Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Krydstogt til Skt. Petersborg

Legendariske St. Petersborg blev opført på bestilling af Zar Peter den Store (1672-1725) som et vindue mod Europa. Derfor minder den elegante byplanlægning i centrum i høj grad også om Europas mest tillokkende hovedstæder. Og det er ikke så underligt, at St. Petersborg er nutidens modefotografer og rejseskribenters darling. Byen er opført på mere end hundrede øer i Nevadeltaet og er knyttet sammen af kanaler og buede broer. Det var Goethe, der første gang kaldte den for Nordens Venedig, og de statelige flodbanker minder om dem i Paris.

Største seværdigheder

Største seværdigheder

Vinterpaladset – Eremitagen

Eremitagen er et af verdens mest berømte museer, og det er så godt som tapetseret med berømte malerier, der tidligere var en del af zarernes private kunstsamling. Desuden er væggene i sig selv kunstværker, for dele af samlingen er udstillet i det overdådige Vinterpalads.

Det siges, at Katarina den Store (1729-1796) skulle have sagt ordene: "Det er kun musene og jeg, der kan beundre alt dette". Heldigvis kan vi også i dag. Med sine mere end 400 udstillingshaller og forgyldte saloner er det umuligt at se hele udstillingen.

Derfor er det en god ide fx at fokusere på de pragtfulde sale, påfugleuret, de store malerier af Rembrandt, Van Dyck og Velazquez og den helt enestående samling af impressionistiske og postimpressionistiske malerier.
St. Petersborgs centrum

St. Petersborgs centrum

Byens omdrejningspunkt er Admiralteistvo, Admiralitetet. Bygningen med det høje, gyldne spir ses langvejs fra og ligger blot et stenkast fra Vinterpaladset, som er byens mest besøgte attraktion.

Tre store boulevarder udgår fra Admiralitetet: Nevskij Prospekt (St. Petersborgs største shoppinggade), Gorokhovaya Ulitsa, og Voznesensky Prospekt. De fleste besøgende tager dog udgangspunkt i pladsen foran Vinterpaladset med den sagnomspundne Eremitage. Pladsen er et godt udgangspunkt for at udforske byen og ikke kun af geografiske grunde.

På en måde symboliserer pladsen byens fortid, revolutionsårene og det nuværende St. Petersborg. Den enorme, havgrønne bygning husede ikke kun magtens centrum, zarens bopæl og de store statskontorer, men også zarfamiliens pragtfulde kunstsamlinger.

Det var her fra pladsen foran Vinterpaladset, at zarimperiets tropper blev bedt om at opløse en arbejderdemonstration på en blodig søndag i 1905. Det blev for alvor begyndelsen på enden for zarvældet og pustede ild i revolutionen i 1917.
Opstandelskirken - Blodskirken

Opstandelskirken - Blodskirken

Opstandelseskirken, som for de fleste nok er bedre kendt under navnet Blodskirken, fik sit drabelige tilnavn efter mordet på Zar Alexander II på pladsen foran den smukt udsmykkede, traditionelle russisk-ortodokse kirke. Den farverige stil kendetegner egentlig i højere grad Moskva end St. Petersborg, hvor arkitekturen generelt er mere afdæmpet og subtil.

Det var også arkitekten Alfred Parlands tanke helt bevidst at kopiere Vasilij-katedralen på Den Røde Plads i Moskva. Kirken var et bestillingsarbejde af Alexander III og skulle ære hans dræbte far, der omkom ved en terrorbombe. Katedralens højde i meter, 81, symboliserer Alexanders alder ved hans død. Kirken åbnede i 1907, men blev lukket af Stalin i 1930'erne.

Især 2. verdenskrig satte sine spor på kirken, men efter en omhyggelig restaurering fremstod den i slutningen af det 20. århundrede igen i al sin pragt.
Nevskij Prospekt – St. Petersborgs hovedstrøg

Nevskij Prospekt – St. Petersborgs hovedstrøg

Nevskiy Prospekt er St. Petersborgs mest berømte gade og kaldes også den russiske Champs-Élysées. Den er knap 5 km lang og starter ved foden af Admiralitetetsbygningen og går i lige linje til Moskvastationen. St. Petersborg hørte tidligere til regionen Novgorod, og hovedtrafikåren ud i landskabet hed tidligere Den Store Novgorodgade.

Det var en vigtig handelsvej, men i takt med at Peter den Store fik opført Admiralitetet, var der også et behov for at forbinde den nye bygning med havnen. Den nye vej hed oprindelig Det Store Perspektivs Gade. Det blev senere til Nevskaya Perspektiva og endelig til Nevskij Prospekt.
Katharinapaladset

Katharinapaladset

Det blændende Katharinapalads fra det 18. århundrede ligger uden for St. Petersborg og er et perfekt eksempel på rokoko med sit karakteristiske lyse, turkise ydre. Murene er besmykket med række efter række af hvide søjler, pilastre og guldlister, som løber langs alle facadens 985 m.

Selvom meget af paladsets historie og den indre arkitektoniske udformning bærer Katarina den Stores stempel, er det egentlig opkaldt efter Katharina I, Peter den Stores anden kone. Det var deres datter, Zarina Elizabeth, som fik ombygget det oprindelige beskedne stenpalads fuldstændig.

Projektet blev overladt til de russiske arkitekter Kvasov og Chevakinsky, men i 1752 allierede Elizabeth sig med den italienske arkitekt Bartolomeo Rastrelli. Selvom Katarina den Store senere fik omgjort interiøret i klassicistisk stil, lod hun Rastrellis fantastiske facade forblive uberørt. Paladset blev voldsomt beskadiget under 2. Verdenskrig, og de nazistiske styrker brugte det som kasserne.

Da tyskerne trak sig tilbage, bombede de de sidste rester af det tidligere kejserlige palads, og ved paladsets indgang kan man se fotos af de sørgelige rester, som stod tilbage af den tidligere kejserlige sommerresidens. Billederne fortager sig dog hurtigt, når man træder ind i paladset. Den mest imponerende sal er nok Bolshoisalen, som blev brugt til officielle modtagelser og banketter.

Langsiderne har to rækker af guldrammede vinduer med høje, kunstfærdigt udskårne, forgyldte spejle placeret mellem dem. Lyset strømmer ind gennem vinduerne og rammer spejlene, hvilket giver salen en glans og rummelighed, som er en kejser værdig. Her kan man let forestille sig, hvor ekstravagant St. Petersborgs prærevolutionære elite var.

Det mest berømte værelse er dog nok ravværelset, som er opkaldt efter de indgraverede ravpaneler på væggene. Berømmelsen skyldes i høj grad også, at ravpanelerne forsvandt på mystisk vis under 2. Verdenskrig. I 1979 opgav den sovjetiske regering håbet om nogensinde at finde panelerne igen, og så begyndte man det kostbare arbejde med at restaurere rummet.

Havn

Havn
St. Peterborgs krydstogthavn er anlagt på indvundet land ved mundingen af Neva-floden. Herfra er der ca. 15 minutters taxatur til byens historiske centrum. Vær dog opmærksom på, at trafikken i St. Petersborg kan være meget tæt, og at I derfor kan blive en del forsinket.

Klima

St. Petersburg vejr er mildest talt omskifteligt. Det er grunden til, at mange kloge lokale medbringer en paraply, selv på en dejlig sommerdag, og det er altid vejrudsigten på tv, der har de højeste seertal.

Pga. sit kystklima er her mildere end længere inde i Rusland. Her bliver hverken for varmt om sommeren eller for koldt om vinteren, men husk på, at her er fugtigt året rundt.
Denne side er udskrevet d. 18. januar 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/highway-1/fra-san-francisco-til-los-angeles-eller-omvendt.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.