Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Krydstogt til Istanbul

Ottomanske minareter og sprudlende basarer giver Istanbul et præg af tidligere tiders storhed. Samtidig er Tyrkiets kulturelle hovedstad moderne og progressiv. Her ved Bosporusstrædet, hvor Europa møder Orienten, ligger Istanbul i al sin pragt med en skøn blanding af nyt og gammelt. Den smukke byzantinske moske Hagia Sophia og det opulente Topkapipalads dominerer den gamle bydel, mens museet for moderne kunst i en nedlagt og moderniseret lagerhal rækker armene ind i fremtiden.

Største seværdigheder

Sultanen og hans konkubiner

Topkapipaladset er et af de helt store højdepunkter i Istanbul. Når I træder inden for paladsets porte, træder I nemlig ind i de osmanniske sultaners private gemakker. Nyd at slentre rundt i sultanens gårde og gå på opdagelse i de mange labyrintiske rum, der bl.a. husede hans harem og skatkammer. Luksus og eksklusivitet er nøgleordene for paladsets indretning.

I Topkapi finder I også mange spændende udstillinger af kunst, ting og tøj fra Osmannerriget. Relikviesamlingen rummer dele af Profetens skæg. Topkapipaladset i Istanbul ligger smukt hævet på en bakketop med udsigt over Bosporusstrædet og Det Gyldne Horn. I sandhed et palads, der er et besøg værd på jeres krydstogt til Istanbul.

Bliv født på ny i en hammam

Hvorfor ikke prøve det berømte tyrkiske bad i Istanbul? Gå ind på et af byens utallige hammammer (tyrkiske bade) og oplev en badekultur, der har eksisteret i flere hundrede år. Efter omklædningen starter baderitualerne, der omfatter kolde og varme bade, indsæbning, afskrubning og afskylning.

Måske har I også mod på en af de legendariske massager, hvor den tyrkiske bademester virkelig tager fat?

Uanset om I vælger massage eller ej, vil I føle jer som en nyfødt, når I til sidst sidder afslappet, indhyllet i håndklæder fra top til tå og får jer en kop te i hammamens forhal.
Den store Basar

Den store Basar

Den legendariske overdækkede basar i Istanbul er ikke bare stor, den er monsterstor! Basaren rummer flere tusinde boder, der tilbyder alt fra stofduge, sølvtøj og lædervarer til slips, Türkish Delight og krydderier.

Sælgerne er pågående, men I lærer hurtigt at vifte dem væk. Besøg den mere end 500 år gamle basar og det gamle kvarter Beyazit, hvor tæppe- og guldhandlerne er mindst lige så overbevisende sælgere i dag som på Sultan Mehmed II’s tid.

Dette er det bedste sted at prutte om et indlagt backgammonspil, et par nye snabelsko, 5 g safran, et nyt guldsmykke eller et ægte tæppe. Men det er vigtigt, at I holder på jeres mht. prisen. Først når en sælger vender sig bort fra jer i afsky, har I nået den lavest mulige pris på en vare.
Hagia Sophia og Den Blå Moske

Hagia Sophia og Den Blå Moske

Det skyhøje bygningsværk Hagia Sophia er måske er verdens bedste eksempel på byzantinsk arkitektur. Fra moskeen stod færdig i år 537 og næsten 1.000 år frem i tiden, var det verdens største og mest betydningsfulde religiøse monument. Den største kuppel er næsten 18 etager høj og over 30 m bred. Når man kigger op i kuplen, kan man se tusindvis af guldfliser, der glitrer i lyset fra 40 vinduer. Det var kun Peterskirken i Rom, som først stod færdig i det 17. århundrede, der overgik Hagia Sophia i størrelse og pragt.

Ved siden af Hagia Sophia ligger Den Blå Moske fra år 1617, og når I først træder indenfor, forstår I navnet. Det indvendige er beklædt med 20.000 flimrende, blågrønne fliser spækket med 260 farvede glasvinduer, kalligrafi og indviklede blomstermønstre malet på loftet. Moskeen føles derfor luftig og fuld af lys. Formålet med opførelsen af moskeen var at overgå Hagia Sophia, og mange mener, at det er lykkedes.

Havn

Havn
Når I ankommer til Istanbul på et krydstogt, lægger skibet til ved passagerterminalen (Yolcu Salonu) i Karaköy. Som gæst ombord på et krydstogt kunne man ikke bede om et bedre sted. Karaköy ligger nemlig netop der, hvor Det Gyldne Horn løber ud i Bosporus. Krydstogthavnen ligger der, hvor den gør, fordi der er lige så langt herfra til Istanbuls historiske bydel som til den moderne del af byen.

Hvis Istanbul er der, hvor I går ombord eller går fra borde, skal I beregne ca. 45 minutters køretid til den internationale lufthavn Atatyrk.
 

Klima

Indbyggerne i Istanbul holder af alle fire årstider. Her er generelt en smule koldere end i den øvrige Middelhavsregion: et kort forår, perfekte sommertemperaturer, et langt, mildt efterår og en regnfuld vinter. Den sidste strenge vinter var i 1978, hvor den internationale lufthavn I Istanbul var lukket i tre dage.
Denne side er udskrevet d. 16. januar 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/canada/nova-scotia/halifax/the-hollis-halifax-a-doubletree-suites-by-hilton.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.