Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Madeira

 • Madeira i Portugal

  (Bedømt af 4 personer)
  05.11.15: Hr. Jensen
  Oplevelsen ved at besøge Madeira som ligger vest for Nordafrika var noget af en oplvelse. Øen's sydside er yderst turistpræet, men man får alligevel fornemmelsen af din lokale kultur der er overalt i byen og området.
  Se hele rejsetippet
 • Madeira i november

  (Bedømt af 2 personer)
  28.11.13: Kirsten Lichtenberg
  November er uden sammenligning årets sureste måned i Danmark.
  Som pensionist kan man dog tillade sig den luksus at flygte fra det sure vejr, - og hvis man følger mine råd, kan man gøre det til en rimelig pris.
  Se hele rejsetippet
 • Højt oppe på Madeira.

  (Bedømt af 9 personer)
  24.10.13: Pia Vilhelmsen
  At tage til Madeira er en fantastisk oplevelse. Der er dejlig varmt og fantastisk smukt. Vi kørte og gik rundt på en stor del af øen, og det var fantastisk hvor end vi kom.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Madeira

Madeira - lille ø – store oplevelser
Rejsetips indsendt af:
Per Harup
Odense
17. juli 2011

Madeira - lille ø – store oplevelser

Madeira? Det er vist noget med vinen, vandringer langs vandingskanaler og blomster. Noget mest for de gamle og halvgamle.

Det er rigtigt – og forkert.
For jo, øboerne fremstiller Madeira-vin, og der er mulighed for at trave vandret langs levadaer (et kunstvandingssystem) på siden af de stejle bjerge. Og nej, Madeira er ikke kun for folk over 50, her er oplevelser for alle aldersgrupper.

Men hvis ønskeferien er otte dage med sol fra skyfri himmel, bør man vælge et andet rejsemål. Vejret er omskifteligt her midt ude i havet og under bjergene. Vores lille familie oplevede i løbet af 14 dage i juli en enkelt dag med gråvejr indtil midt på eftermiddagen, en dag hvor temperaturen mindede om almindelig dansk sommer.

Og maksimum på ferien var 26 grader, så der var et par aftener med både sokker i sandalerne og fleece-trøje om skulderen. Til gengæld er solen så langt sydpå stærk, når den er der. Så husk alligevel solcremen, hvis du vil undgå en turistrød kulør.

Strand er her heller ikke bortset fra en enkelt med importeret nordafrikansk sand. Men der er mulighed for at tage en afstikker til naboøen Porto Santo, som er stolt af sine kilometerlange, hvide sandstrande.
Blomster overalt - også i haven på hotellet.
Blomster overalt - også i haven på hotellet.

Langt ude i Atlanten

Madeira ligger 700 kilometer ud for Marokkos kyst, og 400 kilometer nord for de mere kendte kanariske øer.

Den lille ø (godt 250.000 indbyggere og 737 kvadratkilometer, dvs. mindre end Lolland og større end Bornholm) er resultatet af voldsomme vulkanudbrud. Så der er 1862 meter op til den højeste bjergtop og tre kilometer ned til bunden af Atlanterhavet. Her fanger de lokale fiskere dybhavsfisken espada, som med bananer ovenpå er en delikatesse på øens restauranter.

Sproget er portugisisk, for Madeira blev i Portugals storhedstid i 1400-tallet opdaget af søfarere herfra. Mange i turistbranchen taler selvfølgelig engelsk, mange udenfor gør ikke. Men turister og øboer forstår selvfølgelig hinanden med lidt opfindsomhed fra begge sider. Hjælpsomheden hos de lokale er i hvert fald stor.

Portugal er for tiden i medierne på grund af sin gældskrise, selv om den dårlige økonomi er ikke så synlig for turisten. Men tiggerne og pensionisterne, der i hovedstaden Funchal sælger kamilleblomster på gadehjørnerne og rustne hængsler og vandhaner på gademarkeder, kan du ikke undgå at lægge mærke til.

Og på landet bor der mennesker i huse, en dansk landmand ikke ville opdrætte sine grise i. Så fattigdom findes, men turisterne mærker det ikke meget.

Madeira har i øvrigt selvstyre og selvbestemmelse på de fleste områder. Men også de samme udfordringer som andre udkantsområder. De kvikkeste unge vil gerne til Portugal eller det øvrige Europa for at uddanne sig, og bagefter bliver de der.

Det har dog også sine fordele. En million mennesker med rødder på Madeira er spredt over alt i verden. De bidrager til økonomien på hjemøen, og mange vender tilbage som gamle med en pæn opsparing. Det vidner et enormt byggeboom med villaer ved havet og på bjergsiderne om.
Der er mere end 500 meter ned til vandet.
Der er mere end 500 meter ned til vandet.

Blomster, blomster, blomster

Det der først springer i øjnene, er den helt utrolige frodighed. Bananer og vin længst nede mod havet, æbler og utallige grøntsager længere oppe ad bjergene, blomster alle vegne. Vulkansk jord er frugtbar, så øboerne har i århundreder bygget terrasser til dyrkning af afgrøder overalt i bjergene. Det var hårdt arbejde, så i nyere tid blev terrasserne forladt, siden blev en del af dem dyrket igen som en slags kolonihaver.

For haveejere og blomsterinteresserede er Madeira et paradis. Der er inden i hovedbyen Funchal og ovenover den i bjergene flere botaniske haver med planter fra hele verden, men der er også blomster i alle private haver og ved alle vejsider.

Farverne er flottest om foråret, men selv i højsommeren er der blomstrende træer og kaktus. Højere oppe er der hortensiaer og saftiggrønne skove med laurbær, mahogni, ceder og kristtjørn.

På toppen holder blæst og kølighed vegetationen nede, området kan minde om en dansk hede.
Glemt kort sagt alt om solafsvedne, brune Middelhavsøer. Madeira er helt anderledes frodig, selv om skovbrande også her har hærget i bjergene.
Aftenstemning på hotel Quinta Splendida
Aftenstemning på hotel Quinta Splendida

Bilkørsel for viderekomne

Bedste måde at komme rundt på egen hånd er ofte leje af bil. På Madeira er det dog for den erfarne bilist. For selv om de store veje mellem byerne er glimrende, er det bjergkørsel hele vejen. Og busserne dytter ikke altid, inden de tager turen rundt i hårnålesvinget og fylder hele vejbanen.

Lokale bilister har også et lidt alternativt syn på, hvornår der er fri bane til en overhaling. Parkering kan ske alle vegne, uanset om vejen går næsten lodret opad, eller om bilen skal stå helt ude ved en svimlende afgrund.

Men vejene er fine takket være EU, der må have brugt uhyrlige summer på broer over kløfter og tunneller gennem bjerge. Den lille ø har op mod 200 tunneler, men så er køretiden fra hovedstaden Funchal til Porto Moniz i det nordvestlige hjørne også skåret ned fra tre timer til 30 minutter.
Portugisisk byggestil i Funchal - her er det filialen af den portugiske nationalbank.
Portugisisk byggestil i Funchal - her er det filialen af den portugiske nationalbank.

Vandrestøvler og vin

Bjergstøvler, shorts og rygsække er del af udstyret for en gruppe af turisterne, der i bogstaveligste forstand går efter store naturoplevelser i bjergene.

Madeiras bjergbønder har helt frem til 1950’erne udbygget nettet af kunstvandingskanaler, levadaerne. Hver kanal har sin egen lille sti ved siden af, oprindelig anlagt til vedligeholdelse af levadaen, senere opdaget som en genvej til ikke alt for anstrengende vandreture. For vand kan jo ikke løbe opad, og levadaerne går derfor vandret på bjergsiderne.

Er man til bordets glæder har Madeira et solidt, lokalt køkken. Snyd ikke jer selv for en af de mange lækre fiskeretter. Og så er der selvfølgelig vinen, et studie værd for de interesserede, der kan få kyndig vejledning og et lille gratis glas eller to i Funchals gamle vinfirmaer. Naturligvis med den stiltiende forudsætning, at besøget slutter med køb af en flaske.

Hvor skal I bo?

Valget af hotel afhænger selvfølgelig af, hvad man ønsker sig af et ferieophold og økonomien. I vores lille familie vil vi foretrække ikke at bo i Lido, et travlt turistområde lige vest for Funchal.

FDMtravel har glimrende alternativer. For eksempel – men nok i den lidt dyrere ende - Quinta Splendida, et hotel midt i en botanisk have. Frodigt og eksotisk og naturligvis med mulighed for vores datter for at boltre sig i svømmepølen. Og med lokalt liv på torv, gader og i haver i den lille by Caniço.

Men der er meget mere godt at skrive om Madeira ud over denne lille rejseberetning fra to ugers ferie i sommeren 2011.

Så vil I vide mere, er der masser af rejseguides om øen i Atlanten. Se også wikipedias engelske udgave og søstersitet wikitravel, der både har rimelig udførlig information om øen og links til blandt andet lokalregeringens officielle turist-hjemmeside. Adressen er http://en.wikipedia.org/wiki/Madeira

Kommentarer til rejsetippet om Madeira

Vidunderlige Madeira

21/10 2011 Kirsten Mehlsen
En storartet beretning om min yndligsø! Min mand og jeg har i 25 år med mellemrum været der (der er jo også mange andre smukke steder at tage til) og var der bl.a. på sølvbryllupsrejse og så gik vores guldbrylluprejse naturligvis også til Madeira - hvor ellers?! Det var i begyndelsen af december og vejret var vidunderligt, sol og 25 grader og overalt var der allerede julepyntet med lys i alle træer og tværs over gaderne med bl.a. store figurer af mennesker i kulørte folkedragter, dyr o.m.a. - selv skibene i havnen var alle med lys - det var meget, meget festligt!
En af de andre gange vi var der,(i nov.) tog vi nogle dage til Porto Santo og badede i dejligt varmt vand fra de kilometerlange sandstrande. Folk er utrolig
venlige og hjælpsomme og her på P.S. var det lidt uden for feriesæsonen, så vores hotelvært havde kun få gæster og god tid kørte os en sightseeingtur rundt på øen og tog os med ud om aftenen for at spise på et par særligt gode restauranter, som lå lidt for langt fra byen til at man kunne gå dertil !!
Dette var blot et lille bidrag til alle de gode ting
man kan sige om Madeira - dog vil jeg gerne tilføje,
at i stedet for at leje bil og risikere liv og lemmer kan
man gøre som vi, nemlig at leje en bil m. chauffør,
(aftal prisen inden) som så kører hvorhen man vil og gerne agerer som guide og fortæller om de steder man har valgt at tage hen til. Næsten alle taler jo engelsk!

Stemningsfyldt inspiration

20/10 2011 Freddy Thorning
Super skrevet - og ja, den dækker fuldt ud vores begejstring for Øen, som vi har besøgt flere gange. 2010 boede vi 4 uger på en Quinta i november måned - og selv på det tidspunkt var vejret som en normal dansk sommer.
I år tager vi 6 uger fra medio december til ultimo januar, hvor vi påregner et lidt dårligere vejr, men stadig skønt og dejligt sammenlignet med den danske vinter.
Vi fravælger også Lidoen - og har i år valgt et lejlighedshotel de første 2,5 uge (med jul og nytår) og så en bylejlighed resten af tiden.
Vi glæder os - og kan kun anbefale Øen.

Dejlig beretning!

22/07 2011 Marie
Jeg får helt lyst til at tage af sted!
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Madeira

Hoteller på Madeira
Rejser til Madeira
Denne side er udskrevet d. 20. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.