Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Sabah

Rejsetips af samme forfatter

Mt. Kinabalu på Borneo - en udfordring men opnåeligt eventyr
FDM travel Webredaktør
Alan Telefon: 70 11 60 11

Mt. Kinabalu på Borneo - en udfordring men opnåeligt eventyr

Har du mod på lidt eventyr, ømme benmuskler og imponerende natur, så er en vandretur til toppen af Sydøstasiens højeste bjerg, Mt. Kinabalu på 4095 meter s højde lige noget for dig.

Jeg selv er lidt af ”en bjergged”, så selvfølgelig skulle jeg op på det højeste bjerg på Borneo (faktisk hele Sydøstasiens), Mt. Kinabalu. Da jeg ikke havde så meget tid, bookede jeg på forhånd en overnatning i den bedste ”hytte” på bjerget, Laban Rata Resthouse. Det er i det hele taget en rigtig god ide at booke plads i en hytte, så snart du ved hvornår du vil bestige bjerget eller arrangere det hele herhjemmefra.

Jeg tog en lille lokal minibus fra Kota Kinabalu til Kinabalus Nationalparks indgang. Jeg havde en overnatning uden for parken, og brugte resten af dagen til at arrangere registrering og betaling til parken. Jeg havde hørt det ville være en langsommelig affære, men det hele gik let og gnidningsløst.
Frodog natur
Frodog natur

Den første del af vandreturen gik gennem utrolig frodig regnskov og med passende mellemrum dukkede små rastepladser op med bænke og primitive toiletter.
Naturen ændrede sig jo højere jeg kom op. Jeg har ikke meget forstand på det, men guidebøgerne påstår, at man kommer gennem fire klimabælter, hvilket skulle være helt unikt. Bevoksningen blev lavere og planterne mere og mere robuste.
Kødædende plante
Kødædende plante

Næste morgen stod jeg tideligt op og fik ”tildelt” den obligatoriske guide (man kan ”dele ham”, hvis der er andre der er friske på det). Guiden viste og fortalte om de forskellige planter bl.a. de små kødædende planter.
Laban Rata hytten
Laban Rata hytten

Da jeg kom til Laban Rata hytten blev jeg overrasket over, hvor stor den egentlig var. Det var som et hotel med både restaurant og solterrasse. Jeg sov på en fællesstue og gik tidligt i seng, da jeg skulle op kl. 02.30 og mødes med guiden kl. 03.00. Ruten videre op var ikke så forfærdelig hård, da det gik i et meget langsomt tempo pga. de smalle stier og trapper. Det var lige før det hele foregik i gåsegang, så mange vandrere var der og det var ikke alle der var i lige god form.

Nedturen gik hurtigt for mig, da jeg skulle nå en bus, men jeg betalte også for tempoet. Næste dag kunne jeg knap nok komme ud af sengen og gik som en gammel mand med skæve træben :o)
Jeg har været heldig af været på flere toppe over 4000 meter og synes dette var en af de letteste tilgængelige og med en sværhedsgrad lidt under middel. Lad det nu ikke snyde dig, for det er bestemt en fordel at være i nogenlunde form, for ellers vil du nok påstå noget helt andet.
Mt. Kinabalu på Borneo - en udfordring men opnåeligt eventyr

Temperaturen faldt jo højere jeg kom op og vinden tog til, så husk endelig flere lag tøj og helst noget regntøj da vejret kan skifte fra sol til regn på få minutter. Kl. 05.00 stod jeg på toppen sammen med mange andre. Solopgangen fik jeg ikke set, da den var skjult af tunge skyer. Da det blev lysere dukkede omgivelserne efterhånden frem, som jeg lige var vandret gennem. Naturen var rå men imponerende. Skyerne spredte sig heldigvis, så jeg fik set den fabelagtige udsigt ud over hele parken.

Husk:

  • Hav respekt for naturen – vind og vejforhold kan skifte dramatisk.
  • Brug solcreme og tag en hat på hovedet, for solen giver overraskende meget i højderne.
  • Et par gode vandresko eller endnu bedre vandrestøvler, der giver meget bedre støtte.
  • Tag lidt snacks med til pauserne du holder.
  • Vand i rigelige mængder. Jeg selv havde 2½ liter med og tankede op i hytten.

Aktiviteter
Bjerge, Vandreture

Kommentarer til rejsetippet om Sabah

Tak for din kommentar

07/03 2016 Alan, FDM travel Webredaktør
Hej Kenneth

Tak for din henvendelse. Det er efterhånden 6 år siden jeg var der, men jeg skal besvare dine spørgsmål så godt jeg kan.

- Det var en forholdsvis men 4.000 meter + bjergtop.
- Der var IKKE bjergbestigning/klatring.
- Det var til tider stejlt da ca. 1.500 højdemeter skulle klares på ca. 6 kilometers vandring.
- Jeg husker ikke stier med afgrunden som makker
- Jeg så alle aldre på vandreturen...fra ca. 12-70 år.

Jeg har skrevet lidt mere om turen på min egen blog http://www.rejseglimt.dk/borneo/

Håber det var svar på dine spørgsmål. Jeg håber bjerget kommer med ind i planlægningen...jeg synes bestemt det var et af mine højdepunkter på Borneo.

Mvh
Alan

Vandring eller bjergbestigning?

05/03 2016 Kenneth Hartvig
Hej Alan

Har lige et par spørgsmål til dig omkring selve turen op og ned af Mt. Kinabalu.

Er det en desideret vandretur/hike eller er der også klatring/bjergbestigning med i turen?

Hvor stejle stigninger støder man på?

Er der steder hvor man går på "hylder/stier, med afgrunden som "makker", eller kan turen gennemføres, selv om jeg lider af højdeskræk?

Håber du kan/vil besvare disse spørgsmål, så jeg kan blive lidt klogere på, om jeg skal fravælge eller inkludere Mt. Kinabalu, i min planlægning.

På forhånd tak.

Mvh.

Kenneth Hartvig

Svar på spørgsmål

01/09 2015 Alan, FDM travel Webredaktør
Hej Chatrine

Tak for din kommentar og spørgsmål. Jeg kan ikke sige hvor meget det er steget siden jeg var afsted i 2009, men jeg gjorde brug af turoperatøren Sutera Sanctuary Lodges, der stod for booking af overnatningen i hytter på bjerget Mt. Kinabalu. Dengang var de billigste hytter uden varme var allerede booket, så jeg måtte tage den dyreste, Laban Rata Resthouse, med opvarmede værelser og 4 måltider. Pris 288 ringgit.

Nu har du da en ide om prislejet. Vil du læse mere om turen, kan du se mere på min hjemmeside: http://www.rejseglimt.dk/borneo-venter/

Mvh
Alan

Pristjek

22/08 2015 Chatrine
Hej!

Jeg står selv overfor en rejse til Sydøstasien og overvejer kraftigt om Mount Kinabalu skal være en del af denne. Kan du huske, hvad du gav for at bestige bjerget samt overnatning? Og har du en idé om, hvor meget priserne er steget siden? På forhånd mange tak.

- Chatrine

Tak for din kommentar

08/03 2012 Alan, FDM travel Webredaktør
Hej Tobias
Tak for din kommentar og YES...det var en kæmpe oplevelse. Også de kødædende planter. Var inde og se dit site...spændende og informativt :-)
Mange rejsehilsner
Alan

Sikke en rejse

07/03 2012 Tobias
Det lyder som om du har haft en rigtig god rejse :) Især det med at se de vilde kødædende planter, da jeg selv er stor fan af dem og har været med til at lave siden http://koedaedende-planter.dk

Hilsen Tobias
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Besøg Alans profilside
Denne side er udskrevet d. 19. august 2017 fra

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.