Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Kør-selv rundrejser
i New Zealand

Bilist i New Zealand

Nemt at være bilist i New Zealand

Det er en fornøjelse at være kør selv-turist i New Zealand. Vejene er gode og skiltningen er fin, men en enkelt meget vigtig detalje kan volde problemer. New Zealand har venstrekørsel, og det kræver lidt tilvænning pludselig at skulle køre i den ”forkerte” side af vejen. Vær især opmærksom, når du har holdt en kort pause. Vanens magt er stor, og mange turister glemmer at tænke venstre, når de igen sætter sig bag rattet, hvilket hvert år resulterer i flere alvorlige trafikulykker.

Ud over venstrekørsel, har man højrevigepligt ligesom i Danmark. Du skal altså holde tilbage for trafik, der kommer fra højre side – og altså ikke omvendt, som de fleste andre trafikregler. I rundkørsler holder man tilbage for al trafik i selve rundkørslen.
Til toppen

Trafiksikkerhed

Hastighedsgrænserne er 50 km/t i byerne og 100 km/t på landeveje, og kiwierne kører godt til – især lastbiler kører stærkt. Sikkerhedsseler skal altid bruges – både på for- og bagsædet – og spirituskørsel er strengt forbudt. Promillegrænsen går ved 0,8 for personer over 20 år, mens unge mellem 18 og 20 år kun må have en promille på 0,3.
Til toppen

Asfalt, grusveje og løse sten

Selvom vejene generelt er af fin standard, så findes der stadig en del grusveje ude på landet. Der er i det hele taget mange løse sten på vejene. De kan nemt ryge op på din bil, og af samme grund hører ødelagte forruder til dagens orden i New Zealand. Vi anbefaler derfor, at du tegner en forsikring mod ødelagte forruder – især hvis du planlægger at køre ud på landet.

De lokale bruger i øvrigt at holde en hånd op på forruden, for at undgå at den bliver slået i stykker, når sten fra modkørende kommer flyvende gennem luften. Skilte med teksten ”Metal surface” advarer om, at du nu kører ind på en grusvej uden fast belægning.
Til toppen

Snoede veje giver lang rejsetid

De mange smalle og snoede grusveje i det kuperede terræn ude på landet betyder også, at du skal regne med en vis rejsetid over større afstande. Typisk tager det op mod en time at tilbagelægge 50-60 kilometer ude på de mindre landeveje – også selvom afstandene på kortet ikke ser lange ud. Vejsving er næsten altid skiltet inkl. en anbefalet hastighed rundt i svinget, som det er klogt at respektere, hvis du ikke vil ud i rabatten på en vild rutsjebanetur.
Til toppen

One Lane Bridges og krydsende kvæg

Selv på de større veje er der mange ”One Lane Bridges” – broer med kun et spor, hvor du skal holde tilbage. Ofte er det angivet, hvilken side, som skal holde tilbage, men ellers er reglen den simple, at den som kommer først ud på broen har forkørselsret. Det kræver lidt opmærksomhed – og er også med til at gøre køretiden lidt længere end forventet.

Endelig skal du være forberedt på, at trafikken pludselig stopper, fordi en gruppe får eller kvæg har besluttet sig for at skifte græsgang, og derfor er på vej over vejen.
Til toppen

Mad og drikke på turen

De seneste år er der dukket flere og flere gode cafeer op langs vejene og i byerne, så der er flere gode stoptilbud. Der er også de hyggelige gammeldags engelske steder, der skilter med ”tea and scones” på ægte engelsk manér. Det er en fin oplevelse at tage med. Ofte sidder du i smukke blomsterhaver og spiser dine scones med syltetøj og flødeskum. Det er ganske stemningsfyldt.
Til toppen
Denne side er udskrevet d. 21. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/tyskland/sydtyskland/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.