home Away”.
Jeg kan varmt anbefale:
www.apartmani-baska.com.hr

Der er fire lejligheder i dette lille ”kompleks”, som er beliggende cirka 1 kilometer fra Baskas centrum.

Indehaverne er nogle utroligt søde og rare mennesker – og der er nærmest ekstremt pænt og rent overalt.

De siger selv: ”Kom i september – så er Krk Jordens dejligste sted”…

Håber du/I får en super tur derned

Stor rejsehilsen fra
Ole

En meget nøjagtig beskrivelse af Krk

17/07 2013 Lasse Skov Kristensen
En meget fin og nøjagtig beskrivelse af øen Krk, som er et fremragende feriested ikke så langt fra Danmark og et godt alternativ til Italien eller Frankrig.

Bemærk Postojna grotterne ligger rettelig i Slovenien og er et besøg værd på vej herned efter en overnatning i Villach. Eller på vej tilbage til Danmark.

Krk

05/07 2013 Vivi Beck
Hej
Har været på øen KRK da det var Jugoslavien, da tog vi med bus :-) Og har været den bedste og flotteste ferie.
Men har et spørgsmål, hvordan kom i til øen hvem rejste i med og hvordan ? Synes det er svært at finde et rejsemål der hedder KRK.
¨håber du kan hjælpe.
M.V.H
Vivi
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Kroatien

Ferieboliger i Kroatien
Rejser til Kroatien
Denne side er udskrevet d. 23. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/singapore/skoenne-singapore.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.