Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Sydafrikas historie

Det er forunderligt at rejse halvvejs rundt om jorden for at ende i en verden, hvor kulturen flere steder minder så meget om vores egen europæiske. Her kan du læse om Sydafrikas historie i store træk.

Regnbuenationen

11 folkeslag og sprog

11 folkeslag og sprog

Tre fjerdedele af indbyggerne er sorte. Resten fordeler sig på hvide, farvede (mulatter) og en lille mindretal indere. Sydafrika har ikke færre end 11 officielle folkeslag og sprog. De vigtigste er zulu, xhosa (Eastern Cape, Cape Town), sesotho (Lesotho og Free State), tswana (North West), engelsk og afrikaans (de hollandske indvandreres sprog), der begge tales over det meste af landet. Ofte er det engelsk i de større byer og afrikaans på landet.
Buskmænd og hottentotter

Buskmænd og hottentotter

Oprindelig var Sydafrika befolket med buskmænd og hottentotter – noget de mange hulemalerier over hele landet vidner om. De første sorte bantufolk kom nordfra og bosatte sig først i den østlige del. 

Hollænderne kom midt på 1600-tallet og slog sig ned ved Cape Town. De kom for at sikre forsyninger til skibene på ruterne til Fjernøsten. Lidt efter lidt bredte de sig, flyttede ind i landet og slog sig ned som landmænd.

Englænderne kom som følge af Napoleonskrigene i Europa. I virkeligheden var det hollænderne, der bad englænderne om at beskytte deres kolonier mod franskmændene. Men i løbet af få år kolliderede briternes liberale opfattelse af tilværelsen med den hollandske boeres livsopfattelse.
Aften i Sydafrika

Det store trek

Især briternes beslutning om at forbyde slaveri fik boerne til at drage væk og op i landet for at finde frihed uden britisk indblanding. De tog af sted med deres okser og trækvogne. Dette Store Trek markeres fortsat i afrikaanerkredse. Opgøret kulminerede med boerkrigen 1899-1902. I 1910 dannedes Den Sydafrikanske Republik som vi kender den i dag. I 1948 vandt boernes Nationalistparti valget og gennemførte apartheid. I 1994 vandt frihedspartiet ANC det første demokratiske valg for alle og Nelson Mandela blev landets første sorte præsident. ANC har fortsat massivt flertal i parlamentet.
 

På vej frem

Fattigdom er udbredt i Sydafrika. Den normale bolig for mange fattige er ofte et skummelt rum eller et vakkelvornt hus i blik i slumområderne i en af de store townships, betegnelsen for sortes boligområder. Også arbejdsløsheden er stor. Økonomisk kæmper sydafrikanerne fortsat med arven efter apartheid. Men landet er på vej i den rigtige retning, og landets fantastiske natur kan ingen tage fra Sydafrika.
Denne side er udskrevet d. 23. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/italien/gardasoeen/liste/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.