Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Asien

Læs mere om rejser til Asien

Rejsetips af samme forfatter

Oplev rensdyrnomaderne i Mongoliet
Rejsetips indsendt af:
S.Steincke
Annisse, 3200 Helsinge
25. nov. 2011

Oplev rensdyrnomaderne i Mongoliet

Fly til hovedstaden: Ulaan Bator. Ophold på et gusthouse - ikke luksus, men søde mennesker som ejer stedet, søde turister alle aldersklasser.
Fly videre til Mörön - landets 3.største by . Derfra bil - ca. 12 timers køretur - ingen veje, men over stok og sten, gennem floder , skov, op ad småbjerge, gennem store uberørte arealer. Fra byen Tsaga Nuur i det nordvestlige hjørne af landet fortsættes turen på hesteryg. En lokal guide er hyret; der skal rides i 2 dage af ca. 8-9- timer/dgl. Endelig når vi nomaderne. De evakuerer næste dag til deres eftersommerlejr, for at give deres tamme rener nye græsgange . Jeg bor hos en familie, far, mor( højgravid) og deres 3 piger.Bor i en TIPI; sover på den bare jord i min sovepose og på mit liggeunderlag. Lever med familien i en uge, får del i deres hverdag . -
En helt fantastisk oplevelse at få lov til at bo hos et naturfolk, som stadig lever efter deres gamle skikke.,men er moderniseret med solceller - som giver lys i en pære i tipien om aftenen.
Den helt fantastisk natur, de enestående mennesker - i pagt med naturen ( buddister ) , som også dyrker Shamanisme - de er et besøg værd - under forudsætning af, at man respekterer dem og deres skikke.
Turen kostede mig med indkøb af udstyr : ca. 30.000,-kr. Det var ikke luksus. Man skal IKKE være sart med ønske om eget værelse og toilet ! Men jeg klarede det primitive - fandt det faktisk efter et par uger befriende !! - VÆK var min stressede hverdag, min luksus af et toilet !, et bad, vaske tøj ! m.m. Det var en fantastisk oplevelse at leve primitivt ( fysisk) men fantastisk givende menneskeligt ! - Mongolerne er åbne, venlige, hjælpsomme, nysgerrige ( trods mange års undertrykkelse af Kina/Rusland), har en skøn humor - og fantastisk livssyn !

Et land med de mest utrolige tilbud af oplevelser ! Et land, som langsomt er ved at organisere sig efter mange års undertrykkelse. Et land, som fortsat bærer stoltheden videre - fra Djenkis Khan !!

Er man ikke til den mere primitive ferie, så er der masser af ture rundt i landet - guidet - hvor man bliver indkvarteret mere komfortablet ( = seng, toilet, badeforhold) - også f.eks. i en DEL - navnet på deres runde telte - meget komfortable !!
Et link : Gå på You Tube: Søg : Julie Roberts i Mongoliet !! - Så får du indtryk af hendes besøg hos hestenomaderne i det sydlige Mongoliet !

Landet er på størrelse ca. med Europa. Der bor knap 3 mill. mennesker - deraf 1 mill i hiovedstaden, Ulan Batoor. Så der er god plads !!

Er du til natur, spændende kultur, så er landet et besøg værd - inden det også bliverødelagt helt !!

God fornøjelse. S. Steincke
Her boede jeg hos familie med far, mor og 3 piger .
Her boede jeg hos familie med far, mor og 3 piger .

Gæst hos nomaderne

Når man ankommer til nomadefolkene tager de pænt imod. Man bliver inviteret ind i en TIPI hos en familie og tilbudt the ! - Dres the er uden salt og med mælk ( rensdyrmælk - smager dejligt ).

Det er en rigtig god ide at man - inden ankomst - har sat sig ind i deres skikke , således at man ikke fornærmer dem og dét, som er helligt eller betyder noget for dem. Jeg fandt de oplysninger på nettet, og takket være dem kunne jeg begå mig fra dag 1 - selvom jeg ikke forstod eller talte deres sprog. Det gjorde klart et indtryk på dem. at jeg havde sat mig ind i deres skikke, tro, vaner og jeg fik dyb respekt fra dem !!

En forudsætning for at få et godt forhold til ens værter og dermed et godt ophold !!
Slagtet ged istandgøres
Slagtet ged istandgøres

" Betaling" hos nomaderne

De er fattige folk. De lever af at lave håndværk, de sælger. Renerne er ridedyr, pakdyr, og de giver mælk. De slagtes ikke, men når tid, så bruges ALT fra dyret !!
Som nomader, så har de ikke en køkkenhave - dvs. de er ofte forkert ernærede/mangelsygdomme.
Som gæst er det kotume at medbringe proviant til dækning af egen kost + tilskud til familien. Selv havde jeg : en ged ( slagtet og parteret), ris, pasta, nudler, salt, sukker, mel, marmelade, løg, frugt. Derudover gaver til børnenei lejren : papir, kuglepenne, blyanter, farveblyanter, legetøjsbiler, hårpynt. Til de voksne: cigaretter. Evt en flaske vodka. Sæbe. Panodi. Fugtighedscreme. Tøj/sko.
Ting, de gerne kan bruge / har brug for !!
Rensdyrene

Rensdyrene

- passes og plejes. De er tamme, har alle navne !!
Bruges som pakdyr, som ridedyr og mælken. Først sent sklagtes de og ALT udnyttes !!
Familie med rensdyr.
Familie med rensdyr.

Et farverigt folk og deres rensdyr.

En familie med deres dyr.

Jeg kan blive ved med at fortælle- dette bliver nok for denne gang.

Tilbage til hovedstaden - Ulan Baator - en millionby i rivende udvikling, larmende, ukonstuktiv, nyt/gammelt ! - Et besøg behøver ikke at vare længere end 3-4 dage. Så har man set museer, marked , m.m. Men en smagssag !!

God fornøjelse, hvis du påtænker at tage på eventyr - på en anden form for ferie.
Hjlp kan hentes hos venskabsforeningen her i Kbh.
Endvidere : HUSK, visum til Kina, til Mongoliet - og til Taigaen, hvis du vil besøge nomaderne. Sidstnævnte visum KAN søges hjemmefra, hvis man ved hvor. Spørg ambassder og turistforeninger.

Hilsen, S.S.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.