Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Polen

 • Et helt overset feriemål

  08.01.14: Michael Mandelberg
  Jeg har en polsk kæreste, derfor har jeg nu haft den glæde at opleve Polen. Min begejstring er stor, jeg er meget positivt overasket over det jeg har set af landet.
  Se hele rejsetippet
 • Cykeltur med og uden guide i Krakow og omegn

  (Bedømt af 39 personer)
  01.08.12: Anders Drewsen
  Vi har netop haft en dejlig ferie i Krakow. En af dagene tog vi på cykeltur i Krakow med guide.
  Vi cyklede i knap 4 timer i behageligt tempo på stier, mindre og mere befærdede gader i Krakow.
  Se hele rejsetippet
 • Skønneste Zakopane, Polen

  (Bedømt af 1 person)
  22.05.12: agata gluszkiewicz
  Vandretur i Zakopane er en oplevelse udover det sædvanlige.... Hele byen er fantastisk at være i. Folk er meget venlige, hjælpsomme og gæstfrie. Man vågner op til den vildeste udsigt med bjerge så langt øjet rækker hele vejen rundt om byen, hvor der på ingen måde er svært at finde et værelse.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Polen

Rejsetips af samme forfatter

 • Centraleuropa, øl og sprød gris

  (Bedømt af 7 personer)
  Juli 2017: 4 uger på 4 hjul rundt i Centraleuropa. Tyskland, Østrig, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn.
  Hjemmefra har vi planlagt alt, booket hoteller & airbnb, bestilt kørselstilladelser til motorveje & byer og skrevet udførlige lister over, hvad vi vil opleve (og spise!) i hver by.
  Se hele rejsetippet
 • To Rom & Cuba, tak

  (Bedømt af 5 personer)
  Cuba er den perfekte solskinsø med kridhvide strande, vajende palmer og temperaturer, der aldrig er for varme og slet ikke for kolde. Smagen af en forfriskende mojito er altid lige i nærheden, fuldkommen som lyden af en inciterende salsa og synet af vuggende hofter, mens sorte røgskyer fra de allestedsnærværende charmerende, amerikanske dollargrin kæmper om plads på duftpaletten med osen fra enorme friskrullede cigarer, der ryges overalt.
  Se hele rejsetippet
 • En persisk love story

  (Bedømt af 13 personer)
  Som ganske almindelige, forlystelsessyge danskere har vi fire tidligere Interrail-bumser rejst i alverdens riger og lande for at suge til os af smags- og synsindtryk, været behørigt imponerede, nydt det meste.
  Se hele rejsetippet
Forelsket og forkælet på polsk
Rejsetips indsendt af:
Gentofte
26. juli 2015

Forelsket og forkælet på polsk

Polen er et overdådigt rejseland med gudesmukke byer, lækre wellness-slotte, kilometervis af vandreruter i Tatrabjergene, flotte strande - alt sammen til under halv pris af de overrendte ferieghettoer i Sydeuropa.
Wroclaw - cool skulptur
Wroclaw - cool skulptur

Glem alle fordomme

Alle fordomme om et gråt betonland befolket af halvsure mennesker blev gjort til skamme, straks da vores lille dyt passerede den tysk-polske grænse ved Cottbus. På vej mod første destination, Wroclaw, kørte vi gennem frodig fyrreskov og bølgende marker. På Statoil-tanken blev vi mødt af venlige smil - og et prisniveau, så man lige måtte regne efter. Jo, den er god nok: Polen er som Sydeuropa før i tiden. Ufatteligt billigt!
Nu, tre uger efter, har vi besøgt de skønneste byer med Torneroseslotte og himmelstræbende grønne spir. Vi har spist pragtfuld mad i rigelige mængder og drukket skummende øl i verdensklasse. Vi har nydt en rig gammel kultur, vandret i skove og på bjergskråninger, solet på den fineste hvide strand. Vi har måbet over, hvor pænt og rent og velholdt der er overalt. Vi har mødt et hjælpsomt folk, der er stolte over deres land - som gerne modtager gæster, men sagtens forstår at hygge sig på egen hånd.
De tre uger har været varierende og oplevelsesrige og har snildt matchet vores mange sommerferier i Frankrig, Spanien og Italien. Hvorfor skulle der gå så mange år, før vi udvidede horisonten østover? Jeg hader at indrømme, at det nok var de tåbelige fordomme, der spillede ind...
Wroclaws store torv
Wroclaws store torv

Wroclaw - Nedre Slesiens kønne hovedstad

Undskyld, men hvorfor tage til Prag, når kulturbyen Wroclaw er lisså flot, øllerne er lisså gode og billige, og du kan køre herned på 10 timer...? Her er et par highlights fra to døgns ophold.
I centrum for alt befinder sig Rynek, det enorme torv, omkranset af ekstremt flot restaurerede bygninger. Netop ankommet er Spiz stedet at snuppe en halv liter skummende øl; du får en fedtemad med fedtegrever med i prisen. Mere polsk bliver det ikke. Selv på en almindelig hverdagsaften er her et leben af musikere, jonglører, ildkunstnere – og godtfolk, der nyder det gode øl og lune vejr.
Wroclaws dværge 'gemmer sig overalt
Wroclaws dværge 'gemmer sig overalt

Overalt er i den gamle bydel er der 'skjult' små metaldværge, som oprindeligt var en protest mod det kommunistiske regime, men i dag er en særlig attraktion for byen. Man kommer uvilkårligt til at smile, når man opdager en af de små fyre glo ned på en fra en lygtepæl, som den klamrer sig til. God humor.
Wroclaws universitet - Aula Leopoldina
Wroclaws universitet - Aula Leopoldina

Et topsight er Aula Leopoldina - en 1700-tals baroksal på universitetet, som er så udsøgt og rigt dekoreret, at man først her indser, hvilken kulturel og intellektuel stormagt Polen har været.
Oplev også det fænomenale 360 graders-maleri Panorama Raclawicka med de unikke 3D-effekter. Motivet skildrer et blodigt slag i 1700-tallet mellem en talmæssigt underlegen polsk hær og russiske styrker med voldsomme kanoner. Det giver lidt baggrund for, hvorfor polakker nok aldrig bliver russernes største fans.
Piwnica Swidnicka fra det 14. århundrede er Wroclaws mest berømte ølkælder. Som at dumpe lige ned i riddertiden. Øllerne er pragtfulde. Maden er også et besøg værd, men mere om det senere.
Uroczysko - superlækkert spa-slot
Uroczysko - superlækkert spa-slot

Wellness på renæssanceslottet

40 minutter fra Wroclaw dukker det smukkeste renæssanceslot pludselig frem blandt de modne, gule kornmarker. På Uroczysko (som slottet hedder) har fremsynede mennesker indrettet et superlækkert wellness-paradis med velindrettede værelser, loungeområder, flot indendørs pool, dampbad og sauna og mulighed for alskens behandlinger.
Spa-slottets pool
Spa-slottets pool

En 3,5 km vild, afmærket natursti i udkanten af slotsområdet er godt supplement til løbebåndene, fitnesscyklerne og de andre maskiner, som er nødvendige at bruge, hvis man ikke skal tage alt for meget på af den dejlige mad, der serveres her. Alene den overdådige morgenmadsbuffet med alskens kolde og lune specialiteter bringer mundvandet frem igen.
Spa-slottets massagerum for par
Spa-slottets massagerum for par

2 hele døgn inkl. morgenmad og adgang til alle bade- og fitnessfaciliteter koster 1.300 kr./pers. Rørende billigt. Man burde tage herned mindst to gange årligt og forkæle sin hungrende krop.
Krakow - jødisk gade
Krakow - jødisk gade

Krakow - Byernes By...?

I århundreder var Krakow Polens hovedstad, og den dag i dag bærer byen præg af en storhed og pragt, der placerer den i samme liga som Sevilla og Paris. Mindst.
Den gamle bydel - med Wawel-slottet, den fantastiske basilika, Polens største plads omgivet af elegante palæer - er åndeløst smuk, men det er der så mange gamle bydele rundt omkring, der er. Krakow har imidlertid et par ekstra gear.
Krakow - detalje fra basilikaen med de flotte farver
Krakow - detalje fra basilikaen med de flotte farver

Lige rundt om 'Old Town' løber et bredt grønt bælte med skyggefulde stier, hvor der spadseres, cykles, ses og blivet set til den store guldmedalje. Etageejendommene rundt om bykernen minder om deres parisiske modstykker med sorte smedejernsdetaljer og fine mansardtage. Overalt vrimler det med hyggelige cafeer, restauranter og ølhaver.
Hvor 'Old Town' er for den sightsøgende turist, er den gamle jødiske bydel Kazimierz stedet, hvor livet leves. Især om aftenen og natten. Her føler man sig med det samme hjemme. Folk hænger ud, drikker kaffe og øl, spiser nogle af de allestedsnærværende store grillede pølser eller andre gode kødstykker. Plac Nowy er et veritabelt natligt fastfoodtorv! Lørdag aften er der ofte gratis udendørs koncert med nogle af Polens talentfulde musikere. Værtshusene har åbent til den lyse morgen; her grundlægges mangen salig brandert og synges mangen munter drukvise på vejen hjem.
Krakow - en tur på Absynt får det til at snurre i tæerne
Krakow - en tur på Absynt får det til at snurre i tæerne

Det mest charmerende ved den lille enklave er, at de fleste af barerne og restauranterne er så skæve og hyggelige. Her er masser af personlighed og humor, gammeldags komfort og kompetent service. Man føler sig tryg overalt. En af de sjoveste buler er et sted, der har specialiseret sig i absinth fra hele verden. Absynt hedder den naturligvis. Ser stadig den irgrønne væske med den brændende sukkerknald for mig...
Kazimierz har huset en meget stor jødisk befolkning, som under Anden Verdenskrig først blev interneret og siden elimineret i det nærliggende Auswitsch. Den dag i dag ses både sekulære og ortodokse jøder i bybilledet - flere af dem måske i familie med de jøder, som Oskar Schindler reddede på sin berømte emaljefabrik i udkanten af byen. Spielberg fik en fin film ud af historien, men at opleve fabrikken - i dag et topmoderne museum - giver en anderledes intim forbindelse til de uhyggelige begivenheder under krigen.
Zakopane - hovedstrøget er blandt Polens mest populære
Zakopane - hovedstrøget er blandt Polens mest populære

Zakopane - Tatrabjergenes tivoliserede hovedstad

De legendariske Tatrabjerge er fantastisk vandreterræn om sommeren - og efter sigende endnu bedre som skiområde om vinteren - og hovedbyen hedder Zakopane. I sommermånederne kommer de trilliarder af især indenlandske turister dog næppe for at vandre, men snarere for at bo i de pittoreske træhuse, guffe den solide kødmad og nyde de flotte udsigter, der let nås med svævebaner og skilifter.
Vejen op til byen snor sig gennem vidunderskønne landskaber - der er totalt smadret af store reklamebillboards og en trafik, der får myldretiden i Los Angeles til at ligne Bilfrie Søndage. Zakopane selv minder om Dyrehavsbakken med de mange mad- og souvenirbutikker og gøglere og sælgere, der vil prakke dig deres oldemor på, hvis du vil have hende.
Zakopane – fra hytten havde vi udsigt lige til Tatrabjergene
Zakopane – fra hytten havde vi udsigt lige til Tatrabjergene

Vi havde fundet en lille hyttelejlighed 1 km uden for byen. Relativt roligt og med mulighed for selv at købe ind og lave mad. Frisk kød, gode røgvarer, lækre brød og kager og ikke mindst en overflod af bær. Hold da op, hvor kan man leve godt for få penge.
Zakopane – byggestilen er rustik i området
Zakopane – byggestilen er rustik i området

Et overdådigt fødevareudbud er som bekendt farligt for hvepsetaljen, så vi havde god grund til at benytte os af nogle af de hundredvis af kilometer vandrestier, som området er berømt for. Herlige og flotte ture blev det til … men alligevel får Zakopane ikke en ubetinget anbefaling. Find et andet naturområde.
Lodz - hovedstrøget Piotrkowska
Lodz - hovedstrøget Piotrkowska

Lodz og Torun - to oversete perler

Lodz er blandt meget andet den legendariske filmby, hvor Polanski og Kieslowski trådte deres første spæde celluidsko. Meget af byen ligner noget fra kommunismens storhedstid, selv om de massive betonblokke i dag er malet i alskens pastelfarver. I guidebøger og i selve byen gentages mantraet om, at Lodz ikke er en turistby - ubegribeligt, men et held for de få turister, der forvilder sig hertil.
Hovedstrøget Piotrkowska er den smukkest restaurerede gade med lave, elegante bygninger fra det 17. og 18. århundrede. Hele området omkring gaden myldrer med fancy restauranter og gode værtshuse, og får man for meget under vesten, kan man jo snuppe en skraber i den dejlige park i den ene ende af gaden.
Lodz - jødisk restaurant nær Andel Hotel
Lodz - jødisk restaurant nær Andel Hotel

Andel Hotel er indrettet i en enorm gammel fabriksbygning og fyldt med kunst og pudsige indfald. Femtesalen består af en suveræn pool, sauna, dampbad og et par fitnesslokaler, der ville gøre fitness.dk grønne af misundelse. Free of charge for gæsterne. Ultracool hotel.
Torun - de nye tider sniger sig ind på katolikkerne
Torun - de nye tider sniger sig ind på katolikkerne

Torun er en fuldkommen velbevaret middelalderby, som taget ud af en romantisk film. Tiptop restaureret i en grad, så man taber næse og mund. Alt skal bare fotograferes, blandt andet de seks-syv kæmpekirker, der befinder sig inden for en kilometers radius. Byen er kendt for sine honningkager, der er hvinende søde og alligevel vanedannende.
Sæt 1 dag af til at besøge hver af byerne.
Sopot - en uhyre elegant badeby
Sopot - en uhyre elegant badeby

Sopot - velhavernes strandparadis

Hornbæks smukke, gamle villaveje får baghjul i Sopot, hvor palæerne er større, finere og flere og placeret i de yndigste små, tilgroede gader. Under kommunismen var Sopot stedet, hvor partispidser og særligt privilegerede borgere (fx sportshelte) fra hele østblokken samledes for at æde og drikke i de mange gode restauranter og slikke sol på den kilometerlange strand med det lækre sand. Badevandet er dog ikke på niveau med hverken Hornbæk eller Vesterhavet.
Sopot – tidlig morgen på stranden
Sopot – tidlig morgen på stranden

I dag har svenskere og tyskere opdaget Sopot, og sammen med titusinder af polakker forvandler de dele af byen til et cirkus af billige spise- og udskænkningssteder med fest hele natten. Heldigvis er byen stor nok til at rumme alle. Fra vores lille lejlighed kunne vi futte ned til den fredelige ende af stranden via smukke 1800-tals villakvarterer og dejlige strandstier. Vi fandt nogle små bikse, der serverer rygende varme fiskesupper og fish & chips for ingen penge. Det kan de også finde ud af, polakkerne.
Grillede svineskanke med sprød svær - og pølser!
Grillede svineskanke med sprød svær - og pølser!

Et overdådigt spisekammer

Polakkerne lever godt, hvis nogen skulle være i tvivl. Der er restauranter, grill- og isboder, bagerier, cafeer og små listige beverdinger overalt. Og overalt myldrer det af liv fra tidlig morgen til midt om natten. Polakker er både sultne og tørstige, og de ved, hvad der er godt.
Maden er ikke raffineret som det franske køkken - eller fnuglet og fyldt med krydderurter, som vietnameserne er så ferme til. Polakkerne bor nordligere og kan lide mad med substans. Masser af grillet kød og (gode) pølser i alle afskygninger. Eller golonka (svineskank) braisseret eller grillet. Gerne med en form for kartofler og/eller kål til og/eller brød til.
Tatar - polakkernes foretrukne forret
Tatar - polakkernes foretrukne forret

Stjerneforretten, som alle spiser, er tatar! Det var virkelig en glædelig overraskelse for en råtkødaficionado som moi. Man kan få tatar overalt!
Polakkerne ravioli, pierogi, fås overalt
Polakkerne ravioli, pierogi, fås overalt

En anden klassiker er polakkernes ravioli, der hedder pierogi. Fx fyld med gåsekød og overhældt med en kraftig demi-glace. Eller krydret svinekød. Svampe. Friskost. Alle sammen virkeligt lækre - men de bedste var faktisk med kål og løg og overhældt med smeltet smør.
Zurek – suppe indbagt i surdej
Zurek – suppe indbagt i surdej

Der spises meget marineret sild, også til morgenmad, fx sild i smetana (creme fraiche). Supper holder man af året rundt. Min favorit er zurek - en fyldig suppe med pølse, røget kød og hårdkogte æg indbagt i surdejsbrød. Også den klare rødbedesuppe (barszcz) er laber og klart bedre end russernes tunge alternativ.
Enhver ved, hvordan øl & vodka ser ud – så er en skål fedt til.
Enhver ved, hvordan øl & vodka ser ud – så er en skål fedt til.

Man bliver helt tørstig af al den madsnak, ikke? Jamen, så lad os lige runde af med at røbe, at polakkerne er et øldrikkende folk som deres naboer i Tyskland og Tjekkiet. Og de er lige så gode til at brygge den gyldne drik.
Glemte jeg vodkaen? Jamen, det må være, fordi jeg har smagt for grundigt på den. Polakkerne drikker meget vodka, både virkelig god og den rene fusel. Det er lige så almindeligt at drikke øl og vodka til et måltid som vin hos os. Faktisk savnede vi slet ikke vin i de tre uger, vi turede rundt i det charmerende land.
Na zdrowie - skål!
Nationalretten uanset vejret må være paneret kotelet med kål
Nationalretten uanset vejret må være paneret kotelet med kål

PS. Vejret...

Vejret? Tja, i juli 2015, hvor der var grøn vinter i Danmark, havde vi konstant 25-30 grader og høj sol i Polen. Kontinentalklima er ikke at foragte.

Seværdigheder

Kommentarer til rejsetippet om Polen

... og Wroclaw lå i Niederschlessien

Kære H.C. Davidsen
Tak for den indsigtsfulde kommentar. Du har ret - og uret. Området var tidligere en del af Tyskland, og byerne havde tyske navne. Wroclaw hed fx Breslau.
Men det er mange år siden (1945), så i min optik kan 30-60-årige tyskere ikke 'genopdage' noget, de ikke har oplevet før.
Deres forfædre har måske været i besættelsesmagten, men selv har de ikke oplevet det før. Derfor 'opdage'.
Men pyt, en strid om ord.

En gmmel tysk by

Hvis tyskerne i dag har »opdaget« Sopot, så må det være »genopdaget«. Byen var tidligere en del af Westpreußen og Freistaat Danzig under det tyske navn Zoppot og overvejende tysk befolket. Den tyske befolkning blev fordrevet i 1945.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Polen

Hoteller i Polen
Rejser til Polen
Denne side er udskrevet d. 19. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/gardasoeen/liste/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.