Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Madrid

  • Taxi i lufthavn

    04.05.16: Ib baastrup
    Pas på taxi hajerne der står ved udgangen af lufthavnen de er svindler du kommer til at betale det dobbelte af hvad det koster og de kører store omveje og snyder med taxameter
    Se hele rejsetippet
  • Mageløse Madrid

    (Bedømt af 2 personer)
    23.04.14: Mogens Kjær
    Madrid er en storby. Ja, men det er også en lille by. Hvis man bor midt i byen, oplever man de små gader med barer og restauranter og forretninger uden at mærke at det er en storby.
    Se hele rejsetippet
  • På Gin-bar i Madrid

    FDM travel Presale coordinator
    (Bedømt af 2 personer)
    Den bedste gin&tonic i Madrid får du på Guau.
    Er du til gin og er du i Madrid, så er det et must at besøge gin-baren ”Guau”.
    Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Madrid

Rejsetips af samme forfatter

  • På jagt efter nordlys / Aurora Borealis

    (Bedømt af 1 person)
    10.03.14: Carl Nielsen
    Vi har de sidst to år været på Nordlys jagt i den nordlige del af Norge og Sverige. Det første år boede vi i Kiruna i Sverige, og i år prøvede vi Tromsø i Norge.
    Se hele rejsetippet
  • På biltur i Cowboy staterne - Wyoming, South Dakota, Montana, Colorado

    (Bedømt af 10 personer)
    18.01.14: Carl Nielsen
    På hesteryg I Rocky mountins

    Hvis du har lyst til at prøve noget ud over det sædvanlige, så skal du prøve en tur på hesteryg ud i ”back country” eller ud i det helt uberørte ”wilderness”

    Hvis du har besøgt California, set Gand Canyon, Las Vegas, og de store red woods, så bør dit næste rejsemål i USA, være ”cowboy staterne”

    Vi brugte 15 dage med udgangspunkt i Colorado, derefter South Dakota, Wyoming, og Montana.
    Se hele rejsetippet
På vinferie i Spanien - Ribera del Duero området
Rejsetips indsendt af:
Carl Nielsen
Kgs. Lyngby
29. okt. 2013

På vinferie i Spanien - Ribera del Duero området

Efteråret er et ideelt tidspunkt at tage på vinferie i Spanien fordi der er hektisk aktivitet med høst og fremstilling af vin. Her er en beskrivelse af et lille spansk distrikt hvor alle smagssanser kan vækkes til live og hvor du samtidig kan komme helt tæt på selve vinproduktionen.
Gennem de sidste 5 år har vi smagt på nogle forskellige vine fra et lille område i Spanien nord fra Madrid. Området ligger langs den øvre del af Duero floden, og hedder derfor Ribera del Duero. Der laves kraftige vine i området, ofte med en duft og smag af solbær. Hele den nordlige del af Spanien ligger på et plateau i ca. 800 meters højde, og temperaturen der derfor typisk mellem 5 til 8 grader lavere end i Madrid. Dette er godt for både mennesker og vinen. Vinens lange rødder gør det muligt at udnytte de fleste skråninger langs Duero floden. Ribera del Duero området ligger kun ca. 1½ times kørsel nord for Madrid, og hele området er ca. 100 km fra øst til vest og kun 50 km fra nord til syd, men område huser langt over 50 forskellige vinproducenter som på Spansk hedder ”Bodegas”
Bodegas Pascual, Vinen ligger på fade og modner mellem 6 til 24 måneder.
Bodegas Pascual, Vinen ligger på fade og modner mellem 6 til 24 måneder.

Vinen

Vinen: vinen i området er meget speciel, den er kraftig, mørk, med masser af frugtsmag, og ofte med et højt alkohol indhold.
Alle Ribera del Duero rødvine som produceres i området skal produceres ud fra en drue som hedder Tempranillo, det er dog lovlig at tilsætte med små mængder af andre druetyper, men vinen skal altid indeholde mindst 90% Tempranillo druen.
De fleste Bodegas producerer mindst tre forskellige kvaliteter, Roble, Crianza og Reserva
Roble: er en ung vin som lagres på egetræsfade i 4 til 6 måneder
Crianza: er en mere moden vin som lagres på egetræsfade i 12 måneder
Reserva / Signitur eller Autor: er ofte husets topvin som typisk lagres i mere end 12 måneder på franske egertæsfade, og fremstilles af de meste udsøgte druer.
Jorden i Ribera del Duero området er mager, og kan derfor ikke bruges til meget anden end til vinproduktion. Vinstokkene har en god evne til at sende rødderne dybt ned i undergrunden, og kan på den måde vokse på skrænter hvor intet andet kan gro. Vinstokkene dækkes typisk med skifer som opsuger solens varme gennem hele dagen og afgiver den om natten. På den måde får man en vin som er kraftig, med stor fylde og uden meget garvesyre. Noget af det mest fremragende vin bliver produceret i den vestlige del af området mellem Peñafiel og Quintanilla de Onesimo. I dette område ligger også den verdenskendte producent, Dominio de Pingus, som ejes af Danskeren Peter Sisseck. Imellem de to byer ligger der over 35 forskellige vinproducenter, så udvalget af dejlig vin, er nok til mange ugers vinsmagning.
Folk i området er generelt meget flinke og søde, og gør alt hvad de kan for at hjælpe. Det er dog tydeligt at se at krisen har ramt hårdt i Spanien og også i dette område. Mange vinproducenter har fået lån til ombygning / udbygning for ca. 10 år siden, altså før krisen, og mange steder kan uden problemer håndtere 10 gange så mange turister som der reelt kommer til området. Derfor er der typisk aldrig problemer med bare at komme uden at man har aftalt det på forhånden. Det hjælper dog hvis man kan tale og forstå lidt spansk.
Bodegas El Lagar de Isilla, så er der linet op til smagning på vinen, bilen får lov til at hvile
Bodegas El Lagar de Isilla, så er der linet op til smagning på vinen, bilen får lov til at hvile

Nogle af de Bodegas som vi besøgte:

Bodegas Pascual som ligger i den østlige del af Ribera del Duero. Bodegas Pascual er et lille familie ejet foretagende, hvor der i alt kun arbejder 5 personer. De ejer 35 ha. Med Tempranillo druen og alle markerne ligger tæt rundt om Bodegas Pascual. Vi mødte deres ”export manager” Ester Pizarro Abejón som viste os hele produktionen. Bodegas Pascual producerer 4 forskellige slags rødvin samt et par forskellige hvidvine. Den bedste af de vine som vi smagte var den nyeste vinkreation, en Buró De Penalosa Crianza, den duftede af solbær og friske bær, smagen er kraftig, dejlig og frugtaftig, uden for meget garvesyre. Den vinder yderligere ved at ilte et par timer. Reserva kvaliteten er endnu mere blød og rund.
Lidt vest for Aranda de Duero ligger endnu et lille dejligt Bodegas ved navn Señorio de Bocas. Stedet ligger smukt op ad en lille grusvej og alle markerne på 20 ha ligger smukt rundt om Bodegas. På Señorio de Bocas produceres der ca. 120000 flasker fordelt på 4 forskellige rødvine. Alt arbejdet klares af kun 4 personer. De bedste vine er efter min mening Roble, Crianza og Autor de Bocos. Både Roble og Crianza, smager dejligt og dufter af solbær, på den gode måde. Smagen er kraftig, med en lang fyldig eftersmag, uden syre. Alle vine produceres på 100% Tempranillo druen. Vinflaskerne er meget let at genkende fordi alle etiketter har en ren dyb blå farve

 Billedet viser en kælder i et af de store vinhuse ved navn Protos. De producerer over 5 mio. flaske
Billedet viser en kælder i et af de store vinhuse ved navn Protos. De producerer over 5 mio. flaske

Bodegas

Længere mod vest, ligger Bodegas Emina som er en af de store producenter. I Eminas kælder ligger der mere end 2300 egetræsfade fra både USA og Frankrig. Grunden til de ofte fortæller hvilke fade de bruger, er fordi der er stor forskel på slutresultater afhængig af hvilke fade der bruges og hvor gamle de er. De bedste og dyreste fade fremstilles af fransk eg. Emina producerer store mængder af mange forskellige vine. De har marker fordelt over et meget stort område, også uden for selve Ribera de Duero området. Den bedste vin som vi smagte var en Matarromera Crianza fra 2006, den havde en intens duft og kompleks smag af både solbær, frugt, lidt træ, og en meget lang eftersmag. Produktionsprisen for denne vin er i den dyre ende med 17euro.
Lige før man når Ribera de Duero grænsen mod vest, kommer man til Dominio de Pingus, som ligger midt i en ganske lille by i nogle uanselige bygninger. De har ikke besøgscenter, og jeg tror ikke at de modtager besøg uden forudgående aftaler.
Karin får en gennemgang af hvordan man løbende beskærer vinstokkende, på en økologisk gård
Karin får en gennemgang af hvordan man løbende beskærer vinstokkende, på en økologisk gård

Bodegas

Noget af det mest fremragende vin som vi har smagt fra dette område, produceres fra de helt små producenter. Disse producenter har ofte meget større føling med hver eneste vinmark, om den skal høstes i dag, eller om man skal vente endnu tre dage. Druerne plukkes manuelt og sorteres i det øjeblik at de modtags fra markerne. De manuelle processer præger også resten af produktionen disse steder. På de store produktionssteder foregår høsten ofte med maskiner, det ses tydeligt ved at vinstokkene er stammet op, og så meget som muligt foregår maskinelt.
Billeder fra byen Segovia med Slotte, kæmpe katedraler.
Billeder fra byen Segovia med Slotte, kæmpe katedraler.

Kultur på vejen hjem

Hvis man er ved at være mæt at dejlig vin, og overvejer at vende næsen mod lufthavnen i Madrid, kan man med fordel bruge en dag i den super smukke og eventyragtigere by Segovia. Byen er fyldt med slotte og katedraler, en 2000 år gamle aquadukt med en længde på over 700 meter, som står og knejser stolt som om den først lige er bygget færdig sidste år.
Segovia med Slotte og så den store aquadukt som er bygget for omkring 2000 år siden.
Segovia med Slotte og så den store aquadukt som er bygget for omkring 2000 år siden.

Byen ligger på vejen mellem Ribera de Duero området og Madrid, så gør dig den tjeneste at gøre et stop, også selvom du ikke er til museer og gamle bygninger, denne by er noget ganske specielt.
Ribera De Duero, rødvin fra Spanien når den er bedst. gør plads i din bagage.
Ribera De Duero, rødvin fra Spanien når den er bedst. gør plads i din bagage.

Toldregler:

Toldregler: Hvis man ønsker at bringe noget vin med hjem til Danmark, må hver voksen person indføre op til 90 l rødvin vil til eget forbrug. Hvis man der imod får en vognmand eller en anden person, til at transporterer vinen hjem, skal der betales afgift af hver eneste flaske. Vinafgiften er på nuværende tidspunkt lidt over 11 kr /liter som indføres til Danmark.

Kommentarer til rejsetippet om Madrid

Godt med lidt ord og rådgivning om Spanske vine

05/12 2013 Jan Albanil
Rart at også andre synes såvel om området omkring Duero ikke mindst de her producerede vine. Har selv opholdt mig i en længere periode på Bodegaen Torremilanos, som også har et mindre hotel på deres ejendom. Tæt på Duero området findes iøvrigt andre Spanske vin områder, som forventes at have en fremtidig bevågenhed - f. eks. Toro
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Madrid

Hoteller i Madrid
Rejser til Madrid
Denne side er udskrevet d. 8. december 2016 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.