Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Polen

Læs mere om rejser til Polen

Byferie i Østeuropa
Rejsetips indsendt af:
Dorte Jensen
Wroclaw (tidligere Ringe i Danmark)
4. aug. 2008

Byferie i Østeuropa

Turister er der over hele verden - således også i Wroclaw, Polens 4. største by, men hvorfor så få af dem er danskere, forstår jeg ikke, for Wroclaw er en ualmindelig dejlig by.
Wroclaws charmerende bymidte
Wroclaws charmerende bymidte

Wroclaw – en charmerende, lille storby.

Måske har mange danskere samme opfattelse af Polen, som jeg selv havde indtil for lidt mere end et år siden, nemlig en tåget forestilling grundlagt engang tilbage i 1980’erne om et gråt og fattigt land, hvor folk stod i uendelig lange køer for at købe noget, der alligevel var udsolgt, når de endelig kom frem. Den forestilling er for mit eget vedkommende for længst gjort til skamme.
Det gamle rådhus smukke facade
Det gamle rådhus smukke facade

Smukke huse

Wroclaw er på ingen måder en grå og fattig by. I den gamle bydel er de smukke huse fra 1500 tallet bevaret / genopbygget efter 2. verdenskrig og sat fint i stand. Rådhuset fra 1200-1300 tallet står næsten som et eventyrslot midt på Rynek, som det store torv i midten af byen hedder. Det gamle universitet fra 1700 tallet, som også er beundringsværdigt flot restaureret, ligner mere en slotsbygning end en læreanstalt, og de mange kirker, som man finder spredt ud over hele byen, vidner om en oprindelig stor rigdom og en kulturarv, der ikke har ladet sig gå på igennem de dårlige tider.

Et glimt fra før murens fald

Udenfor den gamle bydel er der stadig basargader og boligblokke, der ser ud som fra før murens fald, men der er også shoppingcentre og lejlighedskomplekser på fuld højde med moderne vestlig standard. Når man går rundt og kigger på det hele, kan man i nutiden både se fortiden og fremtiden afhængig af, hvad man fokuserer på, og det er rigtig spændende at være vidne til.

Fremtiden skal man nok kunne blive ved med at få øje på, men muligheden for at se en generation eller to tilbage i tiden bliver sandsynligvis ikke ved med at eksistere, for udviklingen går stærkt. Wroclaw er i dag den by i Polen, som har den største vækst. Overalt - selvfølgelig med undtagelse af den historiske bymidte - rives der gammelt ned, og nyt bygges op.

Vil man nå at se en flig af det gamle Østeuropa, inden bybilledet for alvor bliver præget af glas- og stålfacader, der får Wroclaw til at ligne en hvilken som helst anden nutidig storby, er det derfor en rigtig god idé at holde sin næste ferie der. Vil man samtidig bo komfortabelt, spise god mad til rimelige priser og i det hele taget hygge sig og nyde livet i smukke omgivelser, ja så er der absolut intet at betænke sig på. Wroclaw er stedet!

Hvordan kommer man til Wroclaw?

Fra den dansk-tyske grænse er der 780 km. til Wroclaw. Der er motorvej hele vejen med undtagelse af ca. 70 km. gammel motortrafikvej lige på den anden side af den tysk-polske grænse. Bor man på Sjælland, kan man med fordel køre til Gedser, sejle til Rostock, og fortsætte køreturen derfra.

Med mindre man har tænkt sig at bruge bilen til noget, når man kommer frem, kan det dog ligeså godt betale sig at flyve til Wroclaw. Cimber Air har 6 dage om ugen en direkte rute fra København. Flyveturen tager 1½ time, og hvis man bestiller billetter i god tid, kan man ofte få dem til omkring 700 kr. pr. vej. Det polske luftfartsselskab LOT har flere daglige afgange fra København til Wroclaw med mellemlanding i Warszawa, men det tager selvsagt noget længere tid, og er som regel også noget dyrere.

Velankommet med fly kan man, for hvad der svarer til omkring 100 danske kroner, komme de sidste 10 km. med taxa ind til byen. Man kan også for lidt under en 10’er blande sig med lokalbefolkningen i bus nr. 406, som hver halve time kører fra lufthavnen til et par stoppesteder i centrum.

Hvor kan man bo i Wroclaw?

Vil man bo lige i midten af byen er Hotel Sofitel , Świętego Mikołaja 67, med fire stjerner et godt valg. Der er parkeringskælder, som man betaler ekstra for at benytte, men da det - i hvert fald på visse tider af dagen - kan være så godt som umuligt at opdrive en parkeringsplads i den indre by, er de penge godt givet ud. Hotellet har en meget fin morgenmadsbuffet ligeledes mod ekstra betaling, men med mindre man er meget storspisende om morgenen, strækker pengene længere, hvis man indtager sin morgenmad ude i byen.

Hotel Orbis Wroclaw, Powstańców Śląskich 7, 1½ km syd for centrum har en stjerne mindre end det ovenstående hotel, men er ellers også et udmærket valg. Man skal ikke være nervøs for afstanden ind til centrum. Der går flere sporvognsruter lige forbi hotellet, og en sporvognsbillet koster kun 2 zlotty (= ca. 4,50 kr.)

Hvordan kommer man rundt i byen?

Den gamle bydel er ikke større, end at man med normal førlighed kan trave den igennem på kryds og tværs. Bliver man træt i benene, kan man hoppe på en af de cykeltaxaer, der i stigende antal dukker op i byen, eller man kan tage en sightseeingtur i hestevogn.

Hvis man vil lidt videre omkring, er der både busser og sporvogne at vælge imellem. Husk at købe billetten inden påstigning og stemple den inde i bussen / sporvognen i en af automaterne, som sidder hen ad midtergangen. En del stoppesteder har billetautomater, men det er langt fra alle. Køb en stak billetter på en gang i en kiosk der skilter med ”MPK Bilety”, så er der nogle at tage af, hvis automaten skulle glimre ved sit fravær.

Det første man skal gøre, når man kommer ind til centrum, er i øvrigt at gå hen til turistinformationen, Rynek 14, og få ”Wroclaw in your pocket”, som er et meget informativt lille hæfte på engelsk/tysk om byen, og om hvad der rør sig. Bag i hæftet er der et lille bykort. Hæftet kan også downloades fra internettet, se nedenstående link.
Den gamle slagtergade Ul. Jatki
Den gamle slagtergade Ul. Jatki

Kan man få noget at spise?

Ja, man kan i høj grad få noget at spise i Wroclaw, og man behøver ikke at nøjes med Bigos - den polske nationalret, som består af kød, pølse, kål og grøntsager. Det traditionelle polske køkken vil nok forekomme de fleste moderne danske maver at være en anelse tungt, og muligvis gælder det samme for moderne polske maver. Et faktum er det i hvert fald, at der er rigtig mange restauranter af anden etnisk oprindelse end polsk i byen

Hvis man begynder i den billige ende, er der alle de sædvanlige amerikanske fastfoodkæder, men spring dem over og prøv i stedet noget polsk fastfood i den lille kantineagtige restaurant STP, Ul. Kuźnicza 10. (STP står for: Szybko Tanio Pysznie som betyder: hurtigt, billigt, lækkert). Her er masser af retter at vælge imellem inkl. salat, man fylder så meget på sin tallerken, som man kan spise, derefter får man vejet tallerkenen og betaler efter vægt. Det er rørende billigt, og på den måde bestemmer man jo selv, hvor ”tungt” ens måltid skal være.

Byens bedste Pizza får man i Restaurant Capri, Ul. Wiezienna 21. Prøv Pizza Capri med friske tomater og husk at bestille hvidløgsolie til. Det smager helt fantastisk.

Hvis det gælder al anden italienske mad, så er det bedste valg Restaurant La Scala, Rynek 38. Stedet ser ikke ud af meget, når man kommer ind, men maden er rigtig god og betjeningen er hurtig og venlig. Om sommeren er der udendørs servering.

Vil man have god græsk mad, skal man besøge Restaurant Akropolis, Pl. Solny 17/18. Her er rigtig græsk stemning og ofte levende musik.

Gælder det sushi er der flere muligheder i Wroclaw, men det bedste sted er så afgjort Sakana Sushi, Odrzanska 17/1a. Man sidder og spiser ved en bar, hvor sushien sejler forbi på små skibe. Kokkene står på den anden side af baren og komponerer fantasifulde sushiruller efter kundernes ønsker.

Hvis man er tilhænger af det franske køkken, ligger Restaurant Splendido en lille kilometer syd for centrum på Ul. Swidnicka 53. Udefra ser restauranten lidt støvet og tillukket ud, men indenfor åbenbarer der sig en slags gammeldags kro dekoreret med et orgie af blomster, frugt, kage og slik, blondeduge og broderier. Ja, kort sagt alt hvad der skal til for at give de perfekte rammer om en romantisk middag. Betjeningen er yderst professionel, og nogle dage er der endog en pianist som spiller, mens man spiser. Prisen er i den øvre ende, men der er stadig temmelig langt til niveauet for den øvre ende i Danmark. Selvom priserne er steget i Polen gennem de sidste år, og kursen ikke er så fordelagtig mere, som den har været, er det trods alt stadigvæk en del billigere at spise ude i Polen, end det er i Danmark.

Kan man også få noget at drikke?

Ja, man kan i høj grad også få noget at drikke i Wroclaw. Nationaldrikken er vodka, som fås i utallige variationer og prislag. Polakkerne drikker den for det meste ren, ligesom danskere drikker snaps, men man ser da også undertiden unge, knapt så forhærdede mennesker, som lige mildner vodkaen lidt med en lille sjat juice.

Øl er der rigelige mængder af i Wroclaw, og den er både god og billig. I restaurant Spiz, Rynek Ratusz 2, fås øllen friskbrygget i flere variationer. Prøv ellers de lokale mærker Piast og Zywiec. En halv liter fadøl koster et sted imellem 15 og 20 kroner, så man bliver ikke ligefrem ruineret af at give en omgang. Vand på flaske koster det samme eller undertiden lidt mere end øl, mens vin, som der ikke er så megen tradition for i Polen, er det dyreste, man kan indtage. Her ligger priserne på niveau med de danske.

Hvis man vil have en god kop kaffe, fås den ikke bedre end hos Coffee Heaven, Ul. Swidnicka 3.
Vil man have kage til kaffen, er den minimalistiske Soul Café, Pl. Solny 4, stedet, men foretrækker man små, hjemmelavede, fyldte chokolader som supplement, skal man finde ned til den lille hyggelige café Chocoffee på hjørnet af Ul. Wiezienna og Ul. Igielna

Er der noget at købe i Wroclaw?

Min tidligere forestilling om lange køer og tomme hylder i de polske butikker holdt heldigvis ikke stik. Vesteuropæiske og amerikanske brands har for længst holdt deres indtog på det polske marked. Folk står stadig i kø i supermarkederne, men det er med indkøbsvognene fulde af varer, der selvfølgelig hedder noget andet end i Danmark, men som intet lader tilbage at ønske hvad angår udvalg og kvalitet.

Som nævnt er der stadig gammeldags basargader - forløberen for vor tids shoppingcentre - og de kan være meget sjove at besøge. Prøv at tage ud til Plac Targowy Zielinskiego på hjørnet af Ul. Tadeusza Zielinskiego og Ul. Kolejowa, den ligger omkring en kilometer sydøst for centrum. Bortset lige fra dette års mode, kan man købe alt imellem himmel og jord.

På hjørnet af Ul. Piaskowa og Ul. Sw. Ducha ligger en stor rødstensbygning, som ligner en banegård. Det er imidlertid en markedshal, Hala Targowa, med et kæmpe udvalg af blomster, frugt og grønt. Der dufter helt fantastisk inde i hallen, så selv om man ikke har i sinde at købe noget, bør man gå derind alligevel bare for oplevelsens skyld. Rundt i yderkanten af hallen sælges der kød, brød og kager, og på 1. sal er der små butikker, hvor man kan købe alt fra sytråd til eksotiske kæledyr.

I centrum er der forholdsvis få butikker, men i udkanten af centrum finder man 4 store shoppingcentre:

Galaria Dominikanska, Pl. Dominikanski 3 (lige i udkanten af centrum mod øst)
Arcady Wroclawskie, Powstancow slaskich 2-4 (1 km. syd for centrum)
Pasaz Grunwaldzki, Pl. Grunwaldzki 22 (2,5 km. nordøst for centrum)
Magnolia Park, Ul Legnicka 58 (3 km. vest for centrum)

Her er alt hvad hjertet kan begære og lidt til. Selv for en forhærdet dansk shopper kan det være ganske overvældende, og i modsætning til basargaderne har shoppingcentrene kun dette års mode på hylderne. Om man så kan lide den eller ej - ja, det er jo en smags sag.
Domkirken
Domkirken

Hvad kan man ellers lave?

Der foregår hele tiden en masse kulturelle arrangementer i Wroclaw. Der er opera, ballet, filharmoniorkester, teatre, biografer, museer, gallerier m.m., men med mindre man har specielle interesser på disse felter, synes jeg, man skal prøve at fokusere på de gratis glæder. Dem er der nemlig en del af.

Man kan sagtens bruge en hel del tid på bare at gå og kigge på byen. Den gamle bydel ”Stare miasto” er som sagt ualmindelig smuk og eventyragtig ikke mindst om aftenen, når de gamle gadelamper sender deres bløde gullige lys ud over torvet. I sommerhalvåret er der altid mange gøglere og musikere der optræder i håb om at tjene en ekstra skilling. Repertoiret er bredt og spænder lige fra ildkastning akkompagneret af bongotrommer til klassisk harmonikaspil.

I tilslutning til det store torv, Rynek, som er et af Europas største, ligger et mindre torv, Plac Solny, hvor man i gamle dage solgte salt. Nu sælges der blomster fra 4 store pavilloner. Den ene af dem har åbent 24 timer i døgnet.

Rundt i byen kan man finde nogle små, 30-40 cm. høje, bronzedværge. Der er omkring 30 forskellige, og det er ret sjovt at gå og prøve, om man kan finde dem alle sammen. Dværgene forestiller ofte noget, der har med stedet, hvor de står, at gøre. For eksempel ligger der udenfor Pizza Hut en lille forædt mand på en tallerken med sin tykke mave lige op i luften.

Under 2. Verdenskrig var noget af det østlige Polen tysk, og Wroclaw var nærmest en stor forskansning, men nu er den ringmur, som omkransede byen, brækket ned, og der er lavet en park i stedet for. Man kan således gå eller cykle en tur på 3 km. i grønne omgivelser det meste af vejen rundt om centrum, men man kan selvfølgelig også korte turen af under vejs efter forgodtbefindende.

Wroclaw er i det hele taget en meget grøn by. Der er mange parker, og de er meget velholdte. Floden Oder løber igennem Wroclaw. Eller rettere sagt: Wroclaw ligger i Oder. Byen er nemlig bygget på 12 store og små øer, som forbindes af 118 broer. Lige nord for centrum ligger der 6 små øer fortrinsvis med park. Det er et rigtig hyggeligt, rekreativt område for både polakker og turister. I de lune sommeraftener er der mange unge mennesker, som medbringer en engangsgrill, nogle pølser og en pose øl, og så sidder de der og hygger sig til langt ud på natten. Man er selvfølgelig velkommen til selv at gøre ligesådan.

Der er mange flotte kirker i Wroclaw. De fleste polakker er katolikker, og de bruger flittigt kirkerne, men man er velkommen til at kigge indenfor, også selv om der er gang i en gudstjeneste. Man skal selvfølgelig bare forholde sig i ro på de bagerste rækker og udvise respekt for andagten. Domkirken med de to tårne ligger på en ø nord for centrum i meget fine idylliske omgivelser. Selvom man ikke skulle være interesseret i at se selve kirken, er det alligevel umagen værd at gå derover, bare for at se øen.

En næsten gratis fornøjelse er det at trave op af de 300 trappetrin i Elisabethkirkens tårn, Ul. Sw. Elzbiety 1, for at nyde udsigten ud over hele byen. Det er hårdt, men det er anstrengelserne og pengene, 5 zlotty = 11 kr., værd.
Smukke detaljer fra det gamle rådhus
Smukke detaljer fra det gamle rådhus

Kan man få noget mere at vide?

Ja, man kan sagtens få mere at vide, men der findes desværre ikke så megen information på dansk. Prøv Politikkens: Turen går til Polen. Der er nogle få sider om Wroclaw. Ellers er det lettest at finde informationer på internettet. Nedenfor er der en liste over nyttige links. Nogle af dem er på polsk, men kan ændres til engelsk eller tysk.

Rigtig god fornøjelse når turen går til Wroclaw.

Internethenvisninger:

Mad og drikke:
STP: www.szybkotaniopysznie.pl
Restaurant Aropolis: www.akropolis.wroc.pl
Sakana Sushi: www.sakana.pl
Restaurant Splendido: www.splendido.pl
Coffee Heaven: www.coffeeheaven.pl
Soul Café: www.soulcafe.pl
Café Chocoffee: www.chocoffee.com

Shopping:
Galeria Dominikanska: www.galeria-dominikanska.pl
Arkady Wroclawskie: www.arkadywroclawskie.pl
Pasaz Grunwaldzki: www.pasazgrunwaldzki.pl
Magnolia Park: www.magnoliapark.pl

3 gode kulturtilbud:
Opera: www.opera.wroclaw.pl
Filharmonien: www.filharmonia.wroclaw.pl
Muzeum narodowe (nationalmuseet): www.mnwr.art.pl

Generel information:
www.spangshus.dk (dansk)
www.inyourpocket.com
www.wroclaw.pl
www.wroclaw-life.com

Kommentarer til rejsetips om Polen

God mat

13/10 2015 Marve
Jeg har nylig vært i Warszawa og kommet inn i New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant. Veldig kult sted, pene jenter og god mat.

Nattklubb

09/10 2015 Marve
De har et bredt utvalg av alkoholer i New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant i Warszawa. De dyktige bartenderne som jobber der kan lage vidundere. Mye moro sammen med vakre jenter.

Nattklubb

09/10 2015 Marve
De har et bredt utvalg av alkoholer i New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant i Warszawa. De dyktige bartenderne som jobber der kan lage vidundere. Mye moro sammen med vakre jenter.

kjølig sted

08/10 2015 Marve
Hvis du letter etter et sted i Warszawa hvor du kan gå for en drink, anbefaler jeg New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant. Stedet er veldig elegant, ei fin innredning.

fantastisk sted

25/09 2015 Liam Larsen
Jeg fløy til Warszawa i kveld og jeg ville spise noe godt og drikke en drink etterpå. Jeg kom til New Orleans Gentlemen's Club & Night Restaurant. Maten var virkelig god, ikke å nevne drinken, for de har et bredt utvalg og dyktige bartendere. Jeg har også ikke visst at de har pole dance show der og jeg var positivt overrasket.

Festung Breslau

09/08 2011 Flemming Thomsen
Skal derned 26-27 august, og vil specielt lede efter spor fra 2. Verdenskrig. Noget må der være tilbage.
Et museum ?

Jeg har været i Wroclaw

12/11 2008 Frank Mørk Poulsen
Jeg kan kun være enig i at Wroclaw er en flot og moderne by. desværre var vi kørende i 2 minibusser, og fandt ikke nogle parkeringsmuligheder inden for gåafstand af centrum. det skal dog nævnes at vi var på vej hjem til dk fra katowice området, og ikke havde så meget tid og derfor hurtigt droppede tanken om en travetur i centrum. vi fik besøgt den japanske have, som godt kan anbefales. den er ikke så stor som vi havde forventet, men det var meget billigt at komme ind, og der var parkeringsmulighed i gåafstand derfra. jeg håber det kan blive til et besøg igen ved en anden lejlighed, hvor vi har mere tid. måske også med en overnatning. Fint rejsetip som der godt kunne være flere af , for Polen er et meget overset Turist / ferieland med en meget varieret og smuk natur, samt en god og spændende historie samt mange smukke og gamle bygninger.

Sådan!

14/08 2008 Jette Rasmussen
13-8-08 Rigtig god præsentation af en forholdsvis ukendt by - man får en virkelig god og grundig information om livet i Wroclaw. Gode og tilgængelige tip .En by man får lyst til at besøge

Flot ser det ud

07/08 2008 Mariann Rennebod Gudmann
Meget fin og god beskrivelse. Det lyder til at man kunne få en interassant ferie i Wroclaw.

Spændende læsning

07/08 2008 Birgit Lund Nielsen
Spændende læsning, overvejer kraftigt at besøge stedet ud fra god og spændende rejsetipbeskrivelse. Hilsen Birgit Nielsen

Interessant by

06/08 2008 Hans-Henrik Gudmann
Jeg kunne godt tænke mig at besøge byen udfra den gode beskrivelse.

Spændende feriemål

06/08 2008 Jane Christiansen
Meget interessant og spændende læsning, jeg har virkelig fået lyst til at gæste Wroclaw. Med venlig hilsen Jane Christiansen

Den tur får jeg lyst til at prøve!!

06/08 2008 Karin Kettel
Spændende at læse om et "ukendt sted", og beskrivelserne får det til at virke vedkommende og tilgængeligt.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Polen

Hoteller i Polen
Rejser til Polen
Denne side er udskrevet d. 25. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/australien/sydney/sydneys-maaske-bedste-udsigtspunkt-australien-og-new-zealand.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.