Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Asien

Læs mere om rejser til Asien

Rejsetips af samme forfatter

 • Centraleuropa, øl og sprød gris

  (Bedømt af 8 personer)
  Juli 2017: 4 uger på 4 hjul rundt i Centraleuropa. Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn.
  Hjemmefra har vi planlagt alt, booket hoteller & airbnb, bestilt kørselstilladelser til motorveje & byer og skrevet udførlige lister over, hvad vi vil opleve (og spise!) i hver by.
  Se hele rejsetippet
 • To Rom & Cuba, tak

  (Bedømt af 5 personer)
  Cuba er den perfekte solskinsø med kridhvide strande, vajende palmer og temperaturer, der aldrig er for varme og slet ikke for kolde. Smagen af en forfriskende mojito er altid lige i nærheden, fuldkommen som lyden af en inciterende salsa og synet af vuggende hofter, mens sorte røgskyer fra de allestedsnærværende charmerende, amerikanske dollargrin kæmper om plads på duftpaletten med osen fra enorme friskrullede cigarer, der ryges overalt.
  Se hele rejsetippet
 • En persisk love story

  (Bedømt af 13 personer)
  Som ganske almindelige, forlystelsessyge danskere har vi fire tidligere Interrail-bumser rejst i alverdens riger og lande for at suge til os af smags- og synsindtryk, været behørigt imponerede, nydt det meste.
  Se hele rejsetippet
Morgenstemning i Laos
Rejsetips indsendt af:
Gentofte
9. jan. 2012

Morgenstemning i Laos

Laos er et både fattigt og uudviklet land med få deciderede seværdigheder, men masser af skøn natur, der egner sig til trekking, kajakroning og andre friluftsaktiviteter.
Man kommer langt med et imødekommende smil, et Sabaydee (hej) og 10.000 Kip (7 kr.), som sagtens kan betale for et lille måltid eller en stor Beerlao.
Mums, store fede rotter parat til en tur over bålet
Mums, store fede rotter parat til en tur over bålet

Firbenet morgenmad

"Det er rotter, de griller!" udbryder Mette vantro. Vi kigger begge på vores værtsfamilie - far, mor, tre børn, bedstemor, barnebarn - der sidder på hug ved et lille bål ved siden af. Yes, det er rotter. Store, fede krabater, som de hver især sætter på bambusspid, som farmand lige har snittet, ved at føre spiddet ind gennem munden med de karakteristiske fortænder og ud gennem den anden ende. Herefter en grundig tur over flammerne, så den tykke pels svitses væk. Tilbage er et lille, sort kræ, som vor mor med øvet hånd flækker, så dyrets indre med de røde og blå indvolde er blotlagt. Rotte efter rotte får samme tur, hvorefter de lægges til tørre på taget over køkkenhytten.

Det er en kold, diset morgen, og både de og vi sidder solidt indpakket i flere lag tøj. Fire meter væk blæser tunge lastbiler forbi, og osen herfra overdøver heldigvis lugten af de grillede rotter. Vores sticky rice og fedtglinsende omelet vokser i munden, men vi er nødt til at få maden ned, for forude venter Dag 3 på et 4-dages trek i den uberørte natur omkring Luang Prabang, og der skal godt med kalorier til at klare de voldsomme anstrengelser.

Senere forklarer vores søde guide, Sak, at rotterne bliver tørret et par dage i solen, før de puttes i en suppe med chili og hvidløg og guffes med de allestedsnærværende sticky rice. Velbekomme.
Morgenstund har guld i mund - også selv om man må børste tænder sammen med resten af byen
Morgenstund har guld i mund - også selv om man må børste tænder sammen med resten af byen

Good morning, Laos

Det er en forholdsvis velhavende familie, vi er installeret hos denne nat. Deres hus er af sten, og de har egen vandpost udenfor samt eget bambusskur med et hul i jorden, hvor man kan besørge nogenlunde uforstyrret, hugsiddende, til lyden af de mange grisebasser, der øffer rundt i sølet udenfor og er mistænkeligt store og velnærede. Tandbørstning og klatvask foregår ved vandposten, som er omgivet af en lav betonmur, der tillader byens unger at kigge på de store hvide faranger (udtales falanger og betyder hvide fremmede) med munden fuld af tandpasta. Overskudsvandet fra den rindende hane opsnappes straks af snadrende ænder, der løber rundt om fødderne på én.

Vi er som de foregående dage vågnet kl. 4 ved, at byens millioner af veloplagte haner (sådan lyder det altså!) begejstret har budt en ny dag velkommen. Familien, som vi sover sammen med, ligger og gasser sig til ved halvfem-tiden, før de med høje stemmer og hård trampen i det lerklinede gulv melder sig ind i morgenkoncerten. Det kan forekomme tidligt, men når vi alle er gået i seng ved 20-tiden - to timer efter, at mørket er faldet på, hvilket betyder en del for aktivitetsniveauet i en by uden elektricitet - ja, så har man fået de timer, man skal.
Badeværelset var på hele trekket den nærmeste flod - køligt og forfriskende
Badeværelset var på hele trekket den nærmeste flod - køligt og forfriskende

Morgentoilette i det fri

Morgenbadet tog vi eftermiddagen før i Nam Ou, floden bag byen. Det var alternativet til den yderst udsatte vandpost, hvor familiens øvrige medlemmer bader - mændene i underbukser og kvinderne fuldt påklædte.

Vi nøjes med at børste tænder og vaske ansigtet. Tøjet har vi allerede på - det har vi sovet i for at holde varmen i løbet af de isnende, laotiske nætter. Alle huse, både af sten og bambus, er åbne for at røgen fra køkkenbålet kan slippe ud, og de surt lugtende tæpper, man får udleveret sammen med et myggenet og en serviettynd madras, giver ikke megen varme. Først op ad dagen, når solen får magt, når temperaturen op på behagelige to-treogtyve grader.

Som sagt er det relativt luksuøse forhold denne morgen. I en anden landsby, hvor vi overnatter sammen med en hult hostende enkemand og hans femtenårige datter, må vi nøjes med at besørge på marken bag de halvtreds-tres faldefærdige bambushytter, og vaske os ved byens enlige vandpost, hvor vi udgør overdådig underholdning for de snesevis af støvede unger. Mettes armbåndur og kamera skaber altid respektfuld tavshed, og selv en bog med et flot billede på forsiden får de charmerende små støvbolde til at spærre øjnene op. De tomme vandflasker bliver straks fisket op af skarnsbeholderen, sat på pinde og futtet af i de små bål, som ulmer overalt. Intet under, at alle hoster og harker, og forekomsten af kroniske lungesygdomme og -cancer er tårnhøj.
Vores værtsfamilie i færd med at grille rotter over morgenbålet
Vores værtsfamilie i færd med at grille rotter over morgenbålet

Hygiejne - no problem

Endnu en lastbil tordner forbi. Vi tvinger os til at synke de klæge ris og den fedtede æggemasse. Bag os lyder en saftig harken, og nogen sender en kæmpe spytklat ud i trafikken. Det viser sig at være den nydelige bedstemor med barnebarnet på armen. Tja, når man skal, så skal man jo.

Senere trykker vi farmand hjerteligt i hånden til afsked. Hverken han eller resten af familien har vasket hænder efter rotteorgiet, og vi tænker med gru på, at det er dem, der har nuslet med vores sengetøj og tilberedt vores mad aftenen i forvejen. Mirakuløst får ingen af os problemer med maven undervejs...
Trekket omfattede en dag, hvor vi traskede gennem en flod det meste af tiden
Trekket omfattede en dag, hvor vi traskede gennem en flod det meste af tiden

Flodvandring & bøffelsvær

Denne dag vader vi gennem en flod det meste af dagen, så vores vandresandaler kommer virkelig til deres ret. Det er selvfølgelig lidt glat at trampe rundt på våde sten, som er delvis dækkede af flodgræs (der i øvrigt i tørret tilstand er en udsøgt delikatesse, når det friteres med olie og sesam), men det er trods alt ikke så hårdt som de andre dage, hvor vi har vandret seks-syv timer ad smalle stier, der kun har gået stejlt op-op-op eller ned-ned-ned, mens de grønne gevækster omkring os har haget sig fast i rygsækkene og skjult ujævnhederne i det uvejsomme terræn. Når man har snublet og været forpustet i, hvad der svarer til en hel arbejdsdag, og har aset sig svedende afsted med en tung rygsæk på nakken, så er man altså TRÆT ved vejs ende.

En smule luksus havde været rart. Men trekkingbureauet Green Discovery holder lave priser ($211 pr. person for 4 dage alt inklusive), så der er kun råd til de primitive home stays og mad, der fremskaffes efter det forhåndenværende søms princip. Lidt tun fra dåse, nogle løg, sprøde svær af gris eller bøffel, stegt flodgræs, en smule oksekød, masser af frisk koriander, chili og selvfølgelig sticky rice. Morgen, middag og aften. Guiden har selv plukket lidt urter, der ikke smager af en dyt og gør det ud for te.
Den laotiske natur er alle anstrengelserne værd - hvilket vores guide var helt enig i
Den laotiske natur er alle anstrengelserne værd - hvilket vores guide var helt enig i

Happy end

Belønningen er den forrygende og fuldkommen uberørte laotiske natur. Bløde bjerge dækket af buske med myriader af blå blomster. Bittesmå fugle, der pipper ubekymret rundt i den krystalklare luft. De rislende vandløb overalt, som altid frister til at pjaske ansigt, hænder og arme til. Roen, der hviler over det hele - ikke et øje møder man i løbet af en hel lang dag før sent på eftermiddagen, hvor Kmu- eller Hmong-landsbyen, hvor vi skal overnatte, dukker frem. Sammen med et hav af smilende børn, der vinker ivrigt og hilser med det evindelige Sabaydee.

Kontrasten, da vi efter de fire dage - totalt udboksede, forrevne, mudrede og med fødder, der ligner den spedalske landsbytosses sårede klumper - bliver sat af ved vores idylliske hotel ved Mekong-floden, kunne ikke være større. Det er juleaften, og i misforstået gæstfrihed render personalet rundt med nissehuer, og ud af højttalerne strømmer smørdrivende udgaver af White Christmas og Jingle Bells. Efter en gennemgribende renovering med masser vand, sæbe og nyt tøj flygter vi med tuctuc ind til Luang Prabang, hvor vi endelig kan nyde et varieret måltid med masser af grøntsager og iskold Beerlao. Julefred får en helt ny betydning.
Laos er utroligt pitoresk - men for pokker, hvor er de fattige
Laos er utroligt pitoresk - men for pokker, hvor er de fattige

Hårdt og godt

Var trekket anstrengelserne værd? Undervejs bandede og svovlede vi og glædede os bare, til det var overstået, og vi igen kunne sidde på et rent toilet og putte os i velduftende lagener. Og spise noget god, nærende mad. Alligevel er svaret et rungende: JA! Simpelt hen, fordi det er en oplevelse, vi aldrig vil glemme eller få magen til. Det har været grænseoverskridende på en utroligt sund måde, der gør os ekstra opmærksomme på, hvor godt vi danskere har det i vores trygge, gennemregulerede og velforsynede glashus.
Udsnit fra buddhistisk tempel i Luang Prabang
Udsnit fra buddhistisk tempel i Luang Prabang

Luang Prabang & Vientiane

Luang Prabang er en af Laos' større byer, men ret lille og nem at cykle rundt i. Den er overskuet på en god times tid. Af en asiatisk by at være er den utroligt charmerende med lave træhuse, der næsten er i alpehyttestil. Her er templer på hvert andet gadehjørne - og på de andre hjørner og ind imellem kæmper små restauranter, cafeer og guest houses om turisthordernes opmærksomhed (og pengepung). Her myldrer af faranger! Lige på den anden side af Mekong-floden ligger Bel Air, vores hyggelige hotel, og herovre er der næsten kun flinke, gule mennesker.

Hovedstaden Vientiane er også surrealistisk lille og nem at futte rundt i på cykel. Her er et par pæne monumenter, templer og museer, og gaderne har franske navne. Hurra for det, for i øvrigt er byen en overspringshandling værd. Lige ud til den halvtørre Mekong-flod ligger Beau Rivage, som er et sjovt lille hotel, der har cykler til låns og værelser med fin udsigt.
Vores bungalow på Phu Quoc - en vietnamesisk bounty-ø på højde med de bedste thailandske
Vores bungalow på Phu Quoc - en vietnamesisk bounty-ø på højde med de bedste thailandske

Værd at vide

Under Vietnamkrigen skjulte kommunistiske Vietcong-tropper sig rundt omkring i Laos, der desperat forsøgte at holde sig neutrale. USA svarede igennem med så massive bombardementer i årene 1964-1973, at Laos blev det land i verdenshistorien, der er dænget til med flest tons bomber. Den dag i dag døjer befolkningen med udetonerede bomber, som dræber eller invaliderer fuldkommen uskyldige landsbyboere, der arbejder i markerne eller junglen. USA har fralagt sig ansvaret og mener, det er en FN-opgave at rydde op.

For de fleste vil Laos nok med fordel kunne udgøre en del af en Asien-rejse, der også omfatter Vietnam, Thailand og/eller et par af de andre omkringliggende lande. I månederne omkring jul er der i Laos Dry season uden regn, med få insekter, kølige nætter og danske sommertemperaturer om dagen.

Vi kombinerede med Vietnam, der er et fantastisk ferieland - langt mindre overrendt og billigere end Thailand. Saigon (Ho Chi Minh City) er den sjoveste, frækkeste, mest larmende og varierede storby, man kan forestille sig. Og Phu Quoc er en lækker bounty-ø med skønne strande, azurblåt vand og grillstegte fisk og skaldyr for ingen penge. Prøv f.eks. resortet Mai House, der er drevet af et fransk-vietnamesisk ægtepar - luksus til lavpris.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.