Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Europa

Læs mere om rejser til Europa

Rejsetips af samme forfatter

Overnatning eller ferie i Oberbayern på turen sydover.
Rejsetips indsendt af:
Fredericia
4. okt. 2009

Overnatning eller ferie i Oberbayern på turen sydover.

Herunder får i et godt tip til en overnatning på turen sydover, eller til en kortere ferie.

Weingartsgreuth i Oberbayern

Som overnatningssted på turen sydover eller til en hyggeferie, ligger landsbyen Weingartsgreuth perfekt. Tæt ved autobahn A3/E5 cirka 750 km. fra grænsen ved Padborg. En dags kørsel. Kør fra grænsen ad autobahn A7 til Würzburg, og følg derfra A3 mod Nürnberg. Bliver man sulten og tørstig på turen, ligger der lidt nord for Hannover en lille by, Mellendorf på vestsiden af autobanen. Tag afkørslen Mellendorf, og drej mod vest (til højre når man kommer fra Danmark). Et stykke fremme ligger et stort ”truckercenter”. Her er et godt og billigt cafeteria og fine toiletfaciliteter. Man får absolut velsmagende ”chaufførportioner”. Ellers er der jo altid rastepladsernes cafeterier. Her er en kuriositet, som rigtig mange ikke kender. Ved toiletbesøg betales i en automat ved indgangen. Man får en billet retur. Gem den billet, da den kan indgå i betalingen af eventuelle indkøb på stedet. Hvis du trækker billetten ved Hamburg, kan du betale med den alle steder, der har dette system. Hvis du har tisset 10 gange kan du gemme alle billetterne, og betale indkøb med dem på en gang. Så vidt jeg husker, koster et toiletbesøg 50 cent, så hav lidt mønter parat.

Beliggenhed.

Weingartsgreuth nås fra rastepladsen Steigerwald på autobahn A3/E5 omkring 50 km. efter det store autobahnkryds ved Würzburg i retning Nürnberg. Kør ind på rastepladsen, forbi diverse servicebygninger, og forbi hotellet i pladsens bagside. Ved enden af hotellet går en vej ned til det lokale vejnet. Drej straks til venstre under motorvejen, og første gang til højre. Så når man ned i et T-kryds i landsbyen.
Ved Hammermühle
Ved Hammermühle

Hammermühle

Drejer man her til højre, nås en lille kilometer ude en sidevej til venstre. Her står et skilt ”Hammermühle”. 500 meter fremme ad denne sidevej ligger på højre side Hammermühle, hvor man udlejer private værelser med dejlig morgenmad. Familien Renate og Werner Herbert er søde og hjælpsomme. Nogle værelser har bad, andre bad og toilet på gangen. Værelser mod gården tillige balkon med møbler. Der er også et familieværelse til 4, samt et par ferielejligheder. Stedet hedder ”Hammermühle”, da her tidligere var en smedje, hvor vandet fra det opstemmede vandløb via et vandmøllehjul, var drivkraft til maskinerne. Man kan få Werner til at fremvise rester af det gamle maskineri. Mølledammen eksisterer stadig. Ellers drives der lidt landbrug. Her er en dejlig have, hvor gæsterne kan opholde sig i godt vejr. Stedet ligger midt mellem Weingartsgreuth og landsbyen Wachenroth. Adressen er: Renate und Werner Herbert, Hammermühle, Weingartsgreuth, 96193 Wachenroth, Deutschland.

Pension Seubert.

Pension Seubert.

Drejer man til venstre i førnævnte T-kryds, kommer man midt ind i landsbyen. Her dominerer en stor karpedam og et gammelt slot. På hjørnet ved dammen ligger kroen Zur Weichlein, som har et rigtig godt køkken og dejlig lokal øl. Her findes en del værelser. Kører man ligeud langs karpedammen, kommer man ca. 50 meter fremme på venstre side til pension Seubert. Fru Seubert har dejlige værelser med bad, nogle med altan og udsigt over karpedam og grønne områder, samt en hyggelig opholdsstue. Frau Seuberts morgenbord er et stort hotel værdigt. I landsbyen, som ikke er ret stor, findes enkelte andre små pensioner. Adresse: Pension Seubert, Weingartsgreuth, 96193 Wachenroth.
Turen videre.

Turen videre.

Vil du videre mod syd på ferieturen, kører du samme vej tilbage. Så ender du igen på rastepladsen, og kommer derfra ud på autobahnen. Er du på vej hjem sydfra, og vil overnatte, foregår det på samme måde. Kør ind på rasteplads Steigerwald i din side af vejen og ned til Weingartsgreuth. Videre hjem, kør modsat op på rastepladsen, og ud på autobanen derfra.

Spisesteder

Kroen Zur Weichlein er en rigtig hyggelig landsbykro. En del værelser, en stor sal hvor de lokale holder deres fester. En ”slyngelstue” hvor de lokale mødes, får lidt mad, hygger sig over en øl og en kor n (snaps), og hvor den lokale fodboldklub holder sine ”møder” efter træning. En pæn restaurant med et godt køkken og danske priser. Prøv eventuelt Gullaschsuppe og en Jägerschnitzel med svampesovs. Schnitzlen er på størrelse med et mellemstort lokumsbræt og meget lækker. Man bliver mæt! Det lokale øl er fremragende. Prøv at stikke næsen dybt i et stenkrus med ½ liter Kellerbier. Sidst jeg var der, havde man ”ruhetag” mandage.
Adresse: Gasthof+Pension Weichlein, Weingartsgreuth 20, 96193 Wachenroth, Deutschland.
Småbyerne i omegnen har næsten alle deres egen lille kro. Restauranten i Stolzenroth ad landevejen mod øst, retning mod Mühlhausen er rigtig tysk og billig. Prøv evt. en friturestegt karpe med tilbehør. Spørg først hvor du bor. Der er kun åbent enkelte af ugens dage. I Wachenroth findes en del forretninger og restauranter.
Jeg vil stærkt anbefale, at man alle tre steder reserverer værelse i god tid. Prisen på begge pensioner er absolut rimelig. Afslag ved flere dages ophold.
Seværdigheder

Seværdigheder

Stedet er et godt centrum for en kort ferie med udflugter. Ud over den skønne natur i Steigerwald Naturgebiet og vinmarkerne i området Franken er der indenfor små 100 kilometer seværdigheder til mindst en uges oplevelser. Den nærmeste er Barokslottet Weissenstein nær Pommersfelden, ca. 15 km mod øst. Det siges, at det er Frankens flotteste. Det er bygget først i 1700 tallet af hvide sandsten, er trefløjet og har flotte udenoms bygninger og park. Der er dagligt flere guidede rundvisninger i slottets mange smukt møblerede og udsmykkede sale og billedgalleri. Tag den store tur med galleriet.
Bamberg

Bamberg

30 kilometer mod nordøst hvor floderne Main og Regnitz løber sammen, ligger byen Bamberg, som bevogtes af en højtliggende velbevaret borg, hvorfra der er en formidabel udsigt. Byen er bl.a. kendt for sin gamle smukke bykerne Altstadt, og bydelen ”Lille Venedig” langs floden. Main – Donau kanalen, havneanlæg og diverse sluser kan beses i byens østlige del.
Facaderne ud til gågadesystemet viser et væld af spændende gamle huse. Hvor gågaden krydser floden ligger på broen og en lille ø det smukke gamle rådhus med flotte udvendige kalkmalerier. Ved foden af den brede trappe op til domkirkepladsen ligger en af de mange sjove restauranter, der har eget bryggeri. Her tilbydes specialiteten Rauchbier, som er en mørk øl, der virkelig smager af røg. En tallerken stegt griseskank med sauerkraut og et par rauchbiere er næsten et ”must” for en besøgende.
Oven for trappen mødes man af et syn, der kan tage pusten fra enhver. Her dominerer domkirken. Domkirken rummer den eneste pavegrav nord for Alperne. Det er Clements 2., død i 1047. Kejser Heinrich 2. og hans hustrus sarkofag kan ligeledes ses i kirken. I øvrigt bør man her se relieffet af Der Bamberger Reiter, den smukke altertavle, samt et træskærerarbejde, udført af den i Tyskland verdensberømte Tilmann Riemenschneider, som var en rigtig Emil fra Lønneberg til at snitte i træ. Området omkring kirken er fyldt med gamle seværdige bygninger, blandt andre et Zisterzienserkloster i bindingsværk og Fyrstebiskoppernes palads, Neue Residens.
Byen er absolut en hel dags besøg værd.
Valfahrtskirken og Kulmbach

Valfahrtskirken og Kulmbach

Går turen 25 km videre fra Bamberg ad vej 173 mod nordøst, møder man på højre side Valfahrtskirken Vierzenheiligen, som ligger kort efter den smukke bindingsværksby Staffelstein. Kirken blev grundlagt i 1448; den nuværende er bygget 1743-72. Den må man ikke snyde sig selv for. Hvis man vil se en rigtig barokkirke er dette stedet. Midt inde i hovedskibet står et utroligt flot firesidet rokokkoalter, så man kan få et indblik i forskellighederne i begge stilarter. Udenfor ligger en hel række boder, der sælger alskens religiøse souvenirs. På vejen hertil passerer man måske byen Schlüsselau, som også rummer en absolut seværdig klosterkirke.
Kør 35 km videre østpå. Ind på vej 289 til Kulmbach, nok mest kendt for sit bryggeri. I Kulmbach finder man højt over byen en utrolig velbevaret borg/slot, Plassenburg, bygget omkring 1560. Med talen på stilarter kan man her se Renaissance stilen. Egentlig er det to byggerier. Yderst en borg, som omkranser slottet. Bygningerne rummer flere museer. Man kan besøge verdens største museum for tinsoldater. Der er udstillet over 300.000 figurer, opstillet i store tableauer. Bl.a. ses slaget ved Waterloo, hvor som bekendt Napoleon fik ørerne i maskinen. Umådeligt spændende for enhver ”drengesjæl”. Er man heldig, kan ungerne få lov at støbe deres egne tinsoldater. Ellers har byen en historisk seværdig bykerne. Den berømte Kulmbacher Pils brygges her.
De små vinbyer.

De små vinbyer.

Man befinder sig jo i vindistriktet Franken. Kører man nordpå fra Weingartsgreuth til vej 22, og følger den vestpå, når man efter ca 30 km byen Ebrach, hvor man kan bese en smuk klosterkirke. Videre vestover, hvor man spredt i vinmarkerne finder de små kønne vinbyer. Nogle med rester af middelalderens bymure og byporte. Besøg i Prichsenstadt og Schwarzach lønner sig. Fra sidstnævnte nordpå til Volkach med en skøn kirke. Lidt nordvest for byen ligger en lille berømt kirke på en høj. Sct. Maria im Weingarten, helt omgivet af vinmarker. Gå op ad stien, der er kantet med kirkelige skulpturer. Indendørs kan man bl. a. se endnu et af Riemenschneiders berømte træskærerarbejder. Tilbage på den sydlige side af autobahn A3/E45 finder man småbyerne Iphofen og Marktbreit, som også er et besøg værd.

Rotenburg ob der Taube

Rotenburg ob der Taube

Afsæt mindst en hel dag til et besøg i middelalderbyen Rothenburg ob der Taube, ca. 75 km. vestover. FDM Travel tilbyder ophold på Gasthof Butz centralt i byen, hvis man vil overnatte. Kør fra Weingartsgreuth under motorvejen mod syd til Lonnerstadt. Her møder du vej 470. Følg den mod vest via Neustadt og Bad Windsheim. Passer under autobahn A7/E43. Kort efter drejes mod venstre, retning Rothenburg. I krydset her ligger en kro med eget bryggeri. De fremstiller en helt vidunderlig øl, Landwehrbier mindes jeg den hedder. Inden for bymuren er byen er næsten bilfri. Kun ærindekørsel. Man skal parkere på en af de store P-pladser udenfor bymuren.
Byen er en af Europas bedst bevarede middelalderbyer. Den gamle bykerne er helt omgivet af den bevarede bymur med løbegang, tårne og porte. Man kan gå næsten hele byen rundt på muren. De gamle huse er restaurerede og velbevarede. Det nye byggeri er indpasset flot, så det ikke skiller sig ud. Centrum med rådhusplads, Rådhus (åbent for besøgende) og domkirken skal man se. Ved siden af Rådhuset ligger huset Der Ratstrinkstube med et ur, kaldet Meistertrunk, på facaden. Det er et skuespil, når klokken slår, og figurerne i værket giver ”opvisning”. Domkirken Sct. Jakobs har berømte glasmosaikker og et pragtværk af tidligere nævnte Tilmann Riemenschneider, nemlig Helligblod alteret fra 1501.
Forretninger og restauranter i de pittoreske gader er ofte udsmykket med kunstfærdige smedejernsskilte. Tæt ved torvet findes verdens største (tror jeg) julepynt forretning. Priserne tilsvarer størrelsen, men at se er jo gratis. Jeg fandt restauranten med den langsomste servering her. Bare se billedet, med resultatet af ventetiden! Byen ligger på kanten af naturskønne Tauber floddalen. Nede i dalen mod vest ses en interessant dobbeltdækker bro.
Offer for sløv betjening
Offer for sløv betjening

Tips

Udover de omtalte seværdigheder kan man selv finde en mængde andre i området. En god ledetråd er et kort, som købes på en Aral servicestation. Det hedder :”Aral Freizeitkarte, 1:200.000. Kort nummer 19. Det dækker Frankenwald, Steigerwald og Fichtelgebirge. Mit kostede omkring 50,- kroner. Det er detailleret, og beskriver på bagsiden seværdighederne i hele området. Et godt køb. Man kan købe et helt sæt af disse kort, dækkende hele Tyskland. Pris ukendt.

Vi har overnattet flere gange og holdt småferier her i Weingartsgreuth. Vi har stadig ikke set alt i området. En efterårsferie i vinhøsten er på tale.
Jørgen Gilbert
Fredericia

Kommentarer til rejsetips om Europa

Webbadresser

18/12 2009 J. Gilbert
Hermed adresser på hjemmesider i relation til min ovenstående artikel. J.Gilbert Pommersfelden: www.pommersfelden.de Bamberg: www.tourismus.bamberg.de Volkach: www.volkach.de Prichsenstadt: www.prichsenstadt.de Kulmbach: www.stadt-kulmbach.de Iphofen: www.iphofen.de Markbreit: www.kitzingen.de/kultur/malerwinkel Rotenburg: www.rothenburg-ob-der-tauber.de/d/ISY/index.php

Nyttig oplysning

05/10 2009 J. Gilbert
Jeg kan oplyse, at ovennævnte pensioner og kroen kan findes på nettet. J.Gilbert
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Europa

Hoteller i Europa
Rejser til Europa
Denne side er udskrevet d. 25. september 2017 fra

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.