Tilmeld dig FDM travels nyhedsbrev

Få de bedste tilbud på rejser hver uge og vind rejser for op til 15.000 kr.

Skriv rejsetips på FDM-travel.dk

Flere rejsetips om Berlin

 • Billigt rundt i Berlin

  17.07.17: Pernille G. Pedersen
  Vi blev anbefalet at købe et kleinegruppenkarte til metro og bus. Det var en god ide
  Kortet gælder en dag for op til 5 Pers ( det kan betale sig fra 3 Pers) og koster for ubegrænset kørsel i Zone AB 17,30 euro.
  Se hele rejsetippet
 • Sommer i Berlin

  (Bedømt af 7 personer)
  I bydelen Prenzlauer Berg byder den økologiske café på brunch, hvor prisen er hvad du har råd til at betale for at spise dig mæt.
  Se hele rejsetippet
 • Berlin i Børnehøjde

  (Bedømt af 14 personer)
  01.02.14: Marie Mikkelsen
  Uge 27. Sommerferien er faretruende nær. Familien har INGEN planer.
  En sen aften surfede vi rundt efter billige rejser, og endte som altid på FDM-travels hjemmeside. Og BUM! et vildt godt tilbud på hotel i Berlin. "det er da det vi gør"
  Se hele rejsetippet

Læs mere om rejser til Berlin

Berlin: kitsch og cool
Rejsetips indsendt af:
Emma Louise Libner
Odense
17. jan. 2014

Berlin: kitsch og cool

Følgende tips er beskrevet ud fra egne oplevelser over flere rejser til Berlin.

Historiske monumenter, museer og mobile currywurst-bikse på hvert gadehjørne.
Berlin byder på alt, hvad en turist om muligt kan mæske i sig. Alligevel er det hverken Alexanderplatz, Rigsdagen eller resterne af Muren, der mætter. Det er gaderne, nichebutikkerne og den charmerende atmosfære i kvartererne uden om de store attraktioner, der fascinerer mig mest.

Berlin er kendt for at være sin egen. 1920’ernes Zeitgeist og høje humør har for længst fundet sin vej tilbage til byen, der har mere end højt til loftet og plads til det hullede og anderledes. Derfor har jeg besøgt byen mere, end man kan tælle på én hånd.
Kaffe: den bedste undskyldning for at tage sig tid til at sætte sig ned og nyde Berlins evige summen
Kaffe: den bedste undskyldning for at tage sig tid til at sætte sig ned og nyde Berlins evige summen

Kaffe i multi-kulti-idyl

Mine absolut yndlingssteder i Berlin er de steder, hvor berlinerne selv kommer. Helst det gamle Østberlin, hvor det slidte look og gamle bygninger danner rammen for en særlig hygge. Her mærker man for alvor den stemning, der gør byen så unik. Der er noget helt specielt ved den autentiske atmosfære på en lille, finurlig fortovscafé, hvor der ikke sidder et hav af turister og diskuterer eftermiddagens tur i fjernsynstårnet. Kaffen smager bare lidt bedre, når man går i ét med det berlinske gadebillede.

Det hyggeligste sted at gøre det er på Bergmannstraße i hjertet af Kreuzberg. Den lille gade er et mekka for afslappede sjæle, der er til hippiehygge på højt niveau. Her fås alt i nips, brugt tøj, antikke sager og orientalske madoplevelser. Alt sammen indhyllet i en form for berlinsk nørrebrohed og multikulturel attitude.

I nr. 92 ligger min yndlingskaffebar, Espresso Lounge. Om sommeren er caféen et ideelt pit-stop, hvis man er til lune soltimer med kaffe og kage på fortovet. Er man heldig, vil tonerne af en gademusikants melodi akkompagnere de lækre bidder af jordbær-, æble- eller skovbærtærte…
Kunst og kultur går hånd i hånd med byen.
Kunst og kultur går hånd i hånd med byen.

Genbrugsmekka i baggården

Lige rundt om hjørnet, i en lille baggård på første sal, ligger en genbrugsbutik, der vil få Røde Kors og Kirkens Korshær til at blegne. Det er en oplevelse i sig selv at besøge den store genbrugsbutik Colors Kleidermarkt i nr. 102, der bugner med brugt tøj, lige fra gamle pelse, skind, strik, denim, satin og andet lir i form af tasker, sko og slips.

I den ene ende af butikken er tøjet mærket som vintage med en fast pris. I den anden ende er tøjet sorteret på overskuelige stativer efter farve og beklædningsart, så der på nogle stativer udelukkende hænger pallietskjorter, mens der på et andet stativ kun hænger cowboynederlede.

Butikken er et hit hos den yngre generation, hvor grænsen mellem kitsch og mode kan være hårfin. Butikken sælger det meste efter vægt, og man kan være heldig. Jeg går ofte selv på jagt efter sommerkjoler og skjorter i Colors Kleidermarkt, for det tynde og lette stof bliver ofte kun til en enkelt euro eller to, når det ligger på vægtskålen ved disken. Derudover er der oven i hatten happy hour med 30 % rabat på alt hver tirsdag!
På den anden side af Torstraße fortsætter hyggen.
På den anden side af Torstraße fortsætter hyggen.

Fortovscaféer på Hackescher Markt

Foruden at klæde sig i farverige genbrugsgevandter, er berlinerne ret gode til at lave mad. Det er de i hvert fald på restauranterne, hvor man kan være heldig at spise sig mæt for godt under hundrede kroner.

I området omkring Alexanderplatz er der ikke langt mellem spisestederne, men priserne kan variere kraftigt, hovedsagligt fordi området er særligt turistet om sommeren. Hvis man tager væk fra pladsen og de store restauranter, der lokker med god udsigt, er der mange penge at spare – og ekstra meget hygge at hente.

Den store kulturelle diversitet i Berlin byder på et væld af forskellige madoplevelser, hvad end det er en tyrkisk döner-kebab med sprød rødkål og hvidløgsdressing i en underjordisk metrobiks eller japansk miso-suppe på en traditionel japansk restaurant.

Tager man lidt nordpå forbi Alexanderplatz, er der lidt til enhver smag. Et par stop med sporvogn fra Fjernsynstårnet ligger Hackescher Markt og bugner med caféer og restauranter, som blev pladsens varemærke efter murens fald. En favorit er Am 2 Pm, der holder åbent hele døgnet. Her er der kæmpe morgenmadstallerkener fra morgenstunden og kulørte drinks om aftenen.

Man er ikke tvivl, når man ser den, for restaurantbaren tager begrebet ’fortovscafé’ til et helt nyt niveau: massevis af svævebænke- og stole med røde plaider på pladsen er nemlig dens kendetegn. Her kan man blandt andet nyde klassikeren strawberry daiquiri, hvis det spækkede drinkskort med forfriskninger, du aldrig har hørt om, bliver for overvældende at læse. Gennemsnitsprisen pr genstand er omkring fem euro, men det er trods alt også det, barrestauranten laver mest af, så du vil ikke blive skuffet.

Er vejret godt, er markedet på pladsen, som afholdes hver torsdag og lørdag, et kig værd også. Her sælges der mest specialiteter, som pølse og ost, men også boder med nips slår telte op. Markedet er lille, og er for en turist nok mest en hyggeoplevelse end en shoppeoplevelse, men stemningen kan snildt nydes fra én af pladsens mange udendørscaféer, når den korte tur rundt i boderne er slut.
Er du til hurtig mad on-the-go, er der mange nudelbikse fx ved stationerne. Nemt, billigt og lækkert
Er du til hurtig mad on-the-go, er der mange nudelbikse fx ved stationerne. Nemt, billigt og lækkert

Nudler eller spaghetti – du bestemmer!

Selvom området mest er kendt for pladsen, må du ikke snyde dig selv for at snuse rundt i gaderne mellem Hackescher Markt og Torstrasse, hvor du kan finde lækre restauranter og sjove butikker.

En favorit er den italienske restaurant Olivia på Rosenthaler Straße nr. 43, hvor det venlige personale serverer den lækreste spaghetti carbonara i gårdhaven om sommeren. Udefra ligner restauranten ikke meget, men inden i er der autentisk indretning og ægte italienerstemning.

Er du snarere til nudler, ligger den minimalistiske restaurant Goku lidt længere nede ad vejen og til højre på Neue Schönhauser Strasse nr. 12. Prisklassen er lidt højere, men der serveres til gengæld også på traditionel japanske manér af japanere, der kan deres kram.

Goku er særligt kendt for sin friske sushi, som tiltrækker mange berlinere med hang til den japanske specialitet.
Masser af mennesker foran spillestedet Columbia Club i Kreuzberg.
Masser af mennesker foran spillestedet Columbia Club i Kreuzberg.

Masser af musik

Når mørket falder på, og maverne er fulde, bliver byen ikke mindre charmerende. Faktisk er berlinerne kendt for at feste til den lyse morgen, om det så er på en flad onsdag.

Musikmæssigt skal det helst være live, og koncertstederne er mange. Tysklands geografiske placering og høje indbyggertal gør det til et ideelt sted for musik i alle afskygninger. Derfor har langt flere udenlandske artister fået et publikum i Tyskland, end de har hjemme i Danmark. Den brede vifte af ungdomssubkulturer i Tyskland har blandt andet banet vejen for flere japanske rockbands, som sjældent eller aldrig sætter sine ben i herhjemme.

I 2011 var jeg selv i Berlin for at se ét af de bands, og jeg blev meget overrasket over, hvor udbredt den undergenre var. Selv i ungdomsmagasinerne var mine ellers ukendte idoler omtalt og afbilledet i plakatstørrelse!

Selve koncerten blev spillet på Columbia Club i Kreuzberg, som kan sammenlignes med det københavnske Vega. Højt til loftet, venlige mennesker og en sitrende sommerfugle-i-maven-atmosfære, som kun et koncertsted kan trylle frem.

Det kan sagtens betale sig at kombinere en weekend eller en dag-til-dag-tur til Berlin i forbindelse med en koncert, man måske ikke ellers ville se i Danmark – ikke kun i forbindelse med artister, der ikke er så kendte, men netop også i forbindelse med dem, der er. Flypriserne er mere end konkurrencedygtige, og koncertbilletterne ofte billigere end herhjemme.
Et miks af nyt og gammelt. Berlin er stadig præget af den Kolde Krigs skelnen mellem øst og vest.
Et miks af nyt og gammelt. Berlin er stadig præget af den Kolde Krigs skelnen mellem øst og vest.

Berlin...

Berlin er billigt hele året rundt, og så er det tæt på, uden at være kedeligt.

Byen formår altid at overraske og gøre indtryk. Berlin vil rumme alt, forene nyt og gammelt i et miks af lidt af det hele: punk, pop, high-end, low-end, genbrug og gademode - der er plads til alle.

Derfor vil jeg besøge den mere, end man kan tælle på én hånd.
Klik for at bedømme dette rejsetip: 

Skriv din egen kommentar

Overskrift
Dit navn
E-mail
(Vi offentliggør ikke din e-mailadresse)
Kommentar

Læs mere om rejser til Berlin

Hoteller i Berlin
Rejser til Berlin
Denne side er udskrevet d. 22. august 2017 fra
http://www.fdm-travel.dk/

Ring til en rejsekonsulent på 70 11 60 11 hvis du ønsker hjælp til bestillingen eller har spørgsmål. Du kan også bestille direkte på www.fdm-travel.dk.