Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Rejser til Skt. Petersborg

Når du sejler på Skt. Petersborgs kanaler i den lyse sommernat, fornemmer du den storladne atmosfære, der hersker her i zarernes gamle hovedby. Her vrimler det med prestigepaladser, grandiose kirker og mægtige pladser. Selv metrostationerne er ofte små kunstværker i sig selv. Og Skt. Petersborg er også en levende og dynamisk by med masser af lækre restauranter, shopping og et heftigt natteliv.

Nordens Venedig

Verdenskunst i Vinterpaladset

Vinterpaladset i Skt. Petersborg
Eremitage-museet i zarernes gamle Vinterpalads er et absolut must, når du rejser til Skt. Petersborg. Forbered dig på en kunstoplevelse af de helt store. Mange mener, at selveste Louvre i Paris må give fortabt, når talen falder på det største og mest interessante kunstmuseum i verden.

Eremitagen i Skt. Petersborg byder nemlig på et hav af topkunst importeret fra de fleste kontinenter i verden – lige fra skinnende Guldkareter over arbejder af Michelangelo og Picasso. Dertil er selve Vinterpaladset en stor attraktion i sig selv.

 

Kunstkammeret

Kunstkammeret i Skt. Petersborg er en anderledes og lettere bizar oplevelse, når du rejser til Skt. Petersborg. Kunstkammeret rummer Museet for Antropologi og Etnografi, men det er udstillingen af den russiske zar Peter den Stores kuriositeter, der vil få dig til at spærre øjnene op.

Den russiske zar Peter den Store havde nemlig hang til kuriositeter, som han enten samlede ind på sine rejser eller fik tilsendt fra nær og fjern. Meningen var så den, at udstillingen her i Kunstkammeret skulle oplyse det russiske folk og lade dem lære af videnskaben. I Kunstkammeret kan du derfor i dag studere alt fra kalve med to hoveder til siamesiske tvillingefostre og alle mulige andre konserverede menneskeorganer - hvis du vel og mærke har nerver til det!
Peter-Paul-fæstningen på en lille ø i Neva-floden i Skt. Petersborg

Peter-Paul-fæstningen og danske Kejserinde Dagmar

Ude midt på en lille ø i Neva-floden i Skt. Petersborg finder du den imponerende Peter-Paul-fæstning, der blev anlagt i 1703 af Peter den Store. Fæstningen blev også brugt som fængsel for politiske fanger, hvilket betød, at bl.a. Dostojevskij, Trotskij og Lenins storebror Alexander sad her og ruskede tremmer.

I Peter-Paul-kirken med den smukke barokudsmykning ligger de fleste af Romanov-dynastiets zarer begravet, bl.a. Peter den Store og Ruslands sidste zar Nikolaj 2. Det er også her, at du finder gravstedet for den danskfødte Kejserinde Dagmar, der i 2006 blev genbegravet her ved siden af sin mand Aleksander 3. Katedralen er en oplevelse med dansk islæt, når du rejser til Skt. Petersborg.

 

Skt. Petersborg for bogelskere

I Skt. Petersborg kan du komme helt tæt på nogle af fortidens store helte inden for russisk litteratur. Besøg fx nationalforfatteren Aleksander Pusjkins private gemakker eller træd inden for i Dostojevskijs lejlighed, der nu er museum for den verdensberømte forfatter til bl.a. ”Brødrene Karamasov” og ”Idioten”. I Skt. Petersborg kan du også besøg Vladimir Nabokovs fødehjem, der huser skiftende udstillinger og foredrag.
Katharinapaladset i Skt. Petersborg

Katharinapaladset

Det blændende Katharinapalads fra det 18. århundrede ligger uden for St. Petersborg og er et perfekt eksempel på rokoko med sit karakteristiske lyse, turkise ydre. Murene er besmykket med række efter række af hvide søjler, pilastre og guldlister, som løber langs alle facadens 985 m.

Selvom meget af paladsets historie og den indre arkitektoniske udformning bærer Katarina den Stores stempel, er det egentlig opkaldt efter Katharina I, Peter den Stores anden kone. Det var deres datter, Zarina Elizabeth, som fik ombygget det oprindelige beskedne stenpalads fuldstændig.

Projektet blev overladt til de russiske arkitekter Kvasov og Chevakinsky, men i 1752 allierede Elizabeth sig med den italienske arkitekt Bartolomeo Rastrelli. Selvom Katarina den Store senere fik omgjort interiøret i klassicistisk stil, lod hun Rastrellis fantastiske facade forblive uberørt. Paladset blev voldsomt beskadiget under 2. Verdenskrig, og de nazistiske styrker brugte det som kasserne.

Da tyskerne trak sig tilbage, bombede de de sidste rester af det tidligere kejserlige palads, og ved paladsets indgang kan man se fotos af de sørgelige rester, som stod tilbage af den tidligere kejserlige sommerresidens. Billederne fortager sig dog hurtigt, når man træder ind i paladset. Den mest imponerende sal er nok Bolshoisalen, som blev brugt til officielle modtagelser og banketter.

Langsiderne har to rækker af guldrammede vinduer med høje, kunstfærdigt udskårne, forgyldte spejle placeret mellem dem. Lyset strømmer ind gennem vinduerne og rammer spejlene, hvilket giver salen en glans og rummelighed, som er en kejser værdig. Her kan man let forestille sig, hvor ekstravagant St. Petersborgs prærevolutionære elite var.

Det mest berømte værelse er dog nok ravværelset, som er opkaldt efter de indgraverede ravpaneler på væggene. Berømmelsen skyldes i høj grad også, at ravpanelerne forsvandt på mystisk vis under 2. Verdenskrig. I 1979 opgav den sovjetiske regering håbet om nogensinde at finde panelerne igen, og så begyndte man det kostbare arbejde med at restaurere rummet.
Blodskirken i Skt. Petersborg

Andre oplevelser på din rejse til Skt. Petersborg

  • Blodskirken – når du rejser til Skt. Petersborg vil Blodskirken med de farverige løgkupler helt sikkert falde dig i øjnene. Inde i kirken venter en lang række fabelagtige mosaikbilleder. Blodskirken, fik sit drabelige tilnavn efter mordet på Zar Alexander II på pladsen foran den smukt udsmykkede, traditionelle russisk-ortodokse kirke. Den farverige stil kendetegner egentlig i højere grad Moskva end St. Petersborg, hvor arkitekturen generelt er mere afdæmpet og subtil.
    Det var også arkitekten Alfred Parlands tanke helt bevidst at kopiere Vasilij-katedralen på Den Røde Plads i Moskva. Kirken var et bestillingsarbejde af Alexander III og skulle ære hans dræbte far, der omkom ved en terrorbombe. Katedralens højde i meter, 81, symboliserer Alexanders alder ved hans død. Kirken åbnede i 1907, men blev lukket af Stalin i 1930'erne.
  • Nevskij Prospekt, hovedstrøget – tag en gåtur op og ned ad Nevskiy Prospekt, der er St. Petersborgs mest berømte gade og kaldes også den russiske Champs-Élysées. Den er knap 5 km lang og starter ved foden af Admiralitetetsbygningen og går i lige linje til Moskvastationen. St. Petersborg hørte tidligere til regionen Novgorod, og hovedtrafikåren ud i landskabet hed tidligere Den Store Novgorodgade..
  • Det Russiske Museum – fortab dig i rendyrket russisk kunst fra de tidligste tiders religiøse ikoner til modernismen.
  • Metrostationerne – metroen i Skt. Petersborg er ikke bare et praktisk redskab, når du rejser frem og tilbage i byen. Ofte er metrostationerne smukke kunstværker i sig selv med marmor, mosaikker og skulpturer. Prøv fx den røde metrolinje med bl.a. Avtovo og Narvskaja.
  • De hvide nætter – rejser du til Skt. Petersborg i juni eller juli kan du opleve de fascinerende hvide nætter, hvor der aldrig bliver mørkt i byen.
  • Gudstjeneste – oplev en russisk-ortodoks gudstjeneste i fx Kazan-katedralen i Skt. Petersborg.
  • Maltsevskij marked – gå på opdagelse i den store markedshal med frisk fisk, kød og grønt.
  • Udflugt til Petershof – rejs en times tid uden for Skt. Petersborg og se, hvorfor Peter den Stores Petershof-palads sagtens kan hamle op med forbilledet Versailles ved Paris.
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/canada/montreal/liste-rejsetips/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.