Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Kärnten

Læs mere om rejser til Kärnten

Aktiv sommerferie med vandrebus i Østrigs Kärnten
Rejsetips indsendt af:
Henrik Buchwald
Roskilde
3. nov. 2010

Aktiv sommerferie med vandrebus i Østrigs Kärnten

Denne rejsebeskrivelse er for de personer, der elsker bjerglandskaber, og som gerne vil ud og røre sig i ferien og samtidig ønsker en bilfri og ikke mindst økonomisk overkommelig sommerferie. Vandrebus konceptet er med til at danne de helt perfekte rammer for disse feriepræferencer og henvender sig til alt fra singler til børnefamilier.
Nationalparken Hohe Tauern

Nationalparken Hohe Tauern

Hvis du hælder til den bilfrie ferieform og samtidig hverken ønsker at gå på kompromis med eventyr-, komfort eller bevægelysten, kan det varmt anbefales at tage til Kärnten i Østrig, hvor nationalparken Hohe Tauern har etableret et velfungerende vandrebussystem. Hohe Tauern dækker et areal på 1.800 km2 og er den største nationalpark i alperne, hvor bl.a. Østrigs højeste bjerg, Grossglockner (3.798 m.), findes.

Vandrebuskonceptet

Vandrebuskonceptet

Vandrebusserne, som oftest er minibusser med plads til 8 passagerer, er tiltænkt vandreturister, der enten er bilfrie eller har fravalgt at lægge egen bil og for den sags skyld i nogle tilfælde også helbred til udfordrende bjergkørsler. Sidstnævnte skal man ikke helt kimse af. Vandrebussernes chauffører kan man føle sig helt tryg ved. Herudover er de opmærksomme på, at vandreturisterne kommer godt af sted til næste destination i tilfælde af, at der skal skiftes bus undervejs. Sidst men ikke mindst så kan køreturene også danne god basis for udvekslinger af vandretipe med andre vandreturister.

Vi fløj til Klagenfurt af hensyn til tid og komfort

Af hensyn til tid og komfort valgte vi at flyve til Kärntens hovedstad Klagenfurt for derefter at tage en shuttle taxi til bjergbyen Mallnitz, hvor vi havde lejet en feriebolig i 2 uger. Det lokale turistbureau havde bestilt taxien, og alt fungerede til punkt og prikke. Det var tilmed en fornøjelse at flyve til en lille lufthavn for at slippe for alenlange bagagebånds ventetider. Og selvom det var muligt at tage toget fra Klagenfurt til Mallnitz, som for øvrigt er en af Østrigs højt beliggende stationsbyer i knap 1.200 meters højde, lod vi shuttle taxien stå for den knap 1,5 times lange køretur, når prisen kun var 30 euro pr. voksen og 15 euro pr. barn (vi var 2 voksne og 2 børn). Turen i shuttle taxien blev - udover de fantastisk smukke landskaber - yderligere beriget af, at den meget venlige taxichauffør tilbød at holde ind ved et supermarked, så vi lige kunne klare feriens første indkøb.


Vi lejede en dejlig feriebolig i Mallnitz som dannede udgangspunkt for de mest fantastiske vandreture

Vi lejede en dejlig feriebolig i Mallnitz som dannede udgangspunkt for de mest fantastiske vandreture

Det lokale turistbureau havde allerede inden ankomsten gjort opmærksom på vandrebussernes eksistens. Selvom Mallnitz er højt og meget smukt beliggende og dermed i sig selv danner udgangspunktet for mange gode vandreture, er vandrebusserne rigtig gode at supplere med, da de kører til destinationer, der er specielt udvalgte af nationalparken Hohe Tauern. Konceptet er, at man bliver kørt til et sted, hvorfra en del af vandreturen typisk går til en bjerghytte, som for de flestes vedkommende er beværtede og tilbyder overnatningsmuligheder til en yderst fornuftig pris. En frokost koster under 10 euro, og der bliver ikke sparet på portionernes størrelse. Hohe Tauerns anbefalede vandreruter foregår for det meste på gode vandrestier, da ruterne også er tiltænkt børnefamilierne. Har man lyst til at tage på længere ture med en eller flere overnatninger, er der gode muligheder for at vandre fra hytte til hytte.

Mohar (2.606 m) - én af Kärntens 7 summits....

Mohar (2.606 m) - én af Kärntens 7 summits....

Prisen for et 7-dages vandrebuskort beløb sig til 70 euro for vores familie, og det viste sig, at de penge ikke kunne have været givet bedre ud. Der var flere daglige afgange fra Mallnitz til nær- og fjernere beliggende destinationer, herunder bjerget Mohar (2.604 meter), der af Hohe Tauern er udpeget til at være én af Kärntens ”7 summits” på grund af det fantastiske mountain view, der udspiller sig fra bjergtoppen med udsigt til bl.a. Grossglockner. Så derfor måtte vi bare bestige Mohar, og det kunne udelukkende lade sig gøre, fordi denne bjergbestigning ikke forudsætter nogen speciel alpinerfaring udover et par gode vandrestøvler og viljen til at gå opad en stejl sti i omkring 2,5 timer. Til orientering anbefales bestigningen af de øvrige 6 summits helst at ske i selskab med en alpinfører, med mindre alpinerfaringen er rimelig god.

Det var så fantastisk at bestige Mohar, at oplevelsen måtte gentages

Det var så fantastisk at bestige Mohar, at oplevelsen måtte gentages

Vejret var fantastisk den dag i juli 2010, da vi rettede kurs mod Mohar. Ifølge vejrprognosen ville temperaturen blive omkring 35 grader nede i dalen, så vi var mere end lettede over at have valgt at tage op i højderne. Efter en længere køretur med to vandrebusser, hvor den sidste opkørsel fra Mörtschach strakte sig over 10 kilometer på en smal bjergvej, nåede vi til parkeringspladsen ved Sadnighaus/Almgasthaus Petersbrünnl. Temperaturen var omkring 15 grader tidligt om formiddagen, og vi befandt os i 1.800 meters højde i den reneste, klareste luft. Det var en lettelse og ikke mindst en sand fornøjelse at komme til et sted med total stilhed og kun enkelte andre vandrefolk, der gjorde klar til dagens strabadser. Dagen forinden havde vi nemlig befundet os i turistmekkaet ved Grossglockner og Heiligenblut og følte os temmelig godt mættede og trætte af kommerciel turisme og turismemylder.

Fra parkeringspladsen var der mulighed for to opstigninger, og vi besluttede os for at tage den hurtigste men også sværeste opstigning. Vi gik således mod nord i første omgang. Efter at have passeret trægrænsen, blev vi ført ind i Astentals fantastiske landskaber, som bragte sanseapparatet hen på det skotske højland – dog med den ekstra finesse, at høje bjergtindinger kunne anes i baggrunden. Vi måtte endnu engang sande, at de østrigske bjerglandskabers forskelligheder næsten ingen ende ville tage. Efter knap 2 timer påbegyndtes den faktiske bestigning af Mohar. Det krævede selvfølgelig lidt sved på panden, men efter en halv time var bjerget besteget, og vi var ikke et sekund i tvivl om, at dette - som forudsagt - måtte være Kärntens smukkeste udsigt! Vi blev overvældet og dybt betaget af udsigten til de smukkeste bjergtoppe, temperaturen var fortsat meget behagelig, og vi kunne snildt have opholdt os på bjergtoppen resten af dagen. Normalt plejer vi ikke at tage tilbage til det samme sted, men denne gang var den ingen tvivl. Vi måtte tilbage til Mohar! To dage senere besteg vi så bjerget fra den anden side – dvs gik først mod vest. Denne opstigning var lige så smuk, men meget anderledes. Under hele opstigningen havde vi Grossglockner på vores venstre side, hvilket satte prikken over i’et, når der samtidig var en masse andre bjergtoppe, som vi kunne nyde udsigten til. Noget længere væk kunne vi også ane dolomitterne. Vi nåede igen toppen af Mohar og blev endnu engang overvældet af en følelse af at befinde os i 7. himmel på én af Kärntens 7 summits.
Friskfangede foreller smagte fantastisk

Friskfangede foreller smagte fantastisk

Dagen blev afsluttet med et brag af et festmåltid – nemlig friskfangede foreller fra Almgasthaus’ Petersbrünnls eget lille dambrug. Vi blev endnu engang beriget af helt uventede sanseindtryk, da vi fulgte processen fra forellerne blev fanget for så 20 minutter senere at blive serveret med kartofler, smørsauce og den lækreste salat. Dette var det bedste måltid i mands minde, og det smagte så englene sang……..

Ferien bød også på en masse andre fantastiske oplevelser

Ferien bød også på en masse andre fantastiske oplevelser

Men ferien bød også på en masse andre fantastiske oplevelser, som f.eks. at køre oppe i 2.200 meters højde på verdens højest beliggende jernbane. Opturen skete med Reisseck-banen, som på et tidspunkt rejste sig 82 grader. Det var en dejlig og noget anderledes tur. En anden tur foregik i de lave højder ved Raggaschluchts betagende vandfald. Grossglockner var, trods en masse turismemylder, også et besøg værd. Det var spændende at opleve Hohe Tauerns besøgscenter og få indblik i de geografiske forhold omkring Østrigs højeste bjerg. Sidst men ikke mindst så nød vi rigtig godt af Mallnitz’ mange vandreruter bl.a. til Hagener Hütte og området omkring Ankogel.

Fly til Klagenfurt

Der går fly til Klagenfurt via følgende byer: Wien (Austrian Airlines), Köln (German Wings), München (Lufthansa) og Berlin (Air Berlin). Priserne er overkommelige, selv med Austrian Airlines, som har et godt serviceniveau. Man kan med fordel tage et par overnatninger i Wien, som vi ved en tidligere lejlighed har haft stor fornøjelse af at opleve sammen med børnene. Flybilletterne kan bl.a. bestilles gennem FDM-travel.

Tog og shuttle taxi til Mallnitz

Der går direkte tog fra Salzburg og Klagenfurt til Mallnitz. Togtider mv. findes på www.oebb.at. Vær opmærksom på, at der er 40-50 pct. rabat på togbilletten, hvis man er i besiddelse af et Kärnten Card (se nedenfor). Herudover er det muligt at tage en shuttle taxi fra Klagenfurt lufthavn. Bestilling sker gennem det lokale turistbureau i Mallnitz www.mallnitz.at.

Mallnitz en del af Alpine Pearls

Mallnitz er en mindre og smuk alpeby, der er med i sammenslutningen ”alpine pearls” (www.alpine-pearls.com).

Dette indebærer først og fremmest, at byens seværdigheder og transportformer lever op til en vis minimumskvalitet (med vægt på miljøvenlighed) samt, at byen rent æstetisk også lever op til visse krav. Det er et godt kvalitetsstempel at gå efter. I alt fire byer i Østrig er ”alpine pearls”. Mallnitz’ størrelse giver byen en vis charme, og udover at vandre er der gode muligheder for køre på mountain bikes og ride. Byen har et mindre, men godt, svømmebad med udsigt til bjergtoppe. Herudover er der et supermarked med et overraskende udvalg af bl.a. hjemmebagt økologisk brød (fra kl. 7 om morgenen, som varmt kan anbefales), økologiske frugter og grøntsager. Prisniveauet er nok 20-30 pct. lavere end i Danmark, og så er servicen for øvrigt rigtig god!

Rabatmuligheder med Kärnten Card mv.

Når man lejer en feriebolig eller bor på hotel, følger der i nogle tilfælde et ”Mobilitätscard” eller Nationalpark Kärnten Card med i prisen, som giver rabat eller gratis adgang til nogle af byens seværdigheder, herunder det lokale svømmebad, som vi besøgte flittigt især om aftenen. Hvis man vælger at betale for kortene, kan det fortsat betale sig, hvis man går efter specielle seværdigheder, hvortil der kan være gratis adgang. Læs mere på www.kaerntencard.at.

Kommentarer til rejsetippet om Kärnten

super

18/08 2011 Lene
Det lyder bare super - vi har en datter der efterlyser noget i denne stil.
MVH Lene
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Kärnten

Ferieboliger i Kärnten
Rejser til Kärnten
Denne side er udskrevet d. 24. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/graekenland/korfu/daskalos-studios.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.