Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Prag

Læs mere om rejser til Prag

Rejsetips af samme forfatter

Zizkov Stadion
Rejsetips indsendt af:
Niels Godballe
Struer
11. marts 2009

Tur forslag i Prag

Nå det meste på 3 hele dage i ”Den Gyldne stad” Prag.
Rytterstatuen højt over Zizkov
Rytterstatuen højt over Zizkov

Turen til Prag starten, når man kører hjemmefra...

Turen er kørt op til flere gange, med forskellige deltagere og forskellige varianter, og alt dette, kan man nå at se hvis man tager 4 overnatninger.
Vi kørte i bil og ruten over Hamburg – Hannover – Magdeburg – Leipzig – Dresden – Prag kan anbefales.

Efter at motorvejen syd om Dredsen, nu går et godt stykke ind i CZ, kan man vælge to veje, når den slutter. Enten langs floden Lebe, fra byen Trmice, her møder man E55 lige der hvor den bliver til D8, motorvejen til Prag. Eller man forsætter ligeud, kører lidt nordpå igen til udkanten af den gamle grænseby Teplice og herfra følger E55, til den bliver motorvej, samme sted. Der er en del nye rundkørsler og fin skiltning. Køretiden var omkring 10 timer, beregnet fra Struer.

Har man helt vild god tid, bør man tage den gamle B170 - E55 op over de skovklædte bjerge og måske endda en overnatning i Dippoldiswalde. En lille hyggelig sydtysk by, der har det hele.

I Prag har vi hver gang boet i Zizkov, enten på Hotel Amadeus, eller på søsterhotellet Kafka, det er lige godt, og her er hvad man skal bruge. Zizkov hvor hotellerne ligger er Prags arbejderkvarter, med fred og ro om natten. Vi har spist de fleste hovedmåltider i kvarteret og det er både trygt, godt og billigt.

Spisestederne i kvarteret er rene og pæne, de lokale værtshuse er folkelige og har et godt lokalt stam publikum, nogle aftner med musik og underholdning. Lidt længere nede af gaden, hvor Kafka ligger, er der på modsatte side, et værthus, der hedder Hospoda Na Vandru, og dette sted bliver nemt et stamsted, både pga priser, men i særdeleshed også pga betjeningen og stemningen derinde. Kendetegnende for begge slags steder, er at det ikke er nemt at se udefra, hvor hyggeligt der er derinde, det syner ikke af meget, så det bedste er at tage i døren og gå indenfor, og hele tiden tænke på, at du er i et arbejderkvarter i Prag. Nyd det.

Der kan bestilles P plads til bilen, enten i Kafkas gård eller i garagen på Amadeus. P afgiften betales på stedet. Fra hotellet er der 10 min. gang til sporvognen, der igen kun er tre til fire stop fra Prags turistcentrum “Namesti Republiky” eller på dansk Republikpladsen.

Vi kommer rundt i byen til fods eller over længere strækninger med sporvogn, på lokalt sprog hedder det Tram. Pas på lommerne! Billetpriserne til sporvognen er for 75 min. incl. skift 26 zck, det svarer til 7.30 dkr. – for 18 czk kan man køre 20 min. uden skift – det svarer til en flad 5.00 dkr. (2008 priser).

Der er i turen rigelig tid til at se på vinduer, handle og til at smage det gode billige øl. Billig, ja, hvis må ikke lige akkurat skal sidde midt på Rådhuspladsen, eller et sted hvor man kan se Karlsbroen.

Oppe på slottet, ved de også hvad de skal tage, men hvorom alting er, så er det faktisk også de billigste steder, der er de hyggeligste.
Jan Hus på Rådhuspladsen
Jan Hus på Rådhuspladsen

Dag 1 i Prag

Dag 1 efter morgenmaden tager vi sporvogn nr. 5 eller nr. 26 fra ”Husinecká”, et stoppested, der ligger lige overfor Zizkov Stadion, der er let genkendelig, da der altid er en flot blomsterhandel helt ud til gaden. Lige ved stoppestedet er der en kiosk, der sælger billetter.

Vi kører ind til “Namesti Republiky”, herfra går vi til Folkets Hus hvorfra Tjekkoslovakiet blev udråbt til selvstændig stat i 1918 og det er et fantastisk eksempel på den arkitektoniske stil der hedder jugendstil. I kælderen er der et værtshus, der kaldes Folkets Kælder, her kan man være så heldig at man kan få en plads, først på dagen, men hen over frokost er det næsten umulig.

Lige ved siden af, på vejen til Den Gamle Bys torv, ligger Krudttårnet, der var en af 13 indgange til den gamle by, i dag står tårnet alene.
 
Den Gamle Bys Torv eller Rådhuspladsen i den gamle by er en af Prags store attraktioner. I de fleste af kældrene er der indrettet værtshuse. Selve pladsen er næsten 9000 m2 stor. Det var her at man i 1621 henrettede 27 tjekkiske adelsmænd og borgere, i brolægningen skal de 27 kors minde om dette.

Jan Hus statuen er placeret i midten af torvet, omgivet af mange historiske bygninger. Statuen blev rejst den 6. juli 1915 for at markere 500 året for reformatorens død.

Rådhuset er en af Prags bedst besøgte seværdigheder, dog mest på grund af det astronomiske ur der er ved rådhuset. Bygningen er oprindeligt opført i 1338 men under 2den verdenskrig blev rådhuset ødelagt af nazisterne i krigens sidste dage.

Det astronomiske ur er en af de ting man absolut skal se, ellers har man ikke været i Prag. Jeg undrer mig stadig over, hvorfor vil så mange mennesker bruge så megen tid på et ur der slår?? Men fantastisk er det. Første gang.

Skt. Nikolai kirken er opført i barok byggestil i 1735 som erstatning for en tidligere kirke der lå på stedet. Tyn kirken var opført i gotik i 1385. Tyn kirken er også kirken hvor Tycho Brahe ligger begravet til højre for alteret, du kan formegentligt let finde hans grav der som regel har et Dannebrog stående eller er pyntet med rød-hvide blomster.

Vi går op mod Josefov, der er navnet på ”Det Gamle Jødiske Kvarter” der ligger i Parizka eller ”De Kendtes Gade”. Her ligner priserne dem andre steder i verden. Husk at se op, det er helt utroligt så frie hænder arkitekterne har haft da man byggede husene. Dette råd gælder for det meste over hele byen. Kig op.

Et af de billeder de fleste kender fra Prag er billederne fra den jødiske kirkegård med mere end 12.000 gravstene, på grund af pladsmangel var man tidligere nødsaget til at begrave de døde i lag.
Er man intereseret i det, skal man nok sætte mere end en spadseretur af til dette område.

Ude ved Moldau finder vi sporvogn nr. 17 og kører med den sydpå forbi Karlsbroen og Nationalteateret. Pengene til opførelsen af nationalteatret blev skaffet ved en landsindsamling i midten af 1800 tallet og i 1881 var byggeriet færdigt. Ikke længe efter udbrød der brand på teatret, hurtigt igangsattes en ny indsamling og byggeriet stod færdigt igen blot 2 år senere
Vi står af ved 5. ”Det Dansende Hus” Tanici dum på adressen Rasinovo nabr 80, der er beviset for at Prag ikke er bange for fremtiden. Spændende, nyskabende arkitektur ved Vltavas strand.
Døm selv: Er parret fra Vild Med Dans, eller er det et forvredet jordskælvsoffer?

Herfra går vi til en velfortjent pause på U’Fleku eller ”Under Uret” på adressen Kremencova 11, der er et af Prags berømte bryggerier. Værtshuse hører vel normalt ikke ind under seværdigheder, men her gøres en undtagelse, man har ikke været i Prag uden at besøge U’Fleku. En turistfælde med stort F.

Utallige turister deler dejlige ferieoplevelser her, over en kop øl på Prags berømte værtshus, der har sit helt eget bryggeri og serverer sit formidable sorte øl i hyggelige omgivelser, i gårdhaven er der tilmed underholdning og måske endda fællessang.
Når du bestiller øllet, følger der en lille sidevogn med, den betaler du også for, selv om du ikke har bestilt den. Den kan sagtens drikkes og man kan da også få flere, hvis man syntes. De serverer også en udmærket pølse, Opékaná klobása, med lidt surt til og deres øl – ost, Pivní sýr er fremragende.

Herfra går vi op mod sporvognen og kommer forbi Havel’s Marked og tager sporvogn nr. 9 hjem til Zizkov. Havel’s Marked er det mest populære centale marked i Prag. Det ligger på en lille gade som løber lodret på Melantrichova, som er hovedruten der forbinder Staromestské námestí med Václavské námestí.
Loretta Klosteret
Loretta Klosteret

Dag 2 i Prag

Dagen efter kører vi fra ”Husinecká” med nr. 9 - over floden til ”Újezd” og skifter til nr. 22 som kører os op til ”Prazský hrad” Slottet, med Sct. Vitus Katedralen, Sct. Georges Basilika, Den Gyldne Gade og Vagtskiftet i 1. Borggård kl. 12.00.

Loreta klosteret er opført i 1631. Når man kommer ind i kloster komplekset vil du se at komplekset er opbygget omkring en kopi af Santa Casa kapellet i italienske Loreta, der efter sigende skulle være en kopi af Jomfru Maria's hus i Nazareth. De mange gaver klosteret har modtaget gennem tiderne bliver opbevaret i skatkammeret der er spækket med guld og ædelstene. Her er der også mange der tropper op omkring klokken hel hvor klokkespillet med 27 klokker spiller.

Efter besøget på slottet, går vi ned af bjerget og kort før Karlsbroen kommer vi forbi St. Nicholas Kirken hvor Mozart i sin tid spillede på orglet. Vi tager også en lille omvej hen til John Lennon Muren:
På Velkoprevorské Námestí findes en mur, hvor der i lang tid var et billede af John Lennon. Billedet blev malet, efter at John Lennon blev skudt i 1980. Nogle af hans tekster er også skrevet på muren.
 
Under den totalitære periode i Prag var denne mur et symbol på frihed og oprør. Myndighederne forsøgte at standse projektet - men uden held.
Vi finder op på Karlsbroen, hvorfra vi går via Rådhuspladsen og Krudttårnet og kører hjem med sporvogn nr. 5 eller nr. 26.

Vil man på Det Gule Marked, kører sporvogn nr. 5 til River Town, Prag og man er lige ved hovedporten. Kalder man det, Det Gule Marked, fordi der er flest asiatiske handlende eller de mange gule citroner og appelsiner, jeg ved det ikke. Her er alt hvad hjertet begærer og også en hel del man ikke har brug for. En rigtig lokal frokost koster meget lidt og øllene er store og velsmagende.
Karlsbroen, igen i igen...
Karlsbroen, igen i igen...

Sidste dag i Prag inden hjemturen.

Næste dag tager vi sporvogn nr. 9, ind til Wenzelpladsen (Václavské náměstí) og mindesmærket for studenten Jan Palach der i 1969 brændte sig ihjel i protest mod den sovjetiske invasion.

Den storslået planlagte Wenzelplads opstod ved grundlæggelse af Den nye By, og virker mere og mere turistet for hver gang man kommer der. Pladsen domineres af Nationalmuseet fra 1890, der ligger i pladsens øverste del. I 1913 blev der opført et monument, til minde om den tjekkiske skytshelgen Skt.Wenzel (Skt.Václav), der forestiller den tjekkiske patron til hest.

Det var også på Wenzelpladsen, Tjekkoslovakiets selvstændighed blev udråbt i 1918. Og i 1945 blev slutning af den 2. verdenskrig offentliggjort her.
Jan Palach satte ild til sig selv, i protest mod Warszawa-pagtens besættelse af Tjekkoslovakiet i 1968.

Fra pladsen går vi ad en af Prags store handelsgader Narodni, ned på Jungmannovo N’amesti hvor vi finder Marie-Sne Kirken, der er Prags højeste med sine 33 meter. Indenfor finder vi byens højeste alter med et kæmpe maleri af ”Mariæ Bebudelse”.

Herfra går vi over floden til kabelbanen, sporvogns billetterne gælder også her, der fører os op til Petrin Højen, hvor det lille Eiffeltårn, opført i 1891, står og her belønnes man med en fantastisk udsigt over Prag og, i klart vejr, store dele af Tjekkiet. I mange år har parken været brugt som udflugtsmål for familierne i Prag, og derfor er der stadig rimelige priser på en omgang frokost, med noget godt øl til.

Vi tager banen ned igen og går gennem parken hen mod Maria Sejr Kirken. (Chram Panny Marie Vitezne). Her huser man det såkaldte lille Prager Jesus barn (Prazske milostne Jezulatko), det er en 45cm høj voksfigur, skænket af grevinde Polyxena Lobkovic i 1628 med ordene ”Jeg overrækker jer det, der er mig dyrebarest; holde denne skulptur i ære, så vil det gå jer godt”.

Man kan nu vælge at gå over Karlsbroen, som dagen før, eller den modsatte vej, hvor man kom fra, men vær opmærksom på at sporvognene ikke kører samme rute tilbage, når den er kommet over broen, som den, den kom ad. Det kan virke lidt forvirrende.

Kommentarer til rejsetips om Prag

en gd beskrivelse

27/03 2009 kirsten wennerwald
det er en god beskrivelse om området har selv været der nogle gange men fint med hvilke buslinier der kører hvor godt arbejde

Læs, luk øjnene og drøm

16/03 2009 Elly Andersen
Vi har allerede været et par gange i Prag og med denne beskrivelse, er det bare at lukke øjnene (naturligvis efter at have læst artiklen) og så er du der igen, man får MEGA lyst til endnu en tur, for der alligevel ikke noget, som at være der selv. En god beskrivende artikkel lige til at tage i lommen og "gå på tur" efter. Elly

Prag

12/03 2009 Mogens Grand
Bravo. Du har nogle meget flotte og dejlige beskrivelser af dine rejser. Jeg er Campist,kører med campingvogn og er medlem af DCU, der er campisternes organisation. Synes derfor, du skulle fremsende dine rejseoplevelser til DCU til offentliggørelse for campister, der i stort tal kører ud i Europa - herunder selvfølgelig Prag. Du glemte iøvrigt at besøge Grand Hotel på Wenzelpladsen. Her er spisestuen den, der dannede kopi af spisestuen på "Titanic". Nok et besøg værd. Og hvad blev der af al den superdejlige jazz-musik i Prag? Mogens
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Prag

Hoteller i Prag
Rejser til Prag
Denne side er udskrevet d. 17. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/web-tv/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.