Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Stockholm

 • Stockholm - Nordens Venedig

  (Bedømt af 42 personer)
  Stockholm praler af at være Nordens hovedstad. Sådan ser de færreste i Danmark på det, men ikke desto mindre er Stockholm en fantastisk flot by, der om sommeren kan lede tankerne hen på såvel Venedig som Sankt Petersborg - i hvert fald med lidt god vilje.
  Se hele rejsetippet
 • Fra lufthavn ind til Stockholm

  (Bedømt af 7 personer)
  27.10.11: Thea Frank
  der er ca. 42 km. fra luthavnen til centrum og der er vi i DK vandt til at det kan betale sig at tage toget.
  Se hele rejsetippet
 • Stockholm til vands

  FDM travel - Marketing projektleder
  (Bedømt af 2 personer)
  07.06.11: Gitte Skou
  Ofte står man fra landsiden og ser ud over den smukke svenske skærgård. Men det kan stærkt anbefales også at se byen fra vandsiden - selv med fuld fart på!

  Stockholm er altid et besøg værd.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Stockholm

Rejsetips af samme forfatter

 • Se San Francisco fra fødderne...

  (Bedømt af 7 personer)
  15.10.09: Viveca Andersen
  Efter at have været i San Francisco 2 gange tidligere, i øvrigt positive oplevelser hvor vi ”gjorde” meget af det, man ikke må gå glip af.
  Læs hele rejsetippet
 • Oplev en ægte skærgårdsidyl på Möja udenfor Stockholm

  (Bedømt af 21 personer)
  06.02.09: Viveca Andersen
  En gang kunne man læse på en reklameplakat ombord på skærgårdsfærgerne: ”Det burde være en menneskeret, at mindst én gang i livet få lov til at sejle i Stockholms skærgård”. Der er utallige grunde til, at dette udsagn er rigtigt. Jeg vil prøve at beskrive øen og dens oplevelsesmuligheder for at give andre lyst til at besøge ”et smultronställe”.
  Læs hele rejsetippet
 • Kør-selv-ferie på Irland

  (Bedømt af 20 personer)
  29.01.09: Viveca Andersen
  Besøg Irland og få de bløde toner fra The Dubliners til at blive virkelighed. Kom ind i en anden verden hvor venlighed står i højsædet.
  Læs hele rejsetippet
Stockholm-Nordens Venedig
Rejsetips indsendt af:
Viveca Andersen
Morud
6. feb. 2009

Stockholm-Nordens Venedig

Mange siger, at Stockholm er én af Europas smukkeste byer, og at sommeren er den bedste tid at komme der. Det er helt rigtigt, men efterårets flotte farver, decembermørket brudt af den smukke julebelysning, eller foråret da tulipanernes glade hoveder dækker byen burde absolut være anledning nok til et besøg.
Et par af Stockholms broer
Et par af Stockholms broer

Stockholm er omkring 700 år og kaldes ”Nordens Venedig” og ”Byen mellem broerne” fordi den er ”fordelt” på 14 øer, som er forbundet ved hjælp af 54 broer. Byen ligger der, hvor søen Mälaren og Østersøen mødes. Navnet kommer, af de forsvarsanordninger der en gang blev lavet af stokke ved nogle små holme.
Vandrehjemmet skibet af Chapman
Vandrehjemmet skibet af Chapman

Overnatning

Der er mange, mange hoteller at vælge mellem i forskellige prisklasser, men hvis man vil opleve noget lidt anderledes, skal man vælge vandrehjemmet ”af Chapman”. Det er et gammelt sejlskib fra 1888. Det har sejlet langt og rundet både Kap Horn og Kap Det Gode Håb under bl.a. engelsk og norsk flag. 1947 blev det købt for 5000 kroner og i 1949 åbnede den svenske turistforening skibet som vandrehjem, og det har det fungeret som siden. I 2007/2008 blev det totalrenoveret for omkring 90 millioner og står nu klar til brug igen.
af Chapman i aftenbelysning
af Chapman i aftenbelysning

Der er forskellige muligheder hvad angår antal overnattende per værelse (2, 4, 6). Man kan bo på selve skibet eller i bygningen på land. Denne blev i 1700-tallet brugt til magasinere Stockholm Slotts brænde. Bygningen på land er ikke renoveret, hvilket kan ses (det er ret enkelt men ok). I denne bygning ligger også receptionen og morgenmadsrestauranten.

Desuden ”Bar Chapman”. af Chapman ligger ved Skeppsholmen meget centralt i Stockholm. Man kan gå til de fleste seværdigheder i den indre by. F.eks. tager det ca. 15 minutter til Stockholms Slott. Vil man benytte bus, er stoppestedet kun 200 m fra vandrehjemmet. Priserne varierer, men som eksempel kan nævnes fra 260 SEK/pers. i dobbeltværelse. Morgenmaden (stort udvalg) kan varmt anbefales. Desuden velsmagende frokost/aftensmad fra ”Bar Chapman” til rimelig pris.

Læs mere på nedenstående link: Læs mere her

Transport

Som nævnt kan meget klares ”fra fødderne”, men tidsforbrug, vejr m.m. kan gøre, at det er klogt, at ”få lidt hjælp”: Stockholmskortet - Købes lettest online:Klik her findes til 1, 2 eller 3 døgn (1 døgn koster 375 SEK)- udover frie rejser med busser og metro (Tunnelbana) får du også fri entré til mere end 75 museer og attraktioner (se link) og til båd-sightseeing (om sommeren). SL-kort (Stockholm lokaltrafik) – Købes på hovedbanegården (Centralen) ved “SL-Center” og de kiosker der hedder “Pressbyrån”.

Kortet findes i 3 udgaver: 1, 3 eller 7 døgn og én der hedder ”72-timmarskort +” (1 døgn koster 100 SEK). Alle udgaver giver frie rejser med bus, metro, Waxholmsbolagets Djurgårdsfärja og sporvognen til Djurgården. ”72-timmarskort +” giver også adgang til nogle museer (se link) Læs mere herwww.sl.se kan man lægge en plan for en rejse fra punkt A til punkt B og få information om aktuelle busser/metro, stoppesteder, tider osv. Her kan man også finde en prisliste over øvrige billetpriser, hvis man ikke vil købe kort eller har brug for ekstra billetter udover kort.

Djurgårdsfärjan Djurgårdsfärgen er den lille færge, der sejler i det indre Stockholm. Den er en snild måde at transportere sig hurtigt på. Har man SL-kortet sejler man gratis ellers 30 SEK/tur (se link). F.eks. tager det mindre end 5 minutter til Djurgården, hvis man sejler fra Skeppsholmen (af Chapman). Tunnelbanan (metro) er i Stockholm mere end en transportmulighed. Tag med blå linje fra T-Centralen – stationerne er her smukt, sjovt og opfindsomt udsmykket af diverse kunstnere.
Stortorget – Fra brønden på torvet målte man afstand i gammel tid
Stortorget – Fra brønden på torvet målte man afstand i gammel tid

Museer, attraktioner og andre oplevelser

www.stockholmtown.com kan man få mange gode informationer bl.a. om museer (priser, åbningstider m.m.). Man vælger jo hver især museer efter interesse. Jeg vil derfor ”kun” beskrive nogle steder, som jeg ikke synes man skal snyde sig selv for. Gamla Stan er den gamle bydel og det oprindelige Stockholm. Et godt sted at starte Stockholmsbesøget. Her er meget at se og opleve: Stortorget – en af Sveriges historisk vigtigste steder og sandsynligvis det ældste torv. Her udspillede sig ”Stockholms blodbad” (1520) da den danske konge Christian II (i Sverige Kristian Tyran) lod 100 personer fra den svenske adel henrette. I dag kan man (om sommeren) sidde på en af de mange udendørs restauranter og hvile sine ben imens man ser på omgivelserne og folkelivet.
St. Göran og dragen
St. Göran og dragen

Västerlånggatan – Har du lyst til lidt “ægte turisteri”, så følg denne gade og gå ind i de mange souvenirbutikker. I de små sidegader kan man finde adskillige butikker, som måske er mere interessante med kunsthåndværk, malerier m.m. Mårten Trotzigs Gränd – Hvis du går ad Västerlånggatan (lige før du kommer til Järntorget), skal du passe på, at du ikke kommer til at gå forbi Stockholms smalleste gade (ca. 90 cm). Gaden er opkaldt efter en tysk købmand som handlede med kobber. Han blev med tiden meget velhavende og købte husene ved gaden i slutningen af 1500-tallet. Storkyrkan ligger lige ved siden af Stockholms slott. Den oprindelige del er fra 1300-tallet, men kirkens nuværende udformning er fra 1700-tallet. I kirken som har et meget imponerende indre kan bl.a. den berømte meget velbevarede egetræs-skulptur af St. Göran og dragen (1400-tal) ses. Det svenske kongepar blev viet her i 1976.
Kungliga slottet i morgenlys
Kungliga slottet i morgenlys

Kungliga Slottet eller Stockholms slott er verdens største slot med 605 værelser. Slottet er til dels bygget på resterne af det gamle slot ”Tre Kronor” der blev ødelagt af en brand i 1697. Kongefamilien bor ikke på slottet mere, de bor på Drottningholms slott, men bruger det til administrative gøremål. Der er muligt at se forskellige dele af slottet bl.a. skattekammeret (klik her)
Mike the Poet står klar til spøgelsesvandring
Mike the Poet står klar til spøgelsesvandring

Tror du på spøgelser?

Hvis du gør (eller bare alligevel), får du en spændende, anderledes og sjov oplevelse, hvis du tager med Mike the Poet på en af hans spøgelsesvandringer. Mike har en fantastisk entusiastisk og engagerende evne til at formidle dramatik og historie sammen med en lille teatertrop. Som publikum møder man op, betaler 100 SEK og følger Mike gennem de smalle gader på hans spøgelses-teatervandring. Undervejs sker der overraskende ting, og ind i mellem dukker andre skuespillere op og er med i fortællingen/stykket. Der er flere forskellige vandringer og mødested og tidspunkt varierer.
Læs mere her.
Slussen
Slussen

At se det hele lidt ”fra oven”

Katarinahissen & Fjällgatan Dette er et godt sted at begynde besøget i Stockholm – for at få lidt overblik. Da Stockholm ligger hvor søen Mälaren og Østersøen mødes, er der nødvendigt med en sluse. Dette sted hedder (forklarligt nok) Slussen. Her ligger Katarinahissen som er en elevator bygget i 1935. Den fører dig 38 m op til et sted med god udsigt over Gamla Stan og Stockholms Slott, Riddarfjärden og Stockholms ström (pris: 10 SEK – gratis med Stockholmskortet). Man kan stå og nyde udsigten eller spise på restaurant ”Gondolen”.
De gamle bygninger
De gamle bygninger

Herefter går man syd på ad Östra Slussgatan og ind på Katarinavägen som følges til Fjällgatan. Gå op på Fjällgatan og få en fantastisk udsigt over Stockholm. Imens kan du drikke kaffe på ”Fjällgatans kaffestuga” fra 1912. Her serveres også en dejlig is. Glem ikke at også vende blikket ”inad” og se de gamle huse (mange er fra 1700-tallet).
Kaknästornet
Kaknästornet

Kaknästornet Blev bygget i 1967 og er centrum for radio- og tvsignaler i Sverige.
Udsigt fra Kaknästornet. Stockholm Globe Arena i baggrunden
Udsigt fra Kaknästornet. Stockholm Globe Arena i baggrunden

Tårnet er 155 m højt og fra 30. etage kan man (en god og klar dag) se 60 km. Det er et godt sted at tage hen som afslutning på Stockholmsbesøget. Du kan stå her og se de steder, du har besøgt i løbet af opholdet. Brug bus 69 for at komme til tårnet (ca. 15 minutter fra Stockholms centrum).
Nordiska museet stikker op bag træerne med Vasamuseet til venstre
Nordiska museet stikker op bag træerne med Vasamuseet til venstre

Kungsträdgården I 1700-tallet var parken udelukkende for hoffet, men i dag er det et meget populært sted at mødes. Der foregår mange forskellige arrangementer året rundt (se link). Om sommeren er der adskillige udendørs restauranter. Et hyggeligt sted både om dagen og om aftenen. 

Djurgården Hvis vejret er godt, og du har tid, så tag en spadseretur fra Kungsträdgården ad Strandvägen ved vandet. Her passerer du en del sightseeingbåde (se  - hvis du har Stockholmskortet = gratis bådtur) og de mange skærgårdsfærger. Nærmere Djurgårdsbroen ligger der ofte flotte skibe af forskellige typer. Vil du ”køres” benyt bus 44 eller 47. Nordiska Museet Museet er enormt stort, interessant og fantastisk. Man kan ikke undgå at lægge mærke til den imponerende renæssancebygning lige efter Djurgårdsbroen. I dette museum kan man bruge rigtig lang tid på at se de forskellige historiske foremål og miljøer fra 1500-tallet og op til nutid.
Vasaskibet
Vasaskibet

Vasamuseet Vasaskibet skulle være datidens flotteste skib, men på grund af fejlkonstruktion sank det i indløbet til Stockholm på sin jomfrurejse i 1628.
Rekonstruktion af søfolk
Rekonstruktion af søfolk

Skibet blev taget op fra havets bund 333 år senere og kan nu ses på dette museum. Man behøver absolut ikke være meget indsat i skibe og skibsbyggeri for at sætte pris på et besøg her. ”De små nakkehår” rejser sig, når man står og betragter det smukke skib. Start med at se den film der bliver vist hver time, og gå herefter rundt i etagerne (begynd i bunden). Tag gerne med på en guide-tur, men gå også på egen hånd. Der er meget at se fra skibet, og det hele er imponerende og flot udstillet. Man har til og med lavet rekonstruktioner af nogle af de søfolk der blev fundet ombord.
En af Vasaskibets sømænd
En af Vasaskibets sømænd

Læs mere her. Der er meget god information at få på denne hjemmeside og desuden sjove opgaver (”spil”) for børn og barnlige sjæle, hvor man får mulighed for at ”sejle” Vasaskibet og forsøge at ændre det, så det bliver mere sejldygtigt. Dette kan også prøves på museet.
Model af Skansen
Model af Skansen

Skansen Lidt længere ud på Djurgården ligger Skansen (grundlagt 1891). Jeg plejer at beskrive det som en blanding af Den gamle by i Århus, Den fynske landsby i Odense og en zoologisk have. Et besøg på Skansen kan tage alt fra et par timer til en hel dag. Ud over at se de mange dyr (de fleste er nordiske dyr som bjørn, ulv osv.) er der 160 historiske bygninger fra hele Sverige (både fra landsby og by). Der er historiske værksteder, glasbrug m.m. Især om sommeren er der ekstra meget at se, da der arbejdes mange forskellige steder, og besøgende kan få indblik i hvordan det foregik i ”gamle dage”. Det er dejligt at smage det vidunderlige bløde tyndbrød, lige efter at det er blevet taget ud af ovnen. Eller hvad med sprøde vafler med multebærsyltetøj købt i en af de små boder?

Gröna Lund Er Stockholms tivoli. Det er en forlystelsespark som ikke kan måle sig med Tivoli i København hvad udseende angår. Gröna Lund har ikke den smukke charme som Tivoli har. Når det er sagt, og man spørger danske ”børn” i 15-årsalderen, hvad de synes om stedet, får man et helt klart udsagn om, at der er mange flere attraktioner her end i København. Læs på her om tider, priser m.m. Der er ofte koncerter både på en af restauranterne og om sommeren på den store scene (udendørs). Vedr. koncertprogram se link.

At ”fika” (=drikke kaffe) i Stockholm

Fåfängan Restaurang och Café ligger med en udsigt ”højt hævet” over Stockholms indre by på toppen af en klippe. Gå fra Slussen (15 minutter) eller tag bus 53 (2 minutter fra Slussen, 9 minutter fra T-Centralen), stå af ved Londonviadukten og gå det sidste stykke ved hjælp af trapperne. Læs mere her.  Sturekatten Er et hyggeligt konditori fra 1700-tallet hvor alt bagværk bliver bagt i deres eget bageri. Der er åbent alle dage (ma-fr kl. 8-20, lø kl. 9-18 og sø kl. 11-18). Adressen er: Riddargatan 4, (metrostation Östermalmstorg opgang Grevturegatan). Atmosfæren får én til at synes, at man er i et privat hjem. Det kommer sig af, at konditoriet ligger i de oprindelige ejeres lejlighed. Der er møbler i forskellige stilarter. Malerier, hæklede duge og nips understreger den personlige stemning. Personalet går klædt i sort eller hvidt med smukke kniplingsforklæder.

Når ”nøden” kalder

En lille (måske banal) oplysning. Husk at benytte toilettet når du er på museum, café o.l. Det kan koste 15-20 SEK/besøg på de meget sparsomt fordelte offentlige toiletter.
Kaknästornet set fra Skansen
Kaknästornet set fra Skansen

Udflugt udenfor Stockholm

Drottningholms slott er det slot hvor den kongelige familie bor siden 1981. Det kaldes ”Sveriges Versailles” og er et smukt barokslot som både burde og kan ses. Der er mulighed for guidede ture. Se priser, åbningstider m.m. her.

Er du teaterinteresseret, er Drottningholms Slottsteater en spændende oplevelse. Teateret blev bygget 1776 og havde sin storhedstid under Gustav III. Da han døde i 1792 blev teateret ”glemt” indtil 1922. Det startede op meget beskedent, men blev med tiden verdenskendt med Haydn, Händel, Gluck og Mozart på sit repertoire. Teaterets målsætning er, at holde fast i ”det oprindelige”. Det kan bl.a. høres/ses ved at man bruger autentiske 1700-tals instrumenter. Scenen er med sine 20 m dybde en af Sveriges dybeste scener.

Scenemaskineriet er også autentisk og indeholder bevægelige bølger, faldlemme og vind- og torden”apparater”. Man kan se en forestilling (se link) eller ”nøjes” med at deltage i en visning på ca. 30 minutter. Om sommeren hver hel og halv time fra kl. 11-16.30 (klik her). Pris 60 SEK (Stockholmskortet = fri entré). 

Man kommer dertil enten med metro+bus eller båd se www.dtm.se Metro til station Brommaplan og herfra bus 301-323 (ca. 40 minutter fra T-Centralen) men den bedste måde (= hyggeligste og mest seværdige) er med båd fra kajen, tværs over for broen fra Stadshuset. Bus/metro er gratis med Stockholmskort og SL-kort. Båd (afgang ca. hver halv time) med Stömma Kanalbolaget (klik her) 150 SEK retur (110 SEK retur med Stockholmkortet). 

Kommentarer til rejsetips om Stockholm

Spændende tip

19/03 2009 Claus Knudsen
Dette giver et godt udgangspunkt for planlægning og appetit på at opleve Stockholm
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Stockholm

Hoteller i Stockholm Centrum
Rejser til Stockholm
Denne side er udskrevet d. 21. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/england/manchester/hotel-football.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.