Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Sverige

Læs mere om rejser til Sverige

Rejsetips af samme forfatter

 • Julemarked i Lübeck

  (Bedømt af 2 personer)
  03.12.11: Finn Sørensen
  Sammen med mine nærmeste venner tog vi til det legendariske marked i den gamle "Hansestad", Lübeck. Den middelalderlige bykerne, inden for ringen af åer, er jo, som også de selv skriver, overskuelig og er tilgængelig, fra et af de små hoteller i byen.
  Se hele rejsetippet
 • Kirker, portvin og klostre

  (Bedømt af 3 personer)
  02.09.11: Finn Sørensen
  Som nylig hjemkommen fra Portugal, begyndende i Lissabon/Lisboa (Hvor mange portvins-huse findes i byen? - Ingen. De ligger alle på den anden side af floden!), så fik jeg kendskab til et "Nokia-træ" (En lettere camoufleret antennemast!).
  Se hele rejsetippet
 • Norman Foster i London

  (Bedømt af 2 personer)
  01.01.11: Finn Sørensen
  Det var også Norman Foster, der lavede det nye elefanthus i ZOO, i København, men når man vandrer i central London, ved The Tover, og Tower Bridge, så kan man ikke ikke undgå at se hans værk: "Agurken", - lidt ukærligt benævnt, af folkeviddet!
  Se hele rejsetippet
Ø-ferie nær Visby i Sverige
Rejsetips indsendt af:
Finn Sørensen
Vordingborg
18. nov. 2009

Ø-ferie nær Visby i Sverige

Turen igennem Skåne, er ikke så spændende, med lange motorveje. Men, når man kommer til Oskarshamn, bør man lige tage sig tid, til et besøg på "Döderhultarens" lille museum, med denne særlings små, og utroligt livagtige træfigurer. Jeg har set andre forsøg på at efterligne ham, men de har ikke samme "liv", som Axel Peterssons figurer.

Højdepunktet - den gamle Hansestad Visby

Mine ældste venner, havde lejet et hus på Gotland, og spurgte, om jeg ikke ville med, da der var rigeligt plads? Jo tak, da! - og vi var kun knapt nået over til Øen, da færgerne stødte sammen, lige uden for havnen! En ekstra færge blev trukket ud af drift fra Ölands - ruten, og én blev sendt på værft, med så voldsomme skader, at den ikke kunne sejle. Den anden, havde huller i skroget, men så højt oppe, at det ikke betød så meget. Men vi skulle jo på arbejde igen, næste mandag, så vi var ikke helt tryg ved situationen.

Men Gotland er et utroligt smukt sted, med en vild natur - og masser af gamle møller. Også kirkerne, som der er mange af, med kalkmalerier, fortjener et eftersyn!

Men højdepunktet er den gamle Hansestad: Visby.
Kong Valdemar, d.III. "Atterdag", indtog Visby, i 1361, efter at have slået en dårligt udrustet bondehær, lige uden for byen, mens borgerne så på, fra ringmuren, uden om, men uden at hjælpe!
Jeg må nok erkende, at Valdemars ry, er væsentligt dårligere, på Gotland, end i Danmark! Et kendt billede, fra 1800.tallet, viser kongen på tronen, mens borgerne bærer guld til, og lægger det i store kar! Og Valdemar skulle have plyndret byen, for alt!

En skrøne, for Valdemar vidste naturligvis, at man ikke skal slagte gåsen, der lægger "Guldæg"! Og, med rimelig sansynlighed, så har han, på forhånd, givet byen et tilbud, "Som de ikke kunne afslå", for at holde sig i ro, mens han slog bønderne, uden for. Når man kommer ind i byen, kan man man nemt se, at muren er svag, og at en angriber, med belejringsmaskiner, formodentlig nemt ville have kunne vælte den. Og det har byboerne også været klar over. Men til at holde en bondehær ude, som under borgerkrigen, tyve år før, kunne den naturligvis bruges.

Så byboerne valgte det mindste onde, og Gotland blev Dansk, og skatskyldigt, i mange år.
De smalle gader, med små huse, er spændende og de mange kirker, og kirkeruiner, vidner om byens rigdom, som handelscentrum, især for handelen med Rusland.
Men handelen flyttede, og Visby mistede sin betydning.

Mærkeligt nok, så har man ikke en permanent udstilling, af de lig, som man gravede op, i halvtredserne, på Visby Museum. Lig, med våben og ringbrynjer, som man fandt i store fællesgrave, da man begyndte at udgrave området, lige uden for byen, og som vakte naturlig opsigt, på grund af de velbevarede jerndele.

Et stort trækors, står på slagmarken, og minder om de mange døde, som gav deres liv, i forsøget på at forsvare Gotland.

Da vi skulle hjem, var pladsbestillingen aflyst, og hele opmarch-området fyldt. Og man kunne se de skader, som den ene færge havde fået, ved sammenstødet. Men når man sejler hele tiden, så går det ret hurtigt, og efter nogle timers venten, kunne vi køre om bord på færgen.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Andre sider om rejser til Sverige

Ferieboliger i Sverige
Rejser til Sverige
Denne side er udskrevet d. 25. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/gardasoeen/liste/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.