Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Algarve

Læs mere om rejser til Algarve

Rejsetips af samme forfatter

Algarvekysten - Rejsen til "Verdens Ende"
Rejsetips indsendt af:
Svenstrup
11. juli 2011

Algarvekysten - Rejsen til "Verdens Ende"

Den forrevne Atlanterhavskyst. De små idylliske bugter. Golfstrømmens milde vinde. Multimillionærernes paradis. Verdens Ende. Velkommen til Algarvekysten.

Algarvekysten er det portugisiske fastlands sydligst beliggende region.
Området dækker et areal på knapt 5.500 kvadratkilometer. Klimaet på Algarve kan sammenlignes med det tilsvarende på Costa del Sol. Faktisk er Algarve det sted i Sydeuropa, hvor der årligt er flest solskinstimer med sine gennemsnitligt 8 timer dagligt.
Albufeira - "Fisherman´s Bay"
Albufeira - "Fisherman´s Bay"

Albufeiras historie

Vor tur gik til Albufeira. Byen har siden 1960´erne været en af turismens højborge på Algarvekysten. Byen har godt 14.000 indbyggere, og den er beliggende 250 kilometer fra Lissabon, hvortil der er togforbindelse. Albufeira har oprindeligt været et lille fiskerleje. Stedet voksede naturligt op i en beskyttende bugt ved en bred, flad strand, hvorpå fiskerbådene blev trukket op og fangsten landet. Stranden kaldes faktisk ”Fishermans Bay”. Albufeiras historie stammer helt tilbage til romertiden. Romerne gav byen navnet Baltum. Da Albufeira kom under maurisk herredømme, blev byen omdøbt til Al-Buhera, som betyder ”Borgen ved Havet”. Navnet blev siden forvansket til det Albufeira, som vi kender i dag. Byen blomstrede op grundet en stor samhandel med bl.a. Nordafrika, så det var ikke så mærkeligt, at araberne gjorde, hvad de kunne for at beholde herredømmet over byen. Men i 1249 blev de slået på flugt af portugisiske soldater. Albufeira byder ikke på ret mange historiske bygninger. Et jordskælv raserede byen totalt tilbage i 1755, og hvad, der måtte have overlevet denne skrækkelige naturkatastrofe, blev stukket i brand af kong Don Miguel under borgerkrigen i 1833.
Albufeira - "25. April Trappen"
Albufeira - "25. April Trappen"

Albufeira i vore dage

Det er ikke så mærkeligt, at Albufeira er et yndet mål for charterturismen. Med sin labyrint af små, hyggelige gyder og sin unikke beliggenhed på toppen af sandstensklipperne har byen fået tilnavnet Algarves St. Tropez. Selvom byen kan virke temmelig overrendt og anmassende med sine mange hoteller og menukortene på fem forskellige sprog (engelsk, tysk, svensk, fransk og portugisisk), så har byen alligevel formået at bevare sin maleriske atmosfære.

Turistområderne kan nærmest deles op i to. Først er der ”den gamle bydel”, som byder på blændende hvide huse og glatte marmortrapper samt en charmerende arabisk stemning. Dernæst er der området omkring ”The Strip” – det er her, man finder alle barerne og natklubberne.

En af Albufeiras seværdigheder er ”25. April Trappen”. Den ligger smukt med udsigt ud over stranden og havet. Trappen er opkaldt efter revolutionsdagen i 1974, hvor Portugal blev befriet fra militærdiktaturet. Det var en yderst fredelig revolution – kun fire mennesker omkom. Det var landets soldater, som førte an i revolutionen. Tidligt om morgenen den 25. April besatte man strategiske steder som radio- og tv-stationerne i Lissabon. Signalet til revolutionen kom i form af den stille og sørgmodige melodi ”Grandola Vila Morena”. På godt et døgn havde de rebelske soldater opnået total kontrol over landet. Det hele blev kendt som ”Nellike Revolutionen”, opkaldt efter den lille blomst, som folk stak i geværmundingerne, da titusindvis af portugisere strømmede ud i gaderne for at fejre diktaturets fald.
Albufeira - Frugt-, Kød- & Fiskemarkedet
Albufeira - Frugt-, Kød- & Fiskemarkedet

Oplevelser i Albufeira

Skal man finde noget godt at spise, skal man (som de fleste andre steder) søge lidt væk fra turistområderne og ind i de små sidegader. Her stiger madens kvalitet mærkbart, og pudsigt nok falder priserne en hel del. Vi prøvede blandt andet en ”Steak Portuguese” – en bøf med skinke og spejlæg – og den kan varmt anbefales.

En rar ting i Albufeira er, at man modsat mange andre steder i syden, kan gå og ”ose” uden altid at blive antastet af overivrige sælgere.

En sjov oplevelse er det også at spise på en af ”Fado restauranterne”. Her er maden ofte sekundær og fado´en det primære. Fado er en sangart, som tager sit udspring i folkemusikken. Teksterne handler for det meste om søens folk og længslen hjem efter ”den eneste ene”.

Man kan også opleve tyrefægtning i Albufeira, da byen har sin egen arena med det prægtige navn ”Albufeiras Majestætiske Tyrefægter Arena”. Og oplevelsen er ikke nær så bloddryppende som i Spanien, da tyrene ikke bliver slået ihjel under show´et.

I den nordlige del af Albufeira finder man byens frugt-, kød- og fiskemarked. Det er et spændende sted at besøge, da både de lokale og turisterne handler her. Samtidig ”svømmer” stedet med mærkelige fisk, som vi aldrig ser hjemme i Danmark. Bemærk især den sorte dybhavsfisk espadaen – også kendt som ”den sorte sværdfisk”. Den er faktisk slet ikke sort, det bliver den først af at blive trukket op til havets overflade. Espadaen lever på mellem 600 og 1600 meters dybde, så den er ikke så let at fange. Espadaen smager aldeles udmærket, og dens kød er helt lyst – prøv at bestille den på en restaurant, så kan du samtidig blive overrasket over tilbehøret. Espadaen serveres nemlig ofte med ristede bananer som ”sidegevinst”.
Albufeira - Den Gamle Bydel
Albufeira - Den Gamle Bydel

En lille legende

”Portugiserne gemmer deres penge i skorstenen”. Sådan hed det sig en gang i Algarve, da udsmykningen nøje afspejlede indeståendet på husherrens bankkonto. Den hvide skorsten var ”kronen på værket”, og det blev anset for en ære at kæle for detaljerne. Skorstene i Albufeira er med deres fine filigranarbejde at sammenligne med små kunstværker. Oprindeligt blev de udskåret af træstammer, senere blev de udført i keramik – og i dag er de ofte en standardvare udført i cement. Men naboer vil sjældent vælge det samme design til deres skorstene, og det er et herligt tidsfordriv at gå rundt og sammenligne husherrernes kreativitet. De slanke, perforerede skorstenspiber findes overalt i det sydlige Portugal. Så bliv ikke forundret, når du møder en anden turist ”med næsen i sky”.

Cliff Richard og Algarve

Cliff Richard er en blandt mange kendisser, som har et helt specielt forhold til Portugal i almindelighed og til Algarve i særdeleshed. Igennem mere end 40 år har Sir Cliff elsket Algarve. Han har en ejendom ”Quinta do Moinho” dernede – og på ejendommen har han indrettet en vingård, hvor han producerer sin egen prisvindende vin ”Vida Nova”. Man kan besøge vingården, og så kan det jo være, at man kan være heldig og få købt en flaske vin, hvor det er selveste Cliff, som har trampet på druerne. Det siges i hvert tilfælde, at han selv ofte og gerne giver en hånd (eller fod) med i vinproduktionen.
Korkegen
Korkegen

Kork

En af årsagerne til, at mere og mere vin bliver solgt i flasker med skruelåg er, at manglen på kork er ved at blive temmelig udtalt. Og kork produceres primært et sted på Kloden: I Portugal. Kork er det yderste lag på den såkaldte korkeg. Korkegen vokser i et bælte fra Lissabon og sydover til Algarvekysten. Tæt ved halvdelen af verdensproduktionen på 200.000 tons kommer fra den iberiske halvø. Korken (eller barken som det vel rettelig er) kan løsnes fra træets stamme uden, at selve træet tager skade. En korkeg skal være mellem 10 og 15 år gammel, før den første skrælning kan finde sted – og derefter kan træet med årelange mellemrum ”skrælles” til det er omkring 150 år gammelt.
Verdens Ende - Sidste stop inden Amerika
Verdens Ende - Sidste stop inden Amerika

Turen til ”Verdens Ende”

Vi havde lejet bil i tre dage. Et sted, der virkeligt er værd at besøge, er ”Verdens Ende” (Cabo de Sao Vicente), som er beliggende cirka 75 kilometer fra Albufeira. ”Verdens Ende” er det sydvestligst beliggende punkt på hele det europæiske kontinent. Klipperne rejser sig i op til 75 meters højde på dette golde og naturskønne sted. Stedet byder på et rigt fugleliv – der er mulighed for at se arter som falke, ørne og storke. Fyrtårnet, som stammer fra 1846, er blandt de kraftigste i hele Europa. Dets lys kan ses op til 60 kilometer væk. Men man må heller ikke glemme, at dette er et af Verdens travleste steder for skibstrafik.
Sagres
Sagres

Sagres

Små 6 kilometer fra ”Verdens Ende” ligger den lille forblæste havneby Sagres. Her produceres noget ganske udmærket øl. Lige udenfor byen ligger en stor attraktion, som på disse kanter sammenlignes med Cape Canaveral i Florida – Fortet Fortaleza. Det var her, at Portugals berømte søn ”Henrik Søfareren” tilbage i 1421 grundlagde sin berømte søfartsskole og tænketank med datidens førende navne indenfor astrologi og kartografi. Det var her, mange af datidens store opdagelsesrejser ”ud i det ukendte” blev planlagt. Har man tid til det, bør man blive på stedet og tage en helt fantastisk solnedgang i besigtigelse. Ligeledes er det næsten myrekrybende spændende at spotte de mange fiskere, som kravler rundt ude på de lodrette klipper. Man kan passende spørge sig selv om, hvordan i alverden det er lykkedes dem at komme derud.
Ayamonte i Spanien - og midt i siestaen
Ayamonte i Spanien - og midt i siestaen

Turen til Spanien

Albufeira er beliggende cirka midtvejs på Algarvekysten. Vi besluttede os for at tage en tur til nabolandet Spanien. Den naturlige grænse mellem Portugal og Spanien udgøres af floden Rio Guadiana. Undervejs kom vi igennem byen Tavira, som er kendt som Algarves Venedig grundet byens hyggelige kanalmiljø. Byen har også ry for at være den smukkeste i hele den sydlige del af Portugal. Frem til 1950 levede Tavira primært af tunfiskeri – i dag lever man primært af turisterne.

Fra Tavira gik turen videre til Vila Real de Santo Antonio, som må betegnes som enhver byplanlæggers drøm med alle sine retlinede gader. Fra Santo Antonio kan man tage en lille færge over floden til den spanske by Ayamonte. Turen tager blot 15 minutter. Vi ankom midt i siestaen – alt var lukket, og vi så faktisk ikke et menneske. Det virkede helt surrealistisk at gå rundt dér helt alene. Det virkede som en scene taget lige ud af en spaghettiwestern.
Alcoutim - Med udsigt til Spanien
Alcoutim - Med udsigt til Spanien

Alcoutim

Efter besøget i Spanien kørte vi 25 kilometer nordpå til byen Alcoutim. De sidste 10 kilometer kørte vi langs Rio Guadiana flodens bred. En anbefalelsesværdig køretur, da naturen på disse kanter er ubeskrivelig smuk. Alcoutim har 1.200 indbyggere, og byen er en sand lille perle. Og så kan man stille sig på flodbredden og kigge de godt 100 meter over til den spanske by Sanlucar de Guadiana. Midt ude i floden underskrev Portugal og Spanien i 1371 en aftale, som garanterede mange års fred og ro mellem de to nabolande. I Alcoutim kan man få sig en sjov oplevelse ved at komme på flodtur med nogle af de lokale fiskere.
Faro - Lagunaen Rio Formosa
Faro - Lagunaen Rio Formosa

Turen til Faro

Faro er ”hovedstaden” på Algarvekysten. Byen har lidt over 40.000 indbyggere. Algarves internationale lufthavn er beliggende 6 kilometer uden for bycentrum. Lufthavnen bliver mere og mere benyttet, da en del lavprisselskaber i dag flyver til Portugals sydlige kyst.

Faros fodboldstadion (Estadio Algarve) blev benyttet under EURO 2004. I dag ligger dette fodboldstadion nærmest ubenyttet hen, omend det lejlighedsvist benyttes til koncerter og lignende.

På blot et halvt århundrede er det lykkedes Faro at forvandle sig fra en søvnig provinsby til Algarvekystens absolutte knudepunkt for masseturismen. Mange af byens gader er i dag omdannet til gågader. Det meste af byens liv foregår langs hovedstrøget ”Rua de Santo Antonio” med dets utal af restauranter og caféer.

Faro har taget navn efter et fyrtårn (”faro”), som oprindeligt blev bygget af maurerne for mere end 1000 år siden.

Lagunaen ”Rio Formosa” er et besøg værd. Lagunaen breder sig kilometerlangt syd for Faro. Den er fyldt med småøer, og den har et rigt fugleliv. Det er et ganske fascinerende syn, at stå ”på den anden side” af Lagunaen og kigge over mod Faros ”skyline”.

Det er også anbefalelsesværdigt at besøge Faros havn Doca. Den er hele byens hjerte og den kantes af en lille hyggelig park med svajende palmer og hyggelige caféer. Havnebassinet benyttes især af småbåde og lystfartøjer.

Faros gamle bydel er så sandelig også et besøg værd. Den ligger for enden af den smukke palmepromenade langs havnen, og bydelen indbyder til en hyggelig spadseretur. Den gamle bydel er omgivet af bymure, og den er næsten fritaget for caféer og souvenirbutikker.

Faro på det nærmeste deler Algarvekysten i to dele. Den flade del mod den spanske grænse i øst kaldes Sotavento, og den udgør nærmest en lang skøn badestrand. Kysten vestover kaldes Barlavento, og den er en herlig perlerække af idylliske vige mellem fremspring af røde og gule sandstensklipper.
Rigmandsparadiset i Ulvedalen
Rigmandsparadiset i Ulvedalen

Rigmandsparadiset

Et sjovt sted at besøge er rigmandsparadiset ”Vale do Lobo” (”Ulvedalen”). Stedet er beliggende nogle få kilometer fra Faro. Her er anlagt små 1.000 luksusvillaer med et komplet David Lloyd tenniscenter og to golfbaner, som begge har lagt græs til turneringen ”Portuguese Open”. Golfbanerne, som blev anlagt i 1968 og 1974, på det nærmeste smyger sig ned mellem villaerne. For neden i dalen er der en stor sø med to store springvand. ”Ulvedalen”, som er anlagt i en 800 hektar stor pinjeskov, har på beskeden vis udnævnt sig selv til ”Europas fineste luksus resort”. Jeg må tilstå, at jeg aldrig har set noget lignende på vore breddegrader – dette sted tager simpelthen luften fra en.
Foia - Algarves højeste punkt
Foia - Algarves højeste punkt

Algarves højeste punkt

En anden udflugt tog os op på toppen af Algarvekystens højeste punkt ”Foia”, som er beliggende 902 meter over havets overflade. Det absolut højeste punkt er markeret af en cement obelisk. På en klar dag byder stedet på en smuk udsigt ud over Portimao bugten. For at komme op på Foia skal man igennem byen Monchique med sine godt 7.000 indbyggere. Byen er kendt som ”bjergkædens hovedstad”. En gang om måneden samles egnens bønder til et kæmpemarked i byen, som for øvrigt også er kendt for sin snaps.
Delfinshow i Zoo Marine
Delfinshow i Zoo Marine

Zoo Marine

Temaparken ”Zoo Marine” er beliggende i Guia nogle få kilometer udenfor Albufeira. Det kan varmt anbefales at aflægge denne spændende park et besøg. Parken er nærmest en blanding af et maritimt center, en zoologisk have og et tivoli. Stedets hovedattraktion er de flotte shows med henholdsvis delfiner og søløver. Dertil kommer et ganske underholdende show med papegøjer. Man bør også aflægge 4-D biografen et besøg.

I Zoo Marine har man desuden muligheden for at komme ud at svømme med delfiner. Man skal bare ”bestille tid” god tid i forvejen – specielt i højsæsonen. Check også betingelserne og reglerne inde på Zoo Marines hjemmeside. Jeg har hørt om steder, hvor der kan være op til 3 års ventetid for at få denne fantastiske oplevelse. Og det er helt igennem livsbekræftende at være tæt på disse utroligt intelligente dyr. Jeg har selv haft fornøjelsen, da vi var på Malta. Så selv om fornøjelsen er en af de mere bekostelige, så er oplevelsen hver en krone værd.
Albufeira - Man længes hurtigt tilbage
Albufeira - Man længes hurtigt tilbage

Klimaet og evaluering

Klimaet på Algarvekysten er rigtigt lækkert. Somrene er varme med temperaturer på op til 35 grader i Juli og August. Og vintermånederne byder sjældent på temperaturer under 15 grader. Risikoen for frostvejr er nærmest ikke eksisterende på disse breddegrader.

Evaluering af ferien til Algarvekysten:

Godt:
- Klimaet
- Befolkningens naturlige venlighed
- Prisniveauet
- Trygheden
- Naturen
- Masser af gode restauranter
- Mulighed for at svømme med delfiner
- Velegnet til langtidsophold om vinteren
Skidt:
- Masseturismen
- Ellers absolut intet

Stjerner: 4/6. Algarvekysten er desværre blevet en lidt glemt feriedestination for os danskere. Og det er i grunden synd og skam. Stedet har så meget at byde på. Her er masser af smuk natur, her er en flink og rar lokalbefolkning, her er billigt at være, her er masser af dejlig mad og drikke og her er masser af spændende oplevelser. Hvad mere kan man egentlig ønske sig af en charterferie? Så i mine øjne kan det kun dreje sig om en ting: At komme af sted igen – og det hurtigst muligt.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Algarve

Hoteller i Algarve
Rejser til Algarve
Denne side er udskrevet d. 23. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/singapore/skoenne-singapore.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.