Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Europa

Læs mere om rejser til Europa

Rejsetips af samme forfatter

Tbilisi - mellem øst og vest
Rejsetips indsendt af:
København
4. aug. 2012

Tbilisi - mellem øst og vest

კეთილი თბილისი -

Eller velkommen til Tbilisi, ”The City That Loves You”, som de lokale turistmyndigheder så smukt lover det.
Vi takker for oversættelsen, for det georgiske alfabet er bestemt ikke nemt at håndtere.
Mother Georgia
Mother Georgia

The City That Loves You

Det viser sig hurtigt at velkomsthilsnen ikke er helt uden hold i virkeligheden.

Små 1.500 års historie, placeret lige midt i de store øst-vest handelsruter og på skift overrendt af persere, mongoler, seljukker, arabere og sidst russere, har givet Georgiens og Tbilisis indbyggere en sikker fornemmelse for hvem der er venner og hvem der er fjender og hvordan de så skal behandles.

Symbolet på Georgien, ”Mother Georgia” med et vinbæger i den ene hånd og et sværd i den anden, lader ikke meget tvivl tilbage om at der er forskel på gæster og ”gæster”.
Vi falder i den heldige kategori af venner og bliver overstrømmende modtaget allerede ved emigrationsskranken, og selvom klokken er længe efter midnat er smilene ikke stivnet.
Narikala fæstningen
Narikala fæstningen

Hvad skal man se

Hovedstrøget Rustavelli Avenue, med alle de dyre butikker, McDonalds, internationale hoteller, statsinstitutioner og museer lagt på en lang række, giver ikke et helt retvisende billede af Tbilisi.

Få hundrede meter væk ser verden helt anderledes ud, det tynde asfaltlag er slidt af og afslører jordvejen med solide huller og fordybninger.

Det største udbytte af Tbilisi får man til fods men det kræver gode ben. Fra dalsænkningen med floden er der lang vej op til Narikala fæstningen, og endnu længere op til statuen af Mother Georgia.
Heldigvis er taxierne billige, og stort set alle biler kan fungere som taxi når man strander langt væk fra sit hotel med trætte ben.
Metekhi kirken
Metekhi kirken

Rundt i byen

En anden mulighed er at dukke op på Liberty Sq. foran rådhuset, dagligt kl. 14 og gå med på ”Tbilisi Free Tour”, hvor en lokal guide viser rundt i sin by. Hold øje med guider i gule tshirts og med gule kufferter.
Turen er gratis, men drikkepenge er velkomne.
Guld- og bliktage
Guld- og bliktage

Avlabari....

Vi bor i Avlabari-bydelen, en af de ældste dele af Tbilisi, et område hvor hotellerne er små og lidt slidte, folk går på arbejde og børnene leger i gaderne fra morgen til aften.

Det er det gamle armenske kvarter og tæt på den imponerede Sameba katedral.
Nu, med titel af verdens 3. største østligt-ortodokse katedral, ser den strengt ned på kirkegængerne der må passere over den store forplads for ydmygt at komme frem til indgangen.

Marmor og forgyldning står i skarp kontrast til de faldefærdige huse i omgivelserne – memento mori.

Spøger det? Måske… katedralen der blev bygget mellem 1995-2004, ligger på det område der tidligere var en stor armensk gravplads.
Selv om kirkegården er blevet nedlagt af flere omgange er alle grave aldrig blevet flyttet, og i byggeperioden var det ikke noget kønt syn der mødte besøgende slægtninge.
Sameba katedralen
Sameba katedralen

Sameba katedralen

Der bliver gjort ærefrygtige korstegn selv på afstand, katedralen er lige dele kirke og monument for den georgiske nationale og åndelige vækkelse der kendetegnede de første år efter uafhængigheden.

I det meste af sovjettiden var al religionsdyrkelse sat på vågeblus, nu er der til gengæld skruet helt op.

Dem der har tid går ind og tænder lys, dem der ikke har, nøjes med flygtigt at kysse dørkarmene – der bærer præg af mange travle besøgende.

Rosenkranse, ikoner fra lommestørrelser og op til størrelse enorm, lys og helgenskrifter er til salg på hvert andet gadehjørne, og til priser der viser at religion ikke er en dårlig forretning på disse kanter.
Kunstneren springer ud
Kunstneren springer ud

Stalin var født i Georgien, en times kørsel fra Tbilisi, og Georgien har altid haft en uofficiel særstatus mellem sovjetrepublikkerne.
Mange mennesker har klaret sig godt efter uafhængigheden og omlægningen til markedsøkonomi, mange klarer sig lige akkurat.

Tbilisi er på én gang urgammel og ny. Mellem middelalderbygninger dukker moderne bronzeskulpturer op, stående livagtigt på fortovet, springende ud fra et buskads, eller på vej ud gennem en mur.
Caféer, hvor en kop kaffe koster en landarbejders dagløn og de små ydmyge steder der serverer traditionel georgisk bondekost til få Lari.

Peace Bridge eller Freedom Bridge, et studie i stål og glas, spænder over floden og er bygget sammen med et kolossalt flisebelagt parkareal der forener den gamle og den nye bydel.
For nogle et fremskridt og et vidnesbyrd om det moderne Georgien, for andre en uskøn demonstration af hvordan en middelalderbys arkitektur kan ødelægges.

For en turist er udsigten fra broen dog et scoop. Ingen tvivl om at Tbilisi har brug for byudvikling, langsomt men sikkert æder det 21. århundrede sig ind på byen og i løbet af 20-30 år vil der formentlig være længere mellem de faldefærdige huse, og byen vil ligne så mange andre.
Besøg Tbilisi inden det er for sent.
Ikoner og andet godt til salg
Ikoner og andet godt til salg

Tbilisi - mellem øst og vest

Tbilisi - mellem øst og vest

Peace Bridge
Peace Bridge

Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Europa

Hoteller i Europa
Rejser til Europa
Denne side er udskrevet d. 21. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/japan/tokyo/shopping/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.