Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Cape Town

 • Cape Town – En perle på kanten af verden

  Vinderrejsetip August 2012
  (Bedømt af 44 personer)
  16.06.12: Dennis
  Cape Town bliver af mange betragtet som en af verdens farligste byer, hvilket har givet byen et ry, som den langt fra har fortjent. For efter at have tilbragt flere måneder i byen kan jeg med sandhed sige at Cape Town er en misforstået perle, som jeg med sikkerhed vil besøge igen og igen.
  Se hele rejsetippet
 • Cape Town SA - Det skønneste land med alle former natur.

  (Bedømt af 5 personer)
  26.04.12: Inger-Lise Jørgensen
  Dette er et ophold i Cape Town strækkende sig over 3 år. Min mand blev(frivilligt) udstationeret fra sit firma. To mdr. havde vi, til at få altibg arrangeret, ikke mindst vores 2 gravhunde! Vi har også to sønner, som på daværende tidspunkt var 6 og 9 år.Vi valgte et helt nyt hus uden for C.T.
  Se hele rejsetippet
 • Lions Head ved Cape Town

  (Bedømt af 1 person)
  13.03.12: Marianne Lyngholm
  I 2009 var min datter nede og arbejde som frivillig På Hospital i Cape town. Hun fungerede derfor som guide for mig og hendes bror, da vi besøgte hende i januar.Jeg holder meget af en god vandretur og derfor tog hun os med op på Lions Head.
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Cape Town

Rejsetips af samme forfatter

 • God sikkerhed i Cape Town og vinlandet

  (Bedømt af 26 personer)
  13.04.11: Henning N. Jensen
  Mange har spurgt os, er det ikke fagligt at rejse til Cape Town?
  Og svaret er ganske enkelt: ”Nej, det er det bestemt ikke, når man bare gør som i alle andre storbyer”.
  Se hele rejsetippet
Vinrejsen til Sydafrika
Rejsetips indsendt af:
Henning N. Jensen
Smørum
11. april 2011

Vinrejsen til Sydafrika

Cape Town er i sig selv en fantastisk dejlig by med et meget behageligt klima, og bare få kilometre fra bymidten ligger de ældste af mange vingårde i Sydafrika.
Allerede i 1659 pressede den hollandske Guvernør og læge Jan van Riebeck de første druer til vin i området omkring den berømte vingård Groot Constantia, og lige siden er vinproduktionen steget, så Sydafrika i dag er verdens 7. største producent af vin med hele 395 mill. liter.

Historisk
Cape-området var tidligere præget af en stor produktion af forholdsvis ringe vin, som under FN-sanktionerne mod Sydafrika fra 1980 også i stor udstrækning blev anvendt som råstof i destilleringen til brandy og lokalproduceret sherry.

Efter demokratiseringen og valget af Mandela til præsident i 1994 blev boykotten hævet, og det begyndte at gå stærkt.
Det viste sig snart, at de nordeuropæiske vindrikkere faldt for den gode smag, men vi efterspurgte mere rødvin end hvidvin, hvilket var et problem, idet Sydafrika var et hvidvinsland på det tidspunkt.
Vinbønderne forlangte, at Coop købte lige så meget hvidvin som rødvin, hvilket slet ikke svarede til afsætningen i Danmark.

Ikke kun Coop mødte disse begrænsninger, så vinbønderne satte hurtigt gang i et stort anlagt beplantningsprogram, der inkluderede de efterspurgte druesorter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Malbec og Shiraz, som vi i dag finder i mange af de sydafrikanske rødvine.

Pinotage
Nationaldruen Pinotage findes kun i Sydafrika, hvor den er udviklet i 1925 på Universitetet i Stellenbosch, der ligger midt i det største og mest berømte vindistrikt, men man skal helt frem til 1961 før den første rene Pinotage vin kom på markedet.
 
De bedste Pinotage vine kommer fra ældre vinplanter i buskform og med lavt udbytte, og fra vore smagninger kan vi roligt nævne, at der venter de danske forbrugere flere rigtig gode vinoplevelser med denne drue.
Det er endnu kun få flotte vine på Pinotage, der eksporteres, da langt den største del af disse fine vine drikkes lokalt.
En af de topmoderne vinkældre, der er adgang til
En af de topmoderne vinkældre, der er adgang til

Et fantastisk vinland

Efter få dage i den international inspirerede Cape Town, hvor englænderne har domineret siden 1795, gik turen til Stellenbosch, der er selve hjertet i den sydafrikanske vinproduktion.

Centreret omkring sit flotte universitet i traditionel hollandsk stil er Stellenbosch højsædet for de mange indvandrere af hollandsk afstemning – kaldet Boer, som taler African, der er en blanding mellem hollandsk, tysk og indfødt sprog – og man føler sig hensat til en helt anden rolig verden.

Sikkerhedssituationen - der bestemt ikke var et problem i Cape Town – er slet ikke et emne her i denne flotte og stille by, hvor alle synes at være livsnyder på et plan, der er passende for vinproduktion.

Spier
Af alle de flotte og dejlige vingårde vi besøgte i Stellenbosch er Spier en særlig omtale værd.
Denne vingård, der er mest kendt for vinene under sit eget navn og navnet Savanha, er med en produktion på 24 millioner flasker kun en mellemstor producent i Sydafrika, men det der gør dem særlig interessant, er deres store engagement i det lokale samfund, hvor det at have fast arbejde er et stort gode i et land med 23 % arbejdsløshed.
Ud over selve vingården, der rummer ikke mindre end 4.500 franske og amerikanske fade, har man bygget et stort konferencecenter og hotel, som giver beskæftigelse til mange lokale familier året rundt.

Dertil kommer den meget berømte restaurant ”MOYO”, hvor der til frokost serveres afrikanske specialiteter, som f.eks. Springbuk pølser og Antilope kebab, mens man kan nyde nogle af kældermesterens specialiteter til.
Der ud over er der saloner til vinsmagning, en meget speciel og stor butik med flot afrikansk kunst, flere små cafeer og en masse boder til de lokale kunstnere, så de kan sælge deres produktion til alle de mange gæster, der kommer på Spier hvert år.

Endelig er der et stort vildreservat, hvor Spier som en del af deres engagement i samfundet, har oprettet et ”plejehjem” for sydafrikanske geparder, der er kommet til skade i naturen eller ramt på vejene.

Her bliver de passet og plejet, men desværre bliver de også så tamme, at det er muligt for både voksne og børn at besøge dem og blive fotograferet sammen med dem i deres indhegning – hvis man har mod på at gå ind til verdens hurtigste rovdyr.
De mange ørne og falke, der også bliver bragt ind her, bliver ikke tamme på samme måde og bliver derfor sat tilbage i naturen, når de kan klare sig selv.
Bare vet af de gode måltider vi fik
Bare vet af de gode måltider vi fik

God mad og god vin

Som mange andre vinregioner i verden, så er der også i Sydafrika masser af gode restauranter, hvor man kombinere god med god lokal vin.

I Stellenbosch, der er centrum for Cape provinsens vinproduktion, er der et utal af gode og billige restauranter, der hver aften konkurrere om kundernes gunst, og selv befolkningen i Cape Town kører gerne de 60 minutter til Stellenbosch for at få en gourmet middag med tilhørende gode lokale vine.
Men det virkelige centrum for god mad ligger 30 minutters kørsel længere væk og findes i den lille hyggelige by Franschhoek, hvor de franske huguenotter slog sig ned omkring 1700. Med sig havde de en lang tradition for at dyrke god vin og servere veltilberedt mad.

Der er vist ikke mange med franske rødder tilbage i byen, men nogle af Sydafrikas (og verdens) bedste restauranter ligger her fortsat, og er bestemt et par dages besøg værd.

Bl.a. ligger vingården og restauranten ”Dieu Donné” højt oppe af bjergsiden med panoramavinduer, hvilket giver en helt fantastisk udsigt over hele dalen – næsten 270 grader rundt - eller vingården ”Haute Cabriére”, der har indrettet en flot lille restaurant i den forreste del af deres vinkælder ind under bjerget!!

Skal det være endnu mere fornemt – og lidt mere formelt – så skal man besøge ”Delaire Graff Estate”, hvor ejeren blev milliardær på diamanter, så her er der meter høj flot afrikansk kunst på væggene, Sydafrikas bedste Chardonnay, mad i Michelin klassen og sikkerhedsvagterne er der kun, fordi ejeren selvfølgelig også har indrettet en diamantbutik på vingården. Det var verdensklasse.

Swellendam
Når man først er i Sydafrika, så kan en køretur på ”Garden Route” være en attraktion. Ikke fordi der er mange haver eller blomster at se på, men fordi landskabet mellem det indiske ocean og bjergene hele tiden skifter fra grønne marker til næsten ørkenlignende områder, hvor der er langt mellem indbyggerne.

Midt på ”Garden Route” ligger den lille by Swellendam, der var de opdagelsesrejsendes sidste station før vildnisset, og hvor vi fik turen største gourmet overraskelse på den lille meget hyggelige italienske restaurant ”La Sosta”.

Ejerne var begge italienere fra Milano, hvor hun var bankuddannet, men havde fået en drøm om at drive køknet på sådan et beskedent lille sted i udlandet, og han var optiker, der af en af kunderne i hans butik, havde fået mulighed for at købe dette hus med restaurant, og så udvandrede de for at udleve deres drøm.

Med sin elegante servering skabte han en helt speciel stemning, og hun tryllede ved gryderne, så når man bestilte en ”Tasting Menu” kunne man til en ganske rimelig pris selv vælge hvilke af menukortets retter man ville sammensætte, og så hjalp han med de tilhørende sydafrikanske vine. Let, elegant og helt fantastisk, men husk at bestille bord, hvis du kommer forbi.
God mad og vin i det grønne
God mad og vin i det grønne

Hvem kan modstå så flotte desserter
Hvem kan modstå så flotte desserter

Plaisir de Merle - en af de mest romatiske vingårde i Stellenbosch, og man kan blot gå ind til vinsm
Plaisir de Merle - en af de mest romatiske vingårde i Stellenbosch, og man kan blot gå ind til vinsm

Aktiviteter
Vinområder

Kommentarer til rejsetippet om Cape Town

Indbydende rejsetips

16/04 2011 kirsten johansson
det var en meget spändende og indholdsrig rejsebeskrivning som smager af mere

Sydafrika - kan det blive ret meget bedre

15/04 2011 Karl Søndergaard
En rejse til Sydafrika står højt på voress prioriteringsliste.
Hennings rejsebeskrivelse give eksta blod på tanden.
Der er fire område som vi interessere os for:
1) Den fantastiske historie
2) Vinen
3) Dyr og natur
4) Golf
De tre områder er dækket og den fjerde ved vi også kan dækkes på bedste måde.

Vi vil glæde os til at følge i Hennings fodspor, når tiden bliver dertil.

Tak for et inspirende indlæg til Henning.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Cape Town

Hoteller i Cape Town
Rejser til Cape Town
Denne side er udskrevet d. 18. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/sicilien/siracusa/mediterraneo.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.