Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Praktiske informationer om Sydafrika

Pas- og visumregler

Danske statsborgere behøver ikke på forhånd at søge om visum til Sydafrika, da man automatisk får et visum på 90 dage ved ankomsten, men man skal kunne fremvise returbillet og økonomiske midler. Passet skal være gyldigt 1 måned udover opholdet og indeholde mindst 2 blanke sider til visum. Spørgsmål om visum kan rettes til Sydafrikas Ambassade, Gammel Vartorv Vej 8, 2900 Hellerup, tlf. 39 18 01 55.

Børn og unge under 18 år, der fra 1. oktober 2014 rejser ind i Sydafrika eller rejser i transit, skal være i besiddelse af følgende dokumenter: Fødselsattest/navneattest eller dåbsattest, der skal være oversat til engelsk og tillige være påført Apostille-stempel fra Udenrigsministeriet. Dette gælder også selvom barnet/den unge rejser med sine forældre eller værge. Herudover skal enlige forældre medbringe oversat fuldmagt fra den forælder, der ikke rejser med barnet, hvor der er givet tilladelse til, at forælderen må rejse med det pågældende barn.
Reglerne gælder også i de situationer, hvor der måtte være fælles forældremyndighed. Er den anden forælder afgået ved døden, skal der medbringes oversat dødsattest. Fuldmagten/dødsattesten skal ligeledes være påført Apostille-stempel fra Udenrigsministeriet. Henvendelse om oversættelse og Apostille-stempling af ovenstående dokumenter skal ske til borgerservice.

Vaccinationer

Der kræves ingen obligatoriske vaccinationer ved indrejse til Sydafrika, hvis man kommer direkte fra Europa. For rejsende i områderne i den nordlige og østlige del af Sydafrika, fx Kruger National Park, anbefales det at tage malariapiller, og især hvis rejsen foregår i sommerhalvåret fra november til april. I resten af landet er der normalt ikke risiko for malaria, men det anbefales altid at søge oplysninger hos egen læge eller hos Statens Seruminstitut, Artillerivej 5, Kbh. S, tlf. 70 22 07 02 eller oplysninger om vaccinationer: www.vaccination.dk

Forsikringer
Det gule sygesikringsbevis gælder ikke i Sydafrika,hvorfor vi anbefaler at tegne en rejseforsikring ved købet af rejsen. FDM travel samarbejder med Europæiske Rejseforsikring og kan herigennem tilbyde såvel ferierejseforsikring som afbestillingsforsikring. Spørg FDM travel til råds om rejseforsikringer.
Til toppen

Valuta

Sydafrikas valuta hedder Rand – forkortes ZAR eller R. Rand deles i 100 cent, og 1 rand svarer til ca. 0,51 kr. (april 2017). De fleste internationale kreditkort så som American Express, Diners Club, MasterCard og Visa kan benyttes stort set overalt. Vær opmærksom på, at der ikke kan betales med kreditkort på tankstationer. Her skal betalingen enten foregå kontant eller med benzinkort. De fleste sydafrikanske banker holder åbent mandag-fredag 9 – 15.30 og lørdag 8 – 11.

Prisniveau
Sydafrika er generelt et billigt rejseland, men besøger man de mere luksuriøse hoteller, restauranter og lodger, ligger prislejet meget på niveau med, hvad vi kender fra Europa.

Shopping
De fleste større indkøbscentre har åbent alle ugens syv dage, men i landdistrikterne vil der være lukket om søndagen. De mest almindelige åbningstider er mandag-lørdag 9 – 17 og søndag 9 – 14. Kunsthåndværk, smykker, diamanter og tøj er de fleste steder ca. 30% billigere end i Danmark.

Drikkepenge
De sydafrikanske lønninger er generelt lave, hvorfor drikkepenge er mere end velkomne. Det er almindeligt at give 10 – 15% i drikkepenge på hoteller og restauranter, mens guider og rangers forventer drikkepenge afhængig af deres indsats. Dragere i lufthavne og på hoteller betales med mindst 5 rand, og chaufføren på en rundrejse bør betales med 15 – 20 rand. Og får man forruden vasket på benzinstationen, eller servicen i øvrigt er i orden, runder man op til et passende beløb.
Til toppen

Drikkevand

I alle de større byer kan vandet drikkes direkte fra hanen, hvorimod man ude på landet bør være mere påpasselig og medbringe vand på flaske. Det er under alle omstændigheder en god ide at medbringe vand, da det er helt afgørende med tilstrækkelig væske på fx lidt længere ture.

Elektricitet
Generelt 220/230 volt. Adaptere til europæiske stik er nødvendige.
Til toppen

Veje og kørsel

Sydafrika har venstrekørsel. Brug af sikkerhedssele er obligatorisk. Hastighedsgrænserne er 120 km/t på motorveje, 60 km/t i bymæssig bebyggelse og 100 km/t uden for byerne. Landets infrastruktur er god og vejene meget velholdte og mindst lige så gode som i Europa. Vær dog opmærksom på, at folk generelt kører, som det passer dem og øjenkontakt til sine medbilister og en vis portion frækhed kan være afgørende.
Til toppen

Sprog

Der er 11 officielle sprog i Sydafrika, hvoraf hovedsproget er afrikaans, men langt de fleste sydafrikanere taler dog engelsk i en eller anden dialekt, fx enten med afrikaans eller hollandsk accent.
Til toppen

Tidsforskel

Sydafrika er en time foran Danmark om vinteren, men når det er sommertid i Danmark, er der ingen tidsforskel.
Til toppen

Rejsetidspunkt

Sydafrika er bestemt et besøg værd hele året. Dog er der bestemte områder, som er mere eller mindre populære afhængig af årstiderne. De nordlige områder bør besøges i vintermånederne (vores sommermåneder), hvor dyrene har sværere ved at skjule sig, da træerne har smidt deres blade, og temperaturerne er milde, maks. 20 – 23 °C. Desuden falder der kun minimalt med regn i denne periode og nætterne er kølige. De sydlige områder er sommerdestinationer (vores vintermåneder) med kun lidt regn og temperaturer på 28 – 30 °C eller højere på de meget smukke dage. Forår og efterår er også gode tider at besøge Sydafrika, og fx er Kruger National Park og det østlige og nordlige Cape bedst at besøge om foråret.

Klima
Sommerperioden er i Sydafrika fra oktober til april og vinterperioden er fra maj til august. Sommertemperaturerne svinger mellem 15 – 30 °C, og uanset regionale forskelle er Sydafrikas klima generelt mildt året igennem, og så falder der kun sne på de højeste bjergtinder. Sydafrika er i det hele taget et tørt land med en gennemsnitlig nedbørsmængde på 502 mm, og landet rangerer meget højt på verdensplan hvad angår antallet af solskinstimer.
Til toppen

Påklædning

Den almindelige påklædning i Sydafrika er uformel og afslappet. Dog holdes der en mere formel stil med jakke og slips på mange af restauranterne. I dyreparkerne anbefales det at klæde sig i dæmpede, neutrale farver som brun, khaki eller beige for ikke at skræmme dyrene. Det mest almindelige at medbringe er shorts, bomulds t-shirts, badetøj, gode vandresko, afslappet bomuldstøj til safari, bredskygget hat, solcreme, læbepomade, malariapiller, myggebalsam, kikkert, kamera og solbriller.
Til toppen

Flyforbindelser

Der er ingen direkte flyruter fra Danmark til Sydafrika, og man skal derfor via en af de store lufthavne i Europa eller Østafrika for at komme videre. Johannesburg International Airport er den største lufthavn i Sydafrika og centrum for al flytrafik til og fra alle fem kontinenter.
Til toppen

Sikkerhed i Sydafrika

Sydafrika har et dårligt rygte som et kriminelt land. Det er både rigtigt og forkert. Det er to ting, du skal tage højde for, når du rejser til Sydafrika. Det første er, at langt de fleste sydafrikanere – sorte som hvide – en venlige og gæstfrie folk, som ønsker dig den bedst mulige ferie i deres land.

Det andet er, at store dele af befolkningen lever i dyb fattigdom. Meget af den kriminalitet, du kommer til at høre om – men forhåbentligt ikke vil opleve – skyldes det. Folk stjæler ofte i desperation. Hvis du bliver udsat for et tyveri eller røveri, så opfører dig roligt, og gør som du bliver bedt om. Så sker der sjældent noget – bortset fra at du mister dine penge, dit kamera, mobiltelefon og dit ur. Men det kan erstattes. Det kan dit liv ikke.

Dertil kommer, at du skal være opmærksom på, hvor du bevæger dig. Gå ikke alene efter mørkets frembrud. Tag ikke ud til sorte boligområder og ghettoer på egen hånd. Tag derud med en guide, der kender området.

Der er en række almindelige sikkerhedsråd som at klæde sig ydmygt, lade værdisager blive på hotellet, medbringe begrænset antal penge og kreditkort og ikke prale med smykker og dyre kameraer. Følg de gode råd om sikkerhed, du får på turistkontorerne og hotellet.
Til toppen
Denne side er udskrevet d. 20. september 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/canada/montreal/fly/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.