Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Nepal

Rejsetips af samme forfatter

Udsigt fra dalen i Syabrubensi
Rejsetips indsendt af:
Alex
Aarhus
19. sept. 2010

På trekking i Himalaya

Solen er ved at lægge sig i det fjerne, og den kaster et blændende, flamingofarvet lysskær på bjerget, hvor jeg netop har været gæst ved en stor, medrivende fest, hvor femrettersmenuen fortæredes i behageligt selskab, hvor rusen fra sirlige dråber igen og igen steg mig til hovedet, og hvor dansen varede ved til den lyse morgen.
Midt i Thamel
Midt i Thamel

Nepal - en anden verden - fuld af højdepunkter

En duft af frisk sensommerregn blander sig, idet jeg stiger ud af taxaen, med sødt krydderi og potpurristisk røgelse, der springer mig velkomment i næsen. Thamel, Kathmandus centrum for rejsende, en kilometerlang gade, distrikt nærmere, fyldt med butikker og små boder, restauranter og barer, hoteller og hostels, altsammen i hobetal. Min nethinde fremkalder glemte billeder af Bangkoks Khao San Road eller King’s Cross-distriktet i Sydney.

Jeg stikker driveren nogle øre i hånden og slæber mig og min baggage indenfor... Pilgrim’s Guesthouse, et ægte hostel med hyggelig udendørs restaurant og bar, fællesstue med tv, bogreol og alskens landes flag i loftet. Fluks sidder jeg i receptionen og taler med hostellets bookingansvarlige for oplevelsesture. Et spring med elastik, river rafting, flyvetur over Mount Everest, junglesafari, hmm.

Jeg har ’glemt’ pungen med de store sedler derhjemme et sted, og min tid er knap, ni dage, hov, her er måske noget, Langtang Trek, 7 dage, pris: 250 dollars. Jeg lader mig rive med og overtale af hans verbale appetitvækker og den flatterende billedmappe. Jeg ”hører bjergene kalde” som Four Jacks opfordrer, stryger op på værelset og pakker den lille rygtaske, sover fem timer og møder Yadab kl. 6.30 i receptionen.
Bussen, der tog mig fra Kathmandu til Langtang National Park
Bussen, der tog mig fra Kathmandu til Langtang National Park

Yadab, Dalbhat og Langtang

Han vinker til mig, allerede idet han ser mig på trappen. Giver mig hånden og et smil så bredt, så selv Kim Larsen må forskrækkes. Prejer en taxa til at komme til busstationen. Her er sort af mennesker, og vi er heldige med at få de to allersidste siddepladser. Yadab rækker mig en lille flamingoæske. ”Breakfast”, kommer der ud af gabet. Der er ris og nogle kogte grøntsager, der ligger i noget gult sovs samt et lille bæger med noget grågrumset, tyndt pjask, der åbenbart skal hældes ud over risene. Jeg nipper lidt til grøntsagerne, Yadab smiler forventningsfuldt. ”This is Dalbhat, Nepalese traditional dish.” Det smager heldigvis bedre, end det ser ud.

Bussen er efterhånden fyldt, virkelig fyldt, fyldt som en dåse spejderhagl, der kan absolut ikke være flere herinde, alligvel fortsætter menneskestrømmen på forunderlig vis sit indtog. Nogle sidder oven på taget, nogle på sædernes armlæn, nogle på nakkestøtterne, nogle oven på hinanden, mand, for et cirkus. Jeg er glad for, jeg fik vinduespladsen.

Klokken nærmer sig 17. Ti usandsynligt lange timer og sølle 168 kilometer er tæt på at være tilbagelagt. Det har været som en virkeliggørelse af den scene fra Ace Ventura, hvor Jim Carrey på bedste safarivis hopper, bumper og bumler løs i jeep gennem junglen. Min krop er lemlæstet, allerede, inden de virkelige strabadser. Vi er kommet indenfor i Langtang National Park, og bussen har taget os til den lille landsby Syabrubensi, der ligger smukt i dalen i det nedre Langtang i beskedne 1600 meters højde. I morgen tidlig, starter vores opstigning herfra.

Efter et hurtigt bad i håndvasken og en solid havregrød med mere ris end havre, trasker vi, med dagens første solstråler i ansigtet, ud af landsbyen, og møder den rislende flod ved junglens indgang. Sammen med små insekter, summende for ørerne og vildtvoksende marihuana, byder den os velkommen med ønsket om en god opstigning. Forude venter tre dage mod toppen efterfulgt af to dages nedfart. Det er tid til at tage en ordentlig indånding...
I små 3000 meters højde
I små 3000 meters højde

Smukkere end et postkort

”Almost half way there. Only three more hours”, griner Yadab, da han ser sig tilbage over skulderen. I går var en sand pine – ikke mindst, da vi nåede i ’mål’ – men nu i dag, på andendagen, efter at have vandret seks timer i går, er det som om, min krop, mine ben og ikke mindst mine luftveje, har fundet friske batterier. Det går i storslået gang op og ned ad skråningerne, og jeg har for første gang endelig overskud til at nyde sceneriet.

”Smukkere end et postkort”, kunne være en passende titel. Vi er lige kommet op over en slem stigning og er nået op på et stort, åbent areal. Det løber mig koldt ned ad ryggen, idet jeg snurrer en omgang om mig selv! Det er som at stå i et uendeligt rum, hvor bjergsiderne danner fire vægge, der får mig til at føle både uhjælpelig indesluttethed og endeløs frihed. Floden har indhentet os og bruser forbi med orkanens kraft og larmende stilhed. Skyer er fanget i dalen, hvor de langsomt glider forbi mig og hen over mig og nedsender små ’drysdråber’ af friskpresset regn, der virker evigt forfriskende.

Den regnstøv og tågedis, der kommer fra skyerne, giver mig følelsen af at være hovedperson i et middelaldereventyr, hvor min mission er at komme helskindet gennem fjendens linjer til vores lejr på toppen af bjerget. Oppe på bjergsiderne står heste og yakokser og godter sig i frodigt, grønt græs, alt imens varmestråler kæmper sig vej gennem skydækket og akkurat når mit ansigt, og som en soldrevet batterioplader, sender en energibombesprængning ud i kroppen på mig.
Yadabs fløjten får mine smilehuller til at vise sig, jeg napper en kiks og følger hans fødders spor.
Den nepalesiske nationalret, Dalbhat
Den nepalesiske nationalret, Dalbhat

Topnice!

Med afsindigt ømme lårmuskler, åndenød, komplet druknet i sved og absolut gennemmyrdet af myggenes kamp for næring, lader toppen sig omsider skimte. Tre dage opad, opad, opad, er omsider ved at se sin ende. Yadab har fløjtet det meste af dagen, det har provokeret mig noget så grusomt. Det skal blive godt med et, i bedste fald, lunkent bad om føje tid.

Endelig. Et sidste skridt, og vi kan krydse mållinjen. Skiltet fortæller ”Gyangjing Gumba, 4048 meters”. Jeg føler mig som ”King of the world”, og min krop kan pludselig ikke mærke, hvad den lige har været igennem. Sikken en ’optur’.

Som det gamle ord beretter, er her bidende koldt på toppen! End ikke med joggingbukser, striktrøje og vindjakke er her til at være, og med rette, termometeret uden for tehuset viser -3 grader, og en forrygende vind, der huserer toppen, er jeg overbevist om, har bragt chillfaktoren op på hidtil usete stadier. Men i tehuset, som det kaldes, som egentlig bare er en stor stue med træmøbler og dårlig isolering, kan livet atter komme til sin ret. Vi har sat os på et par tæpper nærmest klods op af brændeovnen, og med pellikanen, som pisker rundt over hovedet på os, den varme kakao i krusene og raflebægre og yatzyblok, har vi fået os et behageligt kuldeslør om ørerne. Vores aftensmad bliver bragt ind til os. Jeg har bestilt Dalbhat i dagens anledning.
Området har mange hængebroer. På den måde går man skiftevis på højre og venstre side af floden, hvil
Området har mange hængebroer. På den måde går man skiftevis på højre og venstre side af floden, hvil

Det sidste skud natur

”Lama Hotel” netop passeret. Mindre end 500 højdemeter tilbage. ”Two more hours”, fortæller Yadab, som om, han vidste, hvad der gik gennem mine tanker.

Turen nedad er naturligt nok foregået i et højere tempo, men mine lår, knæ og lægge er ikke længere en del af mig. De kører per ren automatik. Her er blevet lunere igen, efter vi kom ned i junglen, og det er igen blevet nemmere at få vejret. Andre trekkere, som er på vej opad, kommer os i møde. De smiler og hilser med ”namaste”. Små langur-aber titter frem hist og pist fra deres gemmer, tropiske sommerfugle flyver omkring, eksotiske fugle, jeg aldrig har set, overvåger områderne, smådyr kribler og krabler og summer i en mangfoldighed, og en tæge springer frem og får et kort øjeblik fat i min underarm. Følelsen af at være alene er rigtignok blevet oppe i højderne, her er liv, natur og kultur i skøn forening.

Vi krydser den sidste af mange hængebroer. På den anden side træder vi gulligt, støvet grus under fode, og det er fantastisk. Syabrubensis lange og eneste gade møder os med smil og åbne arme. Yadab lægger armen om mig, ”Well done”, siger han med et smil endnu større end munden.

Jeg puster ud, strækker ud og fader ud. Den gode træthed vil ingen ende tage. Tilfredsheden vælter mig omkuld, ledsaget af en fantastisk stolhed over at være nået igennem med oprejst pande. Solen er ved at lægge sig i det fjerne, og den kaster et blændende, flamingofarvet lysskær på bjerget, hvor jeg netop har været gæst ved en stor, medrivende fest, hvor femrettersmenuen fortæredes i behageligt selskab, hvor rusen fra sirlige dråber igen og igen steg mig til hovedet, og hvor dansen varede ved til den lyse morgen.
3900 meters højde
3900 meters højde

Refleksionens dom

Med søvndyssende hastighed, gennem små bjerglandsbyer, på elendige veje, hele tiden med fænomenal udsigt over bjerglandet, er vi nu langt om længe igen nede i Kathmandus beskedne højder, efter en køretur, der næppe kunne være hæsligere.

En indre film over den seneste uges oplevelser ruller hen over mit mentale fjernsyn. Den slutter med, at jeg igen sidder i flyet mod Kathmandu. Jeg vil op på 5000 meter til Mount Everest Base Camp, hvorfra der åbner sig et perfekt udsyn til dette naturens, højeste vidunder. Mine tankers tunge slikker mig sultent om munden, og i det samme går busdøren op.

’Frisk’ storbyluft tordner gennem mit system, da jeg ’indhallerer’ det dybeste sug, jeg kan overkomme. Yadab har allerede ’hustlet’ en taxa. Fem minutter senere holder vi igen foran Pilgrim’s Guesthouse, hvor det hele startede. Yadab tager imod mit tilbud, om at indtage denne turs sidste nadver. Vi forsvinder sammen ind ad hotelporten...
Her helt på toppen. Godt 4000 meter i Kyangjing Gumba
Her helt på toppen. Godt 4000 meter i Kyangjing Gumba

3 konkrete tips

- Tjek altid flere bureauer, når du booker udflugter. I Kathmandu og især i Themal ligger diverse travel agencies praktisk talt side om side, og konkurrencen blandt dem er hård. Derfor er det en god idé at undersøge priser forskellige steder. En tommelfingerregel er, at du max skal betale 40$ per person per dag. Overholdes dette, så har du gjort en fornuftig handel.

- Lej en jeep fra Kathmandu til Langtang National Park. Køretiden vil reduceres betydeligt, og det vil være langt mere behageligt. Pris er ca. 1200 kr. tur/retur, en standardbusbillet koster under 100 kr. tur/retur.

- Sørg altid for at have proviant i tasken. Mulighederne for at forsyne sig undervejs er begrænsede, og priserne stiger med højdemeterne, så hav gerne masser af kiks, energibare og chokolade i rygsækken. Priserne på drikkevand koster ti gange så meget på toppen som i dalen. Der er imidlertid masser af brønde og vandhaner med friskt vand ved de mange tea lodges. Vandet burde være mere rent, end i de danske haner, men hvis du vil være helt sikker, køb da nogle tabletter, som dræber alle de bakterier, som måtte være i vandet. En tablet skal dog ligge i vandet en lille halv time, før den er opløst.

Kommentarer til rejsetips om Nepal

Trek

30/04 2011 Marianne Christensen
Ja Alex. Det "trekker" godt i mig at efterfølge dig på turen. Tak for lang og beskrivende rejsetip
Mvh. marianne

Fantastisk malerisk beskrivelse

25/09 2010 Kirsten Winkler
Super spændende læsning som giver stor lyst til at prøve turen selv :-)

Nepal

20/09 2010 Brian R
Fede beskrivelser!!

Du skriver fanden et øre af

20/09 2010 Emil Andersen
Hej Alex, Jeg takker for din super beskrivelse af vandringen i Himalaja. Din rejseartikel er den bedste jeg har læst i lang lang tid. VH Emil.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 23. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/rundrejse/u.s.a.-staternes-forskellige-holdning-til-alkohol-usa-og-canada.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.