Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Sverige

 • Stockholm - Nordens Venedig

  (Bedømt af 42 personer)
  Stockholm praler af at være Nordens hovedstad. Sådan ser de færreste i Danmark på det, men ikke desto mindre er Stockholm en fantastisk flot by, der om sommeren kan lede tankerne hen på såvel Venedig som Sankt Petersborg - i hvert fald med lidt god vilje.
  Se hele rejsetippet
 • Mini ferie i Gøteborg

  26.10.15: Preben Pedersen
  Hvad med Gøteborg i Sverige, spurgte kæresten mig om, da vi vurderede hvor vi lige skulle ta´ på en miniferie.
  Vi havde ingen kendskab til byen udover vi vidste der, i sommerperioden, er forlystelsen Lisaberg.
  Se hele rejsetippet
 • Sommer i det sydsvenske

  (Bedømt af 24 personer)
  Hvem siger man behøver at rejse langt væk for at få nye oplevelser?

  Blot en halv times togtur fra København, så er man i Malmø, der er Skånes største by og den tredjestørste by i Sverige.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Sverige

Rejsetips af samme forfatter

Forlænget weekend i Karlskrona
Rejsetips indsendt af:
København N
7. marts 2016

Forlænget weekend i Karlskrona

Sverige er et land, som de fleste danskere ofte ikke giver den rejsemæssige opmærksomhed, som landet faktisk fortjener.

På trods af, at vores naboland mod øst ligner Danmark på mange måder er det alligevel et land, der har mange interessante byer og historiske seværdigheder, der kan gøre os klogere på landet hinsidan.
For et par år siden tog jeg på en weekendtur til Karlskrona, der ligger i den sydøstlige del af Sverige.
Typisk bygning i Karlskrona
Typisk bygning i Karlskrona

Lille by, stor historie

Byen har kun 32.000 indbyggere, men er ikke desto mindre hovedbyen i Karlskrona Kommune og residensby i Blekinge.

Byen blev grundlagt i 1680 af Karl den 11 som hovedbase for den svenske flåde.

Det lyder måske en anelse pompøst at tale om hovedbase for den svenske flåde, men i 1600-tallet kunne man med en vis ret godt betegne vores broderland mod øst som en stormagt.

Karlskrona er oprindeligt bygget på mere end 30 mindre øer, der med tiden er bygget sammen. Hovedøen hedder Trossö, og det er på denne ø man kan finde langt de fleste af de seværdigheder, som Karlskrona har at byde på.

Hvis man bor i København er det transportmæssigt utroligt let at komme til Karlskrona og det sydsvenske idet der kører regelmæssige toge fra hovedbanen direkte til Karlskrona.

Togturen tager i omegnen af 5 timer, og det giver den rejsende rig mulighed for at studere det sydsvenske landskab, der passerer forbi samtidigt med, at man indstiller systemet på, at man er på vej til nye og spændende oplevelser i nabolandet.

På togturen til Karlskrona finder man ud af, at Sverige er et ganske naturskønt land, der egner sig godt til de rejsende, der holder af vandreture i naturen.
Typisk gade i Karlskrona
Typisk gade i Karlskrona

Indkvartering

Når jeg er ude at rejse foretrækker jeg at bo på hoteller, der ikke ligger milevidt fra de seværdigheder jeg gerne vil se på rejsemålet.

Samtidigt er jeg også typen, der ikke gider betale en mindre formue for indkvarteringen, så længe der en seng, badeværelse og bygningen ikke er kondemneret og/eller fyldt med skadedyr er jeg godt kørende.
Som regel ender jeg på et mellemklassehotel, og det gjorde jeg også på turen til Karlskrona, hvor jeg havde booket mig ind på Hotel Siena, der ligger ganske få skridt fra Stortorget, der ligger midt inde i byen og hvorpå man kan finde spændende arkitektur samt gode spisesteder og cafeer inden for gåafstand.

Hotellet viste sig at være fint til de behov jeg har: en komfortabel seng, rimelig morgenmad, god beliggenhed og rimelig pris, der ikke er for dyrt, så jeg kan godt anbefale Hotel Siena til andre.
Gade ved Stortorget
Gade ved Stortorget

Stortorget i Karlskrona

Som navnet antyder er Stortorget den største plads i byen, hvorfra et utal af gader forgrener sig ud i Karlskrona.

Torvet er spækket med historiske bygninger, som eksempelvis Frederikskirken, Trefoldighedskirken og rådhuset, der er blot tre af byens bygninger, som man skal have besøgt inden man rejser tilbage til de vante rammer i Danmark.
Trefoldighedskirken set fra Stortorget
Trefoldighedskirken set fra Stortorget

Trefoldighedskirken

Trefoldighedskirken er en ottekantet barokkirke, som man påbegyndte at opbygge i 1720, men kirken blev ikke egentligt indviet før i 1744.

Kirkens ydre bærer præg af, at arkitekten bag kirken, Nicodemus Tessin, har fundet sin inspiration til kirkens tegninger i Rom, hvor jeg synes man ser mange kirker med lignende arkitektonisk udtryk.
Bagsiden af Trefoldighedskirken
Bagsiden af Trefoldighedskirken

Kirken er lige så speciel indvendigt som den er udvendigt og især klokkespillet med 35 klokker (der spiller 3 gange dagligt) gjorde indtryk på mig.
Rådhuset i Karlskrona
Rådhuset i Karlskrona

Rådhuset i Karlskrona

På Stortorget finder man – naturligvis – også byens gamle rådhus.

Som i så mange byer i både Danmark og Sverige har rådhuset til huse på byens største torv, Karlskrona er ingen undtagelse.

Rådhuset er bygget i 1790 og tegnet af den svenske arkitekt og embedsmand Carl Fredrik Fredenheim.
I dag anvendes bygningen dog ikke længere som rådhus, men bygningen har gennem en del år i stedet været brugt som byens retsbygning.

Jeg nåede desværre ikke at undersøge om man kunne komme ind i den gamle rådhusbygning, men skulle jeg en dag komme tilbage til Karlskrona kunne det være spændende at se hvordan bygningen ser ud indefra.
Frederikskirken
Frederikskirken

Frederikskirken

Frederikskirken er blot en af de bygninger, der er optaget på UNESCO´s verdensarvsliste og dermed kategoriseret som umistelig kulturarv.

Kirken blev indviet i 1744 og er en tysk barokkirke, men det er en kirke som jeg synes minder mere om romerske kirker end om tyske barokkirker.

Hvis man tager sig tiden til at gå ind i selve kirken (og det bør man gøre) må man ikke forlade bygningen uden at have studeret døbefonten fra 1854 og orglet.

Jeg synes dog at bygningen var væsentlig mere interessant i det ydre end i det indre, men en arkitekt eller kunsthistoriker vil givetvis kunne belære mig om storheden i kirkens indre.
Nordens længste træbygning set udefra
Nordens længste træbygning set udefra

Nordens længste træbygning

Nogle seværdigheder var det overraskende for mig at finde i Karlskrona, men den største overraskelse var nok en bygning ved navn Rebslagerbanen.

Rebslagerbanen er Nordeuropas og dermed også Sveriges længste træbygning på mere end 300 meters længde.

Bygningen skulle efter sigende være bygget i 1692 og har været anvendt som orlogsværft.
Nordens længste træbygning set indefra
Nordens længste træbygning set indefra

Bygningen er et stort, langt rum og en kraftig, men behagelig duft af træ rammer næsen i samme øjeblik man træder ind i det enorme rum, hvor værktøj og arbejdsstationer er bevaret.

Rebslagerbanen er ikke mindre end imponerende, og det er nok en seværdighed, der mest henvender sig til mennesker, der er interesseret i arbejderhistorie.
Skærgården
Skærgården

Skærgården

Det kan dårligt komme som en overraskelse, at Sverige er et særdeles naturskønt land at besøge, og når man besøger Karlskrona får man i den grad bekræftet, at Sverige (og også området omkring Karlskrona) er et slaraffenland for de mennesker, der kan lide at komme lidt udenfor byen for at tage på vandreture.

Lej en cykel eller medbring eventuelt din egen cykel hjemmefra, og så er man i bogstaveligste forstand godt kørende, både hvis man vil opleve Karlskrona, men i særdeleshed hvis man også gerne vil udenfor bygrænsen og opleve nogle af de rolige og naturskønne omgivelser som Blekinge har at byde på.
Herregården Skärfva set udefra
Herregården Skärfva set udefra

Herregården Skärfva

Et kvarters kørsel uden for Karlskrona finder man herregården Skärfva, en bygning der er interessant at besøge hvis man interesserer sig bare en lille smule for bygninger, arkitektur og historie.

Bygningen blev bygget i 1785 af admiralen Chapman, der selv den dag i dag er et ganske kendt navn i Karlskrona.

Store dele af bygningens indre er bevaret i sin oprindelige form, og det er en ganske speciel oplevelse at gå rundt i en så velbevaret bygning, det er næsten som at træde ind i en anden verden og en anden tid når man går ind af hoveddøren.

Husets største og mest imponerende rum er kuppelsalen, et temmelig stort rum med et ottekantet kassetteloft.

Arkitekten bag Skärfva skulle efter sigende have været inspireret af Pantheon-kuplen da bygningen blev tegnet, men det havde denne rejsende alligevel lidt svært ved at få øje på skulle være tilfældet.
Bygningsværk i haven, der hører til Skärfva
Bygningsværk i haven, der hører til Skärfva

Skärfva er en bygning, der efter enhver tænkelig standard er et besøg værd og selvom man ikke er arkitekt vil man alligevel finde bygningen både speciel og seværdig.

Bygningen ligger naturskønt direkte ud til skærgården, og er man til vandreture vil det derfor være oplagt at gå en tur i det grønne efter at have besøgt denne arkitektoniske perle.
Træbygning i Karlskrona
Træbygning i Karlskrona

Besøg Karlskrona

Det er spændende at bruge en forlænget weekend i Karlskrona.

Byen er overskuelig så man kan nå at fornemme byens stemning på 3 dage samtidigt med at man kan nå at se en stor del af byens seværdigheder på relativt få dage.

Selvom byen har mange spændende seværdigheder er der også noget soveby over Karlskrona, og det er derfor ikke et oplagt rejsemål hvis man af natur er en festabe.

Til gengæld er byen et oplagt rejsemål for det kultur-rejsende segment; dem der interesserer sig for arkitektur, verdensarv og historie og som holder af rejsemål der ikke er overrendt af turister.

Det er ikke sidste gang jeg har besøgt Karlskrona, og det var med et vist vemod, at jeg tog tilbage til København efter at have tilbragt en forlænget weekend i det svenske.

Kort sagt kan jeg kun anbefale andre at tage på en forlænget weekendtur til Karlskrona hvis man har brug for nye og spændende input men måske ikke har tid eller overskud til at tage ud at rejse flere måneder i træk.

Seværdigheder
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Andre sider om rejser til Sverige

Ferieboliger i Sverige
Rejser til Sverige
Denne side er udskrevet d. 22. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/sicilien/marina-de-modica/torre-dantona-country-hotel-sommerferie.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.