Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Luxembourg

Læs mere om rejser til Luxembourg

Rejsetips af samme forfatter

Luxembourg – Velfærdens højborg
Rejsetips indsendt af:
Svenstrup
21. okt. 2012

Luxembourg – Velfærdens højborg

Luxembourg er det land i Verden, der er registreret med det næsthøjeste Bruttonationalprodukt – kun Liechtensteins BNP er højere målt pr. indbygger. Det er nok også en del af forklaringen på, at landet er et af Verdens mest veludviklede.
Tingene hænger jo som regel sammen.
Luxembourg City domineres i allerhøjeste grad af EU
Luxembourg City domineres i allerhøjeste grad af EU

Luxembourg – Europas Storhertugdømme

Luxembourg er et af Europas mindste lande med sit areal på blot 2.600 kvadratkilometer, hvormed landet er lidt mindre end Fyn. Luxembourg har cirka 500.000 indbyggere, og landet grænser op til Belgien, Frankrig og Tyskland. I diverse internationale handelsstatistikker opfattes Luxembourg faktisk som en del af Belgien. Landbrug er der en del af i Moseldalen. Her dyrkes bl.a. blommer, nødder, korn, kirsebær og vindruer til vinproduktion. Ellers ernærer Luxembourg sig primært af sin cement-, gummi- og metalindustri. Dertil kommer, at landet er et af Europas vigtigste finansielle centre qua sine mere end 200 banker og utallige finansieringsvirksomheder. En del af EU parlamentet (bl.a. EU Domstolen som blev oprettet i 1952) har til huse i Luxembourg City. Luxembourg er et af de lande på Kloden, som har den højeste levestandard. Arbejdsløsheden er blot på 4%, og udlandsgælden er på under 30 millioner Euro. Landet er Verdens 170. største – ud af 194. Det fortæller nok mere om lidenhed end om fysisk størrelse.
Clervaux - Trods sin lidenhed har byen sit eget gågademiljø
Clervaux - Trods sin lidenhed har byen sit eget gågademiljø

Clervaux – Luxembourgs svar på ”The Alamo”

Som alt andet i Luxembourg er kommunen Clervaux ikke særligt stor. Kommunen bebos blot af cirka 1.900 sjæle. Clervaux er omgivet af masser af skovbevoksede skråninger, og byen domineres visuelt af sin middelalderborg samt sin store kirke, som ser så gammel ud, men som alligevel ikke har mere end godt 100 år ”på bagen”.
Clervaux Castle troner over byens tage
Clervaux Castle troner over byens tage

Clervaux - En lille by berømt for hele to ting

”The Family Of Man” – en permanent fotoudstilling på ”Clervaux Castle” af den berømte amerikanske (men i Luxembourg fødte) fotograf og maler Edward Steichen. Udstillingen blev første gang vist i 1955 på ”Museum Of Modern Art” i New York. Udstillingen omfatter 508 billeder fra 68 lande ”taget af” 273 fotografer, hvoraf de 168 er amerikanere. Udstillingen er en del af Unesco´s program ”Memory Of The World”. Udstillingens hovedtema er fødsel, kærlighed og glæde.

”The Battle of Clervaux” – et voldsomt slag under WW2. Slaget foregik i dagene fra 16. Til den 18. December 1944. Slaget benævnes ofte ”Luxembourgs Alamo”. Slaget kostede et sted mellem 2- og 3.000 soldater livet. Udenfor Clervaux Castle, hvor museet også findes, er udstillet en ”Sherman Tank”. Efter sigende skulle det være den eneste af den type, som ”overlevede” slaget ved Clervaux.
Luxxembourg City - Skriv din mening så alle kan se den
Luxxembourg City - Skriv din mening så alle kan se den

Luxembourg City – En skøn lille bitte storby

Luxembourg City er landets hovedstad. Byen har knapt 95.000 indbyggere, hvoraf over 50% er udlændinge. Den er beliggende på en klippe omgivet af floderne Petrusse og Alzette. Luxembourg City er også residensby for landets Storhertug. På trods af byens lidenhed er den alligevel opdelt i hele 24 bydele. Byen dækker et areal på 51 kvadratkilometer, hvorfor befolkningstætheden er temmelig lav. En del af byområdet består af skov, parker, dyrkede marker og fredede arealer, hvoraf en del af sidstnævnte er at finde på Unesco´s verdensarvliste. En god og informativ måde, man kan se byen på, er at tage med på en sightseeing tur med bus (eller til fods). Busserne kører fra ”Constitution Square” – og man kan hoppe på og af, som man ønsker. Der er cirka 10 stoppesteder på ruten – og rundturen varer cirka halvanden time (uden ”afhopninger” undervejs). Undervejs passeres bl.a. den store internationale skole, som har cirka 4.500 studerende. Se eventuelt mere på www.sightseeing.lu.
General George S. Patton - Her hviler en mand, vi alle har en del at takke for
General George S. Patton - Her hviler en mand, vi alle har en del at takke for

Luxembourg City – Den amerikanske kirkegård

Den amerikanske kirkegård ligger indenfor Luxembourg City´s bygrænse i bydelen Hamm og ganske tæt på lufthavnen. På kirkegården ligger 5.076 amerikanske militærpersoner, som faldt under den 2. Verdenskrig, begravet. Iblandt disse også den berømte general George S. Patton, som også blev kendt under kaldenavnene ”Old Blood” og ”Guts”. George S. Patton deltog såmænd i De Olympiske Lege i 1912 – han deltog i disciplinen ”Moderne Femkamp”, og han opnåede en samlet femteplads. General Patton blev især berømt for hans indsats i forbindelse med ”Operation D-Dag” samt ”Slaget ved Ardennerne”. General Dwight Eisenhower udtalte på et tidspunkt om Patton: ”We could not have won the war without him”. Patton døde ved en tragisk bilulykke i december 1945.
Luxembourg City - Storhertugens Palads - Et imponerende bygningsværk
Luxembourg City - Storhertugens Palads - Et imponerende bygningsværk

Luxembourg City – Palais Grand Ducal - Storhertugens Palads

Palais Grand Ducal startede sin historie med at være Luxembourg Citys rådhus. Som sådan fungerede bygningen i perioden 1572-1795. I 1817 blev paladset hovedsæde for Luxembourgs regering. I 1890 blev paladset så udelukkende hovedsæde for landets Storhertug. Under den 2. Verdenskrig brugte tyskerne paladset som koncertbygning. En del af paladset og dets inventar blev totalt ødelagt under denne forfærdelige periode. I dag fremstår paladset totalt restaureret, og man kan komme på rundvisning i gemakkerne. Storhertugens Juletale transmitteres fra paladsets ”Gule Rum”. Paladset ligger ikke meget mere end 100 meter fra ”Constitution Square”.
Luxembourg City - En af Europas smukkeste hovedstæder
Luxembourg City - En af Europas smukkeste hovedstæder

Luxembourg City – Slugten der deler byen i to

Et fantastisk syn i Luxembourg City er den 70 meter dybe slugt, som på det nærmeste deler byen i to. Når man kigger ned i slugten, er det som at kigge på en kæmpe modeljernbane. Det kan man faktisk stå at stirre på temmelig længe – fascinerende kort og godt. Luxembourg City er på trods af sin lidenhed en temmelig komplekst konstrueret by. Dette skyldes ikke mindst slugten, klipperne og de deraf store niveauforskelle, der er fremherskende i byen. Der er masser at kigge på i Luxembourg City – butikker, cafeer, restauranter og seværdigheder. Byen er en rigtig hyggelig lille bitte metropol.
Radio Luxembourg - Minderne vækkes til live
Radio Luxembourg - Minderne vækkes til live

Radio Luxembourg – The sound of our youth

Vi er sikkert mange af 60´er generationen, som har lyttet en del til Radio Luxembourg i vore unge dage. Radiostationen i Storhertugdømmet var altid først med de sidste hits. Det var dengang, at musikken foregik ved ”45 omdrejninger i minuttet” – i hvert tilfælde for singlepladernes tilfælde. Man sad totalt klistret til radioen; mens man ofte forgæves prøvede at gøre signalet bare lidt stærkere. Radio Luxembourg startede med at transmittere helt tilbage i 1933 – jeg startede dog først med ”lytteriet” i midten af 70´erne! Under den 2. Verdenskrig blev radiostationen ”tvangsbenyttet” af ”Grossdeutscher Rundfunk” og efter verdenskrigen benyttedes den af ”Voice of America”. Stationen blev i princippet lukket i 1992 – men den eksisterer alligevel i dag under navnet RTL (betyder såmænd Radio- Telekommunikation Luxembourg). Stationen er nu beliggende i Köln, og den spiller ”classic rock” 24/7 henvendt til hele dens gamle kundeskare. ”Og det er jo ikke så ringe endda”, som vi siger oppe i Nordjylland.
Vianden - Det er hyggeligt at slentre ned igennem den fotogene by
Vianden - Det er hyggeligt at slentre ned igennem den fotogene by

Vianden – En turistfælde af den hyggelige slags

Vianden er en af Luxembourgs vigtigste turistbyer. Byen, som er beliggende i Our dalen, har 1.500 indbyggere. En gåtur ned igennem Vianden er en smuk oplevelse. Man starter oppe ved ”Vianden Slot”. Slottet er et kæmpe kompleks, som blev bygget tilbage i det 12. århundrede. I 1820 blev slottet opkøbt af en boligspekulant (de fandtes også på de tider), som helt uforklarligt lavede slottet om til en ruinhob. I dag ejes slottet af den luxembourgske stat, som har restaureret det en hel del. Fra slottet går man ned igennem byens stejle, hyggelige, smalle og eneste gade (tro mig - byen er let at finde rundt i) for slutteligt at ende nede ved Our flodens bred. Vianden byder på et rigt udvalg af hoteller og spisesteder, og der er ”lidt for enhver pengepung”. Byen har gennem tiderne haft mange berømte indbyggere – eksempelvis boede forfatteren Victor Hugo en overgang i Vianden. Der står en statuette af ham nede ved broen over Our floden. Our floden er for øvrigt en 78 kilometer lang biflod til Súre floden.
Esch-Sur-Suré - De 300 indbyggere bor nærmest i Paradis
Esch-Sur-Suré - De 300 indbyggere bor nærmest i Paradis

Esch-Sur-Súre – Svært navn til en smuk by

Esch-Sur-Súre er en lille yderst fotogen by med blot 300 indbyggere. I weekenderne og på de store feriedage, bliver byen nærmest druknet med turister. Esch-Sur-Súre ligger i en lille bugtning på Súre floden, som på det nærmeste omklamrer byen. Súre floden er for øvrigt en 173 kilometer lang biflod til Mosel. Kommunen, som byen er beliggende i, er den næstmindste i hele Luxembourg. Omkring 5 kilometer fra byen blev Súre floden dæmmet op engang i 1960´erne. Her er der etableret et vandkraftværk, og søen bagved fungerer som drikkevandsreservoir.
Echternach - Byens hovedtorv - og lige bagved ligger klostret
Echternach - Byens hovedtorv - og lige bagved ligger klostret

Echternach – Luxembourgs ældste by

Echternach er både en by og en kommune. Kommunen har i alt godt 4.500 indbyggere. Byen er Luxembourgs ældste, og den blev dannet omkring et kloster, som blev grundlagt af Willibrord af Utrecht tilbage i år 698. Byens munke var tilbage i Middelalderen berømte for deres smukke håndskrift. Dette kan der ses eksempler på i byens kloster. I Ecternach Basilika hviler de jordiske rester af klostrets grundlægger. Byen byder også på et hyggeligt gågademiljø med en del butikker. Dertil kommer et stort udvalg af spisesteder, hvor prisniveauet tilmed er yderst tilforladeligt. Echternach er en rigtig hyggelig by at besøge.
La Petite Suisse - Området byder på masser af skønne vandreruter
La Petite Suisse - Området byder på masser af skønne vandreruter

La Petite Suisse - Det Lille Schweiz

Et af de allersmukkeste områder i hele Luxembourg finder man nordvest for byen Echternach og over mod Müllerthal. Området er kendt som ”Luxembourgs Schweiz”. Her er mulighed for nogle usædvanligt smukke køre- og vandreture i en natur præget af skov, klipper, vandløb og slugter.
Vinruten - En smuk køretur langs Mosel flodens bred
Vinruten - En smuk køretur langs Mosel flodens bred

Vinruten – Luxembourgs ”Margueriterute”

Enhver vinproducerende nation med respekt for sig selv har også sin egen vinrute. Luxembourgs vinrute ligger i landets sydøstlige hjørne. Ruten følger floden Mosel (som også danner en del af grænsen ind til Tyskland) fra Remich tæt på den franske grænse og op til Wasserbillig. I Luxembourg produceres udelukkende hvidvine – bl.a. på druesorterne ”Pinot Blanc” og ”Riesling”. Der ligger en del landsbyer langs vinruten; men det smukke er selve køreturen med Mosel på den ene side og vinmarkerne på den anden. Der er den del steder undervejs, hvor man kan købe vin direkte hos vinbonden eller hos vinkooperativerne. Og der er selvfølgelig også mulighed for at nyde lidt smagsprøver, hvilket man jo ej heller skal kimse af.
Cirquit de Spa Francorchamps - Dagen efter årets Formel 1 Grand Prix
Cirquit de Spa Francorchamps - Dagen efter årets Formel 1 Grand Prix

Cirquit de Spa Francorchamps – Hold på hat, stok og briller

En afstikker ind til Belgien kan byde på et besøg på racerbanen ved Spa samt på et smut til byen Bastogne. Spa banen er en af Verdens mest berømte racerbaner. Især i forbindelse med det årlige Formel 1 Grand Prix, træder banen ind i folks bevidsthed. Banen er 7 kilometer lang, har 20 sving, og er en af de mest udfordrende racerbaner i hele Verden. Dette skyldes ikke mindst banens store niveauforskelle grundet beliggenheden i bakkerne udenfor byen Spa, som er verdensberømt for en ting mere (udover racerbanen): Nemlig sit kildevand. Spa banen blev oprindeligt designet helt tilbage i 1920. Den bane, der køres på i dag, stammer fra 1979 – og omfatter en del af den oprindelige bane. Banen blev ombygget (i lighed med Nürburgring) grundet de mange dødsulykker, som havde præget banen igennem historien. Ved Formel 1 løbet i 1960 mistede Chris Bristow og Alan Stacey livet med blot få minutters mellemrum – og i 1966 var Jackie Stewart tæt på at miste livet på banen. Grundet den manglende sikkerhed lukkede Spa ned for Formel 1 i 1970 – og løbet kom først tilbage til den lille belgiske by i 1983. Spa banen betragtes den dag i dag blandt kørernes (og ikke mindst fansenes) personlige favoritter. Der arrangeres rundvisninger på banen, ligesom der gives mulighed for at køre banen rundt i egen bil (check banens hjemmeside for ”hvordan og hvornår”).
Abbaye de Stavelot - Ferrari F 40 - En af Verdens smukkeste supersportsvogne
Abbaye de Stavelot - Ferrari F 40 - En af Verdens smukkeste supersportsvogne

Abbaye de Stavelot – Drømmebilerne er parkeret i kælderen

Efter besøget på Spa banen kan man meget passende besøge bilmuseet på slottet ”Abbaye de Stavelot”, som ligger lige i nærheden. Der udstilles omkring 30 bilmodeller – men iblandt dem ses både en Ferrari F40 og en Ford GT. Slottet blev restaureret for næsten 100 millioner kroner i perioden 1999-2002.
Bastogne - Den ensrettede hovedgade er altid et virvar af trafik
Bastogne - Den ensrettede hovedgade er altid et virvar af trafik

Bastogne – Arene fra den 2. Verdenskrig er her endnu

Bastogne er hjemme i Danmark kendt for tre ting: Kiksen (med smagen af kandis), cykelløbet ”Liege-Bastogne-Liege (som blev vundet af Rolf Sørensen i 1993) og ”Slaget ved Ardennerne”. Det sidste faktum præger byen lidt mere end de to første fakta. ”Slaget ved Ardennerne” startede den 16. December 1944. Der var tale om en stor tysk offensiv i skovområdet udenfor Bastogne. Tyskernes erklærede mål var at splitte de engelske og amerikanske hære med en kilelignende operation for derefter at generobre Antwerpen. Derefter, var planen, at omringe og efterfølgende ødelægge fire allierede hære og derefter tvinge de vestlige allierede til at forhandle en fredsaftale på plads. Det var den sidste tyske offensiv på Vestfronten – og den slog heldigvis fejl takket være bl.a. de amerikanske generaler Dwight Eisenhower og George S. Patton samt engelske Bernard Montgomery. Slaget kostede næsten 25.000 soldater livet – dertil kommer 85.000 sårede og ikke mindst over 50.000 savnede. Den 21. December havde de tyske tropper omringet Bastogne – belejringen af byen var en af de mere barske under den 2. Verdenskrig. Men kig en tur rundt i Bastogne – der er flere mindesmærker og museer omkring denne mørke periode af byens historie.
Mosel floden - Færgen sejler "helt" til Tyskland
Mosel floden - Færgen sejler "helt" til Tyskland

Evaluering af vor ferie til Luxembourg

Vort ferieophold i Luxembourg bestod af knapt en uges hotelophold i den lille by Clervaux. Ferien blev afholdt i September måned – og her er vejret ganske godt på disse kanter. Dagtemperaturerne lå omkring de 25 grader, mens nattetemperaturerne sneg sig ned under 10 grader. Luxembourg er ikke et sted, der byder på så mange ferielejligheder/-boliger. Her er det primært campingferie og hotelophold, man kan benytte sig af. Hotelopholdene er forholdsvist billige, hvilket bl.a. skyldes, at momsen kun er på 3% på disse.

Godt:
- Prisniveau på hoteller og benzin
- Køreafstand fra DK
- Smuk natur
- Roligt og afslappende
Mindre godt:
- Man skal ”grave lidt” efter informationerne
- Prisniveau på alt andet (som i DK)
- Ellers absolut intet

Stjerner: 3/6

Luxembourg er ikke just den første feriedestination, man tænker på. Det er faktisk lidt synd. Landet er ganske hyggeligt og rart at besøge. Landet er ikke domineret af store forlystelsesparker og lignende. Luxembourg er ikke til for turisternes skyld – men du er hjerteligt velkommen til at komme og nyde dette lille, skønne stykke af Europa. Og så ligger landet jo perfekt til et par dages ”mellemlanding” undervejs på en ferietur til syden.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 22. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/oestrig/wien/wien-oplevelser-i-flere-genrer.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.