Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Berlin

 • Billigt rundt i Berlin

  17.07.17: Pernille G. Pedersen
  Vi blev anbefalet at købe et kleinegruppenkarte til metro og bus. Det var en god ide
  Kortet gælder en dag for op til 5 Pers ( det kan betale sig fra 3 Pers) og koster for ubegrænset kørsel i Zone AB 17,30 euro.
  Se hele rejsetippet
 • Sommer i Berlin

  (Bedømt af 7 personer)
  I bydelen Prenzlauer Berg byder den økologiske café på brunch, hvor prisen er hvad du har råd til at betale for at spise dig mæt.
  Se hele rejsetippet
 • Berlin i Børnehøjde

  (Bedømt af 14 personer)
  01.02.14: Marie Mikkelsen
  Uge 27. Sommerferien er faretruende nær. Familien har INGEN planer.
  En sen aften surfede vi rundt efter billige rejser, og endte som altid på FDM-travels hjemmeside. Og BUM! et vildt godt tilbud på hotel i Berlin. "det er da det vi gør"
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Berlin

Rejsetips af samme forfatter

Berlin - En legeplads for unge kunstnere
Rejsetips indsendt af:
Flensborg
18. sept. 2012

Berlin - En legeplads for unge kunstnere

Nutidskunst: Engang var Hamburger Bahnhof en blindtarm i Berlin. 
Nu har museet for nutidskunst fået en central placering lige 
ved siden af Berlins ny hovedbanegård.
BERLIN. Det sidste passagertog rullede ind på Hamburger Bahnhof i 1884. I mange år efter fungerede sporarealet som godsbanegård, indtil hovedbygningen i 1944 blev stærkt beskadiget under et bombeangreb på det centrale Berlin. Efter krigen kom den gamle banegård til at ligge klos op ad sektorzonen til Østberlin, og både den gamle hal og sporarealet blev totalt afspærret for offentligheden.
I 1984 solgte Deutsche Reichsbahn - det østtyske jernbaneselskab - alle Vestberlins baneområder til det vestberlinske senat, og så begyndte der at komme skred i sagerne på den gamle banegård. Tre år senere indtog de første eksperimenterede kunstnere banegården og arrangerede udstillinger under hvælvingerne, og i 1996 fulgte en nyåbning. Siden har Hamburger Bahnhof været Berlins museum nummer ét, når det gælder nutidskunst.
Kunstnere som Joseph Beuys, Anselm Kiefer, Roy Liechtenstein, Andy Warhol og Bernd Koberling vises på permanente udstillinger, mens der løbende er særudstillinger, som man skal til en storby for at se. Kunstmæcenen Friedrich Christian Flick har desuden udlånt en del af sin samling til museet over en længere periode.
Kunstmæcenen Friedrich Christian Flick har udlånt en samling til museet.
Kunstmæcenen Friedrich Christian Flick har udlånt en samling til museet.

Se kunst mellem togskiftet

Der sker ting og sager i Berlin lige nu. Hele det tidligere så øde område nord for Rigsdagsbygningen ændrer sig næsten måned for måned.

I forbindelse med verdensmesterskaberne i fodbold sidste år åbnede Berlins ny kæmpestore hovedbanegård i den tidligere Lehrter Bahnhof, og herfra er der kun fem minutters gang til kunstmuseet Hamburger Bahnhof. Så har man noget ventetid i Berlin, så lønner et besøg i Hamburger Bahnhof sig altid. Forudsætningen er selvfølgelig en interesse for moderne kunst. Og netop den moderne kunst bobler i Tysklands hovedstad, der har fået en renæssance som europæisk kulturhovedstad.

Berlin er blevet en legeplads for unge kunstnere, der har masser af ideer, men ikke særlig mange penge. Berlin er en af Europas billigste hovedstæder at bo og leve i, og der er masser af frirum, blandt andet fordi der ikke er det samme kunstneriske establishment som i andre europæiske storbyer. Der er grøde i Berlins teaterverden, og det trækker. Samtidig kan så at sige enhver, der har lyst, med ganske få penge på lommen åbne et galleri i det gamle Østberlin.
Bøger af stål.
Bøger af stål.

Berlin er blevet Paris

I efterkrigstiden var Paris byen, som de unge danske kunstnere tog til. Nu er det Berlin, der de seneste 15 år har forandret sig fuldstændigt. I kulturafdelingen på den danske ambassade udarbejdes jævnligt netværklister over danske kunstnere i Berlin, og de vokser hele tiden. Til at begynde med var det mest med ukendte navne, men den danske kulturelite er begyndt at følge efter.

Professorer, museumsdirektører og kunstkritikere køber billige lejligheder i byen, hvor der er en stor åbenhed over for kunstnere. Det skyldes i høj grad den udbredte tyske praksis med Zwischennutzung af tomme butikslokaler og industrier. Det sker til lave huslejer, inden ejendommene bliver taget i brug til andre formål.
Samtidig er Berlin atter blevet et centrum på det tyske kunstmarked. Mens muren endnu stod, befandt det tyske kunstmarked sig hovedsageligt i vesttyske byer som Hamborg, Köln, Düsseldorf og München.

Hamburger Bahnhof er også blevet et centrum for alt uden om kunstudstillingerne: Koncerter, filmaftener og litterære oplæsninger - det sidste dog i den ejendommelige tyske stil, hvor en forfatter kommer og læser op - og det var så det. Jo højere han eller hun er i hierarkiet, jo mere utilbøjelig er vedkommende ofte til at gå i dialog med publikum.
Mange af de udstillende kunstnere i Hamburger Bahnhof lægger dog vægt på kontakt mellem kunstner og publikum.
Her kørte togene førhen ind til perronerne.
Her kørte togene førhen ind til perronerne.

Fakta

• Hamburger Bahnhof ligger på Invalidenstraße 50-51 tæt på Berlin Hauptbahnhof.

• Museet er åbent tirsdag-fredag klokken 10-18, lørdage klokken 11-20 og søndage klokken 11-18.

• Der er gratis adgang på torsdage klokken 14-18.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Berlin

Hoteller i Berlin
Rejser til Berlin
Denne side er udskrevet d. 23. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/rundrejse/u.s.a.-staternes-forskellige-holdning-til-alkohol-usa-og-canada.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.