Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Rejser til Limpopo

North West mest kendt for sine to dyreparker, Madikwe og Pilanesberg, og den berømte sydafrikanske udgave af Las Vegas, Sun City. Limpopo vil du finde som den sprudlende provins, med skønne og grønne naturområder og stribevis af folkeslag, især mod nordøst. Ellers handler det om enorme farme med endeløse marker, verdens største platinminer og for de historisk interesserede, krigsmarker m.v. omkring Mafikeng. Her trådte spejderbevægelsen sine ungdomssko, og her fik man en god idé, der siden skulle blive verdenskendt.

Det nordlige Sydafrika


I Waterberg ligger flere dyreparker

Bo i et luksuslodge og oplev den æfte safaristemning
Store dele af Waterberg-bjergene er med årene blevet til dyreparker. Udover nationalparken Marakele er det Welgewonden-reservatet med flere komfortable (og dyre) luksuslodger samt Lapalala Wildernes. Fordelen ved dette område i forhold til Kruger er, at det er malariafrit. Og at det er relativt ukendt. Du slipper for kø, når interessante dyr viser sig nær vejen.

Både i Marakele og Welgefonden har du "De Fem Store", mens Lapalala huser en række af Sydafrikas fornemste konserveringsprojekter, bl.a. for forældreløse dyr. Besøg fx verdens vistnok eneste næsehornsmuseum.
Madikwe

Madikwe

Relativt ukendt, men absolut et besøg værd. Godt alternativ til dyreparkerne omkring Kruger. Godt 750 kvadratkilometer med over 8.000 dyr samt en række lodger – fra de helt fabelagtige luksuriøse til de mest basale med stearinlys og varmt vand opvarmet over et bål. Det er nemt at se dyrene, der omfatter De Fem Store samt flodheste, vilde hunde, hyæner, antiloper, fugle, planter og meget mere. 

Royal Madikwe er en dyr lodge i kolonistil. Buffalo Hills er den første sydafrikanske lodge ejet af indbyggerne i en nærliggende landsby. Mosetla Bush Camp ligger midt i parken uden hegn og uden el, men med masser af atmosfære – og lækker mad (hvilket du får overalt på de sydafrikanske lodger). Organiseret safari i firehjulstrækkere.

Vejen til Madikwe går enten ad grusvej forbi Pilanesberg og Sun City (kortest) eller ad N4 til Zeerust og derfra nordpå (bedst).
I Pilanesberg kan du se masser af vildt

Pilanesberg

Hvis det kniber med tiden, så prøv denne park anlagt omkring en udslukt vulkan kun to timers kørsel fra Pretoria/Tshwane og en smule længere fra Johannesburg. Også her finder du De Fem Store, flodheste, zebraer, hyæner, vilde hunde og masser af fugle, 365 slags, siges det. Du kan køre rundt i egen bil på parkens i alt 200 km nemme og problemfri grusveje, i hvert fald uden for regntiden. Husk endelig at køre forbi de smukkeste områder med bakkerne omkring krateret og Lake Mankwe. Pilanesberg er malariafri.
 

Sun City

Lad være. Kør forbi og nyd en dag ekstra i Pilanesberg eller Madikwe. Sun City er for folk, der synes det er sjovt at tilbringe dagene ved et kasinobord eller trække i enarmede tyveknægte i håb om den store formue. Stedet er bygget over en opdigtet legende om et rigt kulturfolk, der forsvandt. Men hvis rødder blev fundet og palads genopført som det var engang, men nu i stål, beton og marmor.

Sun City er også kæmpe swimmingpools og en bølgemaskine, der leverer, hvad der forventes af den. Og en fornem golfbane med truende krokodiller ved hul 13. Men selv om det er flot og overdådigt, er det også vulgært og alt for meget af det gode med tidsindstillede jordskælv og andre special effects. Men kinesiske turister elsker det. Lad dem om det.
Mafikeng og Mmabatho

Mafikeng og Mmabatho

Tvillingebyer med historie, både fra apartheid tiden og tiden fra Boerkrigen 1899-1902. Det var her den unge oberst Robert Baden-Powell fik en god idé under boernes godt 200 dage lange belejring af byen. Han fandt på at lade drenge forcere belejringen med beskeder til verden udenfor. Det førte senere til spejderbevægelsen. 

Under apartheid var Mmabatho hovedstad for det såkaldt selvstændige hjemland Bophuthatswana. Her huserede diktatoren Lucas Mangope i en moderne verden af cement, mursten, glas og stål. Han skulle på sine sorte undersåtteres vegne bevise apartheids levedygtighed som ideologi. Her skulle tswanaerne bo. De andre folkeslag havde lignende hjemlande i andre øde og ufrugtbare områder. Her skulle de udøve deres politiske rettigheder på samme vis som de hvide skulle udøve deres i deres 87 procent af landet. Det klarede Mangope nemt – med hjælp fra apartheids arkitekter og deres soldater.

Kør videre fra Lompopo

Krüger National Park er et "must see" i Sydafrika

De alternative dyreparker

De tre store dyreparker i North West og Limpopo kan besøges på en rundtur med udgangspunkt i Pretoria. Følg N1 mod nord, gør ophold ved kilderne i Bela Belas. Drej til venstre i Modimolle mod Vaalwater/Welge-wonden og Marakele lidt længere sydpå. Kør derfra direkte mod syd ad R510 til Pilanesberg. Efter et par dage går turen videre vestpå ad grusvejene til Madikwe og nok et par lækre dage i bushen. På hjemvejen tager du R57 til Zeerust, hvorefter du kan vælge mellem den hurtige N4 tilbage til Pretoria og Johannesburg eller N19 fra Mafikeng mod Vryburg.

Østpå i Limpopo
Efter turen i Marakele og Welgewonden eller Lapalala kan du køre østpå mod Drakens-bjergene og Kruger. Uanset udgangspunktet skal du først have fat i den store, gennem-gående hovedvej N1, der krydser Limpopo fra syd mod nord. Drej fra i Polokwane mod Tzaneen. Følg R71 mod Phalaborwa på grænsen til Kruger eller drej i Gravelotte mod Mica, hvis du skal længere sydpå, fx til Balule.

Vil du starte eventyret i Kruger oppe nordpå, skal du blive lidt længere på N1 og først dreje fra i Makhado. Kør ad R524 mod Thohayandou og Punda Marie Gate. Vejen går gennem gamle hjemlande med masser af folk og dyr på vejen, så kør forsigtigt og tag hensyn.
Denne side er udskrevet d. 21. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/australien/cairns/overnatninger/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.