Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Kør-selv-ferie Skotland

Tag familien med på en uforglemmelig kør-selv-ferie i Skotland og oplev en kultur præget af sagn, klaner, sækkepiber, whisky og en stærk skotsk ånd. Skotlands turbulente historie fornemmes overalt ved gamle slagmarker og borgruiner og ikke mindst dybt inde i folkesjælen. I Skotland finder I højland svøbt i mystik og dramatik og lavland med spændende storbyer og græssende får. Skotland er et fascinerende sted, der opleves bedst i bil.

Vejret kan være en udfordring, når jeres kør-selv-ferie går til Skotland. Højsommeren er bedst, hvis I drømmer om mange aktive timer i naturen, men foråret og tidligt efterår kan også byde på skønne scenarier, når den mørkere himmel får landskabet til at skifte karakter. Edinburgh er det oplagte udgangspunkt for jeres bilferie, så hent jeres lejebil i lufthavnen, og drag afsted på en storslået rejse i Skotland.

Oplev alt fra dybgrønne dramatiske landskaber, borgruiner og kontrastfyldte storbyer


Mystik og historie i højlandet

Inverness Castle på en sommerdag
Det nordlige højland med sine savtakkede bjerge, store søer og øde vidder, der åbenbarer sig bag hvert bakkedrag, er et magisk sted. Det utæmmelige landskab besidder en rå og sjælden vild skønhed, en utæmmelighed, der også præger den skotske folkesjæl. Den forrevne klipperige kyst er fuld af forhistoriske monumenter og majestætiske slotte. Højlandet har en aura af mystik skabt af fortidens turbulente historie, der forfører de fleste, der besøger denne nordlige egn.

 

Inverness, Porten til højlandet

Inverness var tidligere et magtens centrum, hvilket slottet på sin klippetop, stadig vidner om. Det gamle victorianske marked, katedralen og de mange pubber med Ceilidh, keltisk folkemusik, og lækker gastronomi, fylder tiden ud i Inverness, men ellers tjener byen som port til den dramatiske højlandshistorie. Cullodon Battlefield, eventyrlige slotte og gravmonumentet Clava Cairns fortæller en spændende historie om fortidens Skotland og vil sørge for en fascinerende kør-selv-ferie i højlandet.
Isle of Sky - Portree ved solopgang

North Coast 500

På jeres kør-selv-rejse kan I udforske højlandets sceniske kyster med charmerende landsbyer og majestætiske slotte. Blandt de bølgende grønne marker på østkysten kan I fx besøge pittoreske Beauly med det gamle kloster, den traditionelle landsby Dornoch og det eventyrlige hvide Dunrobin Castle med sine sirlige haver. Dyk ned i historien på museer og ved forhistoriske gravmonumenter som Cairn o’Get. Dvæl ved fortidens undere ved den interimistiske klippehavn Whaligoe Steps og slotsruinen Castle Sinclair Girnigoe, der står parat til at styrte sig i det oprørte hav.

Drager I derimod afsted langs den forrevne vestkyst venter romantiske Castle of Mey, smukke Sandside og Melvich Bay, mystiske grotter som Smoo Caves og det imponerende middelalderslot Eilean Donan, der står stolt på sin lille grønne ø. Alt sammen strøet ud i det formidable højlandslandskab blandt mørke, matgrønne klipper og vidunderlige udsigter.
 

Isle of Skye

Spektakulære naturscenarier venter jer på denne spændende ø. Cuillin-bjergenes toppe, der forsvinder op i himlen, forunderligt spidse klippeformationer ved The Storr, golde landskaber, matgrønne sletter og de turkise Fairy Pools og vandfald, gør denne ø til noget helt specielt. Dertil kommer konge- og havørne, der svæver over bjergene, hvaler og sæler, der leger i havet og den charmerende kystby Portree, der er klædt i stærke farver. Isle of Skye skal opleves.
Urquhart Castle ved Loch Ness

Great Glens fantastiske søer

Great Glen skærer sig ret ned igennem højlandet fra Inverness i nord til Fort William i syd. Aflange dybgrønne søer forbindes af snoede floder i en dal pyntet med vandfald, eventyrlige skove og masser af myter. Hvis I er vandrelystne, så kan I begive jer afsted på den 117 km lange rute The Great Glen Way, hvor I kommer helt tæt på naturen, eller I kan tage en pause fra kør-selv-ferien med en sejltur på en af søerne.

 

Søuhyrer i Loch Ness

I kan ikke besøge det skotske højland uden at lægge vejen forbi den sagnomspundne Loch Ness. Den op til 230 meter dybe, aflange sø er efter sigende hjem for søuhyret ”Nessie”. Måske er I heldige at spotte det berømte uhyre, og ellers er det skønt bare at lade lejebilen stå og tage en hyggelig sejltur eller besøge borgruinen Urquhart Castle, der har en vidunderlig udsigt over søen.
Prøv en tur med damptoget, The Jacobite, mellem Fort William og Mallaig

Fort William er for eventyrere

Inverness er højlandets hovedstad, men Fort William er hovedsæde for eventyrere, adrenalinjunkier og aktive familier. Herfra kan I indtage den majestætiske højlandsnatur i præcis det tempo, I vil have det. Bestig Ben Nevis, Storbritanniens højeste bjerg på 1.343 meter, der stikker sin skaldede isse op i skyerne. Tag på adrenalinfremkaldende mountainbike-ture, udforsk søer og kyster i kajak, gå på opdagelse i fantastiske Glencoe og betragt den uberørte højlandsverden fra toppen af Pape of Glencoe. Her venter masser af skønne timer for hele familien.

Er I mere til at glide behageligt igennem den storslåede højlandskulisse, så kan I rejse med det berømte damptog, The Jacobite, mellem Fort William og Mallaig, hvor I bl.a. krydser den famøse Glenfinnan Viadukt, der har en filmisk idyl over sig og da også har været med til at skabe det magiske univers i Harry Potter-filmene. I kan også lade fantasien få frit løb ved Castle Tioram eller tage på bådcruise fra Oban.
 

Sanselige oplevelser i højlandet

Oplev The Malt Whisky Trail og smag på de gyldne drøber med mindre du er chaufføren

The Malt Whisky Trail

Det oprindelige gæliske navn for Skotlands legendariske whisky betyder ”Livets vand”. Den ædle kunst at lave whisky er hjerteblodet i den skotske kultur, så jeres smagsløg vil med garanti blive forkælet. Passionerede producenter står klar til at præsentere jer for deres lokale stolthed på The Malt Whisky Trail i det østlige højland, hvor I besøger flere af de verdensberømte destillerier. 

 

Dramatiske bjerge i midten

Grampian Mountains’ plateauagtige bjerge I Cairngorms National Park åbenbarer et dramatisk landskab, hvor bjergtoppene ikke sjældent er dækket af en hvid kåbe og inviterer til skisport eller bare helt fantastiske vandreture. Går jeres bilferie til det østlige højland, bør I unde jer selv at opleve denne fascinerende naturpark i midten af det hele.
 

Spændende kultur i Lavlandet

Dramatisk solnedgang over Edinburgh

Kontrastfyldte Edinburgh

Edinburgh er en overset perle, hvor elegant arkitektur a la Rom møder afslappet skotsk folkeånd på lokale pubber og barer med omfavnende gæstfrihed. Det er en by, der på én gang er stor og føles lille, intim og imødekommende. Og så bugner den af lækker shopping og udsøgt gastronomi. Edinburghs specielle stemninger mærker I, når I besøger Edinburgh Castle, går blandt de smukke victorianske bygninger på Royal Mile, Grassmarket og fortryllende Victoria Street eller forvilder jer rundt i smågyderne. Børnene vil elske en tur under jorden i Mary King’s Close, hvor historiske karakterer kommer til live. Edinburgh har virkelig noget for enhver.

 

Kosmopolitiske Glasgow

Glasgow er uprætentiøs, undervurderet og har en ungdommelig glød midt i den mørke gotiske arkitektur, der næsten opleves bedst i regnvejr. Gå på opdagelse i byens trendy oaser, udforsk den pulserende musikscene på pubberne og smag whisky i lange baner. Højkultur findes der masser af på University of Glasgow og Kelvingrove Art Gallery og Museum, der er et virvar af stor kunst og kitsch. Her i byen mødes nyt og gammelt, ikke mindst i gastronomien, der udvikler sig i rivende fart. Glasgow bør opleves med alle sanserne.
Culross karakteristiske hvidvaskede huse

Historien lever i Culross, Stirling og St Andrews

I Culross mærker I for alvor historiens vinger baske, for den pittoreske by står næsten som den gjorde i det 17. århundrede. Hvidvaskede småhuse med røde tegltage kranser det okkerfarvede Culross Palace, der egentlig er en herregård, og dets velduftende haver. Stirling er ligeledes svøbt i århundreders historie og fortiden runger i den gamle bydels krogede gader. Fra den spektakulære borg kan I spejde over det skotske lavlands frodige marklandskab. I St Andrews møder I en anden historie, nemlig golfsportens, og byen er et must for golf-entusiaster.

 

Lavlandets perler

Modsat højlandets rå og dramatiske scenarier vil en kør-selv-rejse i lavlandet byde på et frugtbart og lettere tilgængeligt landskab. I kan fx køre til Loch Lomonds skovfyldte bredder og nyde en skøn dag med bådture eller lade jer opsluge af den øde stilhed på de grønne højdedrag i Queen Elizabeth Forest Park og på de smukke heder i Clyde Muirshiel Regional Park. Kører I til Kilmartin Glen vil I derimod opleve én af de sagnomspundne stencirkler og 350 andre oldgamle, fascinerende monumenter.
 
Den lille by Peebles i det sydlige Skotland

Bølgebakker i Borders

I det sydligste Skotland græsser utallige får og Galloway-kvæg på grønne frimærker indhegnet af stenmure, og floderne snor sig mellem halvskallede bjergtoppe og skove i forskellige nuancer i Galloway Forest Park. I kan gå på opdagelse i elegante gamle klosterbygninger som de såkaldte ”Four Magnificent Abbeys”: Kelso, Jedburg, Dryburgh og Melrose. Der er også mulighed for at besøge imposante borge og slotte som Abbotsford House, Floors Castle, Traquair House, Caerlaverock Castle, der hver især er smukke repræsentanter for Skotlands dramatiske historie. I byer som Peebles og Newton Stewart leves livet i samme rolige tempo, som bakkerne bugter sig.

 

Gastronomiske Skotland

Haggis, en stuvning lavet på indmad, serveret med kartoffel og kålrabi tilsat lidt whisky, er nok Skotlands mest traditionelle ret. Men selvfølgelig er skotsk gastronomi så meget mere end det, og over de senere år også steget til helt nye højder. Det skotske spisekammer bugner af lækre lokale råvarer, nyfanget fisk og skaldyr og mørt kød fra lokalt kvæg, så her findes alle ingredienserne til en bilferie med store kulinariske oplevelser. Kør fx afsted på en af de mange food trails til lokale restauranter, gårde og fiskerbyer. Velbekomme.
Denne side er udskrevet d. 26. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa-event/exhibitors/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.