Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Berlin

 • Billigt rundt i Berlin

  17.07.17: Pernille G. Pedersen
  Vi blev anbefalet at købe et kleinegruppenkarte til metro og bus. Det var en god ide
  Kortet gælder en dag for op til 5 Pers ( det kan betale sig fra 3 Pers) og koster for ubegrænset kørsel i Zone AB 17,30 euro.
  Se hele rejsetippet
 • Sommer i Berlin

  (Bedømt af 7 personer)
  I bydelen Prenzlauer Berg byder den økologiske café på brunch, hvor prisen er hvad du har råd til at betale for at spise dig mæt.
  Se hele rejsetippet
 • Berlin i Børnehøjde

  (Bedømt af 14 personer)
  01.02.14: Marie Mikkelsen
  Uge 27. Sommerferien er faretruende nær. Familien har INGEN planer.
  En sen aften surfede vi rundt efter billige rejser, og endte som altid på FDM-travels hjemmeside. Og BUM! et vildt godt tilbud på hotel i Berlin. "det er da det vi gør"
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Berlin

Berlin for budgettet
Rejsetips indsendt af:
Morten Henriksen
Svenstrup
17. aug. 2009

Berlin for budgettet

Der er ikke noget som at komme hjem. Og sådan har jeg det så snart jeg kan se fjernsynstårnet i det fjerne. Jeg er kommet hjem til Berlin - byen der giver den absolutte mulighed for at vandre rundt i en åben historie-bog, og byen der helt automatisk får een til at trække vejret nydende gennem næsen.

Ku'damm, Brandenburger Tor, Zoo i Vest, Rigsdagen og det prangende nye Potsdamer Platz. Jovist, det er steder man SKAL se i Berlin, og det er her turisterne forståeligt flokkes for at få så meget Berlin som muligt. Den gamle sektor-inddelte 4-magts by har dog uendeligt meget mere at byde på. Faktisk ligger der en smuk og næsten urørt verden lige om hjørnet og venter på nysgerrig og anstændig udforsken. Og endnu bedre, så er det (næsten) én lang gratis række af især historiske og arkitektoniske oplevelser.

Grå-grøn idyl i Øst-Berlin

Tag nu kvarteret omkring Arkona Platz. I DDR-tiden placeret lige op ad spærre-zonen inden grænse-striben mod det forjættede Vest-Berlin. Byens idag børnerigeste kvarter, på een gang ualmindeligt idyllisk, grønt og roligt og samtidig hamrende historisk og typisk pulserende berliner-afslappet.

Få 100 meter fra pladsen troner Zionskirken mod himlen mellem de store træer. Her opererede oppositionen i DDR mod statsmagten og ikke mindst mod den berygtede statssikkerheds-tjeneste, MfS, Ministeriet for Statssikkerhed - bedre kendt som Stasi. En lille foto-udstilling i kirken minder om tiden der var engang for ikke så længe siden.

Det hemmelige "Umwelts-bibliothek" producerede ulovlige tryksager og havde også til huse i kælderen under kirken. Fra kirken kan man gå ud på den lange Kastanienallee der rummer et væld af små sjove og originale butikker, cafeer og restauranter. De skæve fortove, de bumlende sporvogne og berlinere på vej til og fra arbejde giver om noget et rigtigt godt billede af dét lokale Berlin man absolut bør give sig selv som oplevelse.

Alt har sin ende og det har Kastanienallee også – men som altid i Berlin betyder det blot begyndelsen på nye oplevelser. Alleen munder nemlig ud i et stort kryds og mødes her med Eberswalderstrasse og Schönhauser Allee. Sidstnævnte er den reelle hovedgade i det gamle Øst-Berlin, her hvor det arbejdende folk havde og har deres daglige gang. Her kører U-Bahnen på en højbro og under hvælvingen midt ude mellem gaderne og den tætte trafik ligger en lille fast-food gastronomisk perle.

Konnopkes Kult-Imbiss er intet mindre end Berlins ældste pølsevogn, og efter egne beskedne mening serverer de byens absolut bedste karry-pølse. Det bliver næsten ikke mere Berlin end at stå der sammen med masser af lokale ved de små borde og nyde førnævnte måltid med en dertil hørende kold 0,5liters Berliner Pils. Og med en pris på under 30kr for øl og pølse bliver man bestemt heller ikke lænset i feriebudgettet. Køen er tit lang, men med suveræn tysk effektivitet og professionel venlighed bliver folk betjent i et yderst effektivt tempo.

Minder fra Berlin-Muren

Tilbage på Arkona Platz kan man bevæge sig ned af Wollinerstrasse og pludselig står man i Vest-Berlin. Murens forløb er ikke bare markeret tværs over gaden i form af brosten og et skilt med teksten ”Berliner Mauer 1961-1989” – Wollinerstrasse skæres midt over af den lange Bernauerstrasse og kigger man ned langs den i begge retninger, ses den gamle grænsestribe mere end tydeligt.

Træerne langs fortovet lige inden gaden er Muren anno 2008 og man kan frit vandre ind i det gamle grænseområde og tage sin gå-tur på den gamle kontrolvej der i grænsestriben blev brugt af grænsevagterne på deres motorcykler. På hjørnet af Wollinerstrasse og Bernauerstrasse kan man stige på en sporvogn mod Nordbahnhof – ved stoppestedet Gedänkstätte Berliner Mauer kan man stige af og besigtige det indrammede bevarede stykke af Berlin-Muren komplet med grænsestribe og lygtepæle.

Overfor ligger dokumentationscentret for Muren, også her er der gratis entré til de mange fine oplysninger om det delte Berlin. Tilknyttet centret er også en udkigsplatform hvorfra man kan se ned i selve grænsestriben og prøve at danne sig et indtryk af den tid der var engang. Langs endnu et stykke bevaret Mur er man straks ved S-Bahnhof Nordbahnhof hvorfra der er forbindelse til f.eks Friedrichstrasse. Tager man sporvognen man ankom med tilbage og hele vejen til den anden endestation, Warschauerstrasse, får en man vældig interessant tur igennem et stort stykke Øst-Berlin i kraft af dele af kvartererne Mitte, Prenzlauer Berg og Friedrichshain.

Turen slutter desuden i kort gåafstand fra den smukke restaurerede bro, og tidligere grænseovergang, Oberbaumbrücke. Og på den anden side af den, i Vest-Berlin, begynder det tyrkisk prægede eksotiske og alternative Kreuzberg. Så fat tog-kortet og de gode travesko og få en historisk gang Berlin på en let, elegant og først og fremmest økonomisk måde.

Berlin - en verdens-landsby

Berlin er også mere end bare de indre kvarterer. Byen er på tysk bedst beskrevet som en ”Weltdorf”, en verdens-landsby, eller rettere en verden af landsbyer, for Berlin er vitterligt en samling af den ene lille by og bydel efter den anden, hvor hver især har sit eget centrum. Spandau, Köpenick, Kreuzberg, Schöneberg, Pankow – listen er lang og mulighederne mange. Selv een ægte lille landsby er især værd at anbefale, nemlig den lille hyggelige Lübars helt oppe nordpå inden bygrænsen og Berliner-ringen (Motorvejen omkring Berlin).

Og hvad er så køreturen værd udover selve den idylliske lille Morten Korch by med de skæve brosten ? Kroen Alter Dorfkrug, intet mindre. Her serveres fornemt tilberedt mad til en overkommelig pris og man føler sig lysår væk fra storbyens dunkende puls. Her er der om sommeren overdækket med trækroner, fuglene synger og især i maj måned hvor asparges-sæsonen er på sit højeste er tilbehøret til maden en oplevelse i sig selv.

Bus 222 bringer én lige til døren midt i Alt-Lübars. Denne bus kan man bla. stige på ved U-Bahnhof Alt-Tegel og S-Bahnhof Waidmannslust. En gå tur efter maden kan varmt anbefales i de naturskønne omgivelser med marker, træer og Tv-Tårnet i det fjerne. Lübars lå næsten helt op ad grænsen til både DDR og Øst-Berlin, og den gamle kolonnevej i grænse-striben kan snildt bruges til både fods og på cykel.

På den anden side af Berliner Ringen og yderligere nordpå ligger Oranienburg, og her er KZ-Lejren Sachsenhausen et makabert og dog stærkt anbefalelsesværdigt stykke attraktion. S-Bahn Linje S1 kører til Oranienburg, og kan bla. påstiges på Potsdamer Platz og Friedrichstrasse. Ønsker man at kombinere det med frokost i Lübars er S1 også at finde ved førnævnte S-Bahnhof Waidmannslust. Entré i Sachsenhausen er gratis.

Spændende men dystre minder

Tager man S1 i modsatte retning af Oranienburg, nemlig ”tief ins süden” som de siger i Berlin, langt ned sydpå, så slutter turen i det smukke Wannsee hvor endnu et par historiske og ganske gratis attraktioner er at finde.

Berlin og Nazismen hænger uløseligt sammen på godt og mest ondt, men man bør slet ikke snyde sig for alle de spændende og dystre minder byen bærer på. Tyskerne er blevet fantastisk dygtige til at informere og oplyse om rædslerne fra Hitlers regime, og det er kun sundt at beskæftige sig med emnet så åbent at vi aldrig glemmer og fortrænger. Og hvilket andet sted at starte end Huset for Wannsee-konferencen. Her i idylliske omgivelser står historien i skærende kontrast, thi her besluttede Heydrich og co. sig for den endegyldige løsning i spørgsmålet om jødeudryddelserne.

Fra det øjeblik man træder igennem jernporten og går ned af den lille hyggelige grusknitrende indkørsel ned mod den flotte gamle barok-villa, så har man allerede fornemmelsen i maven – en ubehagelig fornemmelse af historiens magt. Det er simpelthen næsten ubegribeligt hvilke i uhyrligheder der her blev truffet beslutninger om i dette smukke gamle hus. Kopier af dokumenter ligger sirligt på bordene i huset og overalt er der billeder og information om nazismen. Enkelt, virkeligt og professionelt tysk hele vejen igennem. En yderst anbefalelsværdig gratis ”attraktion”.

Historiens vingesus på Brücke der Einheit

I Wannsee kan man også stige på bus 316 med endestation Potsdam, Glienicker Brücke. Især det sidste navn er interessant, og altså endnu en vigtig historisk berliner attraktion. For bussen stopper nemlig både før og lige på den anden side af denne smukke gamle jernbro der stod færdig i 1907, men først for alvor kom i verdens søgelys små 55 år senere. Da udgjorde midten af broen nemlig grænsen mellem den amerikanske sektor i Vest-Berlin og den sovjetiske ditto i DDR, og her fandt der den 10.februar 1962 den første større agentudveksling sted mellem de to stormagter. Den nedskudte amerikanske U2-pilot Francis Gary Powers blev udvekslet på broen med den russiske topspion Rudolf Abel. Ligeledes i 1985 og 1986 var der her under stor tv-dækning større udvekslinger mellem Øst og Vest. I dag er der ikke meget andet tilbage end historiens vingesus på Brücke der Einheit, og på øst-siden står en enkelt informationstavle der fortæller om den delte tid. Men smukt er der – på alle årstider, og en spadseretur frem og tilbage over denne bro vil altid være noget specielt. For kun 20 år siden var dette ikke muligt før den 10.november 1989, dagen efter den historiske november-nat.

2009 - 20 året for Murens fald

Så fat traveskoene og togkortet og kom ud og oplev et fantastisk historisk Berlin. Her i 2009 er det 20.året for Murens fald og byen står på den anden ende for at fejre det. Det hele kulminerer den 9.november om aftenen med en stor folkefest omkring Brandenburger Tor hvor en lang række opstillede domino-brikker vil vælte og symbolisere Berlin Murens endeligt. Jeg er klar :o)

Kommentarer til rejsetips om Berlin

så lærte jeg igen noget nyt om Berlin

02/10 2012 kirsten lindberg
Nej hvor godt, jeg har kun været i Berlin nogle gange, men forventer, at jeg skal opholde mig der rigtig meget i fremtiden. Jeg elsker det skæve i alle byer, men historien er god, at have i bagagen. Jeg opdagede Schønhauser Allee på min seneste tur, havde dog ikke tid til at se nærmere på området. Tak for alle dine tip, jeg glæder mig allerede til at sætte tænderne i en pølse fra byens ældste vogn. Dog kan jeg anbefale suppen, som slagteren i Allee Centeret serverer.
Kirsten

Hvis nogen kender et billigt logi for langtidsophold hører jeg gerne derom.

ferie i uge 42

11/07 2011 Frank Møller
Vi skal til Berlin i uge 42, 2 voksne og 2 børn - kender nogle et hyggeligt og "lokalt" hotel tæt på centrum, som har charme og er til at betale. Alt. privat udlejning af lejlighed...håber at høre fra nogle kendere...mvh Frank

Overnatning Berlin

28/10 2009 Bent Pedersen
Skønt at se der er andre der føler sig hjemme i Berlin - vi bor der 2-3 måneder om året. Vi har en fast lejlighed som vi udlåner/lejer når vi ikke selv er i "byen".

Fantastisk indlæg

30/09 2009 Else Henriksen
Virkelig inspirerende og vidner om et indgående kendskab til Berlin

Et pletskud

27/09 2009 Povel Utzon Buch
Det er en rigtig flot og givende beskrivelse, du giver af Berlin. Som gammel Berlin-turist (også i den forstemmende DDR-tid) kan jeg anbefale to ting, som man kan kigge på næste gang, man måtte være de kanter. Det er Charlottenburg-slotsanlægget, og så kan man for sprøjs skyld spise middag i en dunkel-restaurant; der er tre-fire af dem i Berlin. Det er restauranter, hvori man spiser i absolut mørke, man må føle sig frem til det hele. Og det giver foruden maden lidt stof til eftertanke, for tjenerne, der serverer maden præcist er nemlig blinde. Jo, og så kan jeg anbefale Museum des Herens. Det var her taktikken blev lagt af generalstaben under 2. verdenskrig. Og desuden er der fremragende bus-guidede ture, hvor man kan lægge grunden til mere uddybende besøg på de steder, som man passerer. Med venlig hilsen, Povel Buch

Rejsetips Berlin

26/09 2009 Mette Thomsen
Jeg slugte din rejsebeskrivelse til Berlin. Vi har været der mange gange og vender gerne tilbage, nu har jeg virkelig fået fornyet udflugtsprogrammet. Godt skrevet og meget inspirerende.

Berlin i 4 dage

24/09 2009 Kirsten Bjerregaard
Tak for alle de gode tips - vi står lige for at skulle besøge Berlin og kan derfor have glæde af de mange oplysninger.

Bravo

24/09 2009 Viggo Mikkelsen
Kan fuldstændig tilslutte mig Ole Borch's kommentar. Var i Berlin første gang i 1989 og har senere været der 5-6 gange - så, jeg nød ovennævnte beskrivelse. Venlig hilsen Viggo Mikkelsen.

Inspirerende indlæg

13/09 2009 Ole Borch
Det var spændende - og omfattende læsning. Der var også noget at hente for en "garvet" Berlinfarer. Interessant og velformuleret. Venlig hilsen Ole Borch
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Berlin

Hoteller i Berlin
Rejser til Berlin
Denne side er udskrevet d. 22. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/usa/orlando/tuscana-resort.html

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.